Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kiedyś na pewno, bo jak mawia moja koleżanka - każdy pies ma swój dom i swojego człowieka.
Nic złego z Mika się nie dzieje - więc nie ma paniki, a jak nie ma paniki to i cisza na wątku. Ale nie o to chodzi, żeby tu się ludzie zabijali o parę słów. Będę w sobotę - porobię zdjęcia, zabiorę Mikę na spacer - to i cos o niej napiszę, może dowiem się czegoś nowego.
Mika nie potrzebuje bazarków, nie potrzebuje wpsarcia finasowego - potrzebuje domu. Jest kulawizna tylnej łapy - ale bez prześwietlenia nic nie zrobimy. Prześwietleń schron nie robi. Idywidualnego leczenia też się nie prowadzi, chyba że stan zdrowia zagraża życiu psa...
ot, schroniskowe życie.

Posted

Aga - Czakra napisał(a):

...tyle, że grenlandy w Polsce są głównie długowłose...

:crazyeye::crazyeye::crazyeye:No tym to mnie zszokowałaś.Widziałaś kiedys grenlanda na żywo???
Jesli nie to Ci podpowiem:grenlandy maja takie samo futro jak malamuty czy husky(nie mówię o umaszczeniu tylko o rodzaju włosa).
I na pewno nie są rasą aż tak niewyrównana żeby mozna było do nich zaliczyc Mike.Moim zdaniem ona nie ma NIC z grenlanda.Jeśli juz sie upieracie przy pokrewieństwie ze szpicami to może faktycznie bliżej jej do łajki(jesli nie to przepraszam :oops:)choc pewności nie mam bo łajek nie widziałam zbyt wiele i co tu dużo mówić-nie znam się na nich.

Posted

ja nie twierdzę, że Mika jest grenlandem, ale że ma coś w sobie z nigo. Silną budowę na przykład.
Widziałam pierwsze grenlandy w Polsce i właśnie takie były - włos raczej długi niż krótki. Być może teraz typ grenlanda sprowadzanego i hodowanego w Polsce jest wyrównany, ale jak ja zajmowałam się szpicami zaprzęgowymi - zarówno huski, malamuty jak i alaskany występowały w różnych odmianach włosa.

Posted

kundel nie kundel, nie ważne koło kogo rodzice i dziadkowie stali, jest do czegoś tam podobna - to wszystko - w końcu jest to wątek psa w potrzebie a nie dyskusja na temat typów poszczególnych ras.
Mika była dzisiaj na spacerze z nową wolontariuszką, myślałam, że uda mi się trochę innyi psiakami zająć - ale nie - Mika odmówiła spaceru bezemnie. Miłe, ale smutne zarazem, wolałabym, żeby tak się do mnie nie przywiązywała... potem bardziej się cierpi. Prawie godzinę byliśmy na spacerze we trzy psiaki, najedzona trawy, troszke wybawiona, wymiziana - smutna została w kojcu...

Posted

Bobka już Mika znała, ale dzisiaj poznała jeszcze Dziunię - trochę baliśmy sie, żeby między babami scysji nie było, ale obyło się bez krwi. Tylko podczas przytulania trochę warków i zazdrości było

Posted

Aga - Czakra napisał(a):
ja nie twierdzę, że Mika jest grenlandem, ale że ma coś w sobie z nigo. Silną budowę na przykład.

silna budowa?hmmm,silna budowe ma mnóstwo ras.To że Mika ma silna budowę nie znaczy że ma coś z grenlanda czy ze szpica wogóle!!!
Aga - Czakra napisał(a):

Widziałam pierwsze grenlandy w Polsce i właśnie takie były - włos raczej długi niż krótki.

:crazyeye::crazyeye::crazyeye:wiesz tak sie składa że ja tez widziałam pierwsze grenlandy sprowadzone do Polski;)i ZADEN z nich nie miał długiego włosa.Co więcej,do tej pory (a rasa jest obecna w Polsce dokładnie od 12 lat ,w styczniu 1996 roku była sprowadzona pierwsza suka)nie widziałam długowłosego grenlanda.
Aga - Czakra napisał(a):
Być może teraz typ grenlanda sprowadzanego i hodowanego w Polsce jest wyrównany, ale jak ja zajmowałam się szpicami zaprzęgowymi - zarówno huski, malamuty jak i alaskany występowały w różnych odmianach włosa.

Najpierw piszesz że być może teraz typ grenlanda jest wyrównany a potem że husky,malamuty i alaskany występują w róznych odmianach włosa:shake:.
Owszem,spotyka się długowłose husky i malamuty ale nie grenlandy.
Grenlandy są mniej więcej tak wyrównana rasą jak husky czy malamuty.Wystarczy porównać hasiora wyscigowego i typowo wystawowego-co niektórzy pomysleliby że to dwie różne rasy:lol:

Dla mnie nieistotne jest to czy Mika ma w sobie szpica czy nie.Ona jest po prostu bezdomnym psem jaki zasługuje z pewnością na wspaniały dom.Mam nadzieję że znajdzie go już niedługo czego życzę jej z całego serca.

Posted

Polarna Legenda napisał(a):
silna budowa?hmmm,silna budowe ma mnóstwo ras.To że Mika ma silna budowę nie znaczy że ma coś z grenlanda czy ze szpica wogóle!!!.

Droga Polarna Legendo - nie widziałaś Miki, silna budowa silnej budowie nierówna. Mika nie jest kundlem w typie owczarka kaszubskiego. Jest kundlem w typie szpica.
czy pies grenlandzki jest zbyt szlachetny, żeby żartem nawet porównywać do niego kundla. Dlaczego nikt nie obuża się na porówniana zwykłych burków z oklapniętymi uszami do owczarków niemieckich?

:crazyeye::crazyeye::crazyeye:wiesz tak sie składa że ja tez widziałam pierwsze grenlandy sprowadzone do Polski;)i ZADEN z nich nie miał długiego włosa.Co więcej,do tej pory (a rasa jest obecna w Polsce dokładnie od 12 lat ,w styczniu 1996 roku była sprowadzona pierwsza suka)nie widziałam długowłosego grenlanda.

a ja widziałm - ty piszesz o psach wystawowych, a ja o użytkowych, z obfitą kryzą i kitą.
być może zastosowałam zbyt duży skrót myślowy - ale to chyba nie jest powód do całej dyskusji. Nie wypowiadam się na forum dotyczącym ekserieru psa grenlandzkiego - więc chyba nie powinnaś się tak denerwować.

ja nie piszę, że występują - ja piszę, że występowały. To ty piszesz, że występują - jak już się za słowa łapiemy:

Najpierw piszesz że być może teraz typ grenlanda jest wyrównany a potem że husky,malamuty i alaskany występują w róznych odmianach włosa:shake:.
Owszem,spotyka się długowłose husky i malamuty ale nie grenlandy.
Grenlandy są mniej więcej tak wyrównana rasą jak husky czy malamuty.Wystarczy porównać hasiora wyscigowego i typowo wystawowego-co niektórzy pomysleliby że to dwie różne rasy

i o to chodzi właśnie. A owczarki niemieckie? To samo - wyrównana rasa a trzy typy: wystawowy, użytkowy i poza ZKwP - długowłosy

Dla mnie nieistotne jest to czy Mika ma w sobie szpica czy nie.Ona jest po prostu bezdomnym psem jaki zasługuje z pewnością na wspaniały dom.Mam nadzieję że znajdzie go już niedługo czego życzę jej z całego serca.

a my dziękujemy Tobie z całego serca.
zadziwa mnie tylko fakt, że oburzenia nie wywołują błędne informacje dotyczące psychiki i stanu zdrowia psa przeznaczonego do adopcji, a właśnie porównanie do jakiejś rasy i nieprecyzyjne określenie długości włosa.

Posted

Jaka Mika jest każdy widzi, ja widze w niej np amstafa, a co nie moge tego widzieć? Moge przecież, najwazniejsze jest to ze ona szuka domu a nie wybiera sie na wystawę do Poznania warszawy czy Sopotu. No chyba, że o to trwa dyskusja do jakiej rasy ja wrzucić. Jak dla mnie to nie ma znaczenia. ONA SZUKA DOMU!!!!!!!!!!!!!!!! TO MA ZNACZENIE!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

Mnie nie oburza porównanie Miki do grenlanda i nie jestem tu po to żeby na kogos krzyczeć czy krytykować,jestem od tego daleka.Zle zrozumiałaś moje intencje.Ale sama pomyśl;kogoś zainteresuje historia Miki,wejdzie i przeczyta że tak wyglada pies grenlandzki....Dlatego chciałam wyjaśnić...

I dla jasności,to jest typ grenlanda pracującego:lol:
hmmm,nie sądze zeby te psy mozna było nazwać długowłosymi

Pozdrawiam!

ps.nie mogłam wiedzieć o tym że były podane błędne informacje dotyczące stanu zdrowia psa bo nie znam Miki:p

Posted

w porównianiu z Miką - on jest długowłosy.
W wątku Miki nie ma kłamliwych informacji dotyczących stanu zdrowia czy psychiki psiaka. Ale są takie wątki - i przechodzi sie nad tym do porządku dziennego.
Przecież wszystkie porównania Miki do szpica były tylko dywagacjami... a jak ktos będzie chciał zobaczyć psa grenlandzkiego, to wejdzie na strone hodowli a nie na wątek psów do adopcji.
a na zawodach w St.Miłosnej w 1993 byłyśmy razem, tyle, że ja wtedy już powoli odchodziłam od szpiców zaprzęgowych

Posted

Tak - jest młoda dziewczyna. Na pewno nie do psów z problemami, ale bardzo pomocna - sama zaproponoiwała, że Kolę poczesze... w przyszłym tygodniu mam zamiar dać ją do szczeniaków - im bardzo socjalizacji brakuje.
A Mika? nasz kundel bury... Cóż, Mika dalej podkurcza tylną nogę. Cała prawa strona nie podoba mi się. Przednia łapka stawiana do środka... A wet dopiero w poniedziałek osiągalny...

Posted

A może ją do innego weta zabrać? Tam gdzie maja jakiś sprzęt? Moze na Elbląska? Służę pomocą. Będę w tygodniu z karma w schronisku to mozna z wetem i kierownikiem porozmawiać. Pomyśl o tym. I jeszcze raz super, ze jest nas coraz więcej.

Posted

Kasiu - trzeba z wetem porozmawiać dokładnie o Mice. Prześwietlenia raczej na pewno nie miała. Musiałaby ją dokładnie obejrzeć - teraz jak coraz bardziej nogę podnosi. No i powoli można ją urabiać. Ostanio dr U. powiedział, że jakby coś trzeba było - to tylko telefon i ....

Posted

[quote name='Aga - Czakra']w porównianiu z Miką - on jest długowłosy.
nie chodzi o " w porównaniu z Mika" tylko o fakty.Grenlandy na zdjęciu powyżej maja typowe dla rasy futro.Długowłose są te psy(alaskan malamute)

[quote name='Aga - Czakra']W wątku Miki nie ma kłamliwych informacji dotyczących stanu zdrowia czy psychiki psiaka. Ale są takie wątki - i przechodzi sie nad tym do porządku dziennego.
Widocznie zle zrozumiałam:oops:
[quote name='Aga - Czakra']Przecież wszystkie porównania Miki do szpica były tylko dywagacjami... a jak ktos będzie chciał zobaczyć psa grenlandzkiego, to wejdzie na strone hodowli a nie na wątek psów do adopcji.
Ja wpisałam pies grenlandzki i wyskoczył mi wątek Miki...
[quote name='Aga - Czakra']a na zawodach w St.Miłosnej w 1993 byłyśmy razem, tyle, że ja wtedy już powoli odchodziłam od szpiców zaprzęgowych
OOo,to zdążyłas odejść zanim sie tak naprawdę zaczęło.Rok 92/93 to początki sportu zaprzęgowego...

Posted

Z U. i Ty i ja mamy dobre kontakty. Pomoze nam. teraz go nie będzie przez dwa tygodnie, jak byłam we wtorek po Vetmedin to mówil ze od poniedziałku wyjeżdza na ferie ale jest Magda. To swietny lekarz jest tez Z. Damy radę tylko trzeba ja ze schronu wyciągnąć na badania.

Posted

OOo,to zdążyłas odejść zanim sie tak naprawdę zaczęło.Rok 92/93 to początki sportu zaprzęgowego...

dokładnie. Początek sportu, tylko czy tak do końca sportu... ale to chyba nie jest temat odpowiedni do wątku kundla.
jeszcze zdjęcie husky prosimy - tylko podpisz koniecznie, bo nie wiemy jak wygląda

MIKA JEST KUNDLEM NIEPODOBNYM DO SZANOWNEGO PSA GRENLANDZKIEGO, KTÓRY JEŻELI CHODZI O FAKTY MA KRÓTKĄ SIERŚ

O to chodziło?
wiesz ile w tym czasie ogłoszeń dla bezdomnych kundli można było zrobić?

Posted

Mika też sie dzisiaj na spacerek załapała - Kasię naciągnęła... Kasia mówi, że coraz bardziej nogę podkurcza. Do tej pory podkurczała tylko jak stała...
jeszcze jedna fotka z wczorajszego spacerku

Posted

Dzisiaj ona cały czas na trzech łapach stała. Jest śmieszna, zaczepia żeby sie z nia bawić. Dzisiaj nie pobiegała za długo. Było juz przed 16 więc trzeba było sie sprężać bo schron zamykali, ale na spacer załapały sie wszystkie psy z jej boksu. Ja wzięłam Mike a Magda jej dwie koleżanki. Nie było im przynajmiej smutno. Kurcze ja dzisiaj przez 4 godziny wyprowadzałam psy!!!!! Nogi i ręce mnie bolą. Najgorzej było z dwoma staruszkami-sunia od Księcia ledwo wróciła do kojca. Cały czas sie potykała. Widac, że te psy od dawna na spacery nie wychodziły. Ale jak sa takie staruszki to i dwa i trzy nawet mozna zabarac na spacer. Ja wychodze z dwoma moimi wiec dla mnie to bułaka z masłem.