Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 330
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Olga132 napisał(a):
śliczna jest ta mała
ale już chyba tak nie warczy przy jedzeniu, co?

Teraz Molly nie ma możliwości warczeć, bo karmię ją trzymając miskę w rękach - jak mnie odstraszy to pójdę razem z tą miską ;)
jak troszkę zwolni to tempo jedzenia (na razie zmiana jest minimalna) to będę ją karmić z ręki (bo na razie kurczaka zjadłaby mi razem z ręką :lol:), potem wprowadzimy rękę w misce, itd.
Wczoraj ćwiczyliśmy jedzenie kości w mojej bliskiej obecności i z delikatnym dotykiem tyłeczka w tym czasie, dzisiaj także głaskanie grzbietu przy jedzeniu kości + wymiana: kość na kawałeczek parówki.

No i przede wszystkim - dzisiaj byłyśmy na zajęciach z psiego przedszkola (organizuje je Agnieszka Nojszewska - www.dobrypies.pl ) - Molly uczyła się koncentracji na przewodniku, komendy siad i spacerowania na luźnej smyczy bez ciągnięcia. A przy okazji także cierpliwości, bo Molly to pojętna uczennica tylko trochę niecierpliwa ;)
Takie psie przedszkola to świetna sprawa - mam nadzieję wyadoptować Molly gdzieś w Warszawie lub okolicach licząc na to, że jej nowi opiekunowie będą kontynuować jej edukację :p

Poza tym sunia ogólnie łagodnieje - wspaniale działa na nią łagodny dotyk - ona chyba w ogóle nie kojarzyła człowieka z taką przyjemnością - głaskanie i masowanie bardzo ją uspokaja (potwierdziła się teoria, którą przekazali nam w szkole - że ssakom do rozwoju dotyk jest potrzebny tak samo jak jedzenie i spanie :p)

Posted

[quote name='Marka']Teraz Molly nie ma możliwości warczeć, bo karmię ją trzymając miskę w rękach - jak mnie odstraszy to pójdę razem z tą miską ;)
jak troszkę zwolni to tempo jedzenia (na razie zmiana jest minimalna) to będę ją karmić z ręki (bo na razie kurczaka zjadłaby mi razem z ręką :lol:), potem wprowadzimy rękę w misce, itd.
Wczoraj ćwiczyliśmy jedzenie kości w mojej bliskiej obecności i z delikatnym dotykiem tyłeczka w tym czasie, dzisiaj także głaskanie grzbietu przy jedzeniu kości + wymiana: kość na kawałeczek parówki.

No i przede wszystkim - dzisiaj byłyśmy na zajęciach z psiego przedszkola (organizuje je Agnieszka Nojszewska - www.dobrypies.pl ) - Molly uczyła się koncentracji na przewodniku, komendy siad i spacerowania na luźnej smyczy bez ciągnięcia. A przy okazji także cierpliwości, bo Molly to pojętna uczennica tylko trochę niecierpliwa ;)
Takie psie przedszkola to świetna sprawa - mam nadzieję wyadoptować Molly gdzieś w Warszawie lub okolicach licząc na to, że jej nowi opiekunowie będą kontynuować jej edukację :p

Poza tym sunia ogólnie łagodnieje - wspaniale działa na nią łagodny dotyk - ona chyba w ogóle nie kojarzyła człowieka z taką przyjemnością - głaskanie i masowanie bardzo ją uspokaja (potwierdziła się teoria, którą przekazali nam w szkole - że ssakom do rozwoju dotyk jest potrzebny tak samo jak jedzenie i spanie :p)
Tak sie zastanawiam co by z nią było gdyby nie Marka i Mycha?
czemu małe psie dziecko ma takie zachowania?:shake:

Posted

[quote name='enia']Tak sie zastanawiam co by z nią było gdyby nie Marka i Mycha?
Jeśli w ogóle udałoby jej się dorosnąć, a nie zdechnąć na jakąś nosówkę/nużycę/inne cholerstwo - to w wieku pół roku przyczepili by ją na łańcuch i tak przeżyłaby kilka lat jako wpół dziki pies, rodząc co pół roku szczenięta...
Na polskich wsiach cywilizacja miejscami dotarła tylko w postaci prądu :razz:

* * *
A my z Molly wczoraj ćwiczyłyśmy jedzenie wspólnej kości - to znaczy ona obgryzała swój koniec, a ja swój trzymałam w ręce, odrywając ze swojej strony kawałki mięsa (ja, wegetarianka! :evil_lol:) i dając jej, żeby skojarzyła, że z człowieka podczas takiej czynności płyną wymierne korzyści i warto z nim współpracować :p

Postęp jest taki, że można ją przy jedzeniu (czy to z miski czy gryzieniu kości) głaskać "po całości"- i mała już nie warczy.

Następnym etapem będzie podchodzenie do niej w trakcie jedzenia ze smakołykami, potem dotykiem, itp.

Posted

...i tu Beny jest jej idolem

- on ją nauczył łazić po rowach melioracyjnych :lol:

- ona chętnie prowadzi go tam, gdzie uważa, że powinien pójść :evil_lol:

- i chętnie ubrałaby nawet jego kantar :biggrina:

Posted

Niestety nie mam, bo kąpałam ją sama i jedną ręką ją myłam, a drugą podawałam smakołyki - więc trzeciej mi zabrakło :lol:

Ale nuuuuudyyyy....
:cool3:

Posted

Ale dobrze Ci to kąpanko wyszło bo mała piegi straciła!!!!!!!!:eviltong:
ona ma takie łobuzerskie niewinne spojrzenie, niby sie nudzi, drzemie ale.........:???: główkuje co by tu można.......
niczym mój syn:evil_lol:

Posted

tanitka napisał(a):
ooooo co ja tu znalazlam ??????:lol:

pieska dla siebie..? ;) :lol:

A poważnie - to mamy kłopot - Molly wczoraj zakradła się do kuchni i porwała ze stołu w kuchni porcję ryżu z kurczakiem zapakowaną w torebkę foliową zamkniętą takim ofoliowanym drucikiem (zawsze gotuję tego cały gar i zamrażam porcje) - wpadła z tym pod schody i pożarła w tempie zawrotnym - rozerwała torebkę i to ją najpierw łyknęła, to co z niej wypadło dojadła sobie spokojnie potem (pozwoliłam jej - nie było sensu już jej odganiać :roll:).
No i od wczoraj mamy obserwację - suczka normalnie je, robi kupy, jest wesoła i energiczna - a ja i tak nie przespałam pół nocy, bo nasłuchiwałam jak oddycha, do tego bawię się w archeologa jej odchodów :razz: - ani torebka ani klips jak dotąd nie ujrzały światła dziennego... :cool3:

Dzisiaj wieczorem będziemy z naszą suką w lecznicy - zabierzemy też małą i skonsultujemy ten przypadek z lekarzem (choć mnie to ostatnio by się jakiś weterynarz dyżurny w domu przydał, bo ciągle coś się dzieje z którymś z psów :shake:)