Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mnie oceniala w Kownie w czerwcu.(VI grupa)
Moja sunka juz na wystawie rozciela sobie lape a ze ringi byly na goracym asfalcie to zaczela kulec.
Sedzina kazala nam biegac i biegac az w koncu zdecydowala ze pies jest nie do oceny (ale widzialam ze dlugo sie zastanawiala).
I pomimo ze mnie to dotknelo to i tak moge jej to jako plus zapisac(miala odwage- mowie to po doswiadczeniach z ostatniej wystawiy w Kaliningradzie gdzie pies na ringu rzucil sie na innego a i tak dostal res CACIBA).
Ocenia sprawnie i szybko, wydaje mi sie ze zwraca uwage na ruch

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ruch... A zachowanie też? Bo ruch to tak sobie, ale jeśli się pies mi zestresuje na ringu to może być nie ciekawie, choć biega już całkiem, całkiem...

Posted

Jeżeli pies jest dobry w ruchu, ale nie porusza sie w kłusie tylko skacze albo szarpie to raczej ciezko go ocenic w ruchu i mysle, ze duuzo pies wtedy traci. W kazdym razie jak oceniał nas sędzia, ktory cenil sobie ruch i Raven raz mi sie wycofal podczas biegu, to bylismy juz skreśleni do końca oceny ;) ;)

Posted

Jak w temacie, no więc co o nim powiecie? :crazyeye::-oNajprawdopodobniej będzie sędziował mojego psa na naszej pierwszej wystawie w Kielcach. Na co ten sędzia szczególnie zwraca uwagę, ogólnie chciałabym się o nim dowiedzieć niemal wszystkiego. ;)

Posted

Pani Aleksandra Tarczyńska-Mizak to wybitna hodowczyni rottweilerów (hodowla Remedium), hoduje je od 1978 roku, z jej hodowli pochodził pierwszy polski inter w tej rasie. Z zawodu jest lekarzem weterynarii. Jest wspaniałym człowiekiem, hodowcą, wetem i sędzią! Sędziuje obiektywnie i ze znawstwem. Warto u niej wystawiać!

Posted

Śmiało zgłaszaj swoje boksie do Pani Tarczyńskiej-Mizak! życzę powodzenia, trzymam kciuki i sądzę, że będziesz zadowolona! Pani Tarczyńska jest naprawdę cudowną osobą, patrzy na psy przez pryzmat ich eksterieru, a nie znajomości z właścicielami. A że w kynologii siedzi już od ponad 30 lat, specjalizuje się w molosach i z zawodu jest wetem-wszystko to sprawia, że jest naprawdę profesjonalistką! Daj znać po wystawie jak poszło:)

Posted

lonka napisał(a):
Bardzo proszę informacjie o Oldze Dolejsovej.

sedzina bardzo dokladna, maca psa z kazdej strony, dokladnie sprawdza zabki ( przynajmniej w sznaucerach)
wg mnie wysokiej klasy !
nie szczedzi ocen bdb, db itp

Posted

Zivile Povitailiene - oceniajac grzywacze nie wykazała się... raz wybierała na pierwsze lokaty psy wybitne, piękne, zasługujące na wygraną, a innym razem pozwalała wygrać psom, które sa na ocene dobrą... :razz:
Nie wiadomo na co tak naprawde zwraca uwage... w grzywaczach np. na ładną skórkę :lol: :eviltong: i na długość włosa na ogonie... :razz:
Sedzina ukladowa...

Olga Dolejslova - super sedzina! Dokladna, znajaca sie na rzeczy! Przemiła i dowcipna :) Wybiera psy rzeczywiscie ladne... zadne 'podpicowane barachło' u niej nie przejdzie. Jak sedziuje u siebie (tj w Czechach) to ciezko dostac pierwszą lokate jak ma sie w stawce Czecha... Lubi psy ladnie pokazane, nie bojaźliwe... jak pies na stoliku podczs opisu robi uniki to poczeka az sie oswoi z sytuacja, lecz wtenczas pies ma 'minus'. Nie lubi psow na górnej granicy wzrostu.
Kaze duzo biegac... chociaz to pewnie zalezy od rasy... :)

Posted

ta ziville zwraca uwage na rzeczy, ktore wogole ne sa charakterystyczne i wymagane u rasy, np biala kryza byla u niej podstawa przy ocenianiu basenji, przy czym nei jest ona konieczna.

Posted

Oj, widzę, że między Paniami jakiś drobny konflikt powstał?:-( Ale ja wrócę do źródła mojego zapytania;) Lutomskak, u Pana Andrasa będzie oceniany mój cocker spaniel angielski:loveu: Czy możesz coś więcej powiedzieć na temat tego sędziego? Wystawiałeś/aś u niego swojego psa? Na co może zwrócić szczególną uwagę oceniając cockera? Byłabym wdzięczna za informacje:calus:

Posted

[quote name='Magda:)']Czy naprawdę nikt z Was nie wie o Panu A. Korózs??!! PROSZĘ O ODPOWIEDŹ!!!:-(:placz:
nie płacz ;) ..Korosz jest bardzo sympatyczny, dokładnie oglada i obmacuje psa, również ruch jest dla niego istotny...trudno powiedziec na co kładzie nacisk ale według mnie jest rzetelny i ocenia sprawiedliwie. Ja do niego zawsze chętnie pojadę.:lol:

Posted

Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź, Shanaro:lol:. Jestem już spokojniejsza. Mam nadzieję, że spodoba się mu mój cockerek:loveu: A tak z ciekawości zapytam- czy on hoduje jakieś psy, a jeśli tak, to jakiej rasy?;)

Posted

[quote name='maga18']Zivile Povitailiene - oceniajac grzywacze nie wykazała się... raz wybierała na pierwsze lokaty psy wybitne, piękne, zasługujące na wygraną, a innym razem pozwalała wygrać psom, które sa na ocene dobrą... :razz:
Nie wiadomo na co tak naprawde zwraca uwage... w grzywaczach np. na ładną skórkę :lol: :eviltong: i na długość włosa na ogonie... :razz:
Sedzina ukladowa...

Dzieki za wyczerpująca wypowiedz o tej sedzinie. Jakos nie wzbudza ona u mnie jakis pozytywnych emocji. Zobaczymy jak oceni nasze boxery w sopocie :diabloti: