requiem. Posted January 22, 2008 Posted January 22, 2008 Ja nie wiem co to jest kliker :eviltong: jakbyście mi mogli podać informacje:lol: lub fotkę :lol: czy "tresura" klikerowa boli? jak się używa klikera? co pies czuje? Posstroffionka :loveu: Quote
WŁADCZYNI Posted January 22, 2008 Posted January 22, 2008 google gryzie? http://images.google.pl/images?hl=pl&q=kliker&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi -orazkiz pudełkiem z blaszk/guzikiem. a tu o metodzie http://www.dogs.gd.pl/kliker/ kliker jest precyzyjny dla psa, ułatwia dogadanie się z psem. Nie nie boli, kliker to coś co dźwiękiem zaznacza pożądane zachowanie, zawsze po kliku następuje nagroda. Quote
Zarazah Posted January 23, 2008 Posted January 23, 2008 Oj, czasami może boleć ;) Głównie w tych przypadkach, gdy właściciel musi klikerkiem stuknąć się w głowę z okrzykiem "głupi pan, głupi pan, głupi pan" ;) A tak na poważnie: Na przykład gdy twoj pies robi coś dobrze i ty mówsz mu wtedy "tak", albo "dobry pies". Kliker jako narzędzie jakby zastępuje te słowa. Z tym wszakże zastrzeżeniem, że zamiast "tak" daje psu króciutki jak mgnienie oka sygnał, który w dodatku jest bardzo charakterystyczny, nie ma zabarwienia emocjonalnego i wyróżnia się od innych dźwięków z otoczenia. Tym samym bardzo precyzyjnie zaznacza, o którą konkretnie czynność chodzi. Quote
requiem. Posted February 22, 2008 Author Posted February 22, 2008 hihihi :D:D a ile taki klikerek kosztuje jak można spytac? :) Quote
shangri_la Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 jakos od 6-12 zl ( zaleznie od firmy) w sklepach zoo, w internetowych jest taniej ale dochodzi przesylka pozdrawiam Quote
requiem. Posted February 22, 2008 Author Posted February 22, 2008 aha dziękuje a kiedy w sensie w jakim miesiącu życia mozna zacząć psa uczyć metodą klikerową? jak przyzwyczaic psa do klikera? Quote
sota36 Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 [quote name='cocker']Ja nie wiem co to jest kliker :eviltong: jakbyście mi mogli podać informacje:lol: lub fotkę :lol: czy "tresura" klikerowa boli? jak się używa klikera? co pies czuje? Posstroffionka :loveu: mam 3,5 letniego briarda szklonego za mlodu tradycyjnie, ale to nie bylo to! Teraz od jakiegos miesiaca przestawiany jest na klikera. W seriach po 10- 15 minut 3 razy dziennie. Uwazam, ze w klikerze najfajniejsze jest to, ze uczac sie PIES MACHA ZADOWOLONY OGONEM, a nie wykonuje polecenia, czy komendy chcac uciec od "kary" np w postaci lancuszka zaciskowego na szyi juz nie wspom,ne o kolczatce. Fakt - doroslego psa trudniej przestawic niz ciekawego szczeniaczka. My polecamy tez te stronke http://members.westnet.com.au/b-m/ Quote
Zarazah Posted February 22, 2008 Posted February 22, 2008 cocker napisał(a):aha dziękuje a kiedy w sensie w jakim miesiącu życia mozna zacząć psa uczyć metodą klikerową? jak przyzwyczaic psa do klikera?Wiek zasadniczo jest bez znaczenia. Możesz zacząć z 2-miesięcznym szczeniakiem, możesz zacząć z kilkuletnim psem. Quote
Recommended Posts