Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Masz w 100% rację. Skoro jest znawczynią bokserów i dobrze się w tej rasie czuje to powinna sędziować boksery.:lol: Co do Onków to juz inna bajka - przecież są tak odmienne od bokserów. W końcu w Kielcach międzynarodowa wystawa. Nie chciałabym żeby moja koleżanka wróciła z niesmakiem. Za to się płaci konkretne pieniądze.

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeśli ma sędziować w Kielcach, to pewnie ONy ma w jeden dzień, a w drugi boksery. Takich sędziów chętnie się zaprasza, bo taniej wynosi zaprosić jednego sędziego na 2 dni niż po 1 sędzim (tak się odmienia???:oops: ) na każdy dzień osobno.

Posted

Pieniądze zapłacane. Pytanie czy nie zostaną wyrzucone w błoto:shake: . Szkoda, że nie ma takiej zasady, że na międzynarodową wystawę zaprasza sie tylko sędziów zagranicznych - specjalistów w danej rasie.:cool3:

Posted

Różyczka napisał(a):
Czy zna ktoś p.Dana Ericssona Jakie psy preferuje na co zwraca szczególną uwagę jaki jest w stosunku do psów? Z góry dziękuję

:modla::modla::modla::modla::modla::modla::modla::modla::modla::modla:

Posted

Nicole7 napisał(a):
Pieniądze zapłacane. Pytanie czy nie zostaną wyrzucone w błoto:shake: . Szkoda, że nie ma takiej zasady, że na międzynarodową wystawę zaprasza sie tylko sędziów zagranicznych - specjalistów w danej rasie.:cool3:

Z jednej strony szkoda ogromna uwielbiam wystawiać u zagranicznych i takich preferuję Z drugiej strony jak czasami tłumaczki tłumaczą to mi się płakać chce albo nóż w kieszeni otwiera Sędzia o Rzymie a ta o Krymie nie wszystkie oczywiście ale to zupełnie inna terminologia a zdarza się że tłumaczka psa wogóle nie ma i nie zna fachowych wyrażeń nie zawsze pomaga kartka którą wcześniej dostanie Więc nie ma do końca pewności że to co sędzia myśli o psie odzwierciedli się w opisie:placz:

Posted

MichalMi napisał(a):
a czego się spodziewać po sędziowaniu Petru Muntean (RO)

Nie wiem jak inne rasy, ale pudle :lying: :flop:, dziwne wybory. Nie wiem czym się kieruje, na pewno nie przygotowaniem i pokazaniem psa, wyglądało też że i nie budową. Od razu mówię, że mnie nie sędziował, oglądałam jego potyczki raz zza ringu, drugi raz na kasecie, więc osobiście nic do niego nie mam. To sędzia o wszystkich ras, więc może inne rasy lepiej sędziuje. Pozatym widuję go w spisach wielu wystaw, na pewno bardzo dużo jeździ i bardzo dużo sędziuje, może widziałam go jak miał zły dzień.

Posted

A to znalazłam w sieci na temat Petru Muntean.
Jako sedzia na wystawach wystepuje od 1991 ale kynologia zajmuje sie juz od 1974.Pierwszym psem byl pekinczyk, potem posiadal rozne rasy ale stala i wielka miloscia zapalal do jamnikow. W 1986 zostal Prezesem Hundeora kennel club a takze jest czlonkiem zarzadu Zwiazku Rumunskiego, dzieki tym funkcjom aktywnie uczestniczy w organizowaniu wystaw. W latach 1991-2001 byl prezesm Zwiazku Rumunskiego. Alrounder od 2005 roku, takze od 205 jest wice prezesem Kolegium Sedziowskiego w Rumunii. Sedziowal w roznych krajach na swiecie. Wszedzie ma przyjaciol ktorzy nazywaja go "wampirkiem". Wspoltworca wystawy "wystawy DDS" by stworzyc nowa jakosc wystaw w Rumunii.

Posted

Gośka nie strasz ludzi :evil_lol:
ja wyjazd życia skrupulatnie planuję, a tu takie info :-o ;)

Chyba jednak najlepiej będzie przekonać sie na własnej skórze. Z opisu który wyszperałaś, wychodzi że to sędzia "malina"- same och i ach :evil_lol:
ciekawy jestem z jakim opisem i lokatą z ringu zejdę? ;)
a osobiście nie lubię uniwersalnych sędziów...

DZIĘKI! :D

Posted

MichalMi napisał(a):
Gośka nie strasz ludzi :evil_lol:

:lol: ja nie straszę, mówię co widzialam, no i najlepiej zawsze przekonać się na własnej skórze.
Skłamałam mówiąc że nic nie mam do sędziego, na klubowej IX w Łodzi podłożył mi nogę, tak że mało nie zabiłam się o drabinki :evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Akurat sędziował grzywki na sąsiednim ringu, ringi maciupeńkie, więc chciał się lepiej przejrzeć i jakoś tak jedną nogę odstawił do tyłu że była na pudlowym ringu, ja akurat biegłam z dużym pudlem więc na maksa po samej taśmie no i zachaczyłam nogą :lol::lol:, więc może mam uprzedzenie :cool3:

Posted

MichalMi napisał(a):
widzę, że silna grupa na zakończenie sezonu się wybiera ;)

...a pytam, bo słyszałem różne opinie :cool1:

na razie dowiedziałam się tylko tyle, że lubi mocne psy ;)

a sezon trzeba jakoś ładnie zakończyć ;)

Posted

talut napisał(a):
na razie dowiedziałam się tylko tyle, że lubi mocne psy ;)

a sezon trzeba jakoś ładnie zakończyć ;)

mój kundelek jest mocną kością zdobiony, to może będzie "odpowiednie" zakończenie sezonu :)

Posted

talut napisał(a):
przyłączam się do pytania ;)

Precyzując co do beagle - lubi typ beagle taki jakim jest moj Snoopek - mocny, zwarty, duza glowa. Nie raz powiedziala mi ze Snoopy to jej ulubiony typ :razz: Rzadko kiedy patrzy na szczegoly, mysle ze bardziej ocenia w statyce niz ruchu. Sama ma bassety ;)

Moj maly skonczyl u niej obydwa championaty (na CACIBach), więc mam mile wspomnienia, aczkolwiek jadąc do niej często mozna byc lekko zdziwionym werdyktem

Posted

Zeliika dzięki ;) będę musiała postarać się ładnie pokazać Młodą :evil_lol:

Agasia, wieelkie dzięki za tak dokładne informacje :D mam nadzieję że będzie nieźle, chociaż Monulec mocny jest średnio, łepek też dość drobny, ale może p. Wierzchowska zobaczy, kogo mamy w rodowodzie :diabloti: