Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja nie wiem co to jest kliker :eviltong: jakbyście mi mogli podać informacje:lol: lub fotkę :lol: czy "tresura" klikerowa boli? jak się używa klikera? co pies czuje?

Posstroffionka :loveu:

Posted

Oj, czasami może boleć ;) Głównie w tych przypadkach, gdy właściciel musi klikerkiem stuknąć się w głowę z okrzykiem "głupi pan, głupi pan, głupi pan" ;)
A tak na poważnie: Na przykład gdy twoj pies robi coś dobrze i ty mówsz mu wtedy "tak", albo "dobry pies". Kliker jako narzędzie jakby zastępuje te słowa. Z tym wszakże zastrzeżeniem, że zamiast "tak" daje psu króciutki jak mgnienie oka sygnał, który w dodatku jest bardzo charakterystyczny, nie ma zabarwienia emocjonalnego i wyróżnia się od innych dźwięków z otoczenia. Tym samym bardzo precyzyjnie zaznacza, o którą konkretnie czynność chodzi.

• 5 weeks later...
Posted

[quote name='cocker']Ja nie wiem co to jest kliker :eviltong: jakbyście mi mogli podać informacje:lol: lub fotkę :lol: czy "tresura" klikerowa boli? jak się używa klikera? co pies czuje?

Posstroffionka :loveu: mam 3,5 letniego briarda szklonego za mlodu tradycyjnie, ale to nie bylo to! Teraz od jakiegos miesiaca przestawiany jest na klikera. W seriach po 10- 15 minut 3 razy dziennie. Uwazam, ze w klikerze najfajniejsze jest to, ze uczac sie PIES MACHA ZADOWOLONY OGONEM, a nie wykonuje polecenia, czy komendy chcac uciec od "kary" np w postaci lancuszka zaciskowego na szyi juz nie wspom,ne o kolczatce. Fakt - doroslego psa trudniej przestawic niz ciekawego szczeniaczka.
My polecamy tez te stronke
http://members.westnet.com.au/b-m/

Posted

cocker napisał(a):
aha dziękuje a kiedy w sensie w jakim miesiącu życia mozna zacząć psa uczyć metodą klikerową? jak przyzwyczaic psa do klikera?
Wiek zasadniczo jest bez znaczenia. Możesz zacząć z 2-miesięcznym szczeniakiem, możesz zacząć z kilkuletnim psem.