AlaNowak Posted December 29, 2007 Posted December 29, 2007 Witam! Mam prośbę. Czy ktoś z życzliwych dogomaniaków zakochany w ONkach mógłby mi napisać o wystawianiu tej rasy na wystawach zagranicznych? Czy odbywa się to w ten sposób jak w Polsce (double handling itp.), a jeżeli nie to w jaki? itp. Biorę udział w tworzeniu niemieckiej ksiązki o handlingu i ciekawi mnie czy wystawianie ONków w PL jest oryginalne czy może właśnie nie tylkow Polsce te psy są w ten sposób prezentowany. Z góry dziękuję i bardzo proszę o ekspresową odpowiedz:) Quote
14ruda Posted December 29, 2007 Posted December 29, 2007 Tu jest cała burzliwa dyskusja na ten temat:) http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=80206 Quote
AlaNowak Posted December 30, 2007 Author Posted December 30, 2007 Faktycznie... bardzo burzliwa:D Ok, już wszystko wiem- dzięki:) Quote
dorplant Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 no tak niepotrzebnie weszlam na ten watek poczytac :shake: tylko sie wkurzylam . wkurza mnie ocenianie wystawiania ON-ka przez laikow :angryy: mam yorka ktorego tez wystawiam i jakos sie dostosowuje do panius w tipsach ,ale to wystawianie yorkow jest tak nuuudne :eviltong: ON-ki to jest to :loveu: na landowkach tez jest double handling ,gwizdki itd... wogole jestem za zeby ON-ki mialy osobne wystawy bo prawde powiedziawszy, sa ON-ki :loveu:i jest reszta psow, taka jest prawda :evil_lol: Quote
Axusia Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 dorplant napisał(a):no tak niepotrzebnie weszlam na ten watek poczytac :shake: tylko sie wkurzylam . wkurza mnie ocenianie wystawiania ON-ka przez laikow :angryy: mam yorka ktorego tez wystawiam i jakos sie dostosowuje do panius w tipsach ,ale to wystawianie yorkow jest tak nuuudne :eviltong: ON-ki to jest to :loveu: na landowkach tez jest double handling ,gwizdki itd... wogole jestem za zeby ON-ki mialy osobne wystawy bo prawde powiedziawszy, sa ON-ki :loveu:i jest reszta psow, taka jest prawda :evil_lol: Ja Cie normalnie KOCHAM :loveu::evil_lol::eviltong: Masz 100% racje !! Troszke sie wkurzyłam po poczytaniu tamtego wątku .. wyszłam bardzo szybko. Ja sie nie wypowiadam o wystawianiu ras o ktorych nie mam pojęcia :roll: a oni ? :icon_roc: Quote
AlaNowak Posted December 31, 2007 Author Posted December 31, 2007 Moim zdaniem każdy ma swoją ukochaną rasę i NIGDY przenigdy nie powinno się jej obrażać, bo rani się tym samym drugiego człowieka. Dlatego też potępiam wszelkie tego typu nagonki na pewne grupy w kynologicznym społeczeństwie. I niepodoba mi sie tez wytykanie, że jakiś golden był żły czy coś- co to takie głupie kłótnie, które do nieczego nei prowadzą???? W każdej rasie znajdzie się agresywny egzemplarz, a niektóre rasy psów mają większe predyspozycje, bo właśnie takie zostaly stworzone. Osobiście mam psa rasy basenji i jestem zakochana w rasie, ale nigdy nie powiedziałam, że są baski i reszta psów, dlatego dla basków powinny być osobne wystawy... Nie rozumiem tej dyskryminacji ze względu na rasę... Osobiście podziwiam owczarki za to, jakie są i podziwiam handlerów, którzy naprawdę muszą mieć niezłą kondycję- dlatego pomimo tego, że jestem handlerem, nie podejme się zapewne nigdy wystawienia owczarka, bo to jest zupełnie coś innego. Dobrze, że w tej chwili ringi owczarków są odosobnione, bo faktycznie niektórym takie coś przeszkadza (psy się płoszą, dzieci boja itp>), a kto chce pooglądac i tak je znajdzie, a że został staranowany- wiedział z czym się to wiąże... Jeszcze raz podkreślam, że podobają mi się owczarki i coś jest w tym często zabawnym lataniu wokół ringu pomocników (zazwyczaj właścicieli). PEACE!!! Quote
dorplant Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 AlaNowak ON-ki sa specyficzne :loveu::loveu: ON-ki pokazuje sie w roznym tempie az do szybkiego, wyciagnietego klusu, biegnie sie nie jedno koleczko, a wiele kolek, im wiecej psow na ringu, tym dluzej . a osobne wystawy jak najbardziej sie przydaja, bo na nie przyjezdzaja tylko milosnicy ON-kow i nikt nie robi tak :crazyeye::crazyeye:na bieganie wokol ringow . ja osobiscie najbardziej podziwiam takie wytrenowanie psa ze biegnie on na komende "ring" z wlascicielem ,bez podwojnego wystawiania . poniewaz wole trenowac IPO nie mam juz na to czasu ale moze kiedys ..............;) Quote
Nanami Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 Polecam www.youtube.pl i poogladac wszelkie filmy z różnych wystaw, we Francji, Polsce, Niemczech, Włoszech itp. z tym ze w tych jezykach jak "dog show gsd" czy "berger allemand" wszędzie ja widze to samo ;) Czyli double-handling, nawoływanie, hałas jak na jarmarku, zabaweczki, piszczałeczki i nie wiadomo co. Oczywiście ja osobiscie nic do tego nie mam, bo ONki sie piekniej prezentuja :loveu: Quote
Recommended Posts