Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam pytanie czy boksery i ich mieszańce mogą trenować uciąg (wp) czy nie jest to wskazane z uwagi np na zdrowie.
Dodam że moja suczka jest mieszańcem boksera z amstaffem i kusi mnie rozpoczęcie z nią takich treningów. suka ma 22 miesiące, jest zdrowa i stanowczo przeważa w niej boksiowa część.
Dodam że nie planuję profesjonalnej formy tego sportu z wielkimi obciążeniami, tylko z dużo mniejszymi (tak do 50-70 kg docelowo)

Posted

Jeśli wet stwierdzi że suka jest w stanie ćwizyc i ma sprawne mięśnie i stawy to chyba nie widzę przeszkod;)
Zacznij moze od czegos lekkiego, ja na razie się z moją przeciągam i cwiczymy miesnie..do tej pory ciagnela jedynie sanki:evil_lol:

Posted

moja też sanki ciągnęła, a teraz pracujemy nad kondycją. Wcześniej było freesbe, teraz piłeczka i lina do ciagniecia. Od niedawna zaczęłam też zakładać Tyggrze obroże z obciążeniem (narazie minimalnym i na krótko). Planuję zacząc ciągnięcie opony od maluch a na początek

Posted

z sercem to tak naprawdę nie wiem, nie miałą specjalistycznych badań. Podobno ekg w przypadku bokserów nie wystarcza, osłuchowo jest ok. A wet powiedział że ją najbardziej pod bosia trzeba podciągać. Stawy ok