Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A sedziowala kgos moze p.Szydlowicz-Polanczyk?
No i po tym, co przeczytalam o P.Stepka, to od razu jakos tak niefajnie mi sie zrobilo:roll: A powie mi ktos moze, jaki jest w stosunku do wystawcy? Mily? Kulturalny? Czy raczej wrecz przeciwnie?

I jeszcze musze wystawic bardzo pochelbna opinie panu Kozberowi! Przemily sedzia, pierwszy raz spotkalam sie z tak sympatycznym i serdecznym podejsciem:p

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Szczerze to nieco sie zirytowałam czytając twój post ;). Co za baba wstrętna...

Ja mam Bobtaila i niech mi coś zarzuci to już ja jej powiem co myślę o sędziach ,którzy o tej rasie nie mają zielonego pojęcia a podejmują się sędziowania.
Co do ruchu... to wybitna przesada, czepiać się o to szczeniaka. Moja ma ruch taki nie za specjalny,to bardzo dobrze wiem,nie mam kiedy jej szkolić to raz a dwa ,że to jest Bobtail i specyfika rasy - ciężko im się podoprządkować na ringu w biegu. My będziemy teraz starować w młodzieży. Ciekawe jak to będzie. Widzę, że pewnie nie uniknę starcia. Jak wyskoczy ze wzrostem czy czymś (boby nie mają ograniczonego wzrostu;)). A suńka jest w trakcie wymiany futra, co każdy znający się na rasie powinien wiedzieć jak to wygląda...

Przykre ,że tyle płaci się kasy za wystawy a sędziują zwykle laicy -nie znający sie na rasie ,tylko obyci jedynie w swoich kilku zupełnie innych rasach psów. :angryy:

Posted

Akurat ja sedzine sama w sobie wspominam dosc milo. Jezeli chodzi i szetlandke, to mala naprawde byla bardzo zdenerwowana i chciala uciec z ringu. A Pani ta hoduje wlasnie sheltie, i jest wlascicielka ojca wystawianej przeze mnie suczki ;) Ale mielismy wo i najlepsze szczenie w rasie, tak samo z aussie :)

Posted

Zakla, jeżeli chodzi o p.Stępkę i jego stosunek do wystawców to ekhm...nie odpowiedział na moje 'dzień dobry' (a mówiłam b.głośno ;)), pewnemu panu, powiedzmy że przy kości, powiedział 'No to jeszcze dwie rundki, nie zaszkodzi panu' :roll: na wszystkich patrzył z góry, b.mało się uśmiechał i zdarzały mu się kłótnie z asystentami i z wystawcami...nie wiedział, którą klasę ocenia i ile jest w niej psów (co przecież widać :razz:). Po ocenie 3 psów, kiedy podeszłam z Monulcem baardzo się zdziwił, że jest jeszcze jakiś czwarty pies. Zapytał, ile Mona ma, jak powiedziałam że 10 miechów, to zapytał 'to jaka to klasa?' :/

a p.Kuczyńska-Standełło? :) jaka jest?

Posted

Talut, nie pocieszasz :lol: bede wystawiac u niego na klubowce, a nie chce dopisywac sobie kolejnego sedziego na liste tych, do ktorych wiecej na ring nie wjede:diabloti: No coz, trzeba sprobowac. i przyzwyczajac sie do chamstwa...:roll:

Posted

p.Stępka otwiera moją listę nielubianych sędziów :diabloti: im więcej się uśmiechałam, tym gorzej na mnie patrzył :lol: pomijam, że dał 3 lokatę suczce z brakami w zębach :roll:

Posted

:diabloti: No cóż, będę mieć minę, jakby chciała wsyztskich pozabijać (w sumie to ja na ogół mam taką minę :lol: ), to może mnie polubi:eviltong: Ważne, zeby sukę dobrze ocenił:p

Posted

[quote name='zakla']
No i po tym, co przeczytalam o P.Stepka, to od razu jakos tak niefajnie mi sie zrobilo:roll: A powie mi ktos moze, jaki jest w stosunku do wystawcy? Mily? Kulturalny? Czy raczej wrecz przeciwnie?

He, he, zgadnij :))

Posted

[quote name='weihaiwej']Dziękuję Zeliika. W takim razie zobaczymy, to nasz debiut w młodzieży, ale sunia jest kompletnie wyliniała, a w ruchu trochę zbieżnie prowadzi tylne łapy :roll: Ale konkurencji nie mamy :evil_lol: ;)
Moj pies tez troche zbieznie prowadzi tylne lap i u p. Musial nie przeszkodzilo mu to wygrac rasy. tak wiec glowa do gory :lol:

Posted

Alanowak, dwie strony wcześniej pytałam o p. Magdalenę Musiał i Zeliika odpowiadała:
[quote name='Zeliika']Z moich obserwacji zwraca uwage na ruch, ocenia dosc dokladnie, obmacujac. Duzo pewnie tez zalezy od konkurencji - na grupie wygrywaja u niej psy w znanych rekach.

Posted

a to przepraszam, jestem raczej leniem i nie zawsze chce mi se szukac kilka stron wczesniej:evil_lol: dzieki:loveu: A moze ktos jescze ma co na temat tej pani do powiedzienia??

Posted

alanowak napisał(a):
Weihaiwej- mam rozumiecc, ez bedziesz w raciborzu na tym samym ringu co my??;>:loveu:

Najwyraźniej :D Akity w oszałamiającej ilości: sztuk 4 :D każda w innej klasie, hehe, to nasza jedyna szansa na I lokatę ;)
Na pewno się spotkamy!

Posted

hehe, to podejdz do mnie, bo ja raczej charrakteristich (czy jakos tak) bede, mega duzo jest w neidziele basenji- az 1:evil_lol: A ciebei moge z kims pomylic,a wtedy to bedzie wtopa:-o

Posted

[quote name='JASMIN']Ja bardzo proszę o jakieś informacje na temat P. Jens Martin Hansen (DK)
[SIZE=2]i P. Patricia Nemirovsky-Alsina (RA) [SIZE=2]Może ktoś z Was wystawiał psy u w/w sędziów. Jakie psy preferują, na co zwracają największą uwagę?
Z góry dziękuję za informacje.

Nikt nic u nich nie wystawiał?

Posted

Jeśli chodzi o Ubrovą ( CZ) to zwraca dużą uwagę na zachowanie, psychikę psa.Staliśmy kiedyś z moim psem na ringu głównym(Bog) i podchodziła do każdego psa, obserwując go.Mój wtedy się cofnął, a ona powiedziała nie i już wogóle nie zwracała na niego uwagi.Wcześniej chyba jej się podobał, przynajmniej go więcej niż inne obserwowała.Nie wykazał agresji, tylko jakby się lekko przestaszył.

Posted

A panowie:

Jaroslav Matyas (czytałam ten topic i widzę same pozytywy :) ) - chodzi tu o sędziowanie terierów (welshów)

Laurent Pichard (CH) - buldog francuski

Stefan Sinko (SLO) - lhasa apso

??

Posted

=VioaoiV= napisał(a):
A panowie:

Jaroslav Matyas (czytałam ten topic i widzę same pozytywy :) ) - chodzi tu o sędziowanie terierów (welshów)

Ja u niego wystawiałam jamniczkę w młodzieży, była to dopiero moja druga wystawa ale sędziowanie mi się podobało... Dużą uwagę zwracał na ruch i prezentację psa... Przepiszę Ci opis to może coś po opisie się jeszcze dowiesz:

J.Matyas napisał(a):
Bardzo ładna suka o dobrym froncie, dobrze zbudowana głowa, prawidłowa górna i dolna linia, dobre kątowanie kończyn, sierść o dobrej strukturze, zrównoważony charakter, bardzo dobry ruch i postawa w ringu

Podobało mi się, że P. Matyas długo ogladał psy w ruchu a potem na stoliku pies stał dość długo podczas gdy sędzia przy mnie dyktował opis przy czym nie tylko patrzał ale i dotykał całego psa...

Posted

=VioaoiV= napisał(a):
Laurent Pichard (CH) - buldog francuski??

Sędziuje bardzo dokładnie, spokojnie bez pośpiechu, zwraca uwagę na ruch, nam kazał dużo chodzić. Opis daje szczegółowy, chyba patrzy też na pigment i ogólnie anatomię. Tak wniosuję po opisie mojej suni ;) Mnie się bardzo podobało jego sędziowanie, pojechałabym do niego jeszcze raz :)

=VioaoiV= napisał(a):
A Stefan Sinko (SLO)??

przyłączam się do pytanie ;)