TYGRYS-ica. Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 jak tylko zobaczylam PW to juz buzia mi sie cieszyla ze moze ....... no i jednak :multi: ufff jak dobrze cos takiego przeczytac :mdrmed: ktoras bardziej obeznana ciotka musi na pytanka odp taka ktora dobrze orientuje :roll: ja nie mam nic przeciwko jesli Nelson poradzi sobie ze schodami i w ogole to mieszkanie moze byc - lepszy rydz niz nic :evil_lol: Quote
kasikitd Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 To niedobrze...ciekawe jak by sobie radził wchodząc na IV piętro? Czy ktoś, kto ma kontakt z Nelsonem mógłby to jakoś sprawdzić? Quote
TYGRYS-ica. Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 kasikitd napisał(a):To niedobrze...ciekawe jak by sobie radził wchodząc na IV piętro? Czy ktoś, kto ma kontakt z Nelsonem mógłby to jakoś sprawdzić? jesli sobie poradzi ze schodami to nie widze problemu ;) Quote
asiamm Posted March 16, 2008 Author Posted March 16, 2008 kasikitd napisał(a):To niedobrze...ciekawe jak by sobie radził wchodząc na IV piętro? Czy ktoś, kto ma kontakt z Nelsonem mógłby to jakoś sprawdzić? w schronisku są schody na poddasze budynku z biurem, można by tam sprawdzić :roll: Quote
kasikitd Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 No to trzeba zrobic test schodkowy i kotkowy, jesli przejdzie pozytywnie, to jest duża szansa...tylko co z tym brudzeniem, czy Nelsonik skuma, że mieszkanko to taka duza buda, a "te" sprawy robi się po zejściu z !V piętra? ;) Quote
Ziutka Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Jutro ma być Luka w schronisku...więc liczymy na ciotkę Lukę, że nam zrobi testy na Nelsonku :razz: Quote
TYGRYS-ica. Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 a z tym brudzeniem to coz jak tescik wyjdzie "negatywnie" to nie ma sie czym dziwic - trzeba bedzie jakos Nelsonika oduczyc. ja sie bardziej martwie o test kotkowy :diabloti: Quote
kasikitd Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 No to fajnie, niech testuje Nelsonika, może będzie dobrze, trzeba jutro koniecznie tu zajrzeć :) Quote
maggiejan Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Wspaniale, że jest domek chętny na Nelsonka :multi:, ale to czwarte piętro trochę niepokoi :roll:. Z kotkiem pewnie Nelsonek się dogada, bo w ogóle miły jest... Myślę, że czystość też potrafi zachować, w końcu pies też rozumie, że tam gdzie mieszka nie załatwia się ;). Koniecznie trzeba sprawdzić, jak chodzi po schodach. A jakie wrażenie zrobiła ta chętna Pani? Quote
kasikitd Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Test kotkowy...no właśnie...Nelsonik, jak widać po mordce, to energiczny i rezolutny chłopina, ale co innego kot we wlasnym domu, a co innego obcy.Cholerka, we wlasnym domu...przecież on nie wie co to jest własny dom i własny kot... Quote
Hotel KADIF Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 maggiejan napisał(a): A jakie wrażenie zrobiła ta chętna Pani? Już ją kocham !!!! :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Itske Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 DIF napisał(a):No, dobra !!!! Powiem to....... :eviltong: Po Nelsonika zgłosił się domek!!!!! W związku z tym mam parę pytań: 1. mieszkanie na czwartym piętrze - czy Nelson umie chodzić po schodach (po 6 latach w schronie) i czy ze swoim brakiem łapy da radę pokonywać te cztery piętra, 2. ile waży i jaką ma wysokość - moje pytanie wynika z tego, że jeśli trzeba będzie go wnosić na rękach to czy ta drobna kobietka da radę ;) 3. jak Nelson "żyje" z kotami - w mieszkaniu jest kot, jeśli nie wiadomo trzeba zrobić "test" ;) Czekam......:mad: Wtrącam się, ale chcę podzielić się doswiadczeniem - moja (duża, owczarkowata) schronowa suka: 1. nie tolerowała kotów w schronie, w domu po wytłumaczeniu, że ten kotek jest nasz, kot spał na niej i traktował jak pieniek do ostrzenia pazurków (obce dalej ganiała) 2. na starość bardzo duże problemy z chodzeniem (stawy i zanik mięśni), absolutnie za duża do noszenia, ale ubierałam ją w solidne szelki i jak się trzyma za same szelki, to jakoś w miarę bezboleśnie można znieść, pomóc psu na schodach i nie jest tak uciążliwe, on ma niesprawną jedną łapę, ona dwie, co prawda ja miałam do pokonania mniej schodów, ale suka ważyła ok 35 kg 3. a autorów pomysłu, że w blokach, gdzie są cztery piętra nie projektuje się wind, wsadziałbym na to 4 pietro z kulami albo wózkiem inwalidzkim, żeby doświdczyli sytuacji, że nie mogą zejsć:angryy: Quote
kasikitd Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Owczarki i owczarkowate mają niestety problemy na starość ze stawami, mój staruszek mix owczarkowy bardzo się trudził wchodząc po schodach, czasem ślizgały mu się łapy i upadał, ale jak udało mu się wstać, to uśmiechał się od ucha do ucha i kazał się pochwalić, że taki bohater. Jest już w psim niebie, ale jego hardość i poczucie godności było niebywałe, czasem sobie o tym przypominam i łatwiej mi się wziąć w garść ;) Dobrze by było, żeby Nelsonik nie miał kłopotów z tymi schodkami, bo z kotem to mu się wytłumaczy, też tak myślę.No i to brudzenie, gdy się mieszka na I, II piętrze, łatwiej nauczyć psa czystości, szybko się wyskoczy za każdym razem, a z tym IV to trochę więcej zachodu...:???: Quote
asiamm Posted March 17, 2008 Author Posted March 17, 2008 Myślę, że każdy zdrowy pies w miarę szybko uczy się zachowywać czystość w domu. Mój wzięty ze schroniska (też z Azorka :eviltong:) sikał 1 czy 2 dni w domu. A wczoraj zawiozłam koleżance psa, który około miesiąca żył na ulicy (gdzie mieszkał wcześniej nie wiemy) i ani razu się w domu nie zsikał, nawet w nocy :) Quote
Hotel KADIF Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Jeśli chodzi o sikanie w domu to moja tymczasowiczka Pinia (a teraz już domownik :multi:), którą dziewczyny odłowiły w Radomiu z ulicy, sikała w domu tylko 2-3 dni jak była za pierwszym razem a za drugim (po powrocie z nieudanej adopcji) chyba przez tydzień. Wydaje mi się, że to zależy od psa. Szczerze mówiąc martwią mnie te 4 piętra :roll:. Co prawda Nadzieja, która adoptowała Mikiego a teraz już Koliego nie może wyjść z podziwu nad jego sprawnością a Koliś ma też tylko trzy łapki!! Tutaj jest jego wątek: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=9638527#post9638527 Quote
luka1 Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Siedzę i myślę. 1. czwarte piętro - puki zdrowy to nie przeszkadza brak łapy, po schodach jakoś da sobie radę biegać 2. wysokość - jest mniejszy od ON-ka, ale waży sporo- jak wszystkie azokowce ma nadwagę. Noszenie odpada. 3. Koty - nasze schroniskowe omijają plac z psami. Jak zbadać jego zainteresowanie kotem? Zresztą inaczej traktuje sie swojego kota w domu a inaczej takiego, którego nikt nie pilnuje.:evil_lol: 4. Sikanie jest do opanowania, pies w tym wieku szybko skapuje że nie sika sie we własnej budzie. (Pesteczka praktycznie całe życie spędziła w schronisku i gdy spędziła dobę u "Pani" nie nabrudziła - a nikt jej tego nie uczył.) No myślcie - ja jesli będę w schronisku dzisiaj to spróbuję cos poobserwować. Quote
maggiejan Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Pytanie może jest na wyrost: ale czy nie ma szans na zamianę mieszkania na niżej położone? W jakim wieku jest ta Pani? Może i ona będzie miała niedługo trudności z wchodzeniem na 4 piętro... Quote
Hotel KADIF Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 maggiejan napisał(a):Pytanie może jest na wyrost: ale czy nie ma szans na zamianę mieszkania na niżej położone? W jakim wieku jest ta Pani? Może i ona będzie miała niedługo trudności z wchodzeniem na 4 piętro... :roflt::roflt::roflt: Chyba raczej nie jest to możliwe... przynajmniej na razie ;). A Pani jest starsza ode mnie o 3 latka i zapewniam Cię, że jeszcze jest "młoda" :eviltong:!!! Quote
TYGRYS-ica. Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 ktos musi to sprawdzic - chodzi o te schodki i jesli Nelson da rade to nie widze przeszkod a brudzenia to wiadomo mozna spokojnie oduczyc no i pozostaja te koty .... :mdrmed: Quote
Hotel KADIF Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 A może kcecie kotkę...bo dzisiaj znalazłam :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Śliczna szylkrecia w czasie rui... Do sterylizacji ...i do adopcji :evil_lol: Ale sie nie bijcie!!!!! :eviltong: Quote
TYGRYS-ica. Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 DIF napisał(a):Ale sie nie bijcie!!!!! :eviltong: no kolejka sie ustawia nie ma co :cool3: sliczna kotecka :loveu: Quote
maggiejan Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Czy Nelson był sprawdzany na koty i schody? Quote
luka1 Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 nie udało się. Deszcz lał prawie cały dzień. W schronisku byłam zaledwie godzinę i musiałam zrobić zdjęcia do ogłoszeń. Moment gdy było troche słońca wykorzystałam na fotki. Nawet udało sie złapać jednego kotusia i przytrzymać w budynku ale nie wyszło. A nie trzeba by zastanowić sie czy Nelson po tych schodach będzie chodził za pięć czy siedem lat. No tak sobie pomyślałam. Quote
Recommended Posts