Patia Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 To bardzo ważne . Będę próbować dodzwonic się do Frotki , sfotografowanie 100 psów nie będzie łatwe ale myślę , ze jest mozliwe a idealnie będzie jesli każdy pies będzie "skatalogowany" . Oferuję pomoc swoją w tym zakresie , tyle przynajmniej mogę zrobić . Quote
Mraulina Posted January 11, 2008 Author Posted January 11, 2008 Im szybciej podejmiemy działania, tym lepiej. Ostatnio w Harbutowicach była akcja sterylizacji suk. Sterylizowane suki mogą szybciej liczyć na adopcje, nię suki płodne. Quote
Frotka Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Dogomania ma to do siebie, że więcej tu sensacji niż faktów. Gdyby moi wolontariusze wywinęli mi taki numer jaki wolontariusze Pani Chechlińskiej wywinęli jej z Ajszą oskalpowałabym ich żywcem. Dlatego bardzo proszę, żeby osoby które nie znają sytuacji powstrzymały się od komentarzy. Tu jest oficjalny apel przytuliska w Harbutowicach: http://przytulisko.harbutowice.pointblue.com.pl/ Dzięki Magdzie Hejdzie psy z Harbutowic będą pokazywane co tydzień w programie "Kundel bury i kocury" .Pierwsze psy zostały pokazane wczoraj. Progem jest dostępny w internecie. Można sobie oglądnąć. Quote
Patia Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Jeszcze jedno , ja mam trzy aparaty fotograficzne , jesli trzeba wezme je wszystkie i przy odpowiedniej liczbie osób do robienia zdjęć i do trzymania psów oraz zbierania iformacji można sprawnie przeprowadzić akcję . Mam nadzieję , ze uda mi się skontaktowac z Frotką . Mraulina czy tam jest jakaś dokumentacja do której mozna miec dostęp ? To znaczy czy psy były ewidencjonowane czy wiadomo , które są wysterylizowane , zaszczepione? Quote
mar.gajko Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Patia napisał(a): Mraulina czy tam jest jakaś dokumentacja do której mozna miec dostęp ? To znaczy czy psy były ewidencjonowane czy wiadomo , które są wysterylizowane , zaszczepione? Kontakt tylko z Frotką. Myślę, że Mraulina nie ma żadnych konkretnych info. Frotka będzie "podawać" grupy 10-20 psów z fotami i info. Systematycznie trzeba je będzie wydawać i tymczasować. Quote
Frotka Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Patia, masz zapełnioną skrzynkę :loveu: Psy muszą być wydawane małymi partiami, o kolejności adopcji musi decydować pani Dobrzańska. Quote
mar.gajko Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Dodam tylko, że pierwsza "partia" zdjęć będzie już w poniedziałek. Wtedy Allegro i inne portale ogłoszeniowe bedą na wagę złota. Quote
Frotka Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 [quote name='as-ania'] Wczoraj w "Kundlu... " były dwa pieski do adopcji z Harbutowic ( o ile dobrze zrozumiałam) i teraz mają być co tydzień inne...więc chyba coś się zmieniło... Nic sie nie zmieniło. Pani Chcehlińska zawsze bardzo chetnie korzystała z miejsca w programie, tylko w pewnym momencie straciła możliwość korzystania z transportu do Krakowa dlatego przestała przyjeźdżać do tv. Quote
Patia Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 To ja się zgłaszam do Allegro . Trzeba tu sciagnąc Fizię . Ona jest nieoceniona przy oglaszaniu psów w Internecie . Quote
wtatara Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 ja tez mogę ogłaszać na Allegro. moge tez przywieź jakies pieski do Krakowa czy okolic Quote
Frotka Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Czyli - mogłabyś być trasmportem dla psów do programu "Kundel bury" (przynajmniej od czasu do czasu)? Quote
Mraulina Posted January 11, 2008 Author Posted January 11, 2008 mar.gajko napisał(a):Kontakt tylko z Frotką. Myślę, że Mraulina nie ma żadnych konkretnych info. Frotka będzie "podawać" grupy 10-20 psów z fotami i info. Systematycznie trzeba je będzie wydawać i tymczasować. Moje informacje pochodzą z TOZu. Wydaje mi się, że są dosyć konkretne - niektórych szczegółów zresztą nie pozwolono mi tu podawać. To TOZ, na prośbę P. Bożeny, zaczyna akcję. To na prośbę TOZu założyłam wątek. Działań nie należy monopolizować. Im więcej ludzi się zaangażuje, tym lepiej. Nie czas na licytowanie się, kto więcej wie i komu więcej wolno. Quote
taks Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Mraulina napisał(a): Działań nie należy monopolizować. Im więcej ludzi się zaangażuje, tym lepiej. Gorąco popieram takie myślenie - pracy jest ogrom i starczy dla wszystkich. A że nie żyjemy na bezludnych wyspach to zawsze można w razie wątpliwości uzgodnić ze sobą konkretne działania.Jest internet, są telefony.... Tak mi się marzy aby wobec takiego ogromu psiego ( i ludzkiego) nieszczęścia wszyscy schowali ambicje i urazy do kieszeni:oops: Za moment Diana79 wystawi nasz bazarek - porobiłam trochę fajnych(?:roll:) rzeczy , może będzie trochę kasy... Quote
wtatara Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 mogłabym pomóc w transportach. Zaznaczam ze to nie jest mozliwe za kazdym razem . ja nie prowadzę ale mój mąż na pewno ze mna pojedzie. Jednak on pracuje na zmiany i jesli bedzie w tych godzinach w pracy nie pojedziemy. Możecie jednak brać mnie pod uwagę. Mamy Opla Astrę ale nie kombi Quote
Mraulina Posted January 11, 2008 Author Posted January 11, 2008 Pod opieką P. Małgorzaty są teraz dwa schroniska: jej własne i w Harbutowicach. Biedaczka nie da sobie rady! Może by tak ktoś pomógł bezpośrednio w opiece nad zwierzętami? Niestety - do Harbutowic daleko. wtatara... Twoja oferta jest na wagę złota. Quote
kakadu Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 od chyba 2 lat wlpacamy z mezem co miesiac na to schronisko niewielka kwote; prawde mowiac juz sie zaczynalam zastanawiac czy ono istnieje, bo kiedys ktos na forum gazety 'nasz maly koci zakatek' poprosil o pomoc i wplaty i tak wplacamy, wplacamy i wplacamy, a nawet nie wiedzielismy czy to schronisko nadal istnieje... czy to jest kolo bielska bialej? Quote
taks Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 kakadu napisał(a):od chyba 2 lat wlpacamy z mezem co miesiac na to schronisko niewielka kwote; prawde mowiac juz sie zaczynalam zastanawiac czy ono istnieje, bo kiedys ktos na forum gazety 'nasz maly koci zakatek' poprosil o pomoc i wplaty i tak wplacamy, wplacamy i wplacamy, a nawet nie wiedzielismy czy to schronisko nadal istnieje... czy to jest kolo bielska bialej? Nie - to jest koło Sułkowic a z większych metropolii to powiedzmy koło Myślenic:eviltong: Z Krakowa większość trasy jest luksusowa bo "nową zakopianką" aż do skrętu na Wadowice a dalej to juz z górki... P. Chechlińska ( a dokładniej ktos z rodziny w Jej imieniu) moje wpłaty zawsze bardzo skrupulatnie potwierdzała ale to była wirualna adopcja więc mieli mój adres mailowy... Quote
Mraulina Posted January 11, 2008 Author Posted January 11, 2008 To jest w pow. myślenickim. Schronisko działa cały czas. Jego przyszłość nie jest pewna, bo władze lokalne chcą się go pozbyć. Właścicielka schroniska - czy raczej posesji - to człowiek szczerze oddany zwierzętom, choć czasem cokolwiek trudny we współpracy. O zwierzęta bardzo dba, poświęcając im dosłownie wszystko i zaniedbując własne zdrowie. Ma oparcie w siostrze Małgorzacie i jej mężu. Małgorzata ma własne schronisko, mniejsze, w pobliżu Krakowa, gdzie oprócz psów są jeszcze koty (w Harbutowicach kotów nie ma). Schronisko w Harbutowicach korzystało niekiedy z pomocy TOZ i Fundacji "Zwierzęta Krakowa:. Quote
kakadu Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 taks napisał(a):Nie - to jest koło Sułkowic a z większych metropolii to powiedzmy koło Myślenic:eviltong: Z Krakowa większość trasy jest luksusowa bo "nową zakopianką" aż do skrętu na Wadowice a dalej to juz z górki... P. Chechlińska ( a dokładniej ktos z rodziny w Jej imieniu) moje wpłaty zawsze bardzo skrupulatnie potwierdzała ale to była wirualna adopcja więc nie wiem... kiedys przejezdzalam kolo harbutowic kolo bielska, ale wplacamy na jakas fundacje z dopiskiem, ze to pieniadze na harbutowice; dowiem sie jaka to fundacja to napisze, ale mysle, ze to sa te wasze harbutowice; zadna info o przyjeciu wplaty nigdy do mnie nie dotarlo, ale i nie czekam na podziekowania ;); oni tam maja wazniejsze rzeczy do roboty niz odpisywanie na kazda wplate; ale chetnie bym sie przekonala, ze te pieniadze ida tam gdzie trzeba wiec sie tu jeszcze odezwe po 22. jak wroce z pracy i ustale z mezem te fundacje tylko mnie martwi info,ze tam nie ma kotow, bo na kocim zakatku to raczej koty na tapecie sa, a nie psy, wiec musze to sprawdzic; Quote
Mraulina Posted January 11, 2008 Author Posted January 11, 2008 Były koty, ale umarły. Wszystkie. Na panleukopenię i kocią białaczkę. Potem jeżeli się trafiał jakiś kot, to jechał do Pani Małgorzaty, do Krakowa, a potem do jej schroniska. Quote
fizia Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Jak tylko będą zdjęcia i wiadomości o psach ja mogę ogłszac na takich stronach: kupiepsa.pl gumtree.pl ale.gratka.pl dwukropek.pl aleokazja.pl eOferty.com.pl ogloszenia.interpress.net.pl Quote
Mraulina Posted January 11, 2008 Author Posted January 11, 2008 Wspaniale! Ale informację trzeba sformułować oględnie... o to mnie proszono... Wielkie dzięki! Basia N. od spanieli powiedziała, że "obdzwoni" sprawę po Polsce. Miucia obiecała duszeszczypatielny artykuł w jakimś kynologicznym pisemku - ale potrzebowałaby fotek. To się załatwi. Może by tak ogłoszenia po lecznicach i sklepach zoologicznych? Program Magdy H. jest strasznie fajny, ale "wyprowadzanie " psów po 2 - 3 w tygodniu potrwa wieki. Ale to już coś! :multi: Weekend mam poza Krakowem, bez netu, ale przy telefonie. Będę działać. Quote
pajunia Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Sorry, nie mialam nic zlego na mysli. :oops: Jesli rzeczywiscie sytuacja tak sie zmienila, to oczywiscie trzeba jak najszybciej dzialac. Ja tylko pamietam, jak to bylo kiedys, bo sama sie wtedy bardzo denerwowalam. Ciesze sie bardzo, ze taka akcja ruszyla i trzymam kciuki, aby jak najwiecej psiakow nowe, dobre domy znalazlo. Quote
Mraulina Posted January 11, 2008 Author Posted January 11, 2008 Ja wiem, Pajuniu. Nie mam do Ciebie pretensji. Ogłoszenie jest już na forum molosów i chartów. Quote
Recommended Posts