Jump to content
Dogomania

Cotagro - karma hiszpańska

Recommended Posts

Posted

JEst to karma średnio niskiej jakości z tego co wiem

Myślę, że do schroniska najlepiej będzie kupić jakiegoś juniora. NAwet jak dadzą to psom dorosłym to te i tak skorzystaja bo nawet najsłabszy juniorek będzie lepszy niż słaby adult.

Chyba że zależy ci by psy dostały dużo karmy. Zawsze to lepiej taka karma niz kasza z wodą o zapachu mięsa jak to bywa w schroniskach...

Moje psy zjadły jeden worek cotargo, ale nie byłam zbyt zadowolona. Karma sucha, psy dużo więcej jadły niz innej.

Posted

dzieki, musze w takim razie podpytać jeszcze w schornisku. Myslalam tez o juniorze, tyle, że sie zastanawialam, czy nie bedą mialy po tym za duzo poweru- a to jednak schornisko- psiaki nie są wyprowadzane na dlugie spacery, większośc czasu spedzają w klatkach. Ale faktycznie , juniory wiecej skladnikow odzywczych zawierają i to chyba dobre rozwiazanie :)

• 2 weeks later...
Posted

Witajcie.

Znalazłam karmę: COTAGRO ADULT
i zastanawiam się czy jest warta tego aby psiak ja jadł. Karma ma powodzenie i to ogromne. Nie chce mi sie wierzyć, że ludziom, którzy ja kupuja nie lezy na sercu dobro psa. Bardzo prosze Was Kochani o opinię. Pozdrawiam serdecznie:)

• 1 year later...
Posted

[FONT=Arial]"Karma produkowana w Hiszpani z najlepszych surowców przez firmę z tradycjami COTECNICA
[/FONT]
[FONT=Arial]Charakterystyka COTAGRO ADULT[/FONT]
[FONT=Arial]Kompletna i dobrze zbilansowana karma dla psów dorosłych o normalnym poziomie aktywności.[/FONT]

[FONT=Arial]Skład:
Mięso drobiowe, świeże warzywa, zboża, oleje i tłuszcze, substancje mineralne.
Białko 23 %
Tłuszcz 9 %
Popiół 8 %
Błonnik 3,5 %
Wilgotność 10 %[/FONT]

[FONT=Arial]Zawartość witamin:
[/FONT][FONT=Arial]Witamina A 15.000 J.M/kg
Witamina D3 1.500 J.M./kg
Witamina E 50 mg/kg"
[/FONT]

[FONT=Arial]Czy ktoś karmił taką karma swojego pupila ?? [/FONT]
[FONT=Arial]Na allegro worek 20 kg kosztuje troche ponad 80 zł. [/FONT]

Posted

Generalnie ta forma zapisu - przedstawiona przez importera na opakowaniu nie jest prawidłowa.

Chodzi o stwierdzenie:

Mięso drobiowe, świeże warzywa, zboża, oleje i tłuszcze, substancje mineralne.

Po pierwsze składniki najwyraźniej nie są przedstawione zgodnie z proporcjami użytymi do produkcji (ale w europejskich karmach tego wymogu nie mamy).

Dodatkowo terminy takie jak warzywa i zboża są zbyt ogólne. Bo co możemy mieć w warzywach? Cebulę, kapustę, marchewkę? Tak samo zboża - ryż czy soja a może pszenica.

Relacja kasy do wagi wskazuje na to, że karma ta raczej należy do produktów Economic - czyli kiepski skład.

Posted

zgadzam z ktrebor sie ze ze składu nic nie wynika i jesli producent podaje go tak ogólnie swiadczy to o produkcie raczej źle.

jest prawdopodobne ze bialko w tym wypadku pochodzi raczej z roślin (soja?) niz z miesa.

Posted

Pozatym jak mi wiadomo z innych for poświęconych tematyce żywienia... karma ta nie ma jakiejkolwiek klasyfikacji... nie można jej nawet porównać do produktów tzw lini economic. Nawet skład na opakowaniu nie daje jakiegokolwiek obrazu o tej karmie... tzn no daje, byle jaki... Jest ona robiona przez jakąś prywatną rodzine z Hiszpanii, i bardzo ale to bardzo uboga w składniki. Nie ma żadnego podziału na grupy wiekowe itd. Ja to bym ją zastosowała jako kiepski wypełniacz jedynie.

• 2 weeks later...
  • 7 months later...
Posted

Znajomy chciał polepszyc pieskowi życie,i zamienił Brita na Cotagro,ponad miesiąc psinka się męczy,duże kupy,brak apetytu,totalne dziadostwo,nie warto ryzykować:shake:

• 1 year later...
Posted

Czytalam w komenatrzach na allegro opinie osob ktore kupuja ta karme i bardzo sobie ja chwala... ze tlusta... ze ladnie pachnie... ze psiaki chetnie jedza... tez zastanawialam sie nad zmiana karmy dla Evity z Pro Planu na ta ale skoro tak... to nie bd ryzykowac

• 10 months later...