Hey Posted January 20, 2008 Posted January 20, 2008 Niedawno radośnie postanowiłam połączyć dwie karmy Royal + Eukanuba. Trochę bezmyślnie i bez zastanowienia. No i stąd moje pytanie czy te dwie karmy mogą być łączone? Dodam, że pies dostaje royal adult maxi + eukanuba sensible joints w dawce: 2/3 royal, 1/3 eukanuba. Obie te karmy teoretycznie są karmami podstawowymi. Na pierwszy rzut oka wydaje się że taka dawka jest zbilansowana, może nawet lepiej niż przy odrębnym podawaniu tych karm ale czy jednak? Pies ma się dobrze, kupki ma w porządku, nic go nie boli i nawet zaczął mu wracać kolor na odbarwionej sierści. Może ktoś mi odpowiedziec na to przewrażliwione pytanie? :lol: Quote
Martens Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 Wydaje mi się, że wszystko powinno być ok. Nie spotkałam się nigdy z opinią, że podawanie psu dwóch różnych karm jednocześnie może jakoś zaszkodzić. Na zdrowy rozum też mi się wydaje, że to bardzo dobre rozwiązanie, bo pies może otrzymać jednocześnie składniki, których jedna z karm na przykład nie zawiera. Myślę, że skoro z psem wszystko w porządku, to nie ma powodu do obaw. Quote
ktrebor Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 :) A ja się nie zgodzę. Każdy z producentów psiej karmy postępuje zgodnie ze swoją filozofią biznesową z jednej strony, a z drugiej strony przygotowuje oryginalną formułę żywieniową. Każda z karm jest opracowana tak by teoretycznie „samodzielnie” dostarczać wystarczającej ilości substancji odżywczych. Jednocześnie dzienne dawki karm od różnych producentów mogą być znacząco inne. Mieszając karmy różnych producentów, ryzykujemy, że dzienne dawki niektórych składników będą zbyt duże, lub zbyt małe. Dodatkowo w przypadku uczulenia lub sensacji żołądkowych psa, trudniej będzie odnaleźć składnik, który może to powodować. Pamiętajmy, że mieszając karmę tanią z karmą drogą, nie otrzymamy automatycznie karmy średniej jakości. Możemy wprowadzać urozmaicenie w żywieniu psa, zmieniając karmę, co trzy-cztery miesiące, nie trzeba koniecznie trzymać się karm jednego producenta. Sprawdźcie po prostu co najbardziej służy waszym zwierzętom. Można też wprowadzać urozmaicenie dając zwierzętom surowe lub gotowane warzywa, kefir lub jogurt (bez cukru). Quote
Martens Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 ktrebor napisał(a):Każda z karm jest opracowana tak by teoretycznie „samodzielnie” dostarczać wystarczającej ilości substancji odżywczych. Niestety tylko teoretycznie. :cool1: ktrebor napisał(a):Jednocześnie dzienne dawki karm od różnych producentów mogą być znacząco inne. Mieszając karmy różnych producentów, ryzykujemy, że dzienne dawki niektórych składników będą zbyt duże, lub zbyt małe. Nie mam na myśli mieszania dwóch karm w dowolnej ilości i dawkowania tej mikstury na oko, tylko podawanie przykładowo 2/3 dziennej dawki RC i 1/3 dziennej dawki Eukanuby. Wtedy proporcje są zachowane. ktrebor napisał(a):Dodatkowo w przypadku uczulenia lub sensacji żołądkowych psa, trudniej będzie odnaleźć składnik, który może to powodować. Z tym się zgodzę, ale skoro pies nie ma problemów alergicznych to nic się raczej nie stanie. ktrebor napisał(a):Pamiętajmy, że mieszając karmę tanią z karmą drogą, nie otrzymamy automatycznie karmy średniej jakości. To akurat oczywiste. Składniki złej jakości pozostaną składnikami złej jakości i tak samo mogą zaszkodzić. ktrebor napisał(a):Możemy wprowadzać urozmaicenie w żywieniu psa, zmieniając karmę, co trzy-cztery miesiące, nie trzeba koniecznie trzymać się karm jednego producenta. Sprawdźcie po prostu co najbardziej służy waszym zwierzętom. Można też wprowadzać urozmaicenie dając zwierzętom surowe lub gotowane warzywa, kefir lub jogurt (bez cukru). Tak akurat sama robię ;) Quote
Recommended Posts