Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dowiedziałam się, że piesek może być wykastrowany w schronisku, jeżeli później będzie z niego zabrany...(z wetką rozmawiała P. Basia, której numer od kogoś wczoraj dostałam) Co Wy na to?
Wejdę na dogo dopiero wieczorem, bo teraz muszę spadać...:scared:

• Replies 978
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to bardzo dobra opcja - oby znalazł się domek!

tak samo zrobiliśmy dzisiaj w Chorzowskim schronisku - znalazłam domek dla miniaturki - dziś ją wysterylizowali a jutro ją zabierają do domku :multi:

Posted

malawaszka napisał(a):
to bardzo dobra opcja - oby znalazł się domek!

tak samo zrobiliśmy dzisiaj w Chorzowskim schronisku - znalazłam domek dla miniaturki - dziś ją wysterylizowali a jutro ją zabierają do domku :multi:

:multi: super wiadomosc dobrze ze to wszystko sie jakos rusza

Posted

Wybaczcie,że tak wszystko rozważam, ale jak już chyba pisałam ze sznaucerami nie mam doświadczenia a ostatni to tylko mini mini pieski (kanapowce). Nie jestem osobą konsekwentna to fakt. U mojej córki była do niedzieli pitbulka red nose Tina. Na jej wątku córka napisała, że ani mnie ani mojemu mężowi nie mogłaby jej podrzucić, bo Tina wymagała stałego szkolenia i konsekwencji. Do tego ja się Tiny bałam i bałam się, że ona o tym wie, czuje.
Trochę mi głupio pytać, ale muszę: co to znaczy nie naruszać jego granic?
Podajcie mi (już prosiłam) jakiś link gdzie mogę trochę o tych średniakach poczytać. Czy mini sznaucerki to kanapowce jeżeli tak to w przyszłości będę wolała te mini. To nie znaczy, że już się próbuję wycofać . Po prostu rozważam czy sobie poradzę. Jeżeli chodzi o sterylkę zaraz napiszę zapytanie do gallegro, czy on mógłby mnie w tym wyręczyć. Sterylizowałam już kilka suczek, zawsze w wielkim stresie czy wszystko będzie w porządku, ale nie zdobędę się na to, żeby psu klejnoty uciąć. Mojemu powinnam to zrobić, bo mały pyrdek (6kg) a jak w tym roku dojrzał to skacze nawet do dużych psów, a w rozpędzie i do szczeniaków też. Taki jurny .

Posted

Sznaucer to nie kanpowiec, zadna wilekosc i masc nie polezy ci na kanpaie jezeli ty na niej nie bedziesz lezec, to sa niesamowici przyjacile, zawsze z toba, skore do pracy, zrownowazone, wytrzymale i odprne, zadziorne, przywizane i strozujace, niezwykle inteligentne, potrafiace wykorzystac kazda sytuacje, z wygladu majestatyczne i powazn w srodku kazdego drzemia jednak nieskumulowane poklady energii i nesamowite ADHD. Trzymanie regul przy tej rasie jest wazne glownie z tego wzgledu ze te psy nieomieszkaja nie wejsc swojemu opiekunowi na glow jezeli jest tylko taka okazja. Proponuje zeby wlasciciele sredniakow opislai charakterki swich pociach bo to naprade niejest uniwersalny pies dla kazdego. Wanda nie tlumacz sie jezeli masz watpliwosci to postaramy sie ci je roziwac, ale to znacy ze nie bierzesz psa na pałe tylk myslisz nad ta decyzja, to jest bardzo wazne

Posted

Wanda Szostak-mam sznaucerke 9 lat.Tak to jest kanapowiec,i bardzo posluszny piescioch.Jedna wade to ma (dobrze ,ze mieszkam na wsi)duzo szczeka,obszczekuje ludzi,mimo ,ze wie ,ze nie wolno.Skacze na wszystkich i pragnie ,zeby ja glaskac.W domu akceptuje moje koty,ale na dworze odzywa sie u niej instykt lowiecki.Jest posluszna,ale jak widzi koty na polu nie slucha ,udaje ,ze nie slyszy.Z pieskami sie zgadza ,ale nie z kazda suczka,dlatego u mnie w domu przewaznie mam suczki,gdyz moja sznaucerka musi zrozumiec ,ze nie tylko ona jest najwazniejsza.
Maialam sredniaka,on byl spokojniejszy mniej halasliwy,mniej temperamentny,i nie taki wielki piescioch.Dlatego mogl zamieszkac w domu dwu-rodzinnym.

Posted

Chandler napisał(a):
Dowiedziałam się, że piesek może być wykastrowany w schronisku, jeżeli później będzie z niego zabrany...(z wetką rozmawiała P. Basia, której numer od kogoś wczoraj dostałam) Co Wy na to?
Wejdę na dogo dopiero wieczorem, bo teraz muszę spadać...:scared:

Czytam wszystko zdaje się dokładnie i jednak ta informacja mi umknęła to super. Jeszcze jakby mojego ktoś wykastrował, abym ja się o tym dowiedziała po fakcie to by było fajnie.

Posted

Piesek bedzie wykastrowany w schronisku ,ale musi byc dla niego dom !!!!tak oznajmil wet.schroniskowy.
Piesek otrzyma ksiazeczke szczepien tzn jest zaszczepiony przeciw wsciekliznie ,parwowirozie,nosowce.

Posted

[quote name='xxxx52']Wanda Szostak-mam sznaucerke 9 lat.Tak to jest kanapowiec,i bardzo posluszny piescioch.Jedna wade to ma (dobrze ,ze mieszkam na wsi)duzo szczeka,obszczekuje ludzi,mimo ,ze wie ,ze nie wolno.Skacze na wszystkich i pragnie ,zeby ja glaskac.W domu akceptuje moje koty,ale na dworze odzywa sie u niej instykt lowiecki.Jest posluszna,ale jak widzi koty na polu nie slucha ,udaje ,ze nie slyszy.Z pieskami sie zgadza ,ale nie z kazda suczka

xxx52 ale włąśnie to jak opisałaś suczkę oznacza, że nie jest to kanapowiec - owszem może wylegiwać się na kanapie, ale poza tym jest żywiołem - taki typowy kanapowiec to nic tylko leży i pachnie na kanapie ;)

Posted

xxx52 - może być DT?
Nie wiem, czy to chodzi o pieniądze z tym kastrowaniem, czy o coś innego? Gdyby był dom tymczasowy u Wandy, to mógłby być w schr. wykastrowany, czy nie...?

Posted

Wanda, a Ty mieszkasz w Warszawie ? Jeslibys wziela tego sznaucerka na DT to ja ze swojej strony moge zrobic mu ogloszenie na allegro -tylko nie podejmuje sie rozmawiac z ludzmi ,bo nie mam szczesliwej reki do adopcji.
Moge tez w razie problemow czy jak go przejmiesz odrazu podjechac do Ciebie pomoc w ustaleniu trybu postepowania z psem.
Poniewaz mam swoje dwa psy ,dzieciaki i prace nie jestem super dyspozycyjna czasowo ale jakos bysmy sie dogadaly .
Taka pomoc moge Ci zaoferowac .

Posted

majac 9 lat ,to juz nie jest tak zywiolowa,a poza tym zawsze mam inne psy i nie ma ona innego wyjscia jak byc grzeczna.Dla mnie to kanapowiec ,gdyz ciagle spi i to tylko w poduchach na kanapie,a w nocy w lozku w nogach.

Posted

No to drążę dalej
1. Co to znaczy nie naruszyć jego terenu czy zasad? Już o to pytałam raz, któraś z Was tak napisała.
2. Roma napisałaś o szczekliwości, czy Twój wyjątkowy czy one tak mają?

Muszę przyjąć, że piesek może u mnie pobyć i dłużej. Jeżeli szczekliwy i w bloku (akustyczny, małe dzieci u sąsiadów) może być problem, wtedy powstaje opcja wyjazdu na wieś Po świętach i tak chciałabym jechać.
Na działce będzie taka sytuacja moje dwie suczki małe i suczka działkowa męża (trochę większa od niego) i Pufi bżdyl. Będę musiała separować samce rozumiem, a z suczkami nie będzie kłopotu? W ciągu dnia musi być taka opcja że na zmianę psy biegają po terenie i siedzą w kojcu. Nocleg Pufi z mężem w pokoju, suczki ze mną na kanapie a sznupek z Puśką działkową na werandzie.
Odpowiada to Wam?
Czy sznaucery są uciekinierzy i łatwo wyskakują przez płot? Czy może wyskoczyć z niezadaszonego boksu (Tinka to zrobiła) ?
Czy sznaucery to psy polujące?

To dla mnie bardzo ważne. Na działce mam pawie 100szt ozdobnego drobiu, zaskrońce i łasice. Czy to będzie zagrożone?

Posted

xxxx52 napisał(a):
majac 9 lat ,to juz nie jest tak zywiolowa,a poza tym zawsze mam inne psy i nie ma ona innego wyjscia jak byc grzeczna.Dla mnie to kanapowiec ,gdyz ciagle spi i to tylko w poduchach na kanapie,a w nocy w lozku w nogach.

No to mi się podoba. To tak jak u mnie . Mimi w nogach Toja przytulona jak długa obok mnie (zupełnie jak dziecko) i Pufi, który najlepiej ułożył by się na mnie i tak próbuje, ale ja już go zwalam na bok, bo wszystko ma swoje granice

Posted

Moja miniaturka sznaucerka,jest wg.mnie halasliwa.siedzi w ogrodzie zimowym i na wszystkich szczeka.Szczeka na spacerach,ale nigdy nikogo nie ugryzla.na dworze goni koty.Nie lubi czesania,gdy widzi grzebien ucieka i sie chowa pod fotel.jest rowniez psia aktorka.

Sznaucera sredniego tj w schronisku mialam pol roku,byl pieskiem spokojnym,malo szczekajacym,nie gonil na dworze kotow,bardzo kochal gonic sie z innymi psami.na poczatku uzywalam linki 10 m do cwiczen,ale od momentu ,ze zaczal do mnie przychodzic na zawolanie puszczalam go bez linki i biegal po polach .

Moj ogrod otoczony jest plotkiem drtewnianym (fala)zaden ze sznacerow nigdy nie przeskoczyl.Przeskakiwaly tylko mieszance terrierow mysliwskich.Jak reaguja na kury trudno mnie powiedziec gdyz nikt we wsi nie ma.Mysle ,ze nalezy psu wytoczyc granice ,czego mu wolno ,czego nie i bedzie wszystko okey.

Posted

malawaszka napisał(a):
hmmmm no ten drób może być zagrożony :roll: łasice to dzikie czy jakie? ogólnie sznup może polować - moja by polowała bankowo :roll:

Lasice same się zagnieździły. Ostatnio jedna biegała i to długo to tu to tam. Od swoich też muszę pilnować i zaskrońców i łasic
Tylko co z drobiem? Jak to rozwiązać?

Malawaszka myślałam, że sobie skopiuję ze strony, którą podałaś i klops . Zapisało tylko tytuł. No i podałaś tylko średniaki a ja bym poczytała o wszystkich.

Posted

sznaucery wczesniej byly uzywane do przepedzania szczurow w zajazdach,stodolach.

Caly rok dokarmiam jeze.Gdy moja Rosi wyczuje jeza w ogrodzie robi takiego halasu ,ze glowa boli.

Posted

[quote name='wanda szostek']Lasice same się zagnieździły. Ostatnio jedna biegała i to długo to tu to tam. Od swoich też muszę pilnować i zaskrońców i łasic
Tylko co z drobiem? Jak to rozwiązać?

Malawaszka myślałam, że sobie skopiuję ze strony, którą podałaś i klops . Zapisało tylko tytuł. No i podałaś tylko średniaki a ja bym poczytała o wszystkich.

szczerze mówiąc to nie wiem jak rozwiązać - po prostu bałabym się puści tak między kury średniaka :niewiem:

tu jest o miniaturze - ale takie opisy to też nie są tak do końca bo np dwa ostatnie punkty z serii "czy to prawda, że..." do mojej Luny odpowiedzi nie pasują bo ona jest cholernie pamiętliwa i potrafi ugryźć jakby mnie ktoś chciał poszamotać - nawet z rodziny :roll:
http://www.naszepsy.com.pl/rasa_essay.asp?Id=1174&rasa=835

a tu o średniaku
http://www.naszepsy.com.pl/rasa_essay.asp?rasa=1428

i olbrzym
http://www.naszepsy.com.pl/rasa_essay.asp?rasa=681

Posted

A moja miniatura prawie wcale nie szczeka........nie ucieka bo sie boi sie lecieć beze mnie, ogólnie wielka gapa z niej jak mawia mój syn, ale kury gania na wsi chociaż nie wie po co ,bo tak goni żeby nic nie zrobić.Kota wlasnego kocha a obce chce wąchać lub pogonić dla zabawy jak uciekają......i bardzo lubi dzieci.

Posted

Romas napisał(a):
Wanda, a Ty mieszkasz w Warszawie ? Jeslibys wziela tego sznaucerka na DT to ja ze swojej strony moge zrobic mu ogloszenie na allegro -tylko nie podejmuje sie rozmawiac z ludzmi ,bo nie mam szczesliwej reki do adopcji.
Moge tez w razie problemow czy jak go przejmiesz odrazu podjechac do Ciebie pomoc w ustaleniu trybu postepowania z psem.
Poniewaz mam swoje dwa psy ,dzieciaki i prace nie jestem super dyspozycyjna czasowo ale jakos bysmy sie dogadaly .
Taka pomoc moge Ci zaoferowac .

Nie lja mieszkam w Siedlcach, to jest na wschód od Warszawy.