panienkabubu Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 Mam może nietypowe pytanie. Wyobraźmy sobie sytuację, że jest organizowana dwudniowa wystawa. No i jadąc dalej, w sobotę oceniane są psy, jak i w niedzielę. W sobotę na finałach szczeniąt (BIS PUPPY) wygrywa jakiś piesek. Czy ten piesek powinein zostać do niedzieli? Sprawa o tyle jest dla mnie niejasna, że na wielu wystawach (zwłaszcza czeskich, tak zaobserwowałam), wybierane są BISy dnia. No i załóżmy nasz piesek zdobywa BIS PUPPY soboty. Oczywiście w niedzielę wygrywa inny piesek. I co wtedy? Porównanie o BIS PUPPY?? Czy zostaje tylko BIS PUPPY SOBOTY i BIS PUPPY NIEDZIELI? Jak to jest w Polsce na dwu (trzy)dniowych wystawach? Jak za granicą? Quote
REDA&MELA Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Paniekabubu, na wystawie we wrocławiu cacib 2007, wybierało się BIS PUPPY soboty i niedzieli. I wniedziele jeszcze wszystkie najlepsze szczeniata w rasie wchodziły i sędzia wybierał Bis Puppy niedzieli a zachwilę doszedł Bis puppy soboty (amstaff) i sędzia wybrał BIS PUPPY wystawy (wygrał mops od p. Supronowicz). Muszę ci się przyznać że też byłam bardzo zdziwiona bo spotkałam się z tym poraz pierwszy. A co ciekawe tylko u szczęniąt sędzia wybrał BIs wystawy. U bisów młodzierzy weteranów itp. już czegoś takiego niebyło:lol:. Quote
panienkabubu Posted January 11, 2008 Author Posted January 11, 2008 No właśnie, mnie to zastanawia. Nie mam żadnych ambicji na BISy, ale gdybym np. w Nitrze była w sobotę a nie w niedzielę, to nie wiem czy musiałabym czekać :hmmmm: Z drugiej strony nie przypominam sobie, żeby na ring honorowy doszedł jakiś pies z poprzedniego dnia :hmmmm: I potem jak wygrałyśmy BISa to nikt nie prosił o porównanie z BISem sobotnim :hmmmm: Dlatego pytam, bo jest kilka wystaw, na których bedę np. w sobotę, a nie w niedzielę i nie wiem co robić "w razie" BISa, choć na to nie liczę. Ale warto wiedzieć na zapas. Quote
REDA&MELA Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 panienkabubu napisał(a):No właśnie, mnie to zastanawia. Nie mam żadnych ambicji na BISy, ale gdybym np. w Nitrze była w sobotę a nie w niedzielę, to nie wiem czy musiałabym czekać :hmmmm: Z drugiej strony nie przypominam sobie, żeby na ring honorowy doszedł jakiś pies z poprzedniego dnia :hmmmm: I potem jak wygrałyśmy BISa to nikt nie prosił o porównanie z BISem sobotnim :hmmmm: Dlatego pytam, bo jest kilka wystaw, na których bedę np. w sobotę, a nie w niedzielę i nie wiem co robić "w razie" BISa, choć na to nie liczę. Ale warto wiedzieć na zapas. Wiesz ja się z tym spotkałam pierwszy raz:lol:. Myśle że to jest poprostu wymysł organizatorów, i niejest to powiedziane że tak jest w czechach czy polsce. A jak byś zdobyła bis w sobote a bys niezostała do niedzieli to byś była tylko bisem soboty a na niedzielnego bisa by odrazu przeszdł bis wystawy:lol:. A pozatym każdy szanujący sie oddział zapewnia nocleg w hotelu dla jednego opiekuna i psa który wygrał BOG lub coś innego że musi zostać na nastepny dzień.Oczywiście koszt pokrywa oddział. Ale podkreśle że każdy szanujący się oodział, bo wiem że niewszyscy mają to w zwyczaju, ale mój odział (wrocław) zapewnia coś takiego:lol:. Quote
panienkabubu Posted January 11, 2008 Author Posted January 11, 2008 Weźmy taki Rzeszów. Startujemy w szczeniakach, w sobotę. Wygramy BIS, to co? Mamy zostać do niedzieli? Quote
jefta Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Trudne pytanie zadajesz :oops: Generalnie Bis Puppy nie ma w przepisach, bo jest konkurencją nieobowiązkową, ale jest obowiązek umieszczenia w katalogu planu konkurencji finałowych, więc tam teoretycznie powinno być napisane czy masz zostać... Bis Juniorów: Jeżeli wystawa trwa dłużej niż jeden dzień, organizator może w ostatnim dniu wystawy zorganizować porównanie zwycięzców poszczególnych dni. O tym kto płaci za noclec ani słowa :roll: Bis "dorosły": Organizatorzy są zobowiązani do zapewnienia bezpłatnych noclegów od dnia oceny na ringu do dnia finału dla wystawcy i psa, który zdobył tytuł „Zwycięzca Grupy” w innym dniu niż odbywający się finał. Quote
panienkabubu Posted January 11, 2008 Author Posted January 11, 2008 Bo nie rozumiem tego i dlatego mnie to interesuje :cool3: Ja tam ambicji wysokich nie mam, ale gdyby sie tak zdarzyło, to chciałabym wiedzieć, co począć :lol: Zwłaszcza, że np. będę od domu 500 km w jedną stronę... :cool3: Czyli podsumowując - wszystko zależy od organizatora wystawy? Np. na KWPR w Olomouc w Czechach nie ma wyboru BIS Puppy Quote
jefta Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 [quote name='panienkabubu'] Czyli podsumowując - wszystko zależy od organizatora wystawy? Na to wygląda :cool1: Dobrze licząc to tych "dodatkowych" finalistów może się uzbierać sporo, więcej niż zwycięzców grup, więc trudno się dziwić, że nie wszystkie oddziały chcą za to płacić... Quote
Recommended Posts