Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 158
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Karolina_Nett']Ale mi tu chodzi o hodowców psów RODOWODOWYCH ;).
Wiadomość powinna dotrzeć niedługo do hodowczyni (nie mam bezpośredniego kontaktu). Na forach zaprzęgowych też już o niej wiadomo.
Suka ma bardzo dobre pochodzenie - http://www.pdg.sla-w.com/pedcaatingaredpond.html -same championy i interchampiony ;). Sama zapowiada się na sukę doskonałą. Na pewno nie może trafic do pseudohodowców. A z drugiej strony szkoda marnować taką pulę genową :oops:.

Posted

bardzo się cieszę że ktoś zainteresowal się tą sprawą.
Dziewczyna twierdzi że hodowca nie jest suką zainteresowany, powiedziała tez że ją wystawiała 1 raz i że nie uzyskała dobrych ocen. Ale to wszystko to info tej osoby i nie wiem czy napisała mi prawdę. Mam nadzieję że jednak hodowca lub ktoś kto zna rasę i się nią pasjonuje weźmie j ą

Posted

Też mi się wydaje, że decyzja o sterylizacji powinna być podjęta w momenie znalezienia domu.
Należałoby dołożyć starań, żeby sunia trafiła do kogoś, kto ma pojęcie o rasie, może nawet startuje w zaprzęgach , chciałby wystawiać, czy faktycznie do odpowiedzialnego prawdziwego hodowcy...

Może nie dostała dobrej oceny, bo handler był zły, albo sędzia lubi inny kolor sierści :-)

Posted

Jedna wystawa o niczym nie świadczy. Jak jest z hodowcą też nie wiem. Nie mam kontaktu, ale prosilam znajomą żeby przekazała.
Piszę o hodowczyni ojca tej suczki.
Nic więcej nie mogę obiecać :oops:

Posted

to wyniki tej wystawy na której sunia była wystawiana
07/08-07-2007 WARSZAWA

Wystawa międzynarodowa

Sędzia Henryk Stępka

Klasa Młodzieży
I dosk. ZwMł SUNGARI Sunkan Wakan
BEST FRIEND Appalachian x TASHUNGA z Radockiej Góry

II dosk. BOHEMA BANIALUKA z Hugowej Ferajny

DUBLIN Sausimayok x ZARAGOZA Habitat

III dost. CAATINGA Red Pond
SHINOOK z Radockiej Góry x SHANTY Huk Amarok

Posted

zamiast ratowac psa przed hodowla to pragniecie umiescic ja w szponach hodowcow ,zeby sluzyla jako material genetyczny:mad::mad:
Co szukaja rozmnozyciele w dziale Psy w potrzebie":angryy::angryy::angryy:znowu szukaja tanich psow do rozrodu:placz::placz:
chyba sie pomylilam:shake:mysle, ze nie jestem na alegro:angryy:

Posted

xxxx52 napisał(a):
zamiast ratowac psa przed hodowla to pragniecie umiescic ja w szponach hodowcow ,zeby sluzyla jako material genetyczny:mad::mad:
Co szukaja rozmnozyciele w dziale Psy w potrzebie":angryy::angryy::angryy:znowu szukaja tanich psow do rozrodu:placz::placz:
chyba sie pomylilam:shake:mysle, ze nie jestem na alegro:angryy:

nikt jej nie chce rozmnazać, na poparcie tezy ze nie jest to suka hodowlana wstawiłam jej ocene z wystawy. Dostateczna ocena nie wystarczy dla suki hodowlanej. Jest tu mowa o hodowli z której sknia pochodzi w której sie urodziła, a nie o pseudo hodowli. Włąscicielka jest za sterylizacja.

Posted

Rany, nie chcemy jej na siłę rozmnażać. Nie wiem, czy ona się nadaje do hodowlanki, tak samo jak nie wiem, czy ocena z jednej wystawy jest opinią miarodajną. Nie wiem też jaki ma charakter, czy spełnia wymogi hodowlane.
To nie "moja" rasa. Chodzi tylko o to, żeby nie wpadać w paranoję sterylizacyjną.
Jeśli suka nie nadaje się na matkę, to nie ma o czym mówić.
Jeśli nadaje się na matkę, ale nie trafi do porządnego hodowcy (a nie rozmnażacza) - to też nie ma o czym mówić.
I tak podejrzewam, że coś z nią jest nie tak, bo w końcu właściciele podjęli decyzję o rozstaniu się z nią, a nie żadnym innym psem ze swojego domostwa...

Posted

nie sadzę zeby hodowca sie suczką zainteresował gdyż ma w tej chwili trzy mioty - tak wynika z ich strony internetowej w sumie maja 23 szczeniaki na sprzedaz trzech ras (w tym malamuty)

Posted

mimoza napisał(a):
Rany, nie chcemy jej na siłę rozmnażać. Nie wiem, czy ona się nadaje do hodowlanki, tak samo jak nie wiem, czy ocena z jednej wystawy jest opinią miarodajną. Nie wiem też jaki ma charakter, czy spełnia wymogi hodowlane.
To nie "moja" rasa. Chodzi tylko o to, żeby nie wpadać w paranoję sterylizacyjną.
Jeśli suka nie nadaje się na matkę, to nie ma o czym mówić.
Jeśli nadaje się na matkę, ale nie trafi do porządnego hodowcy (a nie rozmnażacza) - to też nie ma o czym mówić.
I tak podejrzewam, że coś z nią jest nie tak, bo w końcu właściciele podjęli decyzję o rozstaniu się z nią, a nie żadnym innym psem ze swojego domostwa...

Dokładnie tak !!!!!!!!
Hodowli, z której pochodzi nie znam. Próbuję się skontaktować z hodowcami jej ojca (znaczy ojca suki ;) )

Posted

Oczywiście, w końcu sunia miała i matkę i ojca :cool1:
I generalnie porządna hodowla użyczając reproduktora dalej odpowiada do pewnego stopnia za miot.

Posted

czy to dlugowlosa czy nie musi znalezc odpowiednich odpowiedzialnych wlascicieli co nie widza psa wystawowego tylko beda w niej widziec towarzysza i przyjaciela , czlonka rodziny.

Posted

Nesuniaaa napisał(a):
Ta suka jest ewidentnie długowłosa, a z tego co wiem to jest wada dyskwalifikująca u malamutów. Chyba, że się mylę?

podobno u ONków tak, ale czy u malamutów nie wiem :(