Jump to content
Dogomania

sredniaka na olbrzyma zamienie.....

Recommended Posts

Posted

kto mi powie cos ciekawego o porownaniu sredniaki vs olbrzymy?:cool3: w dlugie zimowe wieczory czasem zastanawiam sie nad kolejnym psem za kilka lat i nie potrafie nad zadna rasa myslec dluzej, poza sznaucerami:loveu: moj sredniaczek jest sama slodycza, jest przymilny, latwo sie odnajduje z nowych sytuacjach, lubi ludzi, kocha jesc i pracowac:loveu: a poza tym najchetniej przegonilby wiekszosc psow, gdyby mu pozwolic, chetnie zajmie sie polowaniem na myszy albo i kaczki, zagryzie fajerwerki, sprawdzi kazdy szelest, polknie foliowke, ewnetualnie nakreci sie na cos tak, ze dotarcie do niego z jakimkolwiek bodzcem bedzie niemozliwe... taki przeslodki histeryk:diabloti:

jaka opinie maja sredniaki, to kazdy z nas chyba wie....:evil_lol: a jak wyglada zycie z olbrzymkami?:loveu::evil_lol: rownie diabelski temperament i pobudliwosc czy moze slodkie misie?:lol:

• Replies 99
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam

Ja miałem przez 13 lat "prawie olbrzymkę" był to mix CTR-a (mama) ze sznaucerem (tata). Jak była młoda to trochę szalała (objedzona tapeta, zjedzony indeks :angryy: ) ale potem uszpokoiła się i była niezwykłej spokojności suczką - choć jak miała rok to uciekła z ogrodzonego terenu ze znalezioną kością prosto na ulicę - efekt złamana tylna noga składana przez dr. Janickiego na druty - wyszła z tego ale ta noga po latach jej schudła. Spacerowaliśmy razem wiele lat po Grochowskiej i po Parku Skaryszewskim.
W wieku 8 lat miała ropomacicze (na szczęście po operacji doszła szybko do siebie).
Jak "Tania" (pełne imię "Instancja" ;)) miała 11 lat wzieliśmy drugą suczkę - średniaczkę Franię. Tańka nie chciała się z nią bawić ale nie "gnoiła" jej. Była obojętna. Pod koniec jej życia przenieśliśmy się do Wawra i miała trochę ogródka na ostatni rok. Prawie już nie widziała i nie potrafiła chodzić po schodach (słabe tylne nogi) - codziennie ją nosiłem na noc do sypialni a rano znosiłem do salonu. Wychodziła tylko na siku i qpe - nie czuła się w nowej okolicy pewnie. Odeszła w grudniu 2005 - odwiedzamy ją w Koniku Nowym :placz:.

Po roku posiadania tylko Franki kupiliśmy Margot - czarną średniaczkę - diabeł wcielony:diabloti:.

Podsumowując:
Olbrzymy są spokojniejsze, bardziej zrównoważone, nie muszą udowadniać szczekaniem swojej pozycji one wiedzą że są "the best".
Z minusów - są większymi psami (zajmują więcej miejsca w łóżku :evil_lol:) i jak by co to trzeba mieć siłę żeby je zanieść gdzieś w potrzebie (do lekarza, na siku jak są słabe itp)

Posted

ariel007 napisał(a):
Podsumowując:
Olbrzymy są spokojniejsze, bardziej zrównoważone, nie muszą udowadniać szczekaniem swojej pozycji one wiedzą że są "the best".
Z minusów - są większymi psami (zajmują więcej miejsca w łóżku :evil_lol:) i jak by co to trzeba mieć siłę żeby je zanieść gdzieś w potrzebie (do lekarza, na siku jak są słabe itp)

Zgadzam sie z przedmowca :cool3: .

Moje mi praktycznie nic nie zniszczyly w domu, no chyba, ze cos sie popsulo przypadkiem w zabawie ;-). Zreszta kochaja sie bawic!

Nie zastanawiaj sie dluzej i bierz giganta :loveu:.

Posted

Ka-Vanga napisał(a):
Mogiem Ci wypozyczyc :cool3:, tylko wolisz calusnika czy warkota :evil_lol: ???????

pytanie-pewnie,że całuśnika i przytulaska w jednym:loveu:
Bo moja łobuzica od przytulania jak najdalej:roll:

Posted

Elitesse napisał(a):
e tam ! nad czym to sie zastanawiac ? only sredniaki !! :loveu::loveu: olbrzymy sa za spokojne i rozmemlane :evil_lol:

co Wy gadacie!!!!!!!!!!
Wszystkie sznupki są cudowne-sznaucer to sznaucer wkońcu!!!!!!!!!!!!!!

Posted

gassira napisał(a):
pytanie-pewnie,że całuśnika i przytulaska w jednym:loveu:
Bo moja łobuzica od przytulania jak najdalej:roll:

Haha przytulasny jest bardziej ten warkot :evil_lol:, calusnica to woli zeby jej non stop pile rzucac, a w wolnej chwili moze Cie zalizac :evil_lol:.

Posted

Elitesse napisał(a):
e tam ! nad czym to sie zastanawiac ? only sredniaki !! :loveu::loveu: olbrzymy sa za spokojne i rozmemlane :evil_lol:

Oj tam Aga, nie znasz po prostu mojej Nafki :evil_lol:.

Posted

Ka-Vanga napisał(a):
Haha przytulasny jest bardziej ten warkot :evil_lol:, calusnica to woli zeby jej non stop pile rzucac, a w wolnej chwili moze Cie zalizac :evil_lol:.

no to nie ma wyjścia i biorę dwie czarne mordy:loveu::evil_lol:

Posted

Ka-Vanga napisał(a):
Mogiem Ci wypozyczyc :cool3:, tylko wolisz calusnika czy warkota :evil_lol: ???????

ja tez chce!!:loveu:

a tak serio calkiem-pewnie znasz wiele gigantow-jak tam u nich z psychika? glownie chodzi mi o tendecje do agresji i hiperpobudliwosc:evil_lol:

olbrzymka to moje marzenie od zawsze, ze wzgledow praktycznych zamienione na sredniaka-ale pewnie kiedys sie spelni, niech no sie tylko F zestarzeje....:lol::evil_lol:

Posted

Wszystkie sznupy sa super jak mozecie dyskryminowac inne na podstawie wielkosci!?:mad: Im wiekszy tym lagodniejszy i spokojnieszy, sredniak to taki bezpieczny wariant, olbrzym moze byc wielkim rozlelanym misiem, a mini to istna mala zaraza ktora nie toleruje nikogo oprocz swojej rodzinki i znajomych i mysli ze jest "duzy" a jak ktos mysli inaczej to dodaje sobie glosem:diabloti:, oczywiscie zdarzaja sie lagodne miniatury, zbyt nadpobudliwe sredniaki i bardzo glosne "male" olbrzymy, w tej rasie dopuszcza sie wszystkie mozlliwe kombinacje zachowac, wszystkie jednak sa tak samo kochane i nie ma roznicy czy wezmiesz wielki temperamnt w malej skorze czy w wilelkiej, wszystkie sa poprostu cudowne i zadna inna rasa nie da sie ich zastapic... ahhhh jak mi sie marzy jakis sznupas:loveu:

Posted

niedzwiadek:) napisał(a):
... ahhhh jak mi sie marzy jakis sznupas:loveu:

No to na co czekasz ? :-)
Ja oczywiscie kocham sredniaki ale popatruje tez na olbrzymy.Tylko chyba mam pecha ale te co widze u nas na osiedlu to sa ,wstyd powiedziec ,strachliwe .Akurat taka grupa widac sie trafila ,potrafia leciec do mnie z wielkiej odleglosc ze strasznym szczekaniem a jak puszcze moje suki to ogon pod siebie i chodu do wlasciciela.
Z tego wniosek ,ze wybierajac szczenie trzeba bardzo patrzec na rodzicow i przekazywane cechy .Bo tchorzliwy maly pies to klopot ale tchorzliwy olbrzym to straszny klopot.
No i te ogony ...gigantyczne niekiedy ...ech gdzie te olbrzymy z dawnych lat.
Nie Asia ,nie kupuj olbrzyma ,popatrz na zgrabne sredniaczki :-)

Posted

Wszystkie sznupy sa super jak mozecie dyskryminowac inne na podstawie wielkosci!?:mad:

ech, tylko wiesz, mi chodzi nie o takie ogolne opinie, tylko fakty ;) chce, zeby nastepny pies /suka znaczy...:loveu:/ byl ciutek spokojniejszy niz moj lesny potwor.. kocham te sznaucerowa iskre, cudowna chec robienia czegos ze mna.. ale troszke mniej histerii przyjme z wdziecznoscia-dlatego mysle o olbrzymkach i chce sie upewnic, czy mam sie tego pomyslu trzymac czy raczej przerzucic na mopsy...:evil_lol:

Romas-wiesz, ze poki co nic nie kupuje i jakbym nie daj Boze miala jakis glupi pomysl to masz mnie walnac w glowe mocno:mad: ale olbrzymki to moja milosc...:loveu: z ogonami czy bez-byle byl kochany! :lol:

po cichu tez licze, ze skoro daje rade ze sredniakiem, to z olbrzymem tez dam:lol:

Posted

Ależ oczywiście ze olbrzymy to słodziaki najfajniejsze :loveu::eviltong::loveu:
Ja mam w domu już trzeciego i bardzo sobie chwalę tę wielkość.
Pewne siebie,trudno je wyprowadzić z równowagi,nie szczekliwe,nie trzeba się schylać,żeby złapać za obrożę ;) ,a jednocześnie temperamencik i ciągła ochota na zabawę.
Minusów mało - faktycznie to tylko to,że dużo miejsca w łóżku zajmują i jak wlezie taki olbrzym na kolana ( bo przecież jemu nie przeszkadza,że różne części ciałka mu z tych kolan zwisają ) ,to troszkę ciężko się oddycha :lol:

No i jak takiego słodziaka nie kochać :oops:

Posted

jo_ann napisał(a):

Romas-wiesz, ze poki co nic nie kupuje i jakbym nie daj Boze miala jakis glupi pomysl to masz mnie walnac w glowe mocno:mad: ale olbrzymki to moja milosc...:loveu: z ogonami czy bez-byle byl kochany! :lol:

po cichu tez licze, ze skoro daje rade ze sredniakiem, to z olbrzymem tez dam:lol:

Jesli chodzi o walenie w glowe to trafilas w rece odpowiedniej osoby :mad:
Wykonuje ta usluge o kazdej porze dnia i nocy zniechecajac szczegolenie wlascicieli sredniakow do zmiany gustu :-)
Nie chce Cie straszyc ale ja biorac Tora rozumowalam identycznie ,ze skoro daje rade z szurnieta Zuzia to chyba juz nic gorszego mnie spotkac nie moze .O jakze sie mylilam :eviltong:Ten to dopiero mi dal w kosc .
Wlasciwie to ostatnio powaznie przemysliwuje nad propozycja Dorotak odnosnie mopsa :multi:
Nie no musz eisc spac ,bo jakies glupoty mi do glowy przychodza.Mopsa! tez cos !

Posted

Romas, Ty lepiej wal w glowe tych, co chca sredniaka, a nie przetestuja takiego na zywo... :evil_lol:

i mnie nie strasz! poczulam sie chwilowo pewniej, a tu takie cos! zamkne sie w sobie i jeszcze F sie udzieli:lol:

mopsy sa swietne! ew. te gryfoniki... chociaz one takie szczuple, to pewnie zbyt ruchliwe...:lol: a Dorotak milczy, bo pewnie potajemnie juz tam cos w tym guscie hoduje.. a Atos to tylko przykrywka:lol:

Posted

moj TZ "zapatrzyl" sie jakis czas temu na staffika, no tak mu ten pies podpasowal ze hej :crazyeye: mam pod nosem tz dolnoslaskie pare dobrych hodowli.. dziewczyny siedza na dogo to i kontakt jest. Wiem juz z czym sie teoretycznie takiego staffika je hihi i tym podobne zbierane info, linie hodowlane, krycia - obserwuje co z czego wyrasta itp

Ogladam foty z wystaw... tylko ze zawsze jak pomiedzy trafi mi sie jakis sznauc, to juz umarl w butach jestem stracona :evil_lol: jak bylismy na wystawie poogladac staffiki, to przesiedzialam dwie godziny na sznaucach :cool3: jakby czarnych sredniakow bylo wiecej to jeszcze dwie dala bym rade :loveu:

Posted

Wszystkie sznupy sa super jak mozecie dyskryminowac inne na podstawie wielkosci!?:mad: Im wiekszy tym lagodniejszy i spokojnieszy, sredniak to taki bezpieczny wariant, olbrzym moze byc wielkim rozlelanym misiem, a mini to istna mala zaraza ktora nie toleruje nikogo oprocz swojej rodzinki i znajomych i mysli ze jest "duzy" a jak ktos mysli inaczej to dodaje sobie glosem:diabloti:, oczywiscie zdarzaja sie lagodne miniatury, zbyt nadpobudliwe sredniaki i bardzo glosne "male" olbrzymy, w tej rasie dopuszcza sie wszystkie mozlliwe kombinacje zachowac, wszystkie jednak sa tak samo kochane i nie ma roznicy czy wezmiesz wielki temperamnt w malej skorze czy w wilelkiej, wszystkie sa poprostu cudowne i zadna inna rasa nie da sie ich zastapic... ahhhh jak mi sie marzy jakis sznupas:loveu:

Niedzwiadku, nie moge sie zgodzic z tym co napisales/las. Olbrzym to nie "cielaczek". To pies pracujacy - obronny, oczywiscie ma byc zrownowazony, nie tchorzliwy i nie agresywny. Ale pamietajmy, ze jest to pies obronny i ze moze nam sie trafic dominujacy charakter :diabloti: .
Rowiez nie moge sie zgodzic z tym, ze miniatury to takie agresory, znam cale mnostwo mini i tylko kilka sztuk agresywnych :cool3:.

Posted

jo_ann napisał(a):
ja tez chce!!:loveu:

a tak serio calkiem-pewnie znasz wiele gigantow-jak tam u nich z psychika? glownie chodzi mi o tendecje do agresji i hiperpobudliwosc:evil_lol:

olbrzymka to moje marzenie od zawsze, ze wzgledow praktycznych zamienione na sredniaka-ale pewnie kiedys sie spelni, niech no sie tylko F zestarzeje....:lol::evil_lol:

Hiehie no co ja tu moge jeszcze dodac, zgadzam sie z tym co napisala Ashley! ale rowniez jak juz wspomnialam wczesniej trzeba sie liczyc z tym, ze moze nam sie trafic dominant lub co gorsza tchorz. Pisze o tym nie po to zeby Cie zniechecic, ale po to zeby potem nie bylo rozczarowan!

Ja olbrzymy ma od jakichs 13 lat i uwazam, ze sa najwspanialsze pod sloncem, jestem w nich zakochana po uszy :loveu: . Wesole, pelne energii, kochaja zabawe i szkolenie - na pewno nie tak zwariowane jak sredniaki.

Po prostu jak sie bierze giganta to ze sprawdzonego zrodla! Ja akurat kocham szalence :evil_lol: , ale moze dlatego moje sa takie, bo kazde uprawia badz uprawialo psie sporty, a i ja do takich co to na kanapie caly wieczor przesiedza - nie naleze! Zreszta jak bedziesz chciala to sie mozemy spotkac to Ci przedstawie moja ukochana Nafusie :loveu:.