Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

MateUsz napisał(a):
Tobie naprawdę nie chce się szukać czy nie widzisz....NO SORRY :shake::shake::shake:

Daje ci link do zdjęcia na którym masz pokazane w jakim dokładnie miejscu się to znajduje....:shake::shake::shake:

KLIKNIJ TUTAJ

Ale ja niczego nie szukałam :cool3:

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Teraz pomęczycie się trochę ze mną :razz: W będzinie mieliśmy debiut (mój i psa, nie w mp) i okazało że jestem beznadziejnym wystawcą, dlatego chciałam się trochę douczyć wystawiania w Młodym Prezenterze. W regulaminie pisze, że czas eliminacji powinien być ustalony tak, aby umożliwił prezenterom wystawianie psów na ringach - jak to się ma w praktyce? I ostatnie moje pytanie: czy na eliminacjach zawsze jest wymiana psów?

Posted

iwcza napisał(a):
Teraz pomęczycie się trochę ze mną :razz: W będzinie mieliśmy debiut (mój i psa, nie w mp) i okazało że jestem beznadziejnym wystawcą, dlatego chciałam się trochę douczyć wystawiania w Młodym Prezenterze. W regulaminie pisze, że czas eliminacji powinien być ustalony tak, aby umożliwił prezenterom wystawianie psów na ringach - jak to się ma w praktyce? W reg. pisze też, że nie można się zgłosić z psem, który będzie oceniany na ringu w swojej rasie - czy jest to jakoś sprawdzane? I ostatnie moje pytanie: czy na eliminacjach zawsze jest wymiana psów?

No to tak; z tym czasem eliminacji niestety bywa różnie :roll: zwłaszcza na tych 'gorszych' krajówkach, natomiast na międzynarodowych przeważnie jest OK. ewentualnie zawsze można podejść do sędziny, powiedzieć że masz psa na ringu - prawdopodobnie poczeka.
Yyy skąd Ty wytrzasnęłaś to, że nie można się zgłosić z psem zgłoszonym na wystawie? :crazyeye: nic mi o tym nie wiadomo...
Nie, na eliminacjach wymiana psów jest b. rzadko, chyba że jest dużo osób czy po prostu sędzia tak lubi :D przeważnie wymiany są na pólfinałach/finałach.

Posted

Shetanka napisał(a):

Yyy skąd Ty wytrzasnęłaś to, że nie można się zgłosić z psem zgłoszonym na wystawie? :crazyeye: nic mi o tym nie wiadomo...

Oh, sorry, moja pomyłka, źle doczytałam :oops:
Dzięki za odpowiedź :)

Posted

iwcza napisał(a):
Teraz pomęczycie się trochę ze mną :razz:

Po to jest dział "Junior Handling" :lol::evil_lol:
iwcza napisał(a):
W regulaminie pisze, że czas eliminacji powinien być ustalony tak, aby umożliwił prezenterom wystawianie psów na ringach - jak to się ma w praktyce?

Tak, jak wiesz że twój psiak i ty się nie wyrobisz bo będziesz prezentować psiaka (oczywiście zapisanego w karcie mp), wspominasz o tym i tak:
*Sędzia może zrobić eliminacje razem z tobą
*Sędzia może zrobić eliminacje bez ciebie i np. jeżeli gr. mł. zaczyna się o 11, i sędzia daje ci czas stawić się o 13, to podchodzisz i są normalne eliminacje z tobą ale bez innych uczestników (oczywiście sędzia może ciebie wybrać do finału). Jeżeli jest taka sama sytuacja ale startujesz jako handler innego psa (nie zapisanego w karcie mp) to sędzia ma prawo na ciebie nie zaczekać...
iwcza napisał(a):
W reg. pisze też, że nie można się zgłosić z psem, który będzie oceniany na ringu w swojej rasie - czy jest to jakoś sprawdzane?

W regulaminie? :-o Nigdy się z czymś takim nie spotkałam :shake:
iwcza napisał(a):
czy na eliminacjach zawsze jest wymiana psów?

Zazwyczaj nie, ale może w finale- to jest w 90 % na każdej wystawie, ale np. w Warszawie w piątek nie była wymiana w gr. młodszej. :cool3:

Posted

Biutka napisał(a):

W regulaminie? :-o Nigdy się z czymś takim nie spotkałam :shake:

Napisałam już, że źle doczytałam :oops:

Biutka napisał(a):

Zazwyczaj nie, ale może w finale- to jest w 90 % na każdej wystawie, ale np. w Warszawie w piątek nie była wymiana w gr. młodszej. :cool3:

Ale te 90% to w finale, tak? Chodzi mi o eliminacje, bo do finału raczej i tak się nie dostanę :lol:

Biutka napisał(a):

Tak, jak wiesz że twój psiak i ty się nie wyrobisz bo będziesz prezentować psiaka (oczywiście zapisanego w karcie mp), wspominasz o tym i tak:
*Sędzia może zrobić eliminacje razem z tobą
*Sędzia może zrobić eliminacje bez ciebie i np. jeżeli gr. mł. zaczyna się o 11, i sędzia daje ci czas stawić się o 13, to podchodzisz i są normalne eliminacje z tobą ale bez innych uczestników (oczywiście sędzia może ciebie wybrać do finału). Jeżeli jest taka sama sytuacja ale startujesz jako handler innego psa (nie zapisanego w karcie mp) to sędzia ma prawo na ciebie nie zaczekać...

Raczej ja będę handlerką, albo ja i pies.

I jeszcze jedno pytanie: Czy lepiej zgłosić się ze swoim psem, który raczej pójdzie z obcym, ale może piszczeć do mnie (w razie wymiany), czy lepiej 'pożyczyć' psa z jakieś hodowli?

Posted

(Przeważnie mój wys

iwcza napisał(a):

Ale te 90% to w finale, tak? Chodzi mi o eliminacje, bo do finału raczej i tak się nie dostanę :lol:

Tak, tak :lol:
Nigdy nie mów nigdy! Ja też zaczęłam od Nowego Roku startować i mój 2 występ zakończył się finałem, i zazwyczaj teraz jestem na krajówkach (przeważnie występ kończy się 4 miejscem, ale i tak na osobę która dopiero startuje swój pierwszy sezon, uważam że idzie mi świetnie! ;) ), nigdy bym nie pomyślała :shake:- mam jak na razie 3 pucharki z finałów :multi:
iwcza napisał(a):

I jeszcze jedno pytanie: Czy lepiej zgłosić się ze swoim psem, który raczej pójdzie z obcym, ale może piszczeć do mnie (w razie wymiany), czy lepiej 'pożyczyć' psa z jakieś hodowli?

To naprawdę zależy od ciebie... Ode mnie pożyczone psy z hodowli uciekają
:shake: Myślę żebyś zaczęła ze swoim.

Posted

Tak przy okazji... ;)
Andrzej Jendrasiak i Małgorzata Sowińska
Co sądzicie o tych sędziach? mają sędziować młodego prezentera na międzynarodówce wrocławskiej, i dobrze by było żebym wiedziała czego się spodziewać.
Nie wiem czy to ten temat, ale: jak wyglądały wasze pierwsze starty? jestem ciekawa, jak wam na początku szło i jakie błędy ewentualnie popełnialiście. :razz: Pewnie u mnie pierwszy raz będzie kompletną porażką, ale kiedyś w końcu trzeba zacząć. (taa... ja planuje już od 3 lat :shake:)

pozdrawiam

Posted

Jesli chodzi o p. Jendrasiaka, niestety nie miałam okazji być u niego na MP, ale na normalnym ringu i odniosłam bardzo pozytywne wrażenie :)

Posted

Dzięki za odpowiedzi! ;)
Jeszcze jedno pytanie. Na wrocławską międzynarodówke już dziś kończą się zgłoszenia. Z młodym prezenterem jest tak samo? Jeśli tak, musiała bym zgłosić się dzisiaj... a nawet nie wiem z jakim psem startuję, ani jak wypełnić zgłoszenie... ehh :shake:
WYSTAWY -> Wrocław
1) Głównie ciekawi mnie ramka zgłaszający. U mnie jest tak, że moja starsza siostra jest w związku, nie ja. Czyli mam tam wpisać jej imię, tak? A w ramce młody prezenter swoje? Tak przynajmniej to wszystko zrozumiałam. Poprawcie mnie, jeśli się myle.
2) Imię psa. Mogę na przykład wpisać tam mojego burka, a później ewentualnie zmienić psa? Nie wiem, czy zdołam ją przygotować... :shake: Ewentualnie jeśli można zmieniać psa (tak przynajmniej słyszałam), to jak to wszystko przebiega? po prostu na ring wbiegam z innym?
3) Jak jest z płatnością? Płace tak jak na normalną wystawe? Czy moge w późniejszym czasie, ewentualnie w trakcie wystawy?

Licze na odpowiedzi, bo aktualnie mam mętlik w głowie... :-(

Posted

[quote name='zetah']Dzięki za odpowiedzi! ;)
Jeszcze jedno pytanie. Na wrocławską międzynarodówke już dziś kończą się zgłoszenia. Z młodym prezenterem jest tak samo? Jeśli tak, musiała bym zgłosić się dzisiaj... a nawet nie wiem z jakim psem startuję, ani jak wypełnić zgłoszenie... ehh :shake:
WYSTAWY -> Wrocław
1) Głównie ciekawi mnie ramka zgłaszający. U mnie jest tak, że moja starsza siostra jest w związku, nie ja. Czyli mam tam wpisać jej imię, tak? A w ramce młody prezenter swoje? Tak przynajmniej to wszystko zrozumiałam. Poprawcie mnie, jeśli się myle.
2) Imię psa. Mogę na przykład wpisać tam mojego burka, a później ewentualnie zmienić psa? Nie wiem, czy zdołam ją przygotować... :shake: Ewentualnie jeśli można zmieniać psa (tak przynajmniej słyszałam), to jak to wszystko przebiega? po prostu na ring wbiegam z innym?
3) Jak jest z płatnością? Płace tak jak na normalną wystawe? Czy moge w późniejszym czasie, ewentualnie w trakcie wystawy?

Licze na odpowiedzi, bo aktualnie mam mętlik w głowie... :-(
1)Tam nie wpisujesz imienia tylko swój adres.
2)Możesz zgłosić się ze swoją suczką i na wystawie przed rozpoczęciem eliminacji podchodzisz do stolika i mówisz, ze chciałaś zmienić psa i podajesz jego imię i rasę.
3) Można zapłacić na wystawie.

Posted

zetah napisał(a):
Chodziło mi raczej o 'Imię i nazwisko zgłaszającego' - podałam siostrę która jest w związku. To dobrze?

Właśnie później się zorientowałam, ze tam to na dole pisze:evil_lol:
Chyba dobrze;)

• 3 weeks later...
Posted

A może mi ktoś powiedzieć, czy na MP można startować z ONkiem? Bo doszły mnie słychy, że coś tam jest inaczej...

A i jeszcze jedno. Jeśli nie ma się 18 lat, nie można startować i wystawiać psa normalnie, tak?

Posted

YouTube - double handling 2
jedna osoba wystawia psa, inne biegają w okół ringu cmokając, krzycząc, uderzając piłkami i tak dalej... jest to chyba dla tego, aby zwrócić na siebie uwagę psa, aby ładnie biegl. Jak dla mnie nie wygląda to dobrze. :shake:

U mnie sprawa jest taka - zgłoszona jestem na wrocławską międzynarodówkę, ale chyba nie wystartuje (nie przygotowany pies, ja też odpuściłam sobie ćwiczenie tych wszystkich figur..)
I moje pytanie jest takie: czy jeśli nie wystartuje, będę musiała zapłacić? np. przy następnym płaceniu składki, czy zgłaszaniu psa na wystawe będę musiała dołożyć te 30 zł?

Posted

Vida napisał(a):
A i jeszcze jedno. Jeśli nie ma się 18 lat, nie można startować i wystawiać psa normalnie, tak?

Wystawiać psa można, ale być oficjalnym właścicielem od lat 16. Np. u mnie jest tak, że właścicielem psa jest moja mama, ale psa wystawiam ja.
Co do MP jest tylko taki wymóg, że rodzic musi być w ZK - aczkolwiek nikt tego nie sprawdza, ja startowałam już kilkakrotnie, kiedy moja mama jeszcze nie była w związku :p

zetah napisał(a):
U mnie sprawa jest taka - zgłoszona jestem na wrocławską międzynarodówkę, ale chyba nie wystartuje (nie przygotowany pies, ja też odpuściłam sobie ćwiczenie tych wszystkich figur..)
I moje pytanie jest takie: czy jeśli nie wystartuje, będę musiała zapłacić? np. przy następnym płaceniu składki, czy zgłaszaniu psa na wystawe będę musiała dołożyć te 30 zł?

Nie, jeżeli nie wystartujesz to nie płacisz :D A ja nawet raz miałam tak, że wystartowałam, a nie zapłaciłam :lol: i jeszcze dostałam nagrodę :evil_lol: ale to nie było specjalnie, po prostu wyleciało mi z głowy a że nikt się nie upomniał... :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

I tak w ogóle to warto spróbować ;)

Posted

Aha, rozumiem :)

A ma ktoś jakieś filmiki czy coś, gdzie są pokazane te wszystkie figury? :)
Bo ostatnio się trochę zainteresowałam MP, chociaż zdaję sobie sprawę, że może to być już ciut za późno ;)