Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

alqua napisał(a):
miła... może i udaje miłą wieśniaczke .. ubrana w fartuch do plewienia ogródka, ale jest i głupia.

Twoje wypowiedzi za to az kipia kultura i "wyzszymi sferami" :shake:

FUJ.

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

alqua napisał(a):
.Kazala nam biegac 4 kółka w tym upale i jedno tam i z powrotem ja bylam padnieta a co dopiero pies... .

już nie wspomniałam ,że nie dostałyśmy zmedalu żadnego ani wstązki nawet. A ocena doskonała, 1 lokata. I po medal maszerowałam do sekretariatu... :angryy:

Nawet jakby ci kazała biegać 40 kółek,jak ONkom,to miała takie prawo.Do sekretariatu po medale,nagrody i puchary maszeruje się w innych krajach a i u nas coraz częściej,więc to nic dziwnego.

Posted

Ponawiam pytanie:
W Warszawie węgry będzie sędziował Jozef Jursa (SK) spotkał ktos z Was tego sędziego?

Posted

Misiu, ale szacunek tak czy owak się należy, a to sformułowanie, jak zauważyła Noelani, było mało taktowne i kulturalne, a wręcz obraźliwe.:roll:

Chociaż muszę się z Tobą zgodzić, że sędzia poprzez swój strój okazuje szacunek wystawcy. Niektórzy sędziowie faktycznie o tym zapominają, oceniając np. w czapeczce z daszkiem.

Posted

alqua napisał(a):
Do oceniania ubiór nic nie ma ale chodziło mi o hmm... wyrazenie troszkę szacunku dla wystawców,...
To moze ja zapytam o drugą stronę medalu-jak Ty byłaś ubrana?W jeansy i pokoszulek?Wymagamy od sędziego stosownego ubioru,szacunku dla sędziów.A czy sami ubieramy się stosownie?Czy szanujemy sędziów?Czy bierzemy pod uwagę,ze każda wystawa jest w sumie prestiżowym konkursem?Najłatwiej powiedzieć,ze sędzia jest be,bo dał naszemu psu niższą ocenę.Tu przypomina mi się jedna ocena,tak rzadka na wystawach"NIE DO OCENY"-to min.odnosi się do ruchu psa.I ileż wreszcie zasłaniać się będziemy klasą młodzieży?Jeżeli uważacie,że pies zachowuje się tak,czy inaczej,bo jest młody,jest pokazywany w klasie młodzieży i takie zachowanie jest ok-to sorki.Może czas poczekać,aż pies dojrzeje-kl.młodzieży jest do 18-go miesiąca.Moze lepiej przygotować psa,poczekać,aż będzie wygladał i zachowywał się tak,jak powinien zachowywać się na konkursie piękności,jakim jest wystawa,a nie wystawiać byle jak niegotowego psa,a później mieć pretensję.

Posted

sylrwia napisał(a):
Ponawiam pytanie:
W Warszawie węgry będzie sędziował Jozef Jursa (SK) spotkał ktos z Was tego sędziego?

I to jest sedno sprawy - jeśli zna rasę to wie, że ma odpowiednio się poruszac,odpowiednim chodem, zna szczegoły dotyczące np. pigmentacji- i za to cenię sędziów , bo z takimi miałam w większości do czynienia i w kraju i poza Polską.

Ale do tego trzeba dorosnąc - dwie wystawy na krzyż nie wystawrczą.

Posted

Quelthalas uswiadamiając ciebie... zawsze mam marynarke na sobie! więc mi nie wytykaj jak ja byłam ubrana. Wczoraj gdy zobaczyłam jak sędzina chodzi w takim ubiorze to zdjęłam marynarke i zostałam w bluzce - nie podkoszulku! a było very gorąco. No i czytaj dokładnie zanim się wypowiesz. Dobrze radzę. Nie dostałam nizszej oceny - bo doskonałą... to wyższej raczej nie ma ..nie uważasz?
A odnośnie zachowania na ringu - mój pies co jak co ale umie zachowywac się na ringu. Sama staje w odpowiedniej postawie , biega truchtem i nie podskakuje.Była to nasza pierwsza wystawa w modziezy,wcześniej szczeniaki i sędzia chwalił właśnie za dobre zachowanie moją sukę. A co do ruchu to wpisane mam ,ze ma krótki wykrok i przez to mało wydajny ruch. Może ty najpierw dojrzej zanim sie zaczniesz wypowiadac w taki a nie inny sposób.

I jeszcze jedno według tego co napisałaś/eś rezultatem było by ,że bardzo mało psów pokazywało by się na wystawach w klasie młodzieży, a w szczeniakach to już chyba prawie nikt by nie wystąpił.. bo jak szczeniak do coś zrobi nie tak.. to juz wg ciebie tragedia by była...
Może się zdziwisz, ale częśc wystawców pierwszy raz wystawia swoje psiaki w klasie młodziezy...
Chcę zamknąc ten wątek, bo to temat o sędziach... i na tym powinni się wszyscy skupić.

Posted

alqua napisał(a):
Quelthalas uswiadamiając ciebie... zawsze mam marynarke na sobie! więc mi nie wytykaj jak ja byłam ubrana. Wczoraj gdy zobaczyłam jak sędzina chodzi w takim ubiorze to zdjęłam marynarke i zostałam w bluzce - nie podkoszulku! a było very gorąco. No i czytaj dokładnie zanim się wypowiesz. Dobrze radzę. Nie dostałam nizszej oceny - bo doskonałą... to wyższej raczej nie ma ..nie uważasz?
A odnośnie zachowania na ringu - mój pies co jak co ale umie zachowywac się na ringu. Sama staje w odpowiedniej postawie , biega truchtem i nie podskakuje.Była to nasza pierwsza wystawa w modziezy,wcześniej szczeniaki i sędzia chwalił właśnie za dobre zachowanie moją sukę. A co do ruchu to wpisane mam ,ze ma krótki wykrok i przez to mało wydajny ruch. Może ty najpierw dojrzej zanim sie zaczniesz wypowiadac w taki a nie inny sposób. To tyle.

Ależ ja pisałam to ogolnie-a nie tylko uświadamiając Ciebie.Po prostu czasem widząc źdźbło u innych nie widzimy belki u siebie.A mówiąc Twoim językiem-rzucasz się,bo Twój psiak nie dostał takiej oceny-Zw.Mł,tak?,na jaką według Ciebie,zrzucając winę na sędziego...A moze według sędziego należała się właśnie taka ocena.Powiedz mi-czy ja mam rzucać młoty na p.Annę Rogowską,u której Hiro dostał wczoraj dosk.II,ponieważ był tak mały ring,że w ogóle nie moglismy dobrze pobiec?
A Twoje teksty w ostatnim zdaniu...tego już nie bedę komentować-widać po prostu.

Właśnie-moje odczucia co do sędziny Anny Rogowskiej-bardzo miła pani,zwracająca dużą uwagę na ruch,na sposób prezentacji psa.Sama ogląda psom zęby,uważnie patrzy na zachowanie psa,czy nie jest płochliwy lub agresywny.Lubi dobrze zbudowane psiaki,wyraźne piętno płci.Wybacza drobne błędy na rzecz całokształtu.

Posted

Jak najbardziej jest postawa francuska - ostatnio wygrałam z suczką, u której sędzina (jako pierwsza!! po kilku wystawach tamtej) dopatrzyła się właśnie złego ustawiania kończyn.

Posted

Co do Pani Rogowskiej, to pamietam jeszcze jedno - a moja suka u niej zaczynała championat w 2003, z umaszczeń dogów uwielbia arlekiny, nie lubi płaszczowych, z tym ruchem to nie tak na 100% :) Wówczas rasę przegraliśmy z wielgachnym arlekinem - kulejącym, ale ze znanej hodowli - wiedziałam, że tak bedzie jak usłyszałam z ust Pani sędziny w momencie puszczenia nas w kółeczko "Tylko nam ładnie pobiegnij" - oczywiście to nie było do nas:) Tak na marginesie - nie zrobiliśmy całego kółka:))) Pani jednak dosc szczegółowa - mamy ładny opis, zero chamstwa, pełna kultura. Jak będę miała co wystawiać, a ona będzie to i tak do niej pojadę!

Posted

Z wzorca bobtaila:
Kończyny tylne: lędżwie szerokie, dobrze wysklepione, zad mocno umięśniony, podudzie długie, stawy skokowe wyrażnie zaznaczone, śródstopie krótkie. Oglądane z tyłu są idealnie równoległe.

Postawa franuska(dla przykładu zdjecie doga niemieckiego-ale nie chodzi nam przecież o rasę,a o postawę):

Postawa ta zwana jest inaczej krowią.Więc jeśli Twój pies ma taką postawę,a sędzia nazwał ją francuską-to chyba wszystko jest o.k.I nie mówi,ze takiej postawy nie ma,bo w każdej rasie się zdarza

Posted

Basik napisał(a):
Co do Pani Rogowskiej, to pamietam jeszcze jedno - a moja suka u niej zaczynała championat w 2003, z umaszczeń dogów uwielbia arlekiny, nie lubi płaszczowych, z tym ruchem to nie tak na 100% :) Wówczas rasę przegraliśmy z wielgachnym arlekinem - kulejącym, ale ze znanej hodowli - wiedziałam, że tak bedzie jak usłyszałam z ust Pani sędziny w momencie puszczenia nas w kółeczko "Tylko nam ładnie pobiegnij" - oczywiście to nie było do nas:) Tak na marginesie - nie zrobiliśmy całego kółka:))) Pani jednak dosc szczegółowa - mamy ładny opis, zero chamstwa, pełna kultura. Jak będę miała co wystawiać, a ona będzie to i tak do niej pojadę!

No,u nas wczoraj bardzo patrzała na ruch-stad moje przypuszczenia:).Ale też chętnie pojadę do niej jeszcze raz:)

Posted

alqua napisał(a):
Wiem ,że ma hodowlę Bobtaili i ma dobra opinię.
Dziękuję.
A coś poza tym?Jakie rasy najczęsciej ocenia?Co preferuje?-bardziej ruch czy anatomię?Czego nie lubi,tzn.za co moze obniżyć ocenę?:)

Posted

w zaleznosci od tonu, wyrazu twarzy itd slowa mozna zrozumiec w rozny sposob...

"a dlaczego ten pies nie ma niebiesich oczow:angryy: ???''
"a dlaczego on nie ma niebieskich oczów:lol: ???"

I my sie wcale nei czepiamy...

Posted

Wiecie co mnie zastanawia... czemu tak w Polsce jest...,,że sędziuja często ludzie nie znający się na konkretnej rasie, tylko tak ot z lekka po wzorcu. Ja się nie dziwię,że nie mozna znać dobrze całej jakiejś grupy bo nikt nie jest alfą i omega... tylko czemu związek nie zapewnia odpowiednich ludzi znających się dobrze na takiej i takiej rasie... kurde wszystko to nastawione jest na kasę. :/ . Jakoś sędziowie z zagranicy co przyjezdżają najczęsciej znają się naprawdę na danych rasach i takowe sędziują a nie kilka nawet grup.... jak to u nas bywa..

Posted

alqua napisał(a):
BeataG mogę cię zapewnić ,że nie był to zart.. Akurat mi to powiedziała poważnie. Mniej więcej tak ,że z tymi niebieskimi oczami wyskoczyła, że widziała tylko raz w sumie bobtaila ale tamten miał niebieskie oczy.A z brązowymi nie widziała... i takie tam...( no ja oczywiście grzecznie odpowiedzialam,że niebieskie oczy rzadko się zdażają i że miała szczęście takowego zobaczyć na żywo)....

Wiecie co mnie zastanawia... czemu tak w Polsce jest...,,że sędziuja często ludzie nie znający się na konkretnej rasie, tylko tak ot z lekka po wzorcu. Ja się nie dziwię,że nie mozna znać dobrze całej jakiejś grupy bo nikt nie jest alfą i omega... tylko czemu związek nie zapewnia odpowiednich ludzi znających się dobrze na takiej i takiej rasie... kurde wszystko to nastawione jest na kasę. :/ . Jakoś sędziowie z zagranicy co przyjezdżają najczęsciej znają się naprawdę na danych rasach i takowe sędziują a nie kilka nawet grup.... jak to u nas bywa..

A ile razy byłas na wystawach zagranicznych?
Nas sędziowali tacy sędziowie co mają cały rejestr ras w swojej specjalizacji - wszystkie grupy, jezdżą od kraju do kraju i są jako autorytety zapraszani ,do Polski też. Zanim napiszesz pomyśl- to nie boli.