tigrunia Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 Moja Jessi nie lubi, ale dzielnie to znosi :lol: Quote
danani Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 Malga napisał(a):A powiedzcie mi, czy wasze maluchy nie lubia, badz nie lubily sie czesac ? Bo moj Antos dostaje wariajcji jak przychodzi czas czesania :eviltong: Mój nie lubił i dalej nie lubi, chociaż ma teraz fajne szczotki ;) Muszę ciągle stosować jakieś podchody :eviltong: Quote
Yoanka Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Danani, mogę prosić o bliższe informacje na temat fajnych szczotek , może jakiś namiar w necie ? Dziękuję :) Quote
tigrunia Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Och tak .. ja też poprosze! Bo kupiłam ostatnio szczotke za 40 zł w necie i jestem taka z niej niezadowolona, ze nie wiem.. Niby dla Yorka ale nic nie czesze tych włosów tylko po wierzchu gładzi :angryy: Quote
gaba14 Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 Ja kupuję u tego pana i jestem zadowolona http://www.netshop.com.pl/ Quote
danani Posted January 5, 2008 Posted January 5, 2008 [quote name='gaba14']Ja kupuję u tego pana i jestem zadowolona http://www.netshop.com.pl/ Gdybym wcześniej nie kupiła moich, to też bym chyba z tych skorzystała- ale moje jeszcze tańsze :eviltong: Duża- jest super i w dodatku tania :cool3: http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4106&action=prod ta mała taka sobie, tylko do pyszczka - lepsza byłaby bez kulek http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4105&action=prod i mam jeszcze jedną drucianą, która była bonusem do karmy-myślałam, że będzie niedobra, a okazała się bardzo miękka i fajnie wygladza na koniec coś w tym typie, ale niedokładnie-chodzi mi tylko o zasadę działania ;) http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4856&action=prod a i jeszcze mam taki grzebyk z obrotowymi zębami-bez niego, ani rusz i wszystko byłoby fajnie, tylko ze mój piesio po morderczym czesaniu urządza zaraz dzikie harce po wszystkich dostępnych mu sprzętach i efekt czesania jest u niego dość krótki Quote
tigrunia Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 danani a ten grzebyk gdzie kupiłaś ?? Bo ja nie mogę nigdzie znaleźć takiego obrotowego :shake: Quote
danani Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=2019&action=prod oczywiście ten mniejszy :evil_lol: wejdź na Karuska-grzebienie-z tego, co widzę teraz jest ich znacznie więcej, niż gdy ja kupowałam Quote
tigrunia Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 [quote name='danani']http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=2019&action=prod oczywiście ten mniejszy :evil_lol: Dziękuje :loveu: Quote
vikiii Posted January 6, 2008 Posted January 6, 2008 wracając do białego "krawacika" - to moja Jessi też taki miała a teraz żaden ślad po nim nie został :) Quote
Juta Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 Kochani, bardzo Wam dziękuję za rady o białym krawaciku. A chcę jeszcze spytać czy szczotka z włosia z plastikowymi wstawkami jest dobra? Jeśli tak to do czego? Rozumiem, że polecacie szczotkę do rozczesywania : metalową z długimi "szpilkami". A co dalej? I jak mam sobie z tym radzić? Ja osobiście nie jestem zadowolona z grzebienia obrotowego. Ale też moje umiejętności są gorzej niż mizerne (moja yorka to mój pierwszy długowłosy pies) a moja yorka to "istny tajfun włosowy". Który zresztą tragicznie zniszczyłam złym traktowaniem:placz: i ma teraz takie matowe, postrzępione kostropyże:angryy:. Nie wiem już jak sobie z tym poradzić. Gdy ją kupiłam jej włos był piękny, lśniący i w wieku 7 miesięcy sięgał już do ziemi. A teraz - wprawdzie już jest wielka poprawa - jej włos wygląda więcej niż tragicznie. A sięga do połowy łap (tak ją pańcia umie czesać...). Mimo, że kąpię ją co 7 dni, to jednak nie wiem już jakich szamponów/preparatów używać i jak o nią dbać, aby jej włos był odżywiony, błyszczący i wogóle piękny jak dawniej. Jakich szczotek? Spójrzcie sami : oto Kitka gdy miała +/- 7 miesięcy a to sprzed paru tygodni Nie chcę Wam pokazywać jak jej włos wyglądał w międzyczasie, bo posądzicie mnie o znęcanie się;) nad nią. A tak poważnie, pomóżcie mi jeśli możecie. Wzięłyśmy się ostro za siebie, schudłyśmy 1,5 kg (ponieważ tak pięknie zawsze jadła ;)to jej waga urosła do 6 kg...), włos też niby drgnął, ale nadal jest koszmarnie przesuszony, matowy i postrzępiony. Dodam, że Kita na brak włosa nie narzeka, więc samo to jest już pewnym utrudnieniem w czesaniu. Będę dozgonnie wdzięczna. Bardzo chętnie zapłacę za pomoc!!! A to jest zdjęcie gugusia, które obiecałam wstawić : Szkoda byłoby zmarnować włos takze i tego delikwenta. Quote
Jagódka&Uzi Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 Nie kąp tak często, to nie jest korzystne dla włosa i skóry psa ciągle moczenie a potem suszenie ciepła suszarką szarpanie itp co 7 dni..postaraj sie troszke rzadziej a szczególnie zima kiedy trudniej odzywic wlos. Proponuje dodatkowo preparaty, olejki które mozesz uzywac na sucho i regularnie rozszesywac wloski psa :) Quote
Upiór Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 [quote name='Jagódka&Uzi']Nie kąp tak często, to nie jest korzystne dla włosa i skóry psa ciągle moczenie a potem suszenie ciepła suszarką szarpanie itp co 7 dni..postaraj sie troszke rzadziej a szczególnie zima kiedy trudniej odzywic wlos. Proponuje dodatkowo preparaty, olejki które mozesz uzywac na sucho i regularnie rozszesywac wloski psa :)[/QUOTE] nie zgadzam się, duzo znam wlascicieli yorkow, i kazdy kąpie co 7 dni. Po prostu trza stosowac jakis silk (jedwab) lub olej dodatkowo Quote
Juta Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 Ja właśnie suszyłam suszarką... Teraz już nie suszę i jest poprawa, o której wspominałam. Ale rewelacji nie ma. Quote
iberia Posted January 7, 2008 Posted January 7, 2008 [quote name='Juta']Ja właśnie suszyłam suszarką Teraz już nie suszę i jest poprawa, o której wspominałam. Ale rewelacji nie ma.[/quote] Dalej susz suszrką tylko nie za blisko włosa!!!!! nie puszczaj psa mokrego!!! i nigdy nie czesz psa na sucho!!! uŻywaj oleju palmowego i odżywek po kapieli rób małej maski nakładaj odżywke i tzrymaj w reczniku 15 minut a potem dopiero spłucz!! Quote
Jagódka&Uzi Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 [quote name='iberia']Dalej susz suszrką tylko nie za blisko włosa!!!!! nie puszczaj psa mokrego!!! i nigdy nie czesz psa na sucho!!! uŻywaj oleju palmowego i odżywek po kapieli rób małej maski nakładaj odżywke i tzrymaj w reczniku 15 minut a potem dopiero spłucz!![/quote] Zgadzam sie, suszyc trzeba bo pies mokry latac nie moze, natomiast trzeba ograniczac gorace powietrze poprzez trzymanie dalej suszarki. A i nie trzyj mokrych włosków ręcznikiem przed suszeniem suszarką , najlepiej tylko uklepuj zeby wsiąkła woda:lol: A co do czestego kąpania niestety niektóre pieski im częściej są kapane tym bardziej ich skóra i włos negatywnie reagują. To naturalny mechanizm obronny- jak wymywasz naturalną warstwe ochronną skóry i wlosa to zaczyna sie albo caraz bardziej przetłuszczac albo poprostu okropnie się wysusza. Nie zawsze wystarczą odżywki, organizm potrzebuje też naturalnej równowagi a nie tylko dodatkowych środków. Quote
Patikujek Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 Mój Baks jest regularnie strzyzony więc nie mam doświadczenia co do obchodzenia się z długim włosem ale ja Baksa nigdy nie suszę suszarką po prostu po kąpieli nie otwieram okien żeby nie było przeciągów i czekam aż wyschnie sam. Był czas że go suszyłam i wtedy włosy bardzo mu zmatowiały i przesuszyły(choć suszyłam z dużej odległości) a teraz kiedy suszarki nie używam jego włos jest nieporównywalnie lepszy:) Quote
tigrunia Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 Ja ostatnio Jessi też nie suszę, ale nie wydaje mi się to dobre jak ona tak sie tarza i wyciera te włosy o wszystko co możliwe :shake: Chyba znów ją zaczne suszyć. Quote
Jagódka&Uzi Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 [quote name='tigrunia']Ja ostatnio Jessi też nie suszę, ale nie wydaje mi się to dobre jak ona tak sie tarza i wyciera te włosy o wszystko co możliwe :shake: Chyba znów ją zaczne suszyć.[/quote] Ja włączam w suszarce tryb letniego powietrza wtedy włos sie nie pali i nie boje się ze się mały przeziębi Quote
iberia Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 My Majeczki też nie suszymy suszarką.Zawijam ją w ręcznik i kłade u siebie na kolanach żeby trochę podeschła.Potem ją lekko rozczesuje i daje jej pobiegać po domu żeby wyschła i gdy jest prawie całkiem sucha czesze. Quote
Jagódka&Uzi Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 Jednym słowem kazdy ma swój sposób i kazdy z nich jest dobry o ile nie robimy krzywdy naszym maluchom:lol: Quote
Juta Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 [quote name='Patikujek']Mój Baks jest regularnie strzyzony więc nie mam doświadczenia co do obchodzenia się z długim włosem ale ja Baksa nigdy nie suszę suszarką po prostu po kąpieli nie otwieram okien żeby nie było przeciągów i czekam aż wyschnie sam. Był czas że go suszyłam i wtedy włosy bardzo mu zmatowiały i przesuszyły(choć suszyłam z dużej odległości) a teraz kiedy suszarki nie używam jego włos jest nieporównywalnie lepszy:)[/quote] Dokładnie. Dlatego już nie suszę i nie będę suszyła. W domu mam gorąco, przeciągów nie robię, a psiak przez pewnien czas siedzi grzecznie owinięty w kołdrę. Potem już sobie chodzi. Zawsze byłam przeciwnikiem suszarek i gorącej wody, gdyż niepotrzebnie "otwierają pory włosów" i tak je zostawiają. Włos jest wówczas bardziej podatny na wysuszanie i na uszkodzenia. Tak jest z włosem ludzkim. Myślałam, że z włosem yorka jest tak samo, ale skoro każdy prawie suszy to i ja zaczęłam. A na zdrowy rozum : nakłada się całą masę nawilżających odżywek a za chwilę to nawilżenie niszczy się suszarą. I faktycznie zauważyłam, że odkąd zaczęłam suszyć suszarką to włos stawał się coraz gorszy, Nie suszę od ponad miesiąca i już jest niewielka poprawa. Ale chciałabym skrócić ten czas i szybciej osiągnąć efekt końcowy.:lol: Quote
Juta Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 A czy ktoś z Was byłby tak miły i podał mi info, gdzie mogę zamówić gumeczki i małe frotki do wiązania kucyków? Quote
tigrunia Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 [quote name='Juta']A czy ktoś z Was byłby tak miły i podał mi info, gdzie mogę zamówić gumeczki i małe frotki do wiązania kucyków?[/quote] np na allegro :) Quote
Recommended Posts