Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A może.... Zrobić by spis śędziów i wypowiedzi na ich temat na pierwszej stronie albo cos??? bo milion rzeczy sie powtarza, a trudno szukac w tej stercie stron... Co myslicie?

Posted

[quote name='AlaNowak']A może.... Zrobić by spis śędziów i wypowiedzi na ich temat na pierwszej stronie albo cos??? bo milion rzeczy sie powtarza, a trudno szukac w tej stercie stron... Co myslicie?
10 znaczków

Posted

zakla napisał(a):
I jeszcze jedno zapytanie- Marek Czerniakowski ? Sędziował kogoś? Ja go jakoś kojarze z ONkami, ale może jakieś inne psy z I grupy?

Podnosze. :razz:

Posted

mucha__ napisał(a):
Wanda Kowalska

Czy ktoś cos wie o tej Pani? Przeszukałam wątek i niestety nic nie znalazlam.

Nas oceniała ta sędzina dwa razy - bardzo miła osoba, nie patrzy za bardzo na umiejętności wystawiającego, tylko na samego psa. Patrzy na rzeźbę głowy, klatkę piersiową, kątowanie, szatę - to chyba najbardziej - im piesek/suczka ma łądniejszą sierść, zadbaną wyczesaną, tym lepiej. Nawet jeśli jest łądnie przygotowany pod względem ruchu i postawy przez wystawiającego, jest to mało ważne, bo liczy się prezencja na płaszczyźnie konkurentów - tak wzrokowo - jakie wrażenie wizualne sprawia psiak. Sędzina też sama zagląda w zęby pieska!!!!

Posted

Sandi napisał(a):
Miła a zarazem poważna o kamiennej twarzy sędzina, szczególną uwagę zwraca na przygotowanie psa oraz na sposób zaprezentowania go, czyli bierze również pod uwagę umiejętności wystawiającego-prezentera.;) Ogólnie wporzątku sędzina, mnie bynajmniej zawsze sędziowała sprawiedliwie :lol:

A czy to typowa dentystka że liczy, grzebie i kombinuje ???

Posted

Błyskotka napisał(a):
A czy to typowa dentystka że liczy, grzebie i kombinuje ???

Wiadomo jak każdy sędzia zagląda w pyszczek, ale nie przejmuje się zbytnio uzębieniem. Nie jest to dla niej istotna sprawa, bardziej interesuje ją wygląd zewnętrzny.

Posted

Zuza i Noddy napisał(a):
Może mi ktoś coś powiedzieć o Ewie Pyrchale?

mnie raz sędziowała na jh, wydawała mi sie miła i sympatyczna, ale nie wiem na co zwraca uwagę na zwykłym ringu.:)

Posted

duzebzium napisał(a):
Sigrid Würgatsch:shake: też bedzie mnie oceniał.. ale niestety pierwszy raz! Może się ktoś o nim wypowiedziec?

Taverney a jakiego psiaka wystawiasz?:cool3:

podobnego do Twojego, ale mniej popularnego, czyli cairn terrierka.

Posted

[quote name='katik']poproszę informacje o p. [FONT=Tahoma]Patricia NEMIROVSKY – ALSINA.
[/FONT][/quote]

Już po ocenie :) więc ku przyszłości (bo Katik też już poznała tę sędzinę) mogę napisać parę słów.
Sędzina bardzo miła, widać że do każdego psa podchodzi indywidualnie i bardzo dokładnie ogląda. Zwraca dużą uwagę na sierść i na ruch, próbuje zainteresować psa i sprawdzić też jego charakter. Odniosłam wrażenie, że liczy się dla niej przede wszystkim pies i jego wierność wzorcowi, nie zaś przygotowanie...
Ocenia dość długo, ale też dokładnie i rozważnie. Jest dość kontaktowa, więc po angielsku można z nią było zamienić parę słów.
Nie lubi grubszych psów, o czym się przekonałam, oceniając cairny przy kilku z zaskoczeniem mówiła, że są za grube.
Ogólnie jej sędziowanie zrobiło na mnie miłe wrażenie :)

• 3 weeks later...
Posted

Wypowiem sie nt. sedziego Marek Czerniakowski - sedziowal oziki w NDM, wrazenie zrobil na mnie bardzo pozytywne. Wystawialam u niego trzy (pies szczeniat, suka posrednia i mlodziezy) z pieciu zgloszonych aussikow:eviltong: Bardzo mily, otwarty, wesoly. Prosil u kazdego psa o pokazanie zebow- nie tylko zgryzu, ale po calosci, i uwaznie sie przygladal. Nie tak jak zwykle jedno koleczko, tylko ja sie porzadnie nabiegala wystawiajac u niego i widac, ze ruch jest dla niego istotny. Rowniez podkreslil w opisie dobra prezentacje i przygotowanie burkow. Jajka sprawdzal, ale ogolnie niewiele macal. I u nas lagodnie ocenial, przyznawal tytuly (i dzieki mu za to, moja suka zaczela ml.ch;)).

Posted

Pan Mrugasiewicz...
wg mnie troche dziwnie nie potrafie stwierdzic jaki typ doga preferowal po wystawie. nie zwracal uwagi na balagan na ringu i nie ocenial ruchu zwierzecia w dodatku moj pies ma krowia postawe bo trzasl sie z zimna ;) dziwnie...

Posted

itusia12 napisał(a):
Ktoś wystawiał u p. Grzegorza Robaka?

Na co zwraca uwagę?

Miałam z nim osobiście doczynienia raz ale bardzo owocnie, przez co mogę nie być obiektywna ;)
Bardzo kulturalny i bardzo miły, dokładny i rzetelnie oceniający stawkę sędzia. Ma "oko" moim zdaniem (widziałam także jak sędziował inne niż moja rasy i tu też sędziowanie bardzo mi się podobało)
Lubi ładną prezencję i ruch, zwraca uwagę i docenia dobry temperament psa.

Posted

[quote name='Zuza i Noddy']Może mi ktoś coś powiedzieć o Ewie Pyrchale?

W mojej rasie zdecydowanie NIE, choć opis mamy bardzo ładny od tej pani, acz zdawkowy, czego nie lubię (bo nawet kiedy schodzę z ringu z dalszą niż 1-rwsza lokatą, to mam szacunek do sędziego dającego konkretny opis a jeszcze lepiej uzasadnienie oceny, u mnie sympatia do sędziego nie równa się wyłącznie stawiania konkretnie mojej suki na 1 lokacie :) )
Sędziowanie nijakie a kilka werdyktów, które widziałam zdecydowanie zastanawiających.
Ja jestem na "nie" do tej pani.

• Margo unlocked this topic