Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam problem,moj 9 tygodniowy szczeniaczek (briard) podgryza moja coreczke.
Jak go tego oduczyc???
Moja coreczka ma 3,5 roku i jest oaza spokoju,jest bardzo wrazliwa ,lubi sie bawic siedzac na ziemi ,rysowac,bawic sie autkami itp itd.

Psiak niestety podchodzi do niej nachlnie i probuje podgryzac ,jako ze to duza rasa i taki szczeniak juz jest dosc spory jego pysk znajduje sie akurat na wysokosci jej buzi ,i np warkoczykow za ktore ciagnie ,ona sie tego boi a ja chcialbym wiedziec czy sa sposoby na oduczenie go tego.

My z jego podgryzaniem dajemy sobie rade ,ale dziecko nie potrafi sobie ztym radzic.

Prosze Was o rady .

Posted

To jeszcze dzieciak - chce się bawić, nie wie że to co było fajne między innymi psami nie jest dopuszczalne w kontaktach ludźmi. Może się nudzi? Może swędzą go dziąsła? Może potrzebuje uwagi i zabawy? Dziecko podgryzane ucieka, biega itd co powduje że pies bawi się jeszcze lepiej. Trzeba mu zająć paszczę gryzakami, zabawkami, wypełnić czas. Szczeniak zmęczony to szczeniak grzeczny;)

Posted

musisz zrobić wszystko aby szczeniak tego nie robił, cudownego sposobu niestety nie znam ale miałam taki sam problem, mój kilkunastotygodniowy beagle podgryzał córkę, na początku robił to w zabawie niestety z czasem przerodziło sie w gryzienie z frustracji(nie wiem jak to nazwac on tak rozładowywał swoje emocje) doszło do tego że w wieku 6miesięcy dosc mocno ja ugryzł. Metody jakie stosowałam to konczenie zabawy gdy podgryzał, wynoszenie go do innego pokoju, niestety u nas te metody nie poskutkowały. Pies ma 20miesiecy i teraz gdy wiedzę, ze jakos dziwnie się na nia patrzy staje w jej obronie i odwracam jego uwagę. Nie dopuszczam do sytuacji w których mógłby zaatakować.

Guest Mrzewinska
Posted

Izolowanie psa od dziecka nie uczy, jak pies ma sie zachowywac.
Szczeniaka trzeba uczyc, ze jedyny dopuszczalny nagradzany kontakt jest jesli obok dziecka usiadzie. Lub spokojnie idzie. I nie wolno ani na sekunde zostawiac 3-letniego dziecka ze szczeniakiem, bo wlasnie dojdzie do nieporozumien.

Zofia

Posted

takie właśnie dostałam rady gdy psiak był mały ... no dobrze to co w takim razie robić gdy pies podgryza? rozumiem nie dopuszczac ale jak juz się stanie to co wtedy?

Posted

Jeśli dziabie i boli można pisnąć to z reguły trochę chamuje szczeniaka, pod warunkiem że nie piszczycie w zabawie, bo wtedy może olać. Jak to nic nie daje to odczepić od siebie/dziecka małą piranię i zająć zabawką.

Posted

To troche dolujace co piszecie ,to znaczy ze on moze sie tego nie oduczyc,robie to wszystko co piszecie ,robie ała jak podgryza,zajmuje go zabwwkami ,moie nie wolno ,,moja coreczka nie ucieka jak ja podgryza wiec nie moze tego traktowac jako zabawe,

zal mi jej bo teraz ma kiepska mozliosc zeby sie bawic ,jako ze nie chodzi do przedszkola caly dzien jest w domu i musi sobie jakos zajmowac czas a treaz siedzi caly czas na narozniku bo boi sie usiasc na ziemi bo on do niej startuje ,wtedy kiedy nie spi oczywiscie bo jak spi to jest spokoj.
ale naet jak seidiz an tym narozniku to on do niej podskakuje,zeby go jeszcze prowokowala ale nie nic tych rzeczy,corcia nawet daje mu jesc zeby dac mu do zrozumienia ze jest wyzje w hierachii domowej niz on.

Guest Mrzewinska
Posted

Mowienie "nie wolno" nie daje nic. Najpierw tzreba nauczyc co znaczy nie wolno,, a szczeniaka trzeba nauczyc, co ma robic. I nie dopuscic do mozliwosci podgryzania dziecka.
W tej chwili szczeniak traktuje dziecko niczym drugiego szczeniaka do zabawy.
Proponuje, skoro wlasne dzialania nie przynosza efektu, zaprosic do domu dobrego szkoleniowca, poki nie utrwali sie w dziecku strach, a w psie - swiadomosc, ze dziecko mozna dyscyplinowac.

Zofia

Posted

czyli teraz wiem gdzie popełniłam błąd, piesek nie znał kom "nie wolno" a ja myslałam ze naucze go jej w ten sposób ze jak podgryza odsuwam g i mówię nie wolno.
jeżeli zrobisz tak jak pisze Pani Zofia i najpierw nauczysz malucha komendy to łatwo pozbędziesz się niechcianego zachowania - dla mnie to tez cenna rada bo planujemy drugiego szczeniorka w przyszłym roku

Posted

u nas male postepy ,zaczyna rozumiec chyba powoli komende "zostaw",dobry smakolyk to podstawa hihihi, nareszcie odkrylam cos co Gufi lubi :smile: przedszkole luz szkolenie koniecznie ,wiem o tym ,musze tylko znalezc gdzies w poblizu takie ktore jest w weekend zebysmy razem z mezem mogli chodzic.

Posted

brulka-drugiego szczeniaka:crazyeye::crazyeye:z jednym nie dajesz rady ,a po co drugi ?:shake:Wpierw wychowaj dobrze swojego pierwszego , a po latach sie zastawnow czy dasz rade??Do tego male dziecko:crazyeye::crazyeye:

Posted

Z tego co wiem o wychowywaniu psow to nie traktuje ich sie za pomoca buta ,to jakis dziwny pomysl :crazyeye: dorosly pies tez moze gryzc a to co mam u mojego szczeniaka to raczje szczeniece zachowanie.....

Posted

tez tak pomyslalam ze nim cos chyab nie tak :razz:
u mnie sumie z tym podgryzaniem minimalna poprawa mysle ze to kwestia czasu i bycia konsekentnym.

Posted

xxxx52 chyba piszesz do mnie o tym szczeniaku bo to ja napisałam, że w przyszłym roku bym chciała. Baziutek ma 21miesięcy więc nie taki juz z niego szczeniak ;)