Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zeliika napisał(a):
Bede jeszcze wdzieczna za informacje o sedzim Leszku Siejkowskim. Znalazlam w tym watku juz pytanie o niego, ale nie ma odpowiedzi :razz:
Coz, moze byc na priv ;)

Przygotuj sie na dlugie bieganie po ringu. Pies nie moze byc bojazliwy ani agresywny.

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

cockermanka napisał(a):
już pytałam o tego sędziego...nikt nic nie wie...wiem tylko,że hoduje cocker spaniele angielskie jednomaściste.

hodowal m.in sliczne sobole !!!
tu masz linka do starej strony spanieli
http://www.geocities.com/vantu_c/index2.htm

aktualnie hoduje Azawaki i Carpatin Romanian Shepherd.

Dobry,sympatycznty sedzia o duzej wiedzy i z dobrym okiem.

pozdrawiam zyczac powodzenia wszystkim wystawiajacym sie w Spodku

Posted

caminada napisał(a):
hodowal m.in sliczne sobole !!!
tu masz linka do starej strony spanieli
http://www.geocities.com/vantu_c/index2.htm

aktualnie hoduje Azawaki i Carpatin Romanian Shepherd.

Dobry,sympatycznty sedzia o duzej wiedzy i z dobrym okiem.

pozdrawiam zyczac powodzenia wszystkim wystawiajacym sie w Spodku

Tak,tak..wiem,że sobole.:cool3:
Caminada - dziękuję Ci bardzo :loveu: - na Twoją wiedze zawsze można liczyć :loveu:

Posted

SuperGosia napisał(a):
Przygotuj sie na dlugie bieganie po ringu. Pies nie moze byc bojazliwy ani agresywny.

Dzieki! a jakie ten sedzia ma podejscie do psa? jest delikatny?

Posted

[quote name='filonek_bezogonek']powtorze sie ale poprosze o info - MACIEJ MAREK BORK GRABKOWSKI[/quote]
Nas sedziowal wiele razy, ale jakis czas temu. W samoyedach preferowal, wieksze egzemplarze, dobrze przygotowane do wystawy. Opisy z tego co pamietam nie byly moze zbyt wnikliwe, jednakze zawsze prawie takie same, czyt. sedzia konsekwentny jesli chodzi o gust ;)
Na BOGu wybieral chyba zawsze wieksze rasy szpicow- AM, samoyedy, akity.
Z tego co sie orientuje byl zawieszony przez jakis czas, wiec byc moze cos sie ostatnio zmienilo :lol:

Posted

SuperGosia napisał(a):
Szybko, sprawnie, wazny ruch, budowa, uzytki maja duzego plusa. Sympatyczny pan.

potwierdzam w 100% - do tego pracuje na ringu z elegancją - przyjemnie wystawiać i oglądać.Chętnie się do p.Skrzyńskiego jeszcze wybiorę:lol:

Posted

Prosiłabym o informacje o tym jak sędziują (na co przede wszystkim zwracają uwagę, jaki typ preferują) Brigitte Müller[SIZE=1] i [SIZE=3]Richard Schnur [SIZE=1].
[SIZE=1]Oboje z Niemiec.

Posted

Przy Jej sędziowaniu naszła mnie pewna myśl.Nie dotyczy to tylko Jej.
Czy nie lepiej byłoby sędziom dawać wzorzec na ring. Może to wydawać się głupie, ale tak naprawdę specjalistów od danej rasy jest niewielu. Większość sędziów ma uprawnienia na 10grup albo chociaż na 75%ras. Jak by nie było to Oni oceniają nas w większości. Przecież nie ma możliwości żeby ktokolwiek spamiętał taką ilość wzorców. Zasadą powinno być to, że sędzia wie jakie rasy będzie sędziował i w domu czyta wzorce. Jednak tak naprawdę to robi to tylko paru sędziów. Reszta wie, że ich werdykt jest niepodważalny co by nie napisali. Może gdyby mieli wzorzec to uniknęłoby się tylu "kwiatków", które są w opisach i nie wiadomo do której rasy one się odnoszą.

Posted

[quote name='Różyczka']Przy Jej sędziowaniu naszła mnie pewna myśl.Nie dotyczy to tylko Jej.
Czy nie lepiej byłoby sędziom dawać wzorzec na ring. Może to wydawać się głupie, ale tak naprawdę specjalistów od danej rasy jest niewielu. Większość sędziów ma uprawnienia na 10grup albo chociaż na 75%ras. Jak by nie było to Oni oceniają nas w większości. Przecież nie ma możliwości żeby ktokolwiek spamiętał taką ilość wzorców. Zasadą powinno być to, że sędzia wie jakie rasy będzie sędziował i w domu czyta wzorce. Jednak tak naprawdę to robi to tylko paru sędziów. Reszta wie, że ich werdykt jest niepodważalny co by nie napisali. Może gdyby mieli wzorzec to uniknęłoby się tylu "kwiatków", które są w opisach i nie wiadomo do której rasy one się odnoszą.
W 100% zgadzam sie! U nas tez jeszcze zaden sedzia nie zdjal psa za wade dyskwalifikujaca, choc niestety takich psow jest sporo w mojej rasie, za to podczas tej samej wystawy wielu sedziow obnizalo porzadnie oceny innym psom - bez wad dyskw., ale np. za zbyt waska akcje tylnych konczyn albo za male obycie z ringiem u psa, ktory pierwszy raz sie wystwia. Nie mowie, ze wady maja byc pomijane - nie! Ale jesli jakis pies ma wade dyskw. to wlasnie ten powinien byc pierwszy w kolejce przynajmniej do obnizenia oceny :angryy:

Posted

Ja pod względem wad dyskwalifikujących jestem "sztywna" nie obniżenie tylko i jedynie dyskwalifikacja, bo są psy, które mają jedną niż więcej takich wad ale i tak bdb w najlepszym razie db.
Jednak byłoby to dobre gdyby sędzia wzorzec znał, bo jak go nie zna. To albo wad nie zauważy, albo bierze za wadę coś co jest zaletą danego psa i wtedy szkodzi tak samo.
Mamy całą gamę ocen i powinno się z niej korzystać.
Najbardziej jednak krew mnie zalewa kiedy pracuje z sędzią i jest właśnie taki wadliwy pies. Sędzia każe wpisać ocenę dosk.lub .bdb , więc pytam się czemu przecież wzorzec jest taki a nie inny Na co słyszę jak nie dam to mnie więcej nie zaproszą No myślałam że zabiję na miejscu. Wiem, że wystawy są dla wystawców no ale na litość boską trochę rozumu i umiaru

Posted

Różyczka napisał(a):
Ja pod względem wad dyskwalifikujących jestem "sztywna" nie obniżenie tylko i jedynie dyskwalifikacja, bo są psy, które mają jedną niż więcej takich wad ale i tak bdb w najlepszym razie db.
Jednak byłoby to dobre gdyby sędzia wzorzec znał, bo jak go nie zna. To albo wad nie zauważy, albo bierze za wadę coś co jest zaletą danego psa i wtedy szkodzi tak samo.
Mamy całą gamę ocen i powinno się z niej korzystać.
Najbardziej jednak krew mnie zalewa kiedy pracuje z sędzią i jest właśnie taki wadliwy pies. Sędzia każe wpisać ocenę dosk.lub .bdb , więc pytam się czemu przecież wzorzec jest taki a nie inny Na co słyszę jak nie dam to mnie więcej nie zaproszą No myślałam że zabiję na miejscu. Wiem, że wystawy są dla wystawców no ale na litość boską trochę rozumu i umiaru

Rozyczka, ja bym baaaardzo chciala zeby sedziowanie w tym wzgledzie bylo "sztywne", ja osobiscie jestem, ale niestety jak widac zaden z sedziow nie jest na to gotowy lub wystarczajaco odwazny, co wynika z tez z Twoich doswiadczen, jak widac powyzej - ,,jak nie dam, to mnie wiecej nie zaprosza" - zanada :shake: ...
To po co wogole sa te oceny, wzorce, rodowody - przeciez pies, to pies, nieee :razz: ?

Posted

Jeżeli specjalizuje się w I grupie to z pewnością dobrze zna wzorce. Ale nie sposób znać je z innych grup, wielu ras. Przecież nie ze wszystkimi sędzia spotyka się na każdej wystawie, bo są częściej bądź rzadziej pokazywane. Przecież sędzia to też człowiek i ciężko mu zapamiętać wszystkie wzorce. Dlatego taka "ściągawka" nie jest złym pomysłem.

Posted

Dokladnie Morrisonka, ujma nie jest to ze sie nie pamieta wzorca i zaglada do sciagawki na ringu - ujma jest nieznajomosc wzorca i swiadome udawanie ze sie zna :mad: .