tygra Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 mam pytanie czy boksery i ich mieszańce mogą trenować uciąg (wp) czy nie jest to wskazane z uwagi np na zdrowie. Dodam że moja suczka jest mieszańcem boksera z amstaffem i kusi mnie rozpoczęcie z nią takich treningów. suka ma 22 miesiące, jest zdrowa i stanowczo przeważa w niej boksiowa część. Dodam że nie planuję profesjonalnej formy tego sportu z wielkimi obciążeniami, tylko z dużo mniejszymi (tak do 50-70 kg docelowo) Quote
Rybka_39 Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 Jeśli wet stwierdzi że suka jest w stanie ćwizyc i ma sprawne mięśnie i stawy to chyba nie widzę przeszkod;) Zacznij moze od czegos lekkiego, ja na razie się z moją przeciągam i cwiczymy miesnie..do tej pory ciagnela jedynie sanki:evil_lol: Quote
tygra Posted January 9, 2008 Author Posted January 9, 2008 moja też sanki ciągnęła, a teraz pracujemy nad kondycją. Wcześniej było freesbe, teraz piłeczka i lina do ciagniecia. Od niedawna zaczęłam też zakładać Tyggrze obroże z obciążeniem (narazie minimalnym i na krótko). Planuję zacząc ciągnięcie opony od maluch a na początek Quote
la_pegaza Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 tygra, skontatuj się z wojtkiem z pitbullteam.pl. - pewnie wam doradzi :) a jest na miejscu. Quote
la_pegaza Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 widziałam, że tygra jest na barfie. dajesz jej coś na stawy ? wp to spore obciążenie. Quote
la_pegaza Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 to jak nie przeciwskazań typu stawy czy serce to :kciuki: Quote
tygra Posted January 9, 2008 Author Posted January 9, 2008 z sercem to tak naprawdę nie wiem, nie miałą specjalistycznych badań. Podobno ekg w przypadku bokserów nie wystarcza, osłuchowo jest ok. A wet powiedział że ją najbardziej pod bosia trzeba podciągać. Stawy ok Quote
Abi Posted January 13, 2008 Posted January 13, 2008 http://www.dogscribbler.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 autor Dorota Kalinowska Przyda sie troszke informacji jak dbac zdrowie o psa i jest tam zdjecie, ktore ci sie pewnie spodoba..... Quote
la_pegaza Posted January 13, 2008 Posted January 13, 2008 Bardzo fajne :kciuki: Dałam linka na bokserkowie :) Quote
tygra Posted January 14, 2008 Author Posted January 14, 2008 bardzo ciekawa stronka. Takie cwiczonka to i dla mojej staruszki bedą dobre Quote
Recommended Posts