Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zakładam psiakowi wątek i szczerze mówiąc liczę na pomoc cockermaniaków i nie tylko:oops:

Oto opis psiaka:
5 lat, pies, cocker spaniel. Został znaleziony. Jest bardzo zaniedbany, jego sierść wymaga pielęgnacji. W stosunku do właściciela miły i oddany. Wobec obcych nieufny. Nie lubi dzieci. Powinien trafić do osoby cierpliwej i aktywnej.

Trafił do nas ok 2 miesiące temu... rzadko wychodzi z pomieszczenia przez co go nie wiedać i nie ma zainteresowania. A nawet jeśli ktoś zapyta to kończy się fiaskiem. Psiak jak do nas trafił nie pozwalał ze sobą nic zrobić. Strasznie się bał i warczał. Był problem by go wyciągnąć z klatki. Jednak gdy już był na smyczy i trafił do biura to łasił się do każdego. Widać, że psiak ma temperament i charakterek. Jednak nie sądzę by był to jakiś agresor.... nie znam się na spanielach szczerze mówiąc ale z tego co słyszałam to ma charakter typowo spanielowaty<w schronie nie jest to zbyt dobry "osąd" dla psa.."

Miłośnicy rasy możecie mi wyjaśnić czy to typowe dla spanielka, ze jest taki hmmm wrednawy?

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja nie jestem znawca spanieli ale miałam złota spanielkę (a właściwie moi rodzice bo byłam dzieckiem) Sonia była kochana ale rzeczywiście "wrednawa":cool3: i nie lubiła dzieci...

Posted

No właśnie tak jest w schronie u nas... jak ktoś powie typowy spaniel to wiadomo że nie lubi dzieci jest wrednawy i ciężki w prowadzeniu. Naprawdę nie znam tej rasy i nigdy nie miałam z nią do czynienia.....

Posted

Nasza Sonia tez była znajda i jakoś nam nie przeszkadzała jej wrednawość :oops: Spała ze mną w łóżku (strasznie chrapała) i strach ja było przesunąć :evil_lol:
Jakoś dużo teraz porzuconych spanieli...

Posted

U nas w schronie były 3.... na szczęście został już tylko ten:roll: Choć dla niego to żadne szczęście.... W ogóle w schronie masa pięknych psów a 0 zainteresowania adopcją ze strony ludzi :-(

Posted

Zaraz wrzucę biedaka na forum spanielowe.

Co do charakteru spanieli, to rozróżnijmy psy rasowe i pseudorasowe.
Rasowce są jak najbardziej idealnymi psami, są czułe, miłe, pozbawione jakiejkolwiek agresji.
Niestety pseudorasowce nie zawsze. :shake:

Ale i tak twierdzę, że określenie "typowy spaniel" jest krzywdzące nawet dla pseudorasowców. :mad:

Cocker potrafi wejść człowiekowi na głowę, ale tylko wtedy, gdy mu się na to pozwoli. No bo jak tu nie ulec temu spojrzeniu...

Poza tym, ludzie biorąc cockera często nie zdają sobie sprawy, że to pies myśliwski, potrzebujacy sporo ruchu. Myślą, że to maskotka, która będzie tylko leżeć na łóżku i ładnie wyglądać.

A cocker lubi zarówno wysiłek fizyczny, jak i intelektualny i jest szczęśliwy, kiedy może coś robić z właścicielem.

A co do dzieci, to cockerki mogą ich nie lubić, bo dzieci uwielbiają ciągać psy za uszy, a wiadomo, że u cockera jest za co ciągać. ;)
Ale na pewno nie jest tak, że ta rasa ma jakieś uprzedzenia do dzieci, to tylko złe doświadczenia z nimi lub wręcz brak jakichkolwiek doświadczeń może powodować negatywne reakcje.

Posted

Potwierdzam to co pisze Ania - nie jestem znawca rasy ale Sonia (złoty spaniel) była u nas przez wiele lat (umarła na raka) i rządzila ale dlatego, że była psem wyjątkowo rozpuszczanym... Niestety cała rodzina pozwalała jej na wszystko więc trudno się dziwić, że tak się zachowywała. Co do dzieci to tez prawda - wszystkie chciały koniecznie ją głaskać :roll:
Spaniele to bardzo inteligentne psy i trafia mnie :angryy: ja słysze, że sa głupie!:mad:

Posted

iwop napisał(a):
Potwierdzam to co pisze Ania - nie jestem znawca rasy ale Sonia (złoty spaniel) była u nas przez wiele lat (umarła na raka) i rządzila ale dlatego, że była psem wyjątkowo rozpuszczanym... Niestety cała rodzina pozwalała jej na wszystko więc trudno się dziwić, że tak się zachowywała. Co do dzieci to tez prawda - wszystkie chciały koniecznie ją głaskać :roll:
Spaniele to bardzo inteligentne psy i trafia mnie :angryy: ja słysze, że sa głupie!:mad:

Mnie też trafia jak ktoś tak mówi. :angryy: :mad:
Zresztą na liście najinteligentniejszych psów cockerki są na 18 miejscu, a na tak dużo ras, uważam, że to bardzo wysoko. :cool3: :p