Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zgadza się każdy zabieg,lek itp. to ingerencja...Tyle,że konieczna dla poprawy stanu zdrowia...Natomiast te akurat zabiegi są jedynie w niektórych przypadkach(jak np.ropomacicze u suk)konieczne do poprawy stanu zdrowia...W pozostałych-to wygodnictwo właściciela zwierzęcia,któremu nie chce się wysilać...Bo najłatwiej jest wyciąć to czy tamto...Równie przeciwna jestem kopiowaniu uszu i obcinaniu ogonów.Snobizm,kaprys ludzki,niepotrzebne okaleczanie zwierzaka...Całe szczęście,że nie jestem lek-wet,bo nie muszę tego robić,tylko asystuję(choć wieprzki teściowi kastrowałam,ale to całkiem inna historia)...Ale i to wpływa ujemnie na moją duszę...
A co do solidaryzowania się-w przypadku zwierząt płeć nie ma dla mnie żadnego znaczenia,współczuję tak samo samicy,jak i samcowi...

• Replies 981
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

chyba nie do końca tylko wygodnictwo właściciela... dla suki są alternatywy sterylki (chociaż weci i tak zwykle radzą żeby lepiej wysterylizować niż stosować tabletki), dla psa chyba nie ma.. a tylko niespuszczany nigdy ze smyczy pies daje 100% gwarancję, że nie pozostawi po sobie potomstwa
więc chyba lepiej żeby psa trochę pobolało po operacji niż żeby rodziły się kolejne niechciane istoty skazane na cierpienie przez całe życie

Posted

Wet,u którego do niedawna pracowałam,odradzał sterylki,ponieważ uważał,że można inaczej.Każdemu właścicielowi polecał zastrzyki.Tłumaczył,że po zabiegu pies zmienia charakter,tyje,linieje...Mam wysterylizowaną suczkę i widzę,że to sama prawda...
Oczywiście,zabieg to mniejsze zło,niż mnożenie bezdomnych zwierzaków.Ja nie napisałam,że jestem zdecydowanie przeciw.Napisałam tylko,co przy tym czuję,a to różnica.Gdybym osiem lat temu miała tą wiedzę i doświadczenie,co dzisiaj,moja suczka nie byłaby wysterylizowana...Zastosowałabym zastrzyki,które,przy odpowiednim obliczeniu dawki,dają efekt sterylizacji bez usuwania narządów...Doktor właśnie zastrzykami doprowadza do bezpłodności.Natomiast u samców-rzeczyswiście,jedynie kastracja daje pewność,że nie będzie potomstwa...Ale pomimo to moje odczucia zostają te same.Mniejsze zło,ale jednak...

Posted

Dzisiaj podczas spaceru:
- Mijamy dwóch meneli ( troszkę ich jest na moim osiedlu ) jeden do drugiego mówi -" Ty, zobacz, jaka biedna psina", a ten drugi przytomnie odpowiada - " Ty głupi jesteś, jaka biedna? Gdybyś ty nie miał jednej nogi, to zostałaby ci tylko jedna, a on ma jeszcze trzy." :lol:

Posted

kasikitd napisał(a):
Dzisiaj podczas spaceru:
- Mijamy dwóch meneli ( troszkę ich jest na moim osiedlu ) jeden do drugiego mówi -" Ty, zobacz, jaka biedna psina", a ten drugi przytomnie odpowiada - " Ty głupi jesteś, jaka biedna? Gdybyś ty nie miał jednej nogi, to zostałaby ci tylko jedna, a on ma jeszcze trzy." :lol:

Umarłam normalnie !!!:mdleje::megagrin:

Posted

kasikitd napisał(a):
Dzisiaj podczas spaceru:

Wcale nie głupi ten menel, Nelson bez nogi znalazł dom, a jak menel jest menel to go raczej nawet z kompletem nóg we własnym domu nie chcą, a bez nogi to by miał chociaż rentę!
no ciotki do roboty - tylu meneli czeka na adopcję i mają dwie nogi!

Posted

No właśnie,gdybym miała jeszcze kogoś adoptować,na pewno wolałabym psa,niż menela...Ciekawe,że i menele są na dogo do adopcji...:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Nelsoniku-pozdrawiam Ciebie i Kasię!!!
I wszystkie Cioteczki!!!

Posted

luka1 napisał(a):
Menel to jedyne stworzenie, które powinno sie z urzędu usypiać.

Mocne słowa...ale menel menelowi nierówny, różne są przyczyny prowadzące do menelostwa, pół biedy jak nikogo nie krzywdzą, tylko siebie, gorzej jak dręczą innych. Ale i wśród tzw." przyzwoitych" zdarzają się gorsi niż najgorsi menele.

Posted

kasikitd napisał(a):
Mocne słowa...ale menel menelowi nierówny, różne są przyczyny prowadzące do menelostwa, pół biedy jak nikogo nie krzywdzą, tylko siebie, gorzej jak dręczą innych. Ale i wśród tzw." przyzwoitych" zdarzają się gorsi niż najgorsi menele.

No właśnie, odczyścić, socjalizować - to dopiero zadanie:diabloti:
Kasiu - parwda najprawdziwsza z Twych ust płynie - poznałam ostatnio kilku takich "przyzwoitych" niemeneli, brrrrrrrr,

Jak tam relacje TZowsko Nelsonowskie?

Posted

[quote name='kasikitd']Mocne słowa...ale menel menelowi nierówny, różne są przyczyny prowadzące do menelostwa, pół biedy jak nikogo nie krzywdzą, tylko siebie, gorzej jak dręczą innych. Ale i wśród tzw." przyzwoitych" zdarzają się gorsi niż najgorsi menele.

I zależy od "podejścia" do nich!
Ostatnio stali mi dwaj na drodze przy wjeździe na parking przysklepowy! Obtrąbiłam jak należy... a co :eviltong:. Sie najeżyli chłopaki a ja jak wygramalałam się z a-uta od progu z uśmiechem krzyczałam " Czego tu stoją? Mam rozjechać na placek, aaa?" Na to i oni się uśmiechnęli w pijackim widzie i jeszcze mi zaproponowali, że auta popilnują :roll:! Nie cierpię takiego ludzkiego śmiecia :angryy:, ale nie wiem dlaczego i przez kogo ludzie stają się takim "śmieciem" i dlatego staram się traktować ich po ludzku :-(

Posted

Jesuuu!!!!! Itske!
Wybacz mi!!! :modla::mdleje:
Na śmierć zapomniałam! Jak zobaczyłam Twój nick mnie oświciło!

Kochani! Itske przesłała mi na konto 35 zeta za transport Nelsona!!!!
I to już jakiś czas temu a ja zapomniałam się z tego wyspowiadać na forum!!!

Itske wybacz, ale mi już zupełnie odwala :stupid::-(

Posted

Itske napisał(a):
No właśnie, odczyścić, socjalizować - to dopiero zadanie:diabloti:
Kasiu - parwda najprawdziwsza z Twych ust płynie - poznałam ostatnio kilku takich "przyzwoitych" niemeneli, brrrrrrrr,

Jak tam relacje TZowsko Nelsonowskie?

Nelson go akceptuje, ale tylko tyle, nie przychodzi do niego po głaski, ale chętnie idzie z nim na spacer :diabloti:, za to kocha mnie i moją córę, a potem kota.:loveu::lol:
Jestem w ogóle pod wrażeniem, Nelson to sama radość i jakaś niezwykła siła, bardzo się cieszę, że jest ze mną i że, to właśnie on, trójłapkowiec.
O spacerach to już nie wspomnę, bo to nudne chyba, za każdym razem nowa znajomość, achy i ochy dla Nelsona. Kurcze, myślę sobie, co taki Nelson zdziałać potrafi.
A, jeszcze musimy się pochwalić - Dif, pamiętasz, że Nelson sikał tylko jak baba?
A teraz już nie, nie zdarza mu się! On sika już tylko jak facet :cool3:

Posted

[quote name='DIF']I zależy od "podejścia" do nich!
Ostatnio stali mi dwaj na drodze przy wjeździe na parking przysklepowy! Obtrąbiłam jak należy... a co :eviltong:. Sie najeżyli chłopaki a ja jak wygramalałam się z a-uta od progu z uśmiechem krzyczałam " Czego tu stoją? Mam rozjechać na placek, aaa?" Na to i oni się uśmiechnęli w pijackim widzie i jeszcze mi zaproponowali, że auta popilnują :roll:! Nie cierpię takiego ludzkiego śmiecia :angryy:, ale nie wiem dlaczego i przez kogo ludzie stają się takim "śmieciem" i dlatego staram się traktować ich po ludzku :-(
Dużo by gadać na ten temat, a to nie miejsce, ale myślę sobie, że czasem człowiek staje się menelem, bo właśnie nigdy nie był traktowany po ludzku...

Posted

Żaden menel - ani psi, ani człowieczy - nie urodził się menelem ani nie został menelem z własnej woli. Nie rozumiem - wyrywamy śmierci każdego, nawet najbardziej menelowatego psiaka, a menela-CZŁOWIEKA mamy za nic. Ratujemy przed eutanazją psa-mordercę (to nie jego wina, to człowiek zawinił!), adoptujemy psa-świra, prędzej wykąpiemy najbardziej śmierdzącego, zapchlonego, zaświerzbionego psa, a przed bezdomnym menelem zamykamy klatki, bo śmierdzi. Rozczulamy się nad psim trójłapkiem, a jednonogiemu nie pomożemy wejść na schody, łzy lejemy nad psem, który nie widzi, a niewidomego przez ulicę nie przeprowadzimy. Nie chcę, żebym z miłości do psów miała nienawidzić człowieka. Jeśli tak ma być, to dogomania nie ma sensu. A już na pewno nie chcę, żeby kogokolwiek usypiano z urzędu. Serdecznie pozdrawiam. Menelka.

Posted

Mocne słowa...
Tacy są właśnie"ludzie"...Dodaj do tego dzieci,rodzone w ubikacjach,wyrzucane na śmietnik...
"Król Stworzenia"...brzmi dumnie...

No,dobra,przyznam się.Sama byłam menelem.Trzy lata bezdomności.Spanie po klatkach,zsypach na śmieci.Niedojadałam.Myślicie,że ktoś,ktokolwiek mi pomógł???Łaska Boża,że mam swoje żelazne zasady...Inaczej pewnie stoczyłabym się na samo dno.Ale przez cały ten czas nie zrobiłam niczego,niezgodnego z mymi przekonaniami i mam czyste sumienie.Nie piłam,nie paliłam,nie kradłam,nie sprzedawałam swego ciała,choć miałam ku temu okazje.Łapałam każdą okazję,by zarobić parę groszy.Zrzucałam węgiel,myłam okna,robiłam staruszkom zakupy...Teraz jakoś stoję na tych swoich dwóch łapkach,choć ciągle nie jest to to,o czym marzyłam.Mam TZ,menela,alkoholik.Ostatnio przepił wszystkie nasze oszczędności.Dziś nie kupiłam chleba,bo nie ma kasy...Co będzie jutro-nie wiem.Ale jedno wiem:można być menelem i z tego wyjść.Wszystko zależy od nastawienia i charakteru...Mój osobisty menel po trzeźwemu jest uczciwym,dobrym człowiekiem.Nie jest mi z nim łatwo.Czasem nie mam już sił...Ale co?Mówią mi:rozwód.To najprostsze rozwiązanie.Pies do schronu,menel precz z domu...Ale-czy to mu pomoże???

Menel-nieraz jest lepszy od niemenela...

A teraz zajmijmy się psiakmi,bo jednak to DOGOMANIA...

Posted

Siostro, chyba trochę zamknęłaś coponiektórym usta...
Piszę w dobrej wierze, nie chcę nikogo urazić.
Cóż, uważamy, że nas to nigdy nie spotka, a jak spotyka kogoś bliskiego, to nie wiemy, co napisać. Ja się napisać nie boję: GRATULACJE!!! Podziwiam i tyle, bo nie wiem, czy ja bym potrafiła się podźwignąć :p

Nelsio, co tam u Ciebie?

Posted

Wolę wypić piwko z Menelem niż szampana z nadętym bucem. Menel nigdy nie odda psa do schroniska. Menel chodzi ze swoim psem po śmietniskach, dzieli się z nim tym, co znajdzie, a potem zasypia na klatce, w kanale, ns działce, gdzieś. Pies tuli się do Menela. Bo Menel to dobry człowiek.