Agatix Posted March 23, 2006 Posted March 23, 2006 Czy pies który ma rodziców n.n. a ewidentrnie jest w typie rasy itp. może mieć wystawiony w przyszłości rodwód? Czy najpierw księga wstepna? jak to załatwić? Quote
Etna Posted March 25, 2006 Posted March 25, 2006 nie bardzo jest to możliwe. KW w Polsce prowadzi się dla kilku raptem ras. Nie ma takiej opcji że przyjdziesz np z pięknym malamutem "po rodowodowych rodzicach" i dostaniesz na niego papiery ;) Quote
rebellia Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 To ja zadam inne pytanie :oops: z zupełnej ciekawości... Jeśli ktoś kupuje psa w hodowli i oboje rodziców są rodowodowi, to jaki papier dostaje właściciel szczeniaczka? I co później musi z tym zrobić, aby jego pies miał rodowód? [Ostatnio doszkalam się sama dla siebie w tym zakresie, bo to dla mnie zupełnie obce :oops:, jakby ktoś mi łopatologicznie wyjaśnił termin "metryka" to też będę wdzięczna] Quote
JASMIN Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 rebellia napisał(a):To ja zadam inne pytanie :oops: z zupełnej ciekawości... Jeśli ktoś kupuje psa w hodowli i oboje rodziców są rodowodowi, to jaki papier dostaje właściciel szczeniaczka? I co później musi z tym zrobić, aby jego pies miał rodowód? Jeżeli ktoś kupuje psa z hodowli ( nie mylić z pseudohodowlą ) gdzie rodzice mają uprawnienia hodowlane i spełnione zostały wszystkie formalności ( tzn, wykupiona została krata krycia, karta miotu, szczeniaki są po przeglądzie, tatuowane itd ) to dostaje metrykę, która jest dokumentem potwierdzającym pochodzenie psa. W metryce są dane rodziców jak i szczeniaka oraz dane hodowcy. W celu uzyskanie rodowodu nabywca szczenięcia musi zarejestrować się oraz psa w ZKwP gdzie składa metrykę i czeka na przysłanie rodowodu. To tak w skrócie... Quote
Viz Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 Kurcze ludzie!!! :angryy: W styczniu oddałam metryke mojego psa i czekam juz ponad 4 miesiace na ten rodowod... Co gorsza nei moge sie dodzwonic do ZG :angryy: Quote
Marta Chmielewska Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 Viz, spoko leszcza, ja rodowód odebrałam dopiero miesiąc temu (suka ma 3 lata prawie) :evil_lol: i bez rodowodu zrobiłam praktycznie championa. ;) Quote
madalenka Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 Czyli jak ide do zwiazku to mi metryczke zabieraja na 3 miesiace? A co jak w tym czasie chce isc na wystawe? Quote
Elitesse Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 madalenka napisał(a):Czyli jak ide do zwiazku to mi metryczke zabieraja na 3 miesiace? A co jak w tym czasie chce isc na wystawe? metryczke zabieraja i juz nigdy wiecej jej nie oddaja :) wystawiajas w klasie szczeniat lub mlodziezy nie trzeba miec rodowodu - wytarczy wpisac" w przygotowaniu" w rubryke nr rodowodu na zgloszeniu Quote
madalenka Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 Nie bede miala metryczki na pamiatke... :-( Jak mam wpisac nr rodowodu jak nie mam rodowodu? To ten nr rejestracyjny, czy jakos tak? Quote
Nor(a) Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 madalenka napisał(a):Nie bede miala metryczki na pamiatke... :-( Jak mam wpisac nr rodowodu jak nie mam rodowodu? To ten nr rejestracyjny, czy jakos tak? ksero.. ;) nr rejestracyjny, a rodowód: w przygotowaniu (2 osobne pozycje do wpisania) Quote
Godelaine Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 I mieć numer rejestracyjny, który dostaniesz w momencie składania rodowodu w Oddziale. Ja tam nie narzekam :D Dopiero wczoraj odebrałam rodowód swojej 13 miesięcznej suki (jakoś mi nie po drodze było do Oddziału :roll: ). Jak się okazało z nostryfikacji wrocił już miesiąc po złożeniu (a składałam w sierpniu :) ). W tym czasie zgłaszałam sukę sześciokrotnie na wystawy (w tym jedna w młodzieży) i jakoś przeżyłam :D Quote
Viz Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 Aaaaa czyli można jeszcze pomiatać na "rodowód w przygotowaniu" :cool3: No to dobrze, to się nie martwię. Choc nie powiem, ze fajnie byloby go miec juz w reku :evil_lol: Quote
Godelaine Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 Viz... Chyba, że masz zamiar odwiedzić jakieś zagraniczne wystawy. Ja teraz zgłaszałam sukę na klubowki do Holandii i na Węgry. I tylko dlatego w końcu po ten rodowód poszłam :lol: Quote
Viz Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 :lol: No jak bedzie nam dobrze szło to wtedy faktycznie by sie rodowód przydał, bo bym się do Skandynawii czy sąsiadów wybrała na wystawy :cool3: A myślałam, że ja pokrzywdzona jestem przez los, ze ponad 4 meisiace juz czekam :lol: :mad: Quote
weihaiwej Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 Viz, ja też czekam od stycznia :p Mam nadzieję, że się w końcu doczekam, oby niedługo! Ćwiczmy cierpliwość :eviltong: Quote
Viz Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 No to teraz robimy zaklady kto szybciej dostanie ten rodowod. :cool3: :lol: :mad: :lol: Quote
Elitesse Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 pamietam jak moja kolezanka czekala ponad 6 miesiecy na rodowod swojego szkota i czekala i czekala no i w kocu zaczela sie denerwowac - po telefonie do ZG okazalo sie ze gdzies zapodzialo sie ksero rodowodu ojca szczeniaka (tatus byl zagraniczny) ale ZG zamiasc skontaktowac sie z hodowca nie robil nic i metryczka sobie lezala na biurku :diabloti: Quote
Viz Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 A do Zwiazku Głównego od wczoraj usiluje sie dodzwonic, ale ciagle zajete :roll: Quote
JASMIN Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 Viz napisał(a):A do Zwiazku Głównego od wczoraj usiluje sie dodzwonic, ale ciagle zajete :roll: Martuś, dzwoń zaraz o 11.01 jak zaczynają pracę;). Mi się zawsze o tej porze udaje dodzwonić :cool3: Quote
Viz Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 Kurde no juz od trzech dni probuje, ale ciagle zajete, nawt ejak dzwonie o 11.00 :mad: P. Danka polecala kolo 13.00 (ale sposoby :lol: ), ale tez nie moge :shake: Quote
JASMIN Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 Martuś, spróbuję Ci się jutro dodzwonić i popytać o rodowodzik Hrabiego;). Może to ja mam szczęście bo mi się w sprawie rodowodu Aileen zawsze udawało :evil_lol: Quote
weihaiwej Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Viz, doczekałaś się rodowodu? My dalej nie! Dzwoniłam (i dodzwoniłam się:multi: ) do Zarządu Głównego, miła pani powiedziała, że rodowód jest gotowy i ona nie widzi przyczyny, dla której nie został jeszcze wysłany :-o Ma być niedługo :p Quote
Recommended Posts