nikitka Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 Moja pannica zaczyna wlasnie dziewiaty miesiac.To ze sika czesto to chyba nic dziwnego, lecz chcialabym sie dowiedziec czy to sikanie nie jast za czeste?? Mianowicie zostawilam moja siunie u jej mamy na 2 tygodnie i wyjechalam na wakacje, po powrocie uslyszalam ze cos za czesto mala sika i byc moze ma cos z pecherzem moczowym.Dlatego chcialabym sie dowiedziec czy sikanie 2 razy w nocy i co 1,5 do 2 godzin (czasem czesciej)w ciagu dnia to DUZO w wieku 9-10 miesiecy?? Byc moze w tamtym domu sikala czesciej, poniewaz ogrzewanie jest podlogowe, co powoduje wieksze pragnienie.Jej bracia nie sikaja tak czesto, poniewaz potrzebuja juz drzewka zeby je obsikac wiec w domu praktycznie nie sikaja.Ona jest jedyna dziewczynaka, wiec nie mam porownania.Mocz jest jasny i bezwonny i nic nie wskazuje na jakas infekcje ale wole dmuchac na zimne. Z gory dziekuje za podpowiedzi! Quote
Jagódka&Uzi Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 9 miesiąc czy tydzien? Hmm jak na 9 miesięcy to rzeczywiscie strasznie czesto zupełnie jak mały szczeniak. Mój ma niecałe 4 miesiące i sika z 5 razy i tylko w dzien. Z każdym dniem sika coraz rzadziej i caraz dłużej umie trzymac. Nauczyłaś ją czystości? Quote
Magda Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 Słuchajcie, a czy nie tak to wygląda przed cieczką? Może się mylę... chociaż jak dla mnie to za często:roll: Quote
ladyyork Posted January 13, 2008 Posted January 13, 2008 Tak masz racje, to są między innymi obiawy zbliżającej się cieczki , a może już nawet ma:eviltong: tylko o tym nie wiesz ponieważ u małych piesków piersza cieczka może być niezauważalna. Są jednak pieski które bardzo dużo siusiają ponieważ właściciel przesadnie często z nimi wychodzi na dwór, trzeba wtedy wydłużać okres między spacerami , codziennie o 5 min wtedy łatwo organizm naszego pupila się przestawi i nie będzie tak dużo i często siusiał, a może poprostu taki jej urok:loveu: Quote
koregra Posted January 13, 2008 Posted January 13, 2008 Moja Cori gdy była w podobnym wieku siusiała jakoś 10 razy dziennie zbadaliśmy mocz i okazałao się że coś jest nie tak. Dwa razy dostała antybiotyk i po kłopocie. A i jak jadła z puszki jedzenie to tez duzo siusiała. A przed cieczką to może częściej ale nie az 10 razy dziennie. Normalnie to 3 razy wychodzimy a przed cieczką to może 4-5. Quote
nikitka Posted January 14, 2008 Author Posted January 14, 2008 Wlasnie zastanawiam sie czy w tym czestym sikaniu nie jest troche mojej winy, poniewaz wychodze czesto z nia na sikanko i istnieje mozliwosc ze pannica przyzwyczila sie ze moze czesto to robic na polu. Rzeczywiscie moze to objaw zblizajacej sie cieczki - Cori zaczyna sie wylizywac, czego wczesniej nie robila tak czesto. Jednak musze dopilnowac coraz dluzszej przerwy pomiedzy wyprowadzaniami - i obserwowac jak na to zareaguje. Bardzo dziekuje za wskazowki!! Pozdrowienia Quote
LucyLou Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 U mojej powodem byla wlasnie cieczka. Tez mialam trudnosci z powiazaniem faktow, bo siusianie zaczelo sie duzo wczesniej niz plamienie. Potrafila nawet nasiusiac na lozko, co wczesniej sie jej nie zdarzalo i wygladala sama na zaskoczona :-) Obejrzyj jej srom, czy nie jest powiekszony i "rozpulchniony". No i moja tez popuszczala male kaluze bardzo czesto. Dochodzilo do kilkunastu nieduzych sikniec w ciagu doby. Niestety, nie potrafi prosic o wyjscie, wiec przymykalismy oko na siusianie w domu. Po cieczce jak reka odjal. Quote
Recommended Posts