Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ELO!!!

Aga& oczywiscie sa karmy dla psow trenujacych z duza iloscia bialka a dla psow normalnych tzn nie aktywnie fizycznie tak jak husky podczas sezonu sa karmy z mniejsza iloscia bialka :wink:

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ej, wiecie? Ja tam nie lubię tych husky w tzw. typie amerykańskim & europejskim moim zdaniem one są za bardzo "futrzaste" i mocno zbudowane. nie ma to jak typ czeski... szczególnie taki przesadzony... Oczywiście nie jestem za tym, aby psy były wygłodzone, ale aby były zbudowane lekkko. i wiem, dlaczego chyba lubię husky w lekkim typie... bo ja jestem w jeszcze lżejszym... hi hi (mówię troszeczkę nieskromnie... ale to co?

Posted

heejj.. bo teraz to wychodzi na to, ze Grzes chce na uciagach zawojowac, i ze go zdrowie psow malo obchodzi.. to nie tak..

to, ze Lukas jest klusek, kazdy wie..

to, ze moglby troche zrzucic tez ;)

ja tez mam takiego spaslaka, tyle, ze moj jest podobnej wielkosci, a wazy 26kg, chociaz jak go dostalam wazyl kolo 34..

haszczaki nie powinny byc grube, nie powinny miec tluszczu. wiec ja tam Grzesiowi zycze powodzenia w 'dietowaniu' psa [ja i tak Natana bym odchudzila.. 22kg to jakby w ciazy byl ;P] ;)

Posted

a ine waza psiaki.. huskie sa lzejsze od innych psow ich wielkosci..moje waza 17, 20, 25, 26 i sunki 18 i 20.. ;)

to zauważyłam. np 7-miesięczny DJP (wiekości 2letniego haszczaka-psa) waży ok 35kg! 18-miesięczna akita sunia powinna ważyć ok 28kg, a dorosła 30-35kg, a pies 40-45kg jest mała różnica.

Posted

mnie sie kiedys zdawalo, ze Aqua wazy 25kg, ale chyba cos zle mi powiedzieli ( jak trzymalam ja na rekach to nic nie widzialam), bo skoro Paco wazy 22-23kg.. musze ja jeszcze raz zwazyc.

Posted

no moja mama tez ma sklonnosci do dokarmiania, gdyby Aqua miala wiekszy apetyt i jadla wszystko, co ma w misce, wazylaby juz 30kg :/

Posted

Azja po sterylce przytyla jakies 2 kg,a przed w przeciagu roku 1kg. A teraz nawet cos zrzucila,ale nie wiem czy to nie bylo tylko futro :wink: Pewnie troche schudnie jak wylinieje do konca 8)

Posted

Właśnie czekamy z Runą na zabieg a najbardziej boję się tego tycia. Bo jeśli teraz waży 23 to co potem? Trzeba będzie uważać na miskę, ale rodzice to mają z tym dokarmianiem nie tylko psow. Ja nie mieszkam już z nimi ale jak tylko się spotkamy to zawsze jest cos dla Runy i nie ważne że jest właśnie po karmieniu. A moja teściowa to jak ją kupiliśmy (Runę nie teściową) to mówiła że jeść jej nie będzie dawać a teraz co? same smakołyczki.

Posted

Rodzice to dokarmianie przenoszą chyba z dzieci na psy.

Jak jesteśmy mali to nas karmią, potem dorastamy i jemy jak chcemy.

Wtedy podrzucają smakołyki pieskom chyba, że mają wnuczęta pod

bokiem. Mój ojcec też namiętnia psa dokarmi, ale nia na wiele się to

zdaje bo jest chudzieńka i należy do typu "szczurków" :)

Posted

Będąc wczoraj u mojego weta, zagadnęłam go o odchudzanie psów. Pierwsze co zrobił to się roześmiał i stwierdził, że najlepszym sposobem jest niedopuszczenie do przyrostu wagi :lol:

A tak na poważnie to z odchudzaniem nie ma żartów, zwłaszcza u psów pracujących. Należy zmniejszyć dzienną porcję o 1/3. Nie więcej! Należy psa ważyć co 2 tygodnie na bardzo dokładnej wadze, a pierwsze konkretne rezultaty, powinny być po około 6 tygodniach. Oczywiście ja pytałam o odchudzanie w przypadku, kiedy pies jest karmiany gotowanym jedzeniem, a nie karmą. Jeżeli je suchą karmę, wystarczy kupić tę dietetyczną.

Jednak co ciekawego się dowiedziałam. Otóż w czasie odchudzania psa takiego jak husky, wskazane by było aby pies nie trenował :o Trzeba stale go obserwować czy coś mu nie jest, w jakiej kondycji ma sierść i ogólnie samopoczucie. Powinien też w tym okresie więcej pić.

To chyba wszystko. Jak sobie jeszcze coś przypomne to napiszę.

Nasuwa mi się jednak takie pytanie: a co jeśli po tych 6 tygodniach waga ani drgnie?? :wink:

Posted

tak mi sie przypomnialo.. co do naprawde grubych psow.. oto gruby pies :P (to zdjecie ktos wczesniej pokazywal na dogomanii, chyba Tajraga?)

grubas1.jpg

grubas2.jpg

grubas3.jpg

Posted

Wiecie co wczoraj usłyszałam. Wracam sobie ze spacerku z MAnu i psiakami i słysze rozmowe dwoch dziewczyn na temat mojej suni:"...dobrze, żę nie jest taka gruba jak inne huskie"

Zbaraniałam bo przecież Runa nie jest taki szczuplaszek to po pierwsze a po drugie to jaki % Huskich jest grubych?????!!!!

Dlatego właśnie nie lubie słuchać opini ludzi, którzy z huski nie mają wogóle do czynienia a nawet z innymi psami. Np. spacerujemy wczoraj z Manu (psy już na smyczy) kundelek do nich nieufnie podbiega a w tyle właścicielka krzyczy "Fuks chodź tu" i potem sama się chowa za drzewem bo "ona słyszała, żę huskie to bardzo groźne psy" i co wy na to?

Posted

No z oczami to też już usłyszałam od jednego pana, ktory powiedział, żę moja Runa nie jest rasowa bo ma jedno oko brązowe a drugie niebieski. Próbowalam coś mu wyjaśnić ale nie przto żadnego rezultatu. Jeśli ludzie słyszeli, że huskie mają tylko niebieskie oczy to jak ich przekonać, że to najwspanialsze psiaki?

Posted

Runa - a wiesz jakie ja cuda slyszalam na temat mojej Aquy od "wielkich znawcow"? co do oczu (moj pies ma jedno oko niebieskie cale, a drugie 2/3 niebieskie, 1/3 brazowe):

- "musiala sie gdzies uderzyc glowa, bo widac jak jej oko krwia zaszlo"

- "to skundlony husky bo ma kawalek oka brazowego, prawdziwe rasowe husky maja oczy niebieskie"

- " ma bielmo na oku"

- "ma zeza" :o

co do psa ogolnie, Aqua byla juz:

- owczarkiem niemieckim

- malamutem

- kaukazem

- lajka

- owczarkiem husky :o

- wilkiem

- i uwaga, najlepsze: lisem :o