Lilanines Posted January 16, 2008 Posted January 16, 2008 Witam wszystkich forumowiczów. Mam na imię Basia i od paru miesięcy jestem czytelnikiem waszego forum. Od 6 miesięcy jestem wraz z rodziną właścicielką 6 miesięcznej suni Ines. Jest to jak to, napisać, sznaucero-podobny sznaucer (miniatura?). Wiem co sądzicie o psach w typie rasy ale mam nadzieję, że mogę korzystać z waszych porad i że nie zlinczujecie mnie. Mamy suczkę ale nie będziemy mieć szczeniąt, zastanawiamy się nad sterylizacją ale o tym dopiero czytam. Do tej pory zawsze przyprowadzałam do domu psy porzucone a raczej wyrzucone z aut, ostatnia naszą sunią była Saba. Właściciel „pięknie” ją wysadził z auta i pojechał w siną dal. Dopiero po tygodniu dała się zaprowadzić do naszego domu i po kąpieli już była członkiem rodziny. Dopiero później okazało się że będzie miała szczeniaczki. Urodziło się ,jak pamiętam 7 psiaczków , i do tej pory ich nie zapomnę. Niby wszystkie znalazły domki wśród rodziny ale ja wiem że nigdy nie potrafiłabym oddać komuś psiaczka. To jeden z powodów dla których nasza ines nie będzie miała dzieci. Saba była z nami jeszcze około 7 lat i szczęśliwie bez niespodzianek. Odeszła za tęczowy most do końca kochana. [FONT="]Jak mi się uda wkleję zdjęcia naszej Ines. Sama jestem ciekwa co o niej sądzicie.[/FONT] [FONT="] Tutaj zmęczona ale piłeczki nie odda. I ostatnie zdjęcie zmęczonej panienki wymęczonej po wizycie u fryzjera. [/FONT] Quote
Lilanines Posted January 16, 2008 Author Posted January 16, 2008 Chyba coś nie tak z moim postem trochę duży. Jak to naprawić? Coś pokombinowałam czy tak może być? Quote
ariss Posted January 16, 2008 Posted January 16, 2008 fotki musisz na pewno zmniejszyć!!!!! śliczna jest-bardzo sznaucerza,ale na ostatniej fotce to tak troszkę grubiutko wygląda:eviltong:;) Quote
Pink Posted January 16, 2008 Posted January 16, 2008 Hellou :lol: fakt musisz malutka troche odchudzic :evil_lol: a malutka wyglada bardziej jak maly sredniak niz miniaturek .... tz budowa przypomina bardziej sredniaka Quote
ariss Posted January 16, 2008 Posted January 16, 2008 Pink napisał(a):Hellou :lol: fakt musisz malutka troche odchudzic :evil_lol: a malutka wyglada bardziej jak maly sredniak niz miniaturek .... tz budowa przypomina bardziej sredniaka mi też się tak wydaję!!!!!!!!!!!!! a ile psiul ma w klębie? Quote
Lilanines Posted January 16, 2008 Author Posted January 16, 2008 Nasza panienka je royal canin junior według zaleceń i przygryza wędzonymi uszami. Sama nie wiem czy jest gruba czy w sam raz? Jeżeli ją prawidłowo mierzę to ma jakieś 34 cm . Mam tylko nadzieję ze nie będzie to olbrzym .Jak prawidłowo ustawić psa do zmierzenia? i Kolejne pytanie czy w czasie cieczki pies może stracić apetyt i czy jest to dogodny termin aby przejść na 2 posiłki? Quote
ariss Posted January 16, 2008 Posted January 16, 2008 ale jakich zaleceń???od weta czy z opakowania karmy?Jeśli z karmy to dajesz jak dla miniaka czy średniego? Na 2 posiłki pies powinnien przejść około 9 miesiąca. Mierzysz psa z wyprostowanymi łapami i szyją,najłepiej przy ścianie przykładasz coś sztywnego do miejsca gdzie jest kość(zapomniałam jak to się nazywa:oops:) na wysokości przednich łap,zaraz przed szyją.Zmierz minimum 2 razy;) sprawdz wage to powiemy czy na dłuższe spacery powinna chodzić;) Quote
Romas Posted January 16, 2008 Posted January 16, 2008 Bardzo ladna dziewczynka :-) Przy cieczce suczki zachowuja sie indywidualnie ,bywa ,ze niektore traca apetyt.Ja bym jej stanowczo ograniczyla jedzenie do dwoch posilkow w ciagu dnia i ciutek wiecej ruchu. Namawiam goraco ,wysterylizuj ja .Ja mam dwie sznaucerki srednie i obie sa wysterylizowane jako ,ze nie planuje rozwinac hodowli .Tak jest bezpieczniej i wygodniej . Uwielbiam te panienki pieprz-sol :-) Quote
Lilanines Posted January 16, 2008 Author Posted January 16, 2008 Dawka jedzenia to 140 g podzielone na 3 posiłki dziennie według opakowania . Obecnie co drugi dzień sama opuszcza jeden posiłek , tak że sama sie ogranicza z jedzeniem. Co do spacerków narazie są ograniczone ponieważ jest krótko po fryzjerze i mimo kubraczka jest jej zimno,nadrabia za to w domu. Jak mi się ją uda ustawić zmierzę ja i podam wymiary. Dziękuję za odpowiedzi. Udało nam się ją zmierzyć wyszło nam 35,5 cm , co do wagi to około 6 kg ( ważona ze mną i może być niedokładnie).Czy podawanie psu przy karmie RC dodatkowych witamin dolfos może spowodować przerost? Pierwszy wet przepisał te witaminy a drugi (fajny wet) kazał odstawić bo powiedział że może dojść do przerostu.Pytam z czystej ciekawośći ponieważ wiem że nie jest to rasowy psiak. Quote
jo_ann Posted January 16, 2008 Posted January 16, 2008 hmm... 20kg dorosly sredniak ma zjadac wiekszosci karm kolo 200g, a 6kg maluch 140g? nie kloce, moze tak ma byc, ale dziwna ta proporcja... :razz: co do witamin to moze sie hodowcy wypowiedza, ale do karmy tej klasy chyba juz nic nie trzeba;) Quote
ariss Posted January 16, 2008 Posted January 16, 2008 też mi się wydaje,że dużo dostaje-tylko ta waga:crazyeye:jak na te ilości to coś mała się wydaje,ale możę się myle!!!! Dobrej jakości karmy mają już w sobie bardzo dużo witamin(czasem nawet za dużo)i nie ma potrzeby dawać psu więcej!!!!!!!-mogło przez to dojść do małego przerostu!Ale niekoniecznie to było przyczyną! Możesz dawać psu surowe żółtko,ale nie więcej niż raz na tydzień,trochę jabłka,banana No i obowiązkowo trochę mięsa-jeśli chcesz,żeby pies jadł tylko suche to mięsko stosuj jako nagrody! Quote
maxxel Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 [quote name='Lilanines']Nasza panienka je royal canin junior według zaleceń i przygryza wędzonymi uszami. Sama nie wiem czy jest gruba czy w sam raz? Jeżeli ją prawidłowo mierzę to ma jakieś 34 cm . Mam tylko nadzieję ze nie będzie to olbrzym .Jak prawidłowo ustawić psa do zmierzenia? i Kolejne pytanie czy w czasie cieczki pies może stracić apetyt i czy jest to dogodny termin aby przejść na 2 posiłki? Wyglada na sredniaka.Fajna psiunia.. Jeżeli chodzi o wysokość psa, to należy położyć na jego kłębie (najwyższy punkt na plecach pomiędzy łopatkami) patyczek lub linijkę i zmierzyć wysokość od podłogi do linijki. Właśnie wtedy otrzymujesz wzrost psa. Quote
Romas Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 Mlode psy dostaja wiecej zarcia niz dorosle ,bo rosna .Na kazdym opakowaniu sa podane proporcje dla jakiej wagi ile gram karmy dziennie i dla jakiego wieku /docelowej wagi .Jesli pies sam sobie ogranicza jedzenie to znaczy ,ze najwyzsza pora na zmiany :-) Szczuply pies to zdrowy pies . Piekna ma glowke ta suczka ,choc sredniaczkiem to chyba nie bedzie tylko taka dobrze wyrosnieta ,mocna miniatura,taka w sam raz na kolanka :-) Quote
Lilanines Posted January 17, 2008 Author Posted January 17, 2008 no więc tak odpowiem po kolei , sunia trafiła do nas jako prawie 2 miesięczny szczeniak ( podobno linia amerykańska ale przyznam się szczerze ze dopiero teraz wiem coś więcej wtedy nic mi to nie mówiło) ,karmiona była puriną i gotowanym jedzeniem - skrzydełka plus ryż + warzywa (tak karmiona była u "hodowcy"),+ 1 żółtko tygodniowo. Szybko zauważyłam że niestety ma w okolicach pupci sporo łupieżu i to był pierwszy powód wizyty u weta. Kazano nam przejść na RC +jajko (na tydzień) + witaminy potem był szczepienie a łupież dalej był.Więc po wizycie u fryzjera ( tam polecono nam innego weta) kolejny wet . i tam kazano odstawić witaminy - bo są w karmie i za duże dawki sunia otrzymywała i może to doprowadzić do przerostu , koniecznie odstawić jajko- bo uczula .Powoli pozbyliśmy się łupieżu i jest wszystko ze skórą ok. teraz co do dawki karmy -według broszury wydaje mi się że podajemy odpowiednie dawki ( skan poniżej) nie wiem tylko czy dobrze patrze na wagę dorosłego psa.Powiedziano mi że do 10 kg ( pierwszy wet )my podajemy według wagi do 8 kg. Nic jej nie jest po jabłku i po malinach ( maliny sama zrywała sobie z krzaczka i nie było mowy żeby ja odciągnąć.Z jajkiem narazie się wstrzymujemy. Nasza Inuś jest tylko na kolanka i sami jestesmy ciekawi ile urośnie .Jak dopadnę jakaś dobrą wagę to podam niestety moja coś szwankuje. Quote
ariss Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 jeśli jajko uczula to można go nie dawać,albo wyjątkowo żadko i nawet nie całe! Moją sucz uczula biały ser(dużo się drapie),który z resztą uwielbia i go dostaje-bardzo żadko ale wcale jej wtedy nie żałuje;)a drapanie się nie pojawia;) średniakiem Twoja cudna psinka napewno nie będzie-świadczy o tym chociażby waga-średniaki w tym wieku są o wiele cięższe;) Moja łobuzica też ograniczała sobie jedzenie i to był znak,że za dużo dostaje,możesz spróbować jej trochę ograniczyć ilość karmy(tylko nie dużo)Pies idealnie wie ile potrzebuje!!! Quote
Lilanines Posted January 17, 2008 Author Posted January 17, 2008 muszę trochę poczytać o średniakach bo przyznam się szczerze że mam dostęp do komputera tylko wtedy gdy dzieci zagonie do roboty. a ile waży średniak w tym wieku? nigdzie nie umiem znaleźć informacji co do wagi szczeniaków. według wzorca (czego trzymać sie nie mogę) miniatura powinna ważyć do 7 kg. wet powiedział mi że do 10 kg? Zobaczymy jak będzie wyglądać gdy będzie miała roczek.Dziś jest troszkę cieplej a że mamy własne podwórko to zaraz będzie gonitwa . Zapomniałam dodać że do jednego posiłku dodajemy mała łyżeczkę siemienia . Dziękuję za miłe przyjęcie. Quote
ariss Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 Lilanines napisał(a):muszę trochę poczytać o średniakach bo przyznam się szczerze że mam dostęp do komputera tylko wtedy gdy dzieci zagonie do roboty. a ile waży średniak w tym wieku? nigdzie nie umiem znaleźć informacji co do wagi szczeniaków. według wzorca (czego trzymać sie nie mogę) miniatura powinna ważyć do 7 kg. wet powiedział mi że do 10 kg? Zobaczymy jak będzie wyglądać gdy będzie miała roczek.Dziś jest troszkę cieplej a że mamy własne podwórko to zaraz będzie gonitwa . Zapomniałam dodać że do jednego posiłku dodajemy mała łyżeczkę siemienia . Dziękuję za miłe przyjęcie. w tym wieku ta łyżeczka jest chyba zbędana,ale to nie mi oceniać;) Moja średniaczka 7 miesięczna waży 18 kg i jest szczupluteńka:roll::lol: Quote
Lilanines Posted January 17, 2008 Author Posted January 17, 2008 Czyli radzisz nie podawać? łupieżu już nie ma to może warto spróbować. Właśnie oglądam twoją sunie jest śliczna i kochana .Pozdrowienia i łaskotki dla suni http://images29.fotosik.pl/105/f1ffed8cbc2a0515.jpg to mi się bardzo podoba ten mądry wzrok Quote
ariss Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 Lilanines napisał(a):Czyli radzisz nie podawać? łupieżu już nie ma to może warto spróbować. Właśnie oglądam twoją sunie jest śliczna i kochana .Pozdrowienia i łaskotki dla suni http://images29.fotosik.pl/105/f1ffed8cbc2a0515.jpg to mi się bardzo podoba ten mądry wzrok Dziękujemy bardzo:loveu:sucz wymiziana:eviltong: Ja podawałm siemie przez 3 pierwsze miesiące i odstawiłam,decyzja należy oczywiście do Ciebie,ale nie widze już potrzeby;) Quote
Ka-Vanga Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 gassira napisał(a):Moja łobuzica też ograniczała sobie jedzenie i to był znak,że za dużo dostaje,możesz spróbować jej trochę ograniczyć ilość karmy(tylko nie dużo)Pies idealnie wie ile potrzebuje!!! Hiehie, jakbym wychodzila z takiego zalozenia to mialabym w domu nie 3 sznaucery, a 3 potwory :evil_lol::evil_lol::evil_lol: . Quote
ariss Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 Ka-Vanga napisał(a):Hiehie, jakbym wychodzila z takiego zalozenia to mialabym w domu nie 3 sznaucery, a 3 potwory :evil_lol::evil_lol::evil_lol: . nie mówie o Twoich po to jak widać łasuchy:evil_lol: ale sucz Lilanines tak jak i moja same sobie dawkują porcję!!!!!!!!! Moja to jak jest najedzona to największych pyszności kostnych nie zje tylko odda,albo ewentualnie schowa Quote
Ka-Vanga Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 gassira napisał(a):nie mówie o Twoich po to jak widać łasuchy:evil_lol: Lasuchy to za malo powiedziane :evil_lol: . Suczka Lilanines "ograniczyla" sobie jedzenie w czasie cieczki, w tym okresie niektore suczki staja sie dosc wybredne, wiec po skonczeniu cieczki trzeba uwazac, bo apetyt moze wrocic ;) . Quote
ariss Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 Ka-Vanga napisał(a):Lasuchy to za malo powiedziane :evil_lol: . Suczka Lilanines "ograniczyla" sobie jedzenie w czasie cieczki, w tym okresie niektore suczki staja sie dosc wybredne, wiec po skonczeniu cieczki trzeba uwazac, bo apetyt moze wrocic ;) . co racja to racja;) Quote
Irviers Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 jo_ann napisał(a):hmm... 20kg dorosly sredniak ma zjadac wiekszosci karm kolo 200g, a 6kg maluch 140g? nie kloce, moze tak ma byc, ale dziwna ta proporcja... Moja dwa mini (7 i 8,5 kg) zjadają dziennie okolo 150 g RC (tzn każdy po 150 ) i są ok :-) To tez zalezy od karmy- jedne są bardziej wydajne od drugiej. Witaj Lilanines :-) Sliczna psinka i rzeczywiscie na pierwszy rzut oka wyglada ja sredniak i to dosc pulchny. Ale przy wzroscie 35 cm i wadze 6 kg to raczej chudzinka ;) Quote
Lilanines Posted January 17, 2008 Author Posted January 17, 2008 Witam ta podana waga 6 kg może się różnić bo była ważona za mną i na dziwnej wadze hihi. No dzisiaj to jednak pilnowała swojego czasu karmienia i tradycyjnie zjadła swoją normę. Może to też było spowodowane dłuższym męczącym pobycie na dworze.Oglądam spokojnie wszystkie psiny na dogomani i każdy jest śliczny ,nie wiem tylko jak wszyscy potrafią tak szybko odgadnąć np.czyj to jest pies.Mam nadzieję że jakoś uda mi się opanować choć parę procent waszej wiedzy.Pozdrowienia MartaReksKiwi -masz śliczną galerię ,pieski są urocze Quote
Recommended Posts