Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

VitisVini napisał(a):
O, właśnie, może faktycznie w marcu dałoby radę coś taniej.A czy jest już jakiś konkretny termin na przeprowadzkę Ziuty?
Państwo chcieli ją przejąć na początku lutego, czyli już lada dzień :). Boże, jak ona biedna będzie cierpieć...:-(. Ona jest w nas zakochana...

VitisVini napisał(a):
Miałam stracha, że mnie pożrą albo co, 2 dobki w małym bagażniku to jeszcze nie ćwiczyłam. Ale wszystko dobrze sie skończyło i są już bezpieczne.
Dzielna jestem no nie?;)
BRAWO, BRAWO !!!! Jestem z Ciebie dumna! :lol:

W kuchni stoi kolejny gar kurczaka z ryżem, a zatem aktualizacja wydatków:

Wydatki:
115 zł - pierwsza wizyta weterynaryjna (badania, morfologia, usg jamy brzusznej, antybiotyk)
16 zł - pierwsze zakupy jedzeniowe (kurczak + ryż)
22 zł - druga wizyta weterynaryjna + leki (antybiotyk)
15 zł - drugie zakupy jedzeniowe (kurczak)
114 zł - trzecia wizyta weterynaryjna (badania krwi, usg jamy brzusznej, antybiotyk na dalsze 6 dni, płyn do czyszczenia uszu - Otifree, krople do uszu - Oridermyl)
11,50 zł - trzecie zakupy jedzeniowe (kurczak)
15,65 zł - Allegro cegiełkowe
12,93 zł - Allegro zwykłe
12,72 zł - czwarte zakupy jedzeniowe (kurczak)
25 zł - czwarta wizyta weterynaryjna (czyszczenie, kropienie uszu, zakup tabletek na robaki)
9 zł - 1,5 kg Frieskiesa
15 zł - kurczak
35 zł - piąta wizyta weterynaryjna (kontrola + antybiotyk)
15,20 zł - aukcja na Allegro (wyróżniona, pogrubiony tekst)
8,23 zł - kurczak
120 zł - paszport + chip
12,59 zł - udka i skrzydełka z kurczaka
21 zł - Hexoderm + adresówka
9,44 zł - kurczak
3 zł - ryż
Razem: 608,26 zł

Wpływy:
5 zł - cegiełka z Allegro
100 zł - wpłata od Epe :loveu:
5,00 zł - cegiełka z Allegro
20 zł - wpłata od Vitis :loveu:
80 zł - wpłata od Kaliny T. z Jaworzna
20 zł - wpłata od maggiejan :loveu:
20 zł - cegiełki Allegro
30 zł - z pozdrowieniami od Joany :loveu:
10 zł - cegiełki Allegro
30 zł - wpłata od Anny K. z Tarnobrzega :loveu:
80 zł - wpłata od Moniki F. z Bydgoszczy :loveu:
75 zł - cegiełki z Allegro
20 zł - cegiełki z Allegro
20 zł - szasztin :loveu:
30 zł - ponownie szasztin :loveu: :loveu:
66,06 zł - Allegrowicz Tyranozaur (skąd inąd mi znany :smile: ), który ma serce :loveu: i wpłacił tyle, zamiast 5 zł :loveu:
10 zł - Ula_czarnuszka (bazarek) :lol:
10 zł - Rybcia. (bazarek) :lol:
7 zł - makatka (bazarek) :lol:
10,70 zł - maggiejan (bazarek) :lol:
5 zł - BoUnTy (bazarek) :lol:
25 zł - Vitis Vini :loveu:
11,70 zł - Kasia_777 (bazarek) :lol:
60 zł - wpłata od Moniki F. z Bydgoszczy :loveu:
Razem: 750,46 zł :multi: :multi:

W sumie: + 142,20 :multi:

Paragonu z ryżu nie mamy :oops:.

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

nie ma paragpnu z ryzu? o nie.....wstydz sie:P
a skad my mamy wiedziec czy ty zaplacilas za niego 2,50 czy moze 2,63? co?
hihihihihi
niedlugo juz poczatke lutego...ziuta do domku:)
maciaszek kup sobie melise...moze byc na ziuty rachunek, tylko paragon z apteki wez:P

Posted

A czy Państwo już zapoznawali się z Ziutką?
Bo skoro mieszkacie po sąsiedzku, to może "przakazanie" Ziutki zrobić tak etapami: wspólny spacerek z Tobą i Państwem, odwiedziny Twoje i Ziutki u nich, zostawienie jej na na chwilę, żeby się powoli przyzwyczajała- choć ja się nie znam, może lepiej ostre cięcie i nie przedłużać etapu rozstawania? Może jakiś "znawca" się wypowie ?

Posted

Niki-lidka napisał(a):
nie ma paragpnu z ryzu? o nie.....wstydz sie:P
a skad my mamy wiedziec czy ty zaplacilas za niego 2,50 czy moze 2,63? co?
hihihihihi
I się nie dowiecie... :eviltong: Bo ja sama nawet nie wiem :evil_lol:. Ryż kupował TZ (i dlatego nie ma paragonu ;)).
Niki-lidka napisał(a):
Niedługo juz poczatke lutego...ziuta do domku:) maciaszek kup sobie melise...moze byc na ziuty rachunek, tylko paragon z apteki wez:P
Niestety to raczej Ziutce trzeba będzie kupić coś na uspokojenie :(. Ona im dom rozniesie... Będzie piszczała, skakała na drzwi, próbowała nas szukać :(. A nowych państwa będzie kompletnie olewała...

dogofanka napisał(a):
A czy Państwo już zapoznawali się z Ziutką?
Bo skoro mieszkacie po sąsiedzku, to może "przakazanie" Ziutki zrobić tak etapami: wspólny spacerek z Tobą i Państwem, odwiedziny Twoje i Ziutki u nich, zostawienie jej na na chwilę, żeby się powoli przyzwyczajała- choć ja się nie znam, może lepiej ostre cięcie i nie przedłużać etapu rozstawania? Może jakiś "znawca" się wypowie ?
Myślałam tak samo jak Ty, żeby Ziutkę stopniowo oswajać z nowym miejscem i nowymi ludźmi. Ale państwo nie są jakoś skorzy do tego typu współpracy (a może nie chcą się narzucać?). Jutro do nich podejdę.
Ziutka zostanie u nas na pewno do soboty/niedzieli, więc jest jeszcze trochę czasu na tego typu działania :).

Pora na aktualizację:

Wydatki:
115 zł - pierwsza wizyta weterynaryjna (badania, morfologia, usg jamy brzusznej, antybiotyk)
16 zł - pierwsze zakupy jedzeniowe (kurczak + ryż)
22 zł - druga wizyta weterynaryjna + leki (antybiotyk)
15 zł - drugie zakupy jedzeniowe (kurczak)
114 zł - trzecia wizyta weterynaryjna (badania krwi, usg jamy brzusznej, antybiotyk na dalsze 6 dni, płyn do czyszczenia uszu - Otifree, krople do uszu - Oridermyl)
11,50 zł - trzecie zakupy jedzeniowe (kurczak)
15,65 zł - Allegro cegiełkowe
12,93 zł - Allegro zwykłe
12,72 zł - czwarte zakupy jedzeniowe (kurczak)
25 zł - czwarta wizyta weterynaryjna (czyszczenie, kropienie uszu, zakup tabletek na robaki)
9 zł - 1,5 kg Frieskiesa
15 zł - kurczak
35 zł - piąta wizyta weterynaryjna (kontrola + antybiotyk)
15,20 zł - aukcja na Allegro (wyróżniona, pogrubiony tekst)
8,23 zł - kurczak
120 zł - paszport + chip
12,59 zł - udka i skrzydełka z kurczaka
21 zł - Hexoderm + adresówka
9,44 zł - kurczak
3 zł - ryż
Razem: 608,26 zł

Wpływy:
5 zł - cegiełka z Allegro
100 zł - wpłata od Epe
5,00 zł - cegiełka z Allegro
20 zł - wpłata od Vitis
80 zł - wpłata od Kaliny T. z Jaworzna
20 zł - wpłata od maggiejan
20 zł - cegiełki Allegro
30 zł - z pozdrowieniami od Joany
10 zł - cegiełki Allegro
30 zł - wpłata od Anny K. z Tarnobrzega
80 zł - wpłata od Moniki F. z Bydgoszczy
75 zł - cegiełki z Allegro
20 zł - cegiełki z Allegro
20 zł - szasztin
30 zł - ponownie szasztin
66,06 zł - Allegrowicz Tyranozaur (skąd inąd mi znany), który ma serce i wpłacił tyle, zamiast 5 zł
10 zł - Ula_czarnuszka (bazarek)
10 zł - Rybcia. (bazarek)
7 zł - makatka (bazarek)
10,70 zł - maggiejan (bazarek)
5 zł - BoUnTy (bazarek)
25 zł - Vitis Vini
11,70 zł - Kasia_777 (bazarek)
60 zł - wpłata od Moniki F. z Bydgoszczy
26,50 zł - od jayo (bazarek diabełkowej)
5,70 zł - ZuziaM (bazarek)
Razem: 782,66 zł :multi: :multi: Dziękuję, wszystkim wpłacającym !!! :loveu: :loveu:

W sumie: + 174,40 :multi:

Posted

maciaszek napisał(a):

Niestety to raczej Ziutce trzeba będzie kupić coś na uspokojenie :(. Ona im dom rozniesie... Będzie piszczała, skakała na drzwi, próbowała nas szukać :(. A nowych państwa będzie kompletnie olewała...

Ja się trochę martwię (nie chcę siać czarnych scenariuszy, ale może lepiej państwa uprzedzić...), że Ziutka, skoro będzie mieszkać tak blisko, będzie chciała wracać...
Była przecież na wątku katowickim adopcja psa na jednym osiedlu i się nie udała, bo pies ciągle uciekał do poprzednich właścicieli...
Co prawda Ziuta mieszka u was krórec niż tamtem, ale.. skoro mówisz, że ona jest tak bardzo zżyta:roll:

Trzeba państwa nastawić, że początkowo tak może się zdarzać.. Tu trzeba będzie sporo ich cierpliwości.

Posted

No i masz babo placek.Trzeba było maciaszku Ziutę lać trzy razy dziennie ścierą i wrzeszczeć, a teraz faktycznie mogą być kłopoty.Tego nie przewidzieliśmy:cool3: Jeśli to są "zwykli"Państwo, czyli oczekujący miłego i niekłopotliwego psa to mamy problem Hjuston.Ja bym ją wrzuciła na głęboka wode, czyli uwiązała im do klamki i uciekła.;) Jak wytrzymają ze sobą pierwszy dzień to może dadza radę.

Posted

kama_i_ja napisał(a):
Ja się trochę martwię (nie chcę siać czarnych scenariuszy, ale może lepiej państwa uprzedzić...), że Ziutka, skoro będzie mieszkać tak blisko, będzie chciała wracać...
Była przecież na wątku katowickim adopcja psa na jednym osiedlu i się nie udała, bo pies ciągle uciekał do poprzednich właścicieli...
Co prawda Ziuta mieszka u was krórec niż tamtem, ale.. skoro mówisz, że ona jest tak bardzo zżyta:roll:
Trzeba państwa nastawić, że początkowo tak może się zdarzać.. Tu trzeba będzie sporo ich cierpliwości.
Uprzedzałam państwa już 3 razy, że na pewno tak będzie. Że Ziutka będzie piszczeć i w ogóle. Powiedzieli, że zdają sobie z tego sprawę, że tak musi być.
Ja to się boję, że jak ona nas spotka to na nowo zacznie tęsknić, a spotka na pewno, nie ma innego wyjścia... Jak poczuje nasz zapach na korytarzu, itd., itp.... :(

VitisVini napisał(a):
No i masz babo placek.Trzeba było maciaszku Ziutę lać trzy razy dziennie ścierą i wrzeszczeć, a teraz faktycznie mogą być kłopoty.Tego nie przewidzieliśmy:cool3: Jeśli to są "zwykli"Państwo, czyli oczekujący miłego i niekłopotliwego psa to mamy problem Hjuston.Ja bym ją wrzuciła na głęboka wode, czyli uwiązała im do klamki i uciekła.;) Jak wytrzymają ze sobą pierwszy dzień to może dadza radę.

Nie laliśmy jej ścierą, ale nie byliśmy (celowo, wiedząc, że nie zostaje u nas na stałe) w stosunku do niej zbyt wylewni. Bazyl też dał jej popalić. Ale mimo to Ziutka się zakochała... Myślę, że zakochałaby się w nas nawet gdybyśmy ją lali szmatą, to i tak byłoby lepsze niż schron :(.

Klementynkaa napisał(a):
wiecie to może być problem :( ale z drugiej strony jesli Państwo będą dla ZIUTKI na wylączność, dadzą jej ciepło i opiekę... powinna się przekonać!
Na to właśnie liczę!

Posted

diabelkowa napisał(a):
a wplata za bazarek nasz z diana nie doszla ?
Doszła. Jest ujęta. O tu:
60 zł - wpłata od Moniki F. z Bydgoszczy
26,50 zł - od jayo (bazarek diabełkowej)
5,70 zł - ZuziaM (bazarek)
Razem: 782,66 zł :multi: :multi: Dziękuję, wszystkim wpłacającym !!! :loveu: :loveu:

Posted

maggiejan napisał(a):
Więc Ziutka ma szansę na SWOICH ludzi...:multi:
Trzymam kciuki :kciuki:.Oby spodobało jej sie w nowym domku!
Była już nawet w odwiedzinach. Obeszła całe mieszkanie, obwąchała wszystko dokładnie, pozaglądała na wszystkie dostępne półki, szafki, itp., po czym poszła do drzwi wyjściowych, skoczyła na klamkę i poszła sobie. Musiałam ją gonić po korytarzu :evil_lol:. Taka to była pierwsza wizyta (ta kilka dni temu).

Posted

a czy byłoby możliwe żeby do czasu przeprowadzki karmić ZIUTE w "gościach"? wiem, że to trudne organizacyjnie ale mogłoby pomóc. no i jesli się da to proponuję na kilka pierwszych dni przeprowadzić ją razem z klatką i jej kocykiem, jak się poczuje bezpiecznie to klatka zniknie.

Posted

dopoki jest u was karmienie tam (zaprowadz ja tam a ci panstwp niech dadza jej jesc) ...przeprowadzka z klatka koniecznie...ale po oddaniu jej juz do nowych ludzi...unikaj jej jak ognia....moze na poczatku umowcie sie co do godzin wychodzenia...zeby was nie spotykala i nie robila scen na dworze...i niech ida na spacer w inne miejsca niz ty chodzilas znia..w prezeciwnym kierunku najlepiej:)
pounikacie sie tak ze dwa tygodnie i bedzie oki...przywykla do was, bo miala dom a nie schron...miala cieplo, jedzenie i dobre serca wokol...nie musieliscie byc wylewni zeby was pokochala...miala spokoj, poczuycie bezpieczenstawa mimo bialego potworra...cos czego nie miala w schronie...teraz musi przywyknac tylko, ze tam tez jest cieplo, tez ma jesc, tez jest bezpiecznie i tez ją kochaja...

Posted

Przenosiny klatki nie mają sensu, bo ona prawie w niej nie leży. To raz, a dwa, że w tamtym mieszkaniu nie ma jej gdzie wstawić...
Dziś rano był wspólny spacer, a potem państwo wzięli sunię do siebie i tam ją nakarmili. Po jakimś (krótkim) czasie oddali ją TZtowi. Poszła z nimi nawet się nie oglądając - to chyba dobrze wróży :). Na środkowym spacerze będzie taka sama "procedura".
Niestety będziemy mieć z Ziutką styczność, bo inaczej się nie da, choćby dlatego, że za dwa dni będziemy musieli przejąć ją na kąpiel, w poniedziałek zabrać do weta (wspólna wycieczka razem z nowymi właścicielami). Ale po dzisiejszym poranku TZ jest dobrej myśli :). Ja jeszcze mam wątpliwości ;).

Posted

Niki-lidka napisał(a):
poszla z nimi do nich bez twojego TZta?
Tak, poszła :multi:. TZ pytał czy jak zjadła to czy nie chciała wychodzić, nie piszczała, ale państwo powiedzieli, że NIE! :multi: