Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jego sumienia i jego przemyslen

orsini, pewnie ze tak, dlatego napisalam, to wyzej. Tylko mysle, ze wieksza czesc ludzi, nawet nie wie ile razy do roku mozna kryc suke :wink:

• Replies 235
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dlaczego mówicie ,że dwa razy w roku suka może mieć szczeniaki?

Przecież jak suka urodzi np 1 stycznia to dwa miesiące musi odchować młode, potem 6 miesięcy zanim przyjdzie cieczka, potem dwa miesiące ciąży to urodzi w listopadzie. to wychodzi prawie co rok.

Posted

malawaszka napisał(a):
ale nie może mieć co cieczkę - o to chodzi

aha.
Spotkałem tu na DGM hodowców, którzy kryli co cieczke przy zezwoleniu ZK.

Posted

[quote name='Mek']Dlaczego mówicie ,że dwa razy w roku suka może mieć szczeniaki?

Przecież jak suka urodzi np 1 stycznia to dwa miesiące musi odchować młode, potem 6 miesięcy zanim przyjdzie cieczka, potem dwa miesiące ciąży to urodzi w listopadzie. to wychodzi prawie co rok.
No, nie całkiem, niektóre suki dostają następną cieczkę 6 m-cy po poprzedniej (tej, kiedy było krycie), a nie 6 m-cy po odchowaniu szczeniaków. Krycie, poród i szczeniaki nie muszą koniecznie przesuwać cyklu cieczkowego.

Posted

no to faktycznie w takim razie jest mozliwe dwa razy w roku.

Tylko jak suka jest cały czas na ciąży to po roku-dwóch to ona urodzi tylko ze dwa szcxeniaki i taki proceder jest sam w sobie juz nieopłacalny.

Posted

Poza tym jak taki pseudohodowca ma takie konsumpcyjne podejście do swojej własnej suni, to na pewno nie lepsze ma do szczeniaków, więc można zapomnieć o ich dobrej psychice, stanie zdrowia itp :(

Posted

malawaszka napisał(a):
a to, że nie wiedzą nie znaczy, że tacy jak My dogowariaci nie mają ich uświadomić :wink: :fadein:

Waszko, jak najbardziej i chwala Wam za to 8) Wogole takie kampanie powinny robic zwiazki, propagowac, tlumaczyc, wyjasniac. Pewnie ze zaczyna sie od malego, net, fora, ludzie dogomaniacy, ale biorac pod uwage znikomy procent ludzi tu przebywajacych, w stosunku do ludnosci ogolnie, to uwazam ze wlasnie zwiazki maja wiekszy zakres mozliwosci.
Tylko i wylacznie wytlumaczenie ludziom co i jak, moze przyniesc jakies efekty, zastanowienie sie przed, pozniej to jest juz po ptakach. Psiak kupiony i kuniec :wink:
Oczywiscie nie chodzi mi tu o propagande typu papier jest cacy, bez papieru jest beee. Chodzi mi wlasciwie bardziej o uczulenie ludzi w temacie, dobra czy zla hodowla (obojetnie czy zarejestrowana czy nie), dobre czy zle warunki, dobra czy zla opieka. Bo nie oszukujmy sie "pseudo" hodowle trafiaja sie tez w zarejestrowanych hodowlach, tak jak nie zarejestrowane hodowle, moga troskliwie i z wielka miloscia hodowac nie papierzane zwierzaki.

Posted

i ziarnko do zairnka i zbierze się miarka :wink: :D ja np. wśród ludzi spotykanych na spacerach z psem, którzy się żalą np na uciekanie psa albo na uciążliwe cieczki suki propaguję idee sterylizacji zwierząt niehodowlanych - owszem są różne reakcje ale mam już na koncie :wink: kilka pozytywnych decyzji i ludzie się cieszą że postąpili wg moich porad :D

Posted

mek: mowimy o miniaturach,wszystko zalezy od rasy-szetlandy z reguly maja cieczke raz w roku,wiec sie nie da im 2 razy zafundowac szzenek,ale miniatury bardzo ladnie maja co 6miesiecy (wiekszosc)-czy mialy szczeniaki czy tez nie-nie przesuwa sie im to.
Raz sobie mozna na takie cos pozwolic - jak uargumentujesz to to zgode dostaniesz i wsio jest OK pod warunkiem ze dasz suce potem odpoczac,a nie kryjesz znowu przy kolejnej i kolejnej...miniaturki sa plodnymi zwierzakami, i to ze sa kryte cieczka w cieczke wcale nie oznacza,ze mioty beda mniej liczne niestety...

Posted

no już wywołałam kliszę, więc kilka mam, postaram się zeskanować i zobaczyć jaka jakość z tego wyjdzie... A jak już je będę miałą to do kogo mogę się złosić, żeby mi je wstawił? :)

Posted

orsini napisał(a):
DO MNIE!!! :angel: :angel: :angel: wiesz,za drobna oplata oczywiscie,nie?:)))

orsini, zbieraj, zbieraj kase, bo jak tak dalej pojdzie, to bedziesz musiala kare za niewstawienie "powyrywanego" psiaka zaplacic :evilbat:
Czy moze cos w galerii przeoczylam :wink: