iza_szumielewicz Posted January 12, 2008 Posted January 12, 2008 3 stycznia b.r. po bardzo długiej chorobie umarł mój ukochany Malutki. Poprzez Dom Pogrzebowy Służew w warszawie trafiłam do człowieka, który - jak twierdzi - kremuje psy indywidualnie. Pogrążona w rozpaczy uwierzyłam w jego uczciwość. Nie chcę się rozpisywać, ale jestem przekonana, ze facet mnie oszukał (przekazanie zwłok bez pokwitowania, po przyniesieniu urny żadnego rachunkyu ani faktury; facet nie potrafił tez dokładnie powiedizeć, gdize jest spalarnia - powiedizał tylko że w jednostce wojskwoej pod Białymstokiem). proszę prawników - czy kremacja indywidulana zwierząt jest dozwolona prawnie? (facet mówi, ze nie ma regulacji) Czy ktoś spotkał się z podobnym incydentem? Quote
Eve-linka Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 [quote name='iza_szumielewicz'] proszę prawników - czy kremacja indywidulana zwierząt jest dozwolona prawnie? (facet mówi, ze nie ma regulacji) Czy ktoś spotkał się z podobnym incydentem? Nie ma różnicy prawnej miedzy spaleniem zwłok jednego zwierzęcia czy pięciu jednoczesnie. Nie wiem jak jest w tej chwili ale kilka lat temu we Wrocławiu przy Akademii Rolniczej przy Instytucie Weterynarii była spalarnia dla zwierząt. Własciciele mieli do wyboru wyboru 2 opcje: abo kremowanie "ze wszystkimi" i wtedy otrzymywało się tzw. łączne prochy albo kremacja indywidualna za kwote kilkuset zł. "Polityka" kilka miesiecy temu pisała o krematorium dla zwierzat powstałym u naszych południowych sasiadów. "Około 60 obrządków miesięcznie odbywa się w jedynym w Europie Środkowej krematorium dla zwierząt w Brnie. Tłok jest tam tak wielki, że właśnie zdecydowano o rozbudowie: do trzech już działających komór spalania dojdą dwie kolejne - twierdzi tygodnik. Z usług krematorium korzystają głównie Czesi i Słowacy - w byłej Czechosłowacji zwyczaj spalania zwłok wyparł niemal zupełnie pochówki w ziemi. W latach 90. okazało się, że wielu ludzi chce w uroczysty sposób pożegnać się ze swoimi pupilkami i właśnie dla nich powstało krematorium zwierzęce w Brnie. Cena zależy od wymagań klienta: proste spalenie zaczyna się od 1650 koron (około 235 zł), ale jak ktoś chce, aby jego pieskowi na pożegnanie zamiast muzyki z taśmy zagrała orkiestra, może zapłacić nawet 700 zł. Górnego limitu nie ma, za to w ofercie są wygodne raty dla tych, którym zabraknie gotówki. Pali się wprawdzie wszystkie zwierzęta, od kanarków począwszy, ale do pieca wejdzie ciało o wadze najwyżej 90 kg. Kilka próśb o spalenie koni już niestety musieliśmy odrzucić - wyjaśnia kierownictwo instytucji." Quote
Kremator Posted June 13, 2011 Posted June 13, 2011 Ostatnio miałem wśrod znajomych prawdziwy wysyp tragedii z ich pupilami w rolach głównych:( Kilkoro z nich zdecydowało się na skremowanie indywidualne psa i nie mają żadnych problemów prawnych z tym związanych. Quote
Kafka2009 Posted June 13, 2011 Posted June 13, 2011 Ja także zamierzam skremować mojego psiaka jak i przyszłych podopiecznych. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym je tak "bezosobowo" zakopać pod ziemię... Quote
Recommended Posts