Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 211
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ja tez poprosze o info. a jak z przejazdem przez granice? slyszalam ze sa koszmarne kolejki a nie usmiecha mi sie stac na granicy 18 godzin :cool3:

Posted

ja moze bym byla chetna jak dowiem sie co z ta granica i jakie formalnosci :razz:
czy to prawda ze z tej wystawy wystarcza 2 CACe? i czy trzeba miec championat czy to cos w stylu open romanian?

Posted

Champion Ukrainy:
4 CAC (w tym przynajmniej jeden na na kijowskich wystawach w grudniu lub kwietniu) od 4 sędziów, okres 1 rok, dla psów zarejestrowanych w Rosji, Moldawii, Rumunii, Bułgarii, Estonii, na Litwie, Łotwie, Bialorusi jeśli ma championat we własnym kraju wystarczy 1 CAC (Polski nie dotyczy),
lub otrzymanie 2x CAC na kwietniowej wystawie w Kijowie.

Posted

[quote name='kadmea fci']Champion Ukrainy:
4 CAC (w tym przynajmniej jeden na na kijowskich wystawach w grudniu lub kwietniu) od 4 sędziów, okres 1 rok, dla psów zarejestrowanych w Rosji, Moldawii, Rumunii, Bułgarii, Estonii, na Litwie, Łotwie, Bialorusi jeśli ma championat we własnym kraju wystarczy 1 CAC (Polski nie dotyczy),

A jak w kwesti Ml CH?

Posted

[quote name='kadmea fci']Champion Ukrainy:

Czego wiele osob nie wie, na ukrainie byla mała rebelia w zwiazku. Wymienione zostały władze najwyzsze i wiele zasad sie zmieniło, w tym takze zasady zdobywania championatu.
Teraz na Mł Ch Ukrainy potrzeba 4 Zwyc Mł, a do championatu dorosłego CAC z kijowa nie jest konieczny.
Klasa posrednia bedzie na wszystkich wystawach krajowych nie tylko na wybranych.
Nowm prezesem Zwiazku na ukrainie jest niejaki Oniszczenko - wiele spraw jest jeszcze w trakcie dogrywania.

Posted

meta napisał(a):
ja tez poprosze o info. a jak z przejazdem przez granice? slyszalam ze sa koszmarne kolejki a nie usmiecha mi sie stac na granicy 18 godzin :cool3:

W tamtym roku trasę ze Lwowa do Rzeszowa pokonaliśmy w kilkanaście godzin :shake: Przejazd przez granicę to zawsze był koszmar. Mam nadzieję,że w kwietniu będzie lepiej. Liczę na Schengen. Wizy schengenowskie są droższe i trudniej je uzyskać. Zanim nie wejdzie w życie Karta Polaka to może ograniczyć ruch - przynajmniej ten przygraniczny. Lokalny dodatek Gazety Wyborczej pisał kilka dni temu, że ruch na granicy po 1 stycznia odbywa sie bez kolejek :crazyeye:. Jak będzie w kwietniu - pewno nikt nie wie. Planuję wyjazd do Kijowa, ale jeśli sytuacja na granicy ,,wróci do normy" :roll: to pewno pojadę w odwrotnym kierunku - do Opola :cool3:

Posted

Napisałam mail do organizatorów z prośbą o szersze informację organizacyjne. Jak tylko odpiszą to wkleję tutaj.

Granica w grudniu to był koszmar (wjazd do Polski), wszyscy ze starymi wizami starali sie je wykorzystać do końca, poza tym czas przedświąteczny. Po świętach także było dosyć tłoczno (27 grudnia tłok w obie strony). Być może po 1 były na granicach pustki (jechałam 1 ale o 9 rano i z przyczyn "obiektywnych" było puściusieńko), ale nie zapominajmy, że oni teraz dopiero zaczynają swoje święta i raczej nikt nie wybierał się w większe trasy do Polski.

Mnie nurtuje inna rzecz - czy i kiedy zaczną na granicy dokładnie sprawdzać badania na przeciwciała. Jak wracaliśmy z Kiszyniowa nikogo to nie obchodziło, celniczka rzuciła tylko okiem na paszporty, na zasadzie "są? są to ok". Ale teraz po Schengen może być inaczej i chyba jednak tej mojej bestii zbadam krew.:razz:

Posted

Przeciwciała??? Przecież to pies ,,unijny", przemieszczający sie a nie wwożony ( importowany) spoza Unii. Coś się zmieniło? kur...czaki czy ja coś przegapiłam? Ja miałam podobny problem wyjeżdżając do Rumuni. Panienka w Inspektoracie groziła mi, ze już nie wrócę do Polski (Unii). Był niezły cyrk. Ale problemów na granicy nie było żadnych.

Posted

Kamilapon napisał(a):
Napisałam mail do organizatorów z prośbą o szersze informację organizacyjne. Jak tylko odpiszą to wkleję tutaj.

Granica w grudniu to był koszmar (wjazd do Polski), wszyscy ze starymi wizami starali sie je wykorzystać do końca, poza tym czas przedświąteczny. Po świętach także było dosyć tłoczno (27 grudnia tłok w obie strony). Być może po 1 były na granicach pustki (jechałam 1 ale o 9 rano i z przyczyn "obiektywnych" było puściusieńko), ale nie zapominajmy, że oni teraz dopiero zaczynają swoje święta i raczej nikt nie wybierał się w większe trasy do Polski.

Mnie nurtuje inna rzecz - czy i kiedy zaczną na granicy dokładnie sprawdzać badania na przeciwciała. Jak wracaliśmy z Kiszyniowa nikogo to nie obchodziło, celniczka rzuciła tylko okiem na paszporty, na zasadzie "są? są to ok". Ale teraz po Schengen może być inaczej i chyba jednak tej mojej bestii zbadam krew.:razz:

Witam,
mam pytanko jak to jest teraz z tą Ukrainą?
Coś o wizach tu się pisze?-one chyba tylko dla Ukraińców
Jak w grudniu jechałem do Mołdawii na wystawę to nie potrzeba było żadnych wiz.(przez UA)
Badania na przeciwciała nas też nie dotyczą-tzn.psiaków mających paszport UE.
Dotyczy to psów z tzw."państw trzecich"
A propo granicy-w grudniu nie było tak strasznie,wyjazd z Polski to godzinka na granicy a wjazd niecałe 2.Najdłużej zeszło spowrotem(ok.40 min.)na granicy w Polsce-wstukiwanie danych z paszportu w system komputerowy-ale to podobno jednorazowy zabieg.Następnym razem psiaki będą w systemie no i mamy 40min.do przodu.
Odnośnie przewrotu w Związku ukraińskim-na wystawie w Kiszyniewie chodziły plotki,że mogą być poważne problemy z uznaniem Cacibów przez FCI z grudniowej wystawie w Kijewie.

Posted

Daniel - wizy TYLKO dla nich, nas one nie obowiązują, na Ukraine jeździmy tylko z paszportem.

Badania na przeciwciała nie dotyczą wywozu, ale jeśli wwozisz psa do unii to nawet jeśli był on tam ("w państwach trzecich") 5 minut to musi mieć badania :( Czy masz gdzieś zapisane, że psy z paszportami UE nie muszą mieć badań na przeciwciała przy ponownym wjeździe???? Taki paragraf znacząco rozwiałby wszelkie spekulacje.

My mamy 40 minut do tyłu, bo naszych psów nie wstukiwali do systemu ;)

Posted

Kamilapon napisał(a):
Daniel - wizy TYLKO dla nich, nas one nie obowiązują, na Ukraine jeździmy tylko z paszportem.

Badania na przeciwciała nie dotyczą wywozu, ale jeśli wwozisz psa do unii to nawet jeśli był on tam ("w państwach trzecich") 5 minut to musi mieć badania :( Czy masz gdzieś zapisane, że psy z paszportami UE nie muszą mieć badań na przeciwciała przy ponownym wjeździe???? Taki paragraf znacząco rozwiałby wszelkie spekulacje.

My mamy 40 minut do tyłu, bo naszych psów nie wstukiwali do systemu ;)

Odnośnie badań-wiem to na 99%Analizowałem z wetem powiatowym te wszystkie przepisy,rozmawiałem z "kierownikiem"celników na granicy.
Te badania dotyczą psiaków z państw trzecich(Rosja,Ukraina itp.)
My mając paszport UE z aktualnym szczepieniem i badaniem klinicznym-wjeżdżamy bez problemu/z powrotem.Natomiast jakbyśmy kupili psa tam-tak tylko przykładowo,to musimy mieć dodatkowo te badania.;)
Poszukam jescze gdzieś tych przepisów-jak znajdę to wkleję:cool1:

Posted

Ufff ledwo znalazłam - już wiem dlaczego nie widziałam tego przed Kiszyniowem - wrzucili to na stronę 6.12.2007 :[
http://www.wetgiw.gov.pl/files/3043_2003_998_tekst%20jednolity.pdf

rzeczywiście z tekstu tego rozporządzenia wynika, że nas obowiązuje paszport i zaświadczenie od powiatowego - Artykuł 8 ust. 2 (str. 6)

jest tylko jedno ALE

"[FONT=TimesNewRoman]

Przed dniem 1 lutego 2007 r. po otrzymaniu opinii Europejskiego
Urz[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ę[/FONT][FONT=TimesNewRoman]du ds. Bezpiecze[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ń[/FONT][FONT=TimesNewRoman]stwa [/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]Ż[/FONT][FONT=TimesNewRoman]ywno[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ś[/FONT][FONT=TimesNewRoman]ci w sprawie konieczno[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ś[/FONT][FONT=TimesNewRoman]ci utrzymania
testów serologicznych, Komisja przed
[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ł[/FONT][FONT=TimesNewRoman]o[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ż[/FONT][FONT=TimesNewRoman]y Parlamentowi Europejskiemu
i Radzie sprawozdanie na podstawie zdobytego do
[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ś[/FONT][FONT=TimesNewRoman]wiadczenia
i oceny ryzyka, wraz z odpowiednimi propozycjami ustalenia
procedury, która b
[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ę[/FONT][FONT=TimesNewRoman]dzie stosowana z moc[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ą [/FONT][FONT=TimesNewRoman]od dnia 1 stycznia 2008 r.

w stosunku do art. 6, 8 i 16.[/FONT]"
I właśnie niegdzie nie mogę znaleźć tych "propozycji ustalenia procedury" :(
Zawsze można wydrukować tekst tego rozporządzenia zaznaczyć ten "dobry" fragment i pokazać celnikowi jakby się czepiał. :cool1:

Ale za to są dowcipni
"[FONT=TimesNewRoman]
Pa[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ń[/FONT][FONT=TimesNewRoman]stwa Cz[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ł[/FONT][FONT=TimesNewRoman]onkowskie udost[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ę[/FONT][FONT=TimesNewRoman]pni[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ą [/FONT][FONT=TimesNewRoman]do publicznej wiadomo[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ś[/FONT][FONT=TimesNewRoman]ci jasne
i
[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ł[/FONT][FONT=TimesNewRoman]atwo dost[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ę[/FONT][FONT=TimesNewRoman]pne informacje na temat wymogów zdrowotnych stosowanych
do przemieszczania zwierz
[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ą[/FONT][FONT=TimesNewRoman]t domowych o charakterze niehandlowym
na terytorium Wspólnoty oraz warunki, na jakich mo
[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ż[/FONT][FONT=TimesNewRoman]na je
wprowadza
[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ć [/FONT][FONT=TimesNewRoman]lub ponownie wprowadza[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ć [/FONT][FONT=TimesNewRoman]na to terytorium. Zapewni[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ą

[/FONT][FONT=TimesNewRoman]
równie[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ż[/FONT][FONT=TimesNewRoman], [/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ż[/FONT][FONT=TimesNewRoman]e personel w punktach wjazdowych b[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ę[/FONT][FONT=TimesNewRoman]dzie w pe[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ł[/FONT][FONT=TimesNewRoman]ni poinformowany

o tych zasadach i jest w stanie je realizowa
[/FONT][FONT=TimesNewRoman+01]ć[/FONT][FONT=TimesNewRoman].[/FONT]"

I gdzie ta jasna informacja?????!!!!!!!!!!! Rozporządzenie z 2003 a nawet większość wetów to dzieci we mgle

Posted

Tatiana ze związku kynologicznego w Kijowie odpisała, że w przeciągu paru dni powinna się pojawić informacja dot. proponowanej obsady sędziowskiej.
Ostateczny termin zgłoszeń to 01.04.2008.
Opłaty to 50 Euro za psa za 1 wystawę; za obydwie wystawy bez żadnych upustów czyli 100 Euro od psa.

Posted

Niestety odnośnie badań na przeciwciała to muszę was zmartwić. Są one obowiązkowe.
Kontaktowałam się z głównym weterynarzem na przejściu granicznym w Medyce, który potwierdził że bez takich badań psy po prostu nie zostaną wpuszczone do Polski i będą odbywać na granicy kwarantannę.
Wyjechać bez badań możemy ale psy mimo, że to nawet byłby wyjazd na 5 minut nie zostaną wpuszczone do Polski.

Teraz od momentu kiedy już jesteśmy w Schengen przepisy te będą bardziej rygorystycznie przestrzegane (tak zostałam tylko poinformowana).

Do poczytania
Źródło: http://www.moskwa.polemb.net/index.php?document=204
Źródło: http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=2007

Posted

Efra dzięki za info. Najbardziej jednak denerwuje mnie logiczna nieścisłość tego rozporządzenia :< "POCHODZĄCE" A przecież nasze psy nie pochodzą z Ukrainy, jadą tam tylko na wystawę, ale OK. Może do kwietnia stanę się nieprzyzwoicie bogata, wtedy na bank nie przebadam psa, a z naszym jakże prawidłowo wyrażającym się na piśmie państwem pójdę się sądzić.

Dla zainteresowanych, strona ukraińskiego związku
http://www.uku.com.ua/english/index.html

Posted

[quote name='efra-husky']Niestety odnośnie badań na przeciwciała to muszę was zmartwić. Są one obowiązkowe.
Kontaktowałam się z głównym weterynarzem na przejściu granicznym w Medyce, który potwierdził że bez takich badań psy po prostu nie zostaną wpuszczone do Polski i będą odbywać na granicy kwarantannę.
Wyjechać bez badań możemy ale psy mimo, że to nawet byłby wyjazd na 5 minut nie zostaną wpuszczone do Polski.

Teraz od momentu kiedy już jesteśmy w Schengen przepisy te będą bardziej rygorystycznie przestrzegane (tak zostałam tylko poinformowana).

Do poczytania
Źródło: http://www.moskwa.polemb.net/index.php?document=204
Źródło: http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=2007

Przepisy po Schengen będą rygorystycznie przestrzegane to jasne i oczywiste. Moje wątpliwości budzi tylko kwestia : jakie przepisy. Po wejściu do Schengenlandi jeszcze NIC się nie zmieniło w kwestii podróżowania z psem. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Zaostrzyć można tylko egzekwowanie przepisów ( kontrole graniczne) a nie ich brzmienie. Obowiązuje nas rozporządzenie WE dotyczące przemieszczania zwierząt towarzyszących (nr i pełną nazwę sobie daruję bo znacie).

• 2 weeks later...
Posted

kadmea fci napisał(a):
Champion Ukrainy:

Czy ktos moze wie albo moze sie dowiedziec czy res CAC uzyskany za chUA liczy sie jako CAC. Moja suka ( juz niezyjaca:placz:) dostala w kwietniu w Kijowie CAC,CACIB, BOB a drugiego dnia resCAC w klasie championow.