agata-air Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 co do pozostałąści po nosówce- niestety nie tylko padaczka :( chorbe może się uda zatrzymac, ale nie wiadomo na ile cofnąć. ona moze już nie chodzić w miare normalnie nigdy, nie utrzymywać równowagi... Quote
fona Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 agata-air napisał(a):co do pozostałąści po nosówce- niestety nie tylko padaczka :( chorbe może się uda zatrzymac, ale nie wiadomo na ile cofnąć. ona moze już nie chodzić w miare normalnie nigdy, nie utrzymywać równowagi... agata, ale sa tez przypadki bez powiklan Quote
ARKA Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 aga-pamietaj-schronisko musi zakupic maty dezynfekcyjne i odpowiednie srodki dezynfekcyjne..:shake::shake::shake: Kurcze, nosowka zimą, w schronisku, no straszne..:placz: Quote
Neris Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 agata-air napisał(a):a wiec tak: Reszta psów w schronie ;( to juz 4 chore psy o ktorych wiemy (czesc moze jest w domach u ludzi albo przechodza chrobe bezobjawowo). Surowica działa w początkowym stadium chorby, trzeba ja podawac przez kilka dni, jedna dawka to ok. 100zł. Kolejne wyjście i według mnie jedyne to zaszczepienia wszystkich psiaków w schronie- niestety;( w poniedziałek będą powiadomione wszystkie osoby odpowiedzialne za schron. POTRZEBNA JEST KAZDA POMOC, KAŻDY GROSZ MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE- i Amelce, i Rudzikowi vel Tasmnowi i innym które mogą zachrować. MAM NADZIEJE, ŻE SZCZEPIENIA ZOSTANA SFINANSOWANA PRZEZ ODPOWIEDNIE INSTYTUCJE, ALE PSY KTORE PO SZCZEPIENIU ZACHROUJE BEDA POTRZEBOWALY OPIEKI WETERYNARYJNEJ. prosze tez o wszelkie rady, nie wiem czy leczenie po szczepionce jest takie same jak choraba uaktywnia sie sama. jesli wszystko pojdzie po mojej mysli beda tez potrzebni ludzie do pomocy- trzeba bedzie przemeblowac schron- psy z możliwymi objawami i te ktore byly w boksach z chorymi w jedno miejsce, boksy w ktorych byly wyczyscic. to moj jedyny pomysl na razie ;/ Jeżeli zaszczepicie chorego psa, który może jeszcze nie mieć objawów, to go zabije. Dawka 5ml surowicy - Caniserin- kosztuje w hurcie 24zł. Po 15 dniach zdrowe można szczepić. Żadne 100, chyba że z koszmarnym narzutem. Quote
fona Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 Dokladnie, mowie, ze to jest dla mnie morlanie nie do przyjecia, zeby zrobic taka selekcje. Zaszczepic chore psy, zeby przyspieszyc proces "oczyszczania" schroniska. Quote
Hanah Posted January 18, 2008 Author Posted January 18, 2008 Widzę , że Agata już wszystko napisała. ja jutro napisze Wam ile mam obecnie kasy na Amelke. Co do jej stanu zdrowia do dam, ze sunia ma: wyciek z nosa i oczu, objawy jelitowe, objawy nerwowe, wilczy apetyt, porażenie wszystkich kończyn. Nie wstała dzisiaj, bo nie może. Mamy recepty i wiemy co jej podawać. Trzeba to jutro zakupić i zacząć dawać, może się uda. Najlepiej oczywiście gdyby na czas leczenia chociaz była w domu tymczasowym. Rudzik został nazwany tasmanem, nie mamy jeszcze jego zdjęć. On oprócz wszystkiego co ma Amelka ma jeszcze objaw twardej łapy, ale chodzi, chwiejnie bo chwiejnie ale chodzi. Oba psiaki jedzą. Oba potrzebują tymczasu natychmiast. Najlepiej blisko u osoby, która jest w domu. Co do decyzji co z tym dalej zrobić to jeszcze nie została podjęta. Niestety jutro weekend, więc mamy 2 wstrzymane. Konieczne jest przemeblowanie schroniska, podzielenie psów. Trzeba nam ludzi do pracy. Natychmiast. Trzeba każdego psa obejrzec dokładnie i zorganizowac nowe ustawienie ich. Chociaz tymczasowo. Są dwa wyjścia z tej sytuacji. Zaszczepić wszystkie i leczyć wtedy te u których będa objawy - jeśli będą na to pieniądze albo podać wszystkim surowicę - na co potrzeba wiele więcej. Nawet jeśli Neris mówi, ze surowica 24 zł , a nie sto to i tak to ogromne kwoty. Psów jest prawie 100. Więc rachunek jest prosty na jedną dawkę dla każdego. W poniedziałek będziemy działać z Agatą gdzie się da i jak się da, zeby zdobyć pieniądze od stosownych władz, ale nie wiem czy sie to uda. ARKA - o jakich matach mówisz, skąd je wziąc na szybko. Każdy boks by trzeba dezynfekować, psy wyprowadzić. POTRZEBA RĄK do POMOCY i PIENIEDZY na SUROWICE. Quote
Hanah Posted January 18, 2008 Author Posted January 18, 2008 ZApomniałam jeszze , co do szczepienia wszystkich psów - w przypadku nosówki szczepi się właśnie psy na nosówkę gdy są chore, bo wtedy moga wytworzyć swoje antyciała i tylko wzmocnić się w obronie przed chorobą. Ni ejst tak, ze w kazdym przypadku to wywoła chorobę, moze być wręcz odwrotnie. Ale nie jesteśmy w stanie przewidzieć jak zwierzeta zareaguja. Quote
LittleMy Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 a czy to schroniko ma jakiekolwiek dofinansowanie z gminy? poszukam rzeczy na bazarek... Quote
Sunia Wyzwolona Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 Konkretnie podajcie na wątku jak wpłacać pieniądze!!!! Quote
ARKA Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 Hanah napisał(a): ARKA - o jakich matach mówisz, skąd je wziąc na szybko. Każdy boks by trzeba dezynfekować, psy wyprowadzić. takie maty co po nich sie przechodzi(nasacza sie preparatem) i buty dezynfekuje. Poniewaz jest w Polsce alarm p/ ptasiej grypie to powiatowi pownni takie maty miec lub wiedziec gdzie sie je kupuje. Sa w necie firmy ktore produkuja i sprzedaja, np: http://www.electromat.pl/start.htm Quote
fona Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 Mam numer konta Hani, jesli ktos chce. Bez jej zgody nie bede zamieszczac, moge przeslac w pw. Haniu, Han&Dom kupil stół za 200 zł. Prześle jeszcze 100 zł od Doroty. I jakies drobiazgi z bazarków. Musimy im pomóc. Wszystkim... Quote
ARKA Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 Hanah napisał(a):Są dwa wyjścia z tej sytuacji. Zaszczepić wszystkie i leczyć wtedy te u których będa objawy Przykro mi ale nie bedzie 'co leczyc" jak beda mialy obiawy po szczepionce tu juz beda to obiawy ostatniego stadium:shake: hanah napisz aktulane info w pierwszym poscie, podaj nr. konta moze trzeba tytul zmienic..epidema nosowki......100 psow zagrozonych:placz: Quote
ARKA Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 Neris napisał(a): Dawka 5ml surowicy - Caniserin- kosztuje w hurcie 24zł. Po 15 dniach zdrowe można szczepić. Żadne 100, chyba że z koszmarnym narzutem. A te 5 ml-to na jednego psa, tak? czyli potrzeba ok 2400zl? Quote
Edi100 Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 To jest straszna tragedia:placz:Czemu los jest tak okrutny?:placz: Quote
Brucio Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Tragedia:shake: zrobilam na szybko baner, moze sie przyda:-( podlinkowany jest do tego watku( od str 16 )bo nie wiem czy jest osobny watek na ten temat banery Amelki tez zmienilam 250x100 pikseli 500x250 pikseli 250x100 pikseli 125x100 pikseli Quote
agata-air Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Dziękuje za pomoc wszystkim. mam nadzieje ze hania niedlugo sie pojawi i poda nr. konta Quote
Hanah Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 PODAJE NUMER KONTA NA KTORY DOKONUJCIE WPŁAT NA AMELKE I TASMANA - BOJE MAJĄ NOSÓWKĘ. Czy mozemy te pieniądze wykorzystać na oba i ew. kolejne? Jak ktoś chce wyłącznie na amelkę to piszcie w tytule, a jak też na inne to po prostu tytuł przelewe " nosówka" Oto konto do wpłat: Sylwia Miller ul. Krótka 52/5 96-300 Żyrardów ING Bank śląski oddz. Żyrardów 08 1050 1924 1000 0022 7159 5064 Napiszcie mi kto ile przesyła, żebym wiedziała ile można założyć zanim dojdą przelewy. Fona prosze skontaktuj się z AFN , żeby zrobili nam aukcje cegiełkową na allegro. Do wszystkich , jeśli macie kontakty z fundacjami lub stow. to niech oni też nam zrobią takie aukcje. Potrezbujemy też szeregu rąk do przemeblowania psów, ew. transportu. Domów tymczasowych, żeby je odizolować. Quote
Hanah Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 kurcze, nie wchodza mi banerki, mam sie skontaktowac z administratorem:angryy: Quote
Sunia Wyzwolona Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Nie wiem gdzie pisać do Ciebie,więc piszę tu.Poszło 400 z inteligo.Lecz kogo i jak potrzeba;).Powodzenia!!! Quote
Hanah Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 jednak jest banerek, nie rozumiem, ale ok. Quote
Neris Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Hanah, a ta wetka W. co mowiła o innych psach ze schronu? Co radziła? Quote
Hanah Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 ide zaraz do Amelki, bede po poludniu, może nawet wieczorem to się odezwę. Wysłałam pw do Sunia wyzwolona. neris potem wszystko opisze, wetka cudna, bardzo dzięki za nią. Naprawdę rewelacja. Radziła podawać surowicę. Quote
Hanah Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 Roześlijcie ten wątek do znajomych , please do ludzi z dogo, ja zaraz wychodze i nie mam czasu na to. Wieczorem podac wieści o Amelce i Tasmanie Quote
Recommended Posts