Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Byłam wczoraj odebrać zdjęcia i dowiedziałam się że mój Kendo ma C!!!!
Chodzi o to, że jego główki kości nie są wąskie i rozchodzą się w takie okroągłę kulki tylko są proste bez tego zwężenia...

Naprawdę trudno mi w to uwierzyć, bo Kendo nie ma objawów, nie kuleje, wstaje normalnie, śpi rokraczony... Jego ojciec to jakiś tam champion (widziałam rodowód internetowy w którym same sławy i wszyscy mają a1) a jeśli chodiz o hodowcę to mam tylko zapewnienie słowne (ale poproszę o ksero rodowodu)

Nie wiem czy próbuje się tylko pocieszyć ale tata mi powiedział (bo to on był przy robieniu zdjęcia), że Kendo poruszył nogami, on ustawił go z powrotem, ale mówi że jest możliwe że minimalnie ustawił go źle...
Jak to jest?
Weterynarz juz mi przedstawił nagorszy scenariusz, że zwykle bywa gorzej, a ja czytałam tyle histori że najpierw zrobiono zdjęcie - miała byc operacja bo tak źle, ale osoba się nie zgodziła i po jakimś czasie na następnym zdjęciu już było wszystko w porządku...

Macie namiary na dobrego weterynarza na śląsku?
Słyszałam o Gierku na ceglanej, ale nie umiem znaleźć namiarów do tej kliniki...

Posted

U mojej suczy tez zdiagnozowano C w wieku 8 miesiecy.Teraz ma prawie 2 lata i nie ma objawów klinicznych.Dostaje preparat na stawy,nie aportuje duzo,unikam czestych zabaw z innym psem(o kilku psach nie ma mowy).I jest dobrze.Teraz bedziemy ja znowu przeswietlać.

Posted

Soti napisz do mnie maila na primonogero@interia.pl wyślę Ci namiary na Dr Gierka Jak Ci napisał/a mch zdjęcie powinno być zrobione w znieczuleniu - z tego co wiem Dr robi zdjęcia na tzw. "głupim jasiu", a do tego bardzo dobre :)

P.S.
nie piszę do Ciebie na PW, bo nie wiem czy już możesz odbierać prywatne wiadomości ze względu na małą ilość postów (:hmmmm: nie pamiętam czy dogo w takich przypadkach blokuje PW)

Posted

Soti podstawą jest dobre zdjęcie rtg. Jeśli zdjęcie wykonane Twojemu psu jest równe i głowy kości udowych wyglądają tak jak opisałaś to jest źle i nie należy zwlekać z leczeniem nawet jeśli pies nie ma objawów. Czekając nawet parę miesięcy znacznie ograniczasz możliwości leczenia. W psa w wieku 2 lat można już w zasadzie tylko amputować głowę kości udowej albo protezować staw, a żadne z tych rozwiązań nie jest idealne.
Jeśli rtg nie jest równe to po prostu należy je powtórzyć. Na krzywym zdjęciu stawy potrafią wyglądać źle mimo, że tak na prawdę są zupełnie w porządku.
Metoda zastosowana przez 14rudą ma pewną wadę. Jeśli pies ma ciężką dysplazję to w wieku 2 lat może mieć już takie zwyrodnienie, że niewiele będzie można zrobić żeby mu pomóc. Taki pies oczywiście będzie przez pewien czas chodził, ale będzie co raz gorzej, a w końcu niestety ból będzie tak silny, że przestanie.

Posted

prowitamina2 napisał(a):
Soti podstawą jest dobre zdjęcie rtg. Jeśli zdjęcie wykonane Twojemu psu jest równe i głowy kości udowych wyglądają tak jak opisałaś to jest źle i nie należy zwlekać z leczeniem nawet jeśli pies nie ma objawów. Czekając nawet parę miesięcy znacznie ograniczasz możliwości leczenia. W psa w wieku 2 lat można już w zasadzie tylko amputować głowę kości udowej albo protezować staw, a żadne z tych rozwiązań nie jest idealne.
Jeśli rtg nie jest równe to po prostu należy je powtórzyć. Na krzywym zdjęciu stawy potrafią wyglądać źle mimo, że tak na prawdę są zupełnie w porządku.
Metoda zastosowana przez 14rudą ma pewną wadę. Jeśli pies ma ciężką dysplazję to w wieku 2 lat może mieć już takie zwyrodnienie, że niewiele będzie można zrobić żeby mu pomóc. Taki pies oczywiście będzie przez pewien czas chodził, ale będzie co raz gorzej, a w końcu niestety ból będzie tak silny, że przestanie.

A po co to robic jesli pies nie ma objawow ?? Rownie dobrze pies w wieku 2 lat z ciezka dysplazja moze biegac jak zdrowy !
Po co to zmuszanie ludzi na sile,by kroili swoje psy ?
Mam w domu dysplastyka (D albo E,ostatecznej diagnozy nie mam,jak mial 8 miesiecy w BVA wyszlo mu 20:20,wiec pewnie E tam,u nas D mu dadza) i nie ma ZADNYCH problemow. Weterynarze (dr.Sterna i dr.Degorska) chcieli go od reki kroic,a pies funkcjonuje bez zarzutu i do tego ma certyfikat uzytkowosci i xalkiem niezle radzi sobie na wystawach.
Nie moge zrozumiec czemu ludzie sieja taki poploch na haslo dysplazja ?
Rozumiem,ze pies ledwo chodzi to ok,ale jesli nie ma objawow ?
Wiekoszosc zabiegow jest nieodwracalna,tzn.co zrobisz gdy pies mimo zabiegu zacznie kulec ? Uspisz,bo wyczerpalas juz mozliwosci.
Na implanty mozna poczekac,a co Ty proponujesz ? Potrojna osteotomie miednicy ? dzieki...Pectinectomie,ktora generalnie nic nie daje ? tez dzieki.
Znam tez mase dysplastykow w goldenach,ktore NIGDY nie potrzebowaly opercaji i zyja bez problemu.

Posted

ze ma wade postawy.wzorcowo konczyny powinny by prowadzone rownolegle.
soti-pies niema objawow klinicznych dysplazji,jest mlody.daj mu jednostajny ruch zeby wzmocnil sobie miesnie.zdejcie trzeba powtorzyc bo zostalo zle wykonane.w takim wieku to najwyzej moze byc ocenianei rokujace .ocena stawow jestdokonywana przez uprawnionego do tego weta jak onek ma min.18 mies.

Posted

hm... Ale to widać, że ma wadę postawy, czy może złe ustawienie tych nóg jest wynikiem złego ustawienia ich przez mojego tatę?
No i jak wygląda ta zła postawa w rzeczywistości? Tzn jakie są objawy, zły chód (i jak on wygląda?)

Własnie za tydzień wybieramy się na nowe zdjęcie i wtedy zobaczymy co wyjdzie...

I jeszcze jendo pytanie - jak się wzmacnia mięśnie?
Rozumiem, że pływanie jest dobre, ale teraz zimą?

Posted

pies nei stawia podczas chodu konczyn rownolegle tylko zbieznie:razz:.miesnie wzmacnia sie ruchem.:cool1:.onek to maratonczyk wiec najlepszy dla niego jest ruch dlugotrwaly nie piec minut latania na full a potem nic do roboty.dotego dochodzi praca na szkoleniu,slady,pozorant....:p

• 3 weeks later...
Posted

Witam jestem nowa ale mam oneczka z ciezka dysplazja D i E. Wzmacniac mozesz miesnie wchodzac na gorki nachylone pod katem 30 stopni np. Albo chodzac na spacery tak okolo 1 h gdy spacer jest spokojny lub tak okolo 40 min gdy puszczasz psa. lepiej wychodzic czesciej ale krocej. Jesli masz nawet podejrzenie dysplazji odpusc aportowanie, bieganie za rowerem i szalenstwa z innymi psami niech nie skacza na niego. Jesli bedziesz powtarzac przeswietlenie dla swietego spokoju przeswietl rowniez lokcie. Moja ma dysplazje na przod i tyl. I skonsultuj sie z dobrym specjalista od dysplazji to podstawa przy tej chorobie. Moja mala ma 1,5 roku biega szaleje (pod kontrola) nie robilam jej operacji. Jesli nie ma tendencji do wywichniec to i stanów zapalnych a w dalszej konsekwencji zwyrodnien miec nie bedzie, ale to moze stwierdzic tylko dobry lekarz podcvzas badania recznego. Jesli jednak ma tendencje do wywichniec to dalsza droge leczenia trzeba przedyskutowac z lekarzem. Poniewaz można leczyc nieoperacyjnie i operacyjnie. Ale to juz lekarz powinien powiedziec Ci o wszystkich za i przeciw. A zdjecie powtorz aby miec pewnośc. Pozdrawiam