Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='narisowa']choć wielu sędziów chciałoby chyba, żeby gordon miał włos jak afgan (tak wynika z moich obserwacji, dodam, że polskich sedziów, bo zagraniczni się nie czepiają). pewnie nie pomogłam za wiele, ale sędzina bardzo miła, więc myślę, że warto pojechać, bo chamstwo na ringu coraz częściej u nas gości:-(

Szczerze mówiąc nigdy nie spotkałam się u żadnego z polskich sędziów z taką bezpośrednią opinią o włosie jaką gordon powinien mieć , pomimo że większość polskich gordonów ma raczej słaby włos (i nie chodzi tu o długość). Wręcz przeciwnie.."krótkowłosej" jeszcze Blue zdarzało się wygrywać z mocniej obrośniętą suką, więc to nie jest tak, że tylko włos i włos....
Ale opinia o p. Jakubowskiej jakby nie było cenna.

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

chodziło mi o długość, a nie jakość włosa. ja wielokrotnie słyszałam od polskich sędziów, że mamy za krótki włos. kilkakrotnie też wygraliśmy z "długowłosymi", ale tak jak we wszystkim, jedni sędziowie zwracają uwagę na to inni na coś innego

Posted

narisowa napisał(a):
chodziło mi o długość, a nie jakość włosa. ja wielokrotnie słyszałam od polskich sędziów, że mamy za krótki włos. kilkakrotnie też wygraliśmy z "długowłosymi", ale tak jak we wszystkim, jedni sędziowie zwracają uwagę na to inni na coś innego

ale gordon musi miec wlos! U nas przyjelo sie, ze gordon jest krotkowlosy i kazdy pies z zachodu przypomina nam afgana;), choc tak wcale nie jest. Nie ma miec tyle wlosa co Irland, ale jakby nie patrzec jest to rasa dlugowlosa. Niektore psy maja az za duzo wlosa, ale nasze cierpia na ich brak. 'Obrosniete' sa znacznie bardziej efektowne, ale nie jest i nie powinien byc to glowny czynnik decydujacy o ocenie psa.

Posted

cenzo napisał(a):
ale gordon musi miec wlos! U nas przyjelo sie, ze gordon jest krotkowlosy i kazdy pies z zachodu przypomina nam afgana;), choc tak wcale nie jest. Nie ma miec tyle wlosa co Irland, ale jakby nie patrzec jest to rasa dlugowlosa. Niektore psy maja az za duzo wlosa, ale nasze cierpia na ich brak. 'Obrosniete' sa znacznie bardziej efektowne, ale nie jest i nie powinien byc to glowny czynnik decydujacy o ocenie psa.

z tego co ja wiem, to rzeczywiście powinien być krótszy niż u irlanda, ale niektórzy nasi sędziowie tego nie wiedzą.;) poza tym użytkowych seterów w polsce jak na lekarstwo, między innymi dlatego, iż myśliwi wolą mieć psy krótkowłose, bo kto by tam się bawił w rozczesywanie kołtunów i wyciąganie rzepów. mój jak wraca z pola, to wygląda jak siedem nieszczęść

Posted

jefta napisał(a):
podnoszę, bo nie było odpowiedzi... naprawdę nikt nie zna? :-(

Sędziował Tollery na światówce w zeszłym roku - człowiek kulturalny, miły, natomiast fachowość taka sobie w naszej rasie- może w innej jest lepszym znawcą.

Posted

[quote name='Gucio']W radomiu Nove Scotie sędziuje Bożena Kowalska – Malitka, może ktoś coś o niej napisać?
Też jestem ciekawa, nas oceniać będzie na klubówce w Radomiu.

Posted

gabi_fuzzie napisał(a):
Czy macie jakieś doświadczenia związane z p.Miroslavem Vaclavik. Wiecie moze jakie grupy sędziuje i jakie ma doswiadczenie w ocenie goldenów.

O polecam tego sedziego jak najbardziej --mnie ocenial w ta sobote w Nitrze na wystawie klubowej Akit Amerykanskich.
Sedzia bardzo dokladny mierzy i bada:evil_lol: dokladnie wszystko.
Jak mu cos nie pasuje np. we wzroscie to wyciaga miareczke i mierzy:lol:
A jakie ma doswiadczenie w ocenie goldenow to nie wiem .Pzdr.

Posted

Franka napisał(a):
O polecam tego sedziego jak najbardziej --mnie ocenial w ta sobote w Nitrze na wystawie klubowej Akit Amerykanskich.
Sedzia bardzo dokladny mierzy i bada:evil_lol: dokladnie wszystko.
Jak mu cos nie pasuje np. we wzroscie to wyciaga miareczke i mierzy:lol:
A jakie ma doswiadczenie w ocenie goldenow to nie wiem .Pzdr.

tzn trzeba sie przede wszystkim dowiedziec na jakich rasach sie zna poniewaz niestety na aussie nie :( i do tego bardzo nierowny

na jednej wystawie psu dal 1 dosk i zw a za 2 tyg dal mu dosk ale ostatni w stawce i jego sedziowanie bylo wrecz nieprzewidywalne

moze sie zle czul albo co ale niestety te same psy ocenial a zupenie inaczej poustawial i nie mam pojecia co nim kierowalo :(

Posted

Czy ktoś może mi coś powiedzieć o Monika Kuriata- Okarmus? Jakiego typu psy lubi, na co zwraca uwagę??
Proszę w miarę możliwości o szybką odpowiedź!
Z góry dziękuję!

Posted

haker11 napisał(a):
Czy ktoś może mi coś powiedzieć o Monika Kuriata- Okarmus? Jakiego typu psy lubi, na co zwraca uwagę??
Proszę w miarę możliwości o szybką odpowiedź!
Z góry dziękuję!

P.Okarmus ceni zawsze głowę typową dla rasy,piękną -oraz dynamizm chodów i psią energię.
Tak jest w mojej rasie.
To bardzo sympatyczna,taktowna,urocza sędzina :multi:

Posted

jefta napisał(a):
podnoszę, bo nie było odpowiedzi... naprawdę nikt nie zna? :-(

Tez mialam przyjemnosc z tym Panem, osobiscie "mojej" rasie podobaly mi sie wybory...no prawie, akurat tak sie zlozylo ze wtedy byl baaaardzo ukladowy i psy z lokat 2,3,4 podobne do siebie a z 1 nie w morde strzelil:evil_lol:
Ale ogolnie zwracal uwage na ruch, macal dobre podejscie do psa.

pozdr.

Posted

sylwia i boksery napisał(a):
P.Okarmus ceni zawsze głowę typową dla rasy,piękną -oraz dynamizm chodów i psią energię.
Tak jest w mojej rasie.
To bardzo sympatyczna,taktowna,urocza sędzina :multi:

Tak, dzisiaj właśnie nas oceniała i jesteśmy bardzo zadowoleni! Bardzo sympatyczna pani z tym czasami palnie coś głupiego np dzisiaj podczas oceny buldogów angielskich jeden piecho dosłownie czołagał się po ringu a pomimo to wygrała! ktoś tam zapytał się jak to przecież ten pies się wogłóle nie rusza na co pani z całą powagą odp że psa nie ocenia się w ruchu!:evil_lol:

Posted

haker11 napisał(a):
Tak, dzisiaj właśnie nas oceniała i jesteśmy bardzo zadowoleni! Bardzo sympatyczna pani z tym czasami palnie coś głupiego np dzisiaj podczas oceny buldogów angielskich jeden piecho dosłownie czołagał się po ringu a pomimo to wygrała! ktoś tam zapytał się jak to przecież ten pies się wogłóle nie rusza na co pani z całą powagą odp że psa nie ocenia się w ruchu!:evil_lol:

Wiodocznie w każdej rasie ,u p.Kuriaty jest innaczej :evil_lol:

Posted

kasia&jaga napisał(a):
A Anna Rogowska jak ona ocenia molosy, co docenia, czego nie zauważa, czy ruch jest w ocenie ważny czy ważna jest masywność?

Oceniala nas 2 tyg temu w klasie szczeniąt(dog niemiecki).
Sędzina miła, uśmiechnięta. Lubi rosłe psy, dużą uwagę przykłada do anatomii głowy, i wyrazu psa. Drobne wady wybacza na rzecz ogolnego wrażenia. Co do ruchu, chyba nie przykłada do tego wiekszej wagi w klasie szczeniąt. Moj pies nie pobiegł prawie wcale dobrym chodem i tempem, a mimo to wygrał z konkurentem o wiele lepiej biegnącym. Lubi też proste plecki u psów. Daje ładne opisy :lol:

Posted

ja bym sie klocila co do pani Rogowskiej-na ruch zwraca bardzo duza uwage i temperament.Lubi wysokie psy -to fakt....Generalnie jej sedziowanie bylo troche dziwne dla mnie -sedziowala nas na klubowce,ja narzekac nie moge bo dala nam zw.klubu ale szczeniorce z mojej hodowli wmowila plochliwosc-a mloda ogona nie kulila tylko za bardzo jej sie biegac nie chcialo po ringu i przez to przegrala-momo ze sedzina stwierdzila ze mloda ma lepsza budowe -a w klasie szczeniat przeciez to chyba jest najwazniejsze,ale dala W.O a wsrod psow i suk sypala ocenami bdb i to solidnie -wiec generalnie sedzina O.K -jesli pies ma dobry ruch .