Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

3 stycznia b.r. po bardzo długiej chorobie umarł mój ukochany Malutki. Poprzez Dom Pogrzebowy Służew w warszawie trafiłam do człowieka, który - jak twierdzi - kremuje psy indywidualnie. Pogrążona w rozpaczy uwierzyłam w jego uczciwość. Nie chcę się rozpisywać, ale jestem przekonana, ze facet mnie oszukał (przekazanie zwłok bez pokwitowania, po przyniesieniu urny żadnego rachunkyu ani faktury; facet nie potrafił tez dokładnie powiedizeć, gdize jest spalarnia - powiedizał tylko że w jednostce wojskwoej pod Białymstokiem).

proszę prawników - czy kremacja indywidulana zwierząt jest dozwolona prawnie? (facet mówi, ze nie ma regulacji) Czy ktoś spotkał się z podobnym incydentem?

Posted

[quote name='iza_szumielewicz']
proszę prawników - czy kremacja indywidulana zwierząt jest dozwolona prawnie? (facet mówi, ze nie ma regulacji) Czy ktoś spotkał się z podobnym incydentem?
Nie ma różnicy prawnej miedzy spaleniem zwłok jednego zwierzęcia czy pięciu jednoczesnie.
Nie wiem jak jest w tej chwili ale kilka lat temu we Wrocławiu przy Akademii Rolniczej przy Instytucie Weterynarii była spalarnia dla zwierząt. Własciciele mieli do wyboru wyboru 2 opcje: abo kremowanie "ze wszystkimi" i wtedy otrzymywało się tzw. łączne prochy albo kremacja indywidualna za kwote kilkuset zł.

"Polityka" kilka miesiecy temu pisała o krematorium dla zwierzat powstałym u naszych południowych sasiadów.
"Około 60 obrządków miesięcznie odbywa się w jedynym w Europie Środkowej krematorium dla zwierząt w Brnie.
Tłok jest tam tak wielki, że właśnie zdecydowano o rozbudowie: do trzech już działających komór spalania dojdą dwie kolejne - twierdzi tygodnik.

Z usług krematorium korzystają głównie Czesi i Słowacy - w byłej Czechosłowacji zwyczaj spalania zwłok wyparł niemal zupełnie pochówki w ziemi. W latach 90. okazało się, że wielu ludzi chce w uroczysty sposób pożegnać się ze swoimi pupilkami i właśnie dla nich powstało krematorium zwierzęce w Brnie.

Cena zależy od wymagań klienta: proste spalenie zaczyna się od 1650 koron (około 235 zł), ale jak ktoś chce, aby jego pieskowi na pożegnanie zamiast muzyki z taśmy zagrała orkiestra, może zapłacić nawet 700 zł. Górnego limitu nie ma, za to w ofercie są wygodne raty dla tych, którym zabraknie gotówki. Pali się wprawdzie wszystkie zwierzęta, od kanarków począwszy, ale do pieca wejdzie ciało o wadze najwyżej 90 kg. Kilka próśb o spalenie koni już niestety musieliśmy odrzucić - wyjaśnia kierownictwo instytucji."

• 3 years later...
Posted

Ostatnio miałem wśrod znajomych prawdziwy wysyp tragedii z ich pupilami w rolach głównych:( Kilkoro z nich zdecydowało się na skremowanie indywidualne psa i nie mają żadnych problemów prawnych z tym związanych.