Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Niosę się z takim problemem, wprawdzie nie wiem do jakiego działu, więc umieściłem do tego...
Moja suczka Mika, dostała dokładną komendę, gdzie ma robic siku. Ale ona uparta i tak wchodzi do mojego pokoju i to robi. Może ktoś mi poradzic, co zrobic, aby ona nie szczała w moim pokoju. Przychodzi do miejsca gdzie ma wyznaczone pole robienia siku, ale ona i tak leci do mojego pokoju i szczy. Stoi w dokładnym polu, gdzie ma robic siku, ale jakoś tam tego nie robi i robi to jak mówiłem w moim pokoju.
Proszę, bardziej doświadczonych właścicielu piesków, o porady.
A i moja Mika ma dopiero 3 miechy..

Posted

Instrukcja słowna nic nie daje, opieprz po sikaniu też nie. Moczenie pyska również nie.
Jak widzisz ze się kręci, po każdym piciu, jedzeniu, po przebudzieniu, zabawie zaprowadź zwierza tam gdzie ma siusiać i nagradzaj załatwienie się tam. Ignoruj kałuże w innych miejscach siłą nic nie zdziałasz. Wyłóż pokój folią malarską - nie nasiąkną panele, parkiet, wykładzina czy co tam masz na podłodze.

Posted

Smakołykiem, pogłaskaniem, tonem pochwały słownej. Może mała chce na siebie zwrócić uwagę? I sika u Ciebie bo wie że wtedy zwrócisz na nią uwagę. Więcej czasu poświęć psiakowi. Ja nigdy nie miałam problemu z nauka czystości psiaków. U Klarki też trwało to może ze dwa dni i nauczyła się robić na ściereczkę wszystkie potrzeby, a jak przeszła kwarantanna to wystarczyło też dosłownie kilka spacerów i już wiedziała do czego jest "dworek". Obyło się bez krzyków i innych złych emocji.
Po prostu uważaliśmy na to co się dzieje, psiak się wiercił - sio na szmatkę, siusiu czy kopa zrobiona, to było ciasteczko, mizianko itp.

Posted

Właśnie :p
Wyznaczyłeś jej miejsce do siqania a jak idzie do twojego pokoju i siqa to narzekasz- naprawdę bardzo dziwne:diabloti:
Wychodź z psem na dwór co 2 godziny albo jak się kręci po jedzeniu piciu czy spaniu...

Posted

Może po prostu to miejsce, które jej wyznaczyliście jej nie odpowiada? Jeśli to jest np. korytarz, gdzie co chwilę ktoś przechodzi, to ona nie będzie się chciała tam załatwić bo potrzebuje wtedy odrobinę spokoju i pewności, że w danym momencie nikt jej np. od tyłu nie zajdzie.

Posted

Spoko, spoko, nikt ją nie "zajdzie od tyłu"

Wychodź z psem na dwór co 2 godziny albo jak się kręci po jedzeniu piciu czy spaniu...

To coś ma dopiero 3 miechy, więc chyba jeszcze w kwarantannie musi byc, bo przecież u mnie za oknem prawie -20*C!!!

Posted

[quote name='michal95pl']Spoko, spoko, nikt ją nie "zajdzie od tyłu"

To coś ma dopiero 3 miechy, więc chyba jeszcze w kwarantannie musi byc, bo przecież u mnie za oknem prawie -20*C!!![/quote]
A możesz nam powiedzieć , co to za rasa, bo niektóre rasy :mad:,
sikają do końca życia w domu :shake:.
Ale ja bym poprostu zamykała pokój i już :roll:,
przecież nie otworzy sobie sama.

Posted

poza tym co bylo wyzej wydaje mi się że od 3miesięcznego psa nie można oczekiwać żeby w 100%przypadków robił w miejscu wyznaczonym, on chyba przecież sie uczy.
Do ludzi należy pilnowanie żeby nie zdażało się to w niepożądanych miejscach a w wyznaczonym. Można cały czas obserwować szczeniaka, a już na pewno po zabawie,jedzeniu, piciu, spaniu, przenosić go w tamto miejsce gdy zaczyna coś się dziać. I nagradzać
a jeżeli nie lubisz siedzieć zamkniętym pokoju to coś trzeba wybrać, Irish gdy robiła w domu też nie miała dostępu do niektórych pomieszczeń, ale ja nie zamykałam się w nich tylko byłam przy niej

Posted

Wszyscy zapominają, że psa się wychowuje do roku, a potem rozpieszcza,:lol: zostaje na to jeszcze jakieś kilkanaście lat.
Świeżo upieczeni właściciele robią niestety odwrotnie.
Czasem nie jest ważne co lubisz,:mad: tylko co jest dobre dla suczki

Posted

[quote name='Cheritka']Wszyscy zapominają, że psa się wychowuje do roku, a potem rozpieszcza,:lol: zostaje na to jeszcze jakieś kilkanaście lat.
Tzn?:evil_lol:

Posted

jak nie lubisz siedziec w zamkniętym pokoju to przenieś miejsce siqania suczki do swojego pokoju :evil_lol:
Albo jak już dużo osób pisało wychodź z nią na dwór przecież ma dopiero 3 miesiące...

Posted

[quote name='michal95pl']Tzn?:evil_lol:
Trzeba jej tłumaczyć , nagradzać jak zrobi dobrze,
i nie krzyczeć bo to nic nie da.
Może kilka ksiązek trzeba o tej tematyce przeczytać.
A po wyjściu na dwór głaskać i chwalić jak zrobi siusiu,
w domu już nie powinna robić, chyba jest po kwarantannie :roll:
"Człowiek się uczy całe życie i głupim umiera "

Posted

Ja Ci tylk ozaproponuje ksiazke o wychowaniu szczeniaczka 'Sarah Heath-Szczenię-wychowanie i szkolenie' ,ktora mozna zakupic w moim bazarku za 7zł...pieniazki z bazarku ida na Missieek,ktora ma u siebie na tymczasie 51 kotów i 10 psów.!:o

Link do bazarku znajduje sie w moim podpisie..Zapraszam serdecznie.!;D

Posted

Dodam tylko że ma 350 stron i 200 jest o poszczególnych rasach i kosztuje tylko 20 zł.
Może taką książkę powinnaś sobie kupić jest tam o sikaniu szczeniąt też,
i jak nauczyć ich czystości.

Posted

[quote name='Cheritka']Wszyscy zapominają, że psa się wychowuje do roku, a potem rozpieszcza,:lol: zostaje na to jeszcze jakieś kilkanaście lat.

Osobiscie jestem zdania ze psa wychowuje sie przez cale zycie.:diabloti: