Jump to content
Dogomania

Dlaczego warto adoptować psa ze schroniska? Metamorfozy str 1-2. Zdj str 329-331.

Recommended Posts

Posted

Słuchajcie dziewczyny (Ocelot i Grubba Ryba)!
Jeżeli jest Was tam tylko dwie, to trzeba iść inną drogą. Same nie wiele zrobicie, stracicie energię i zapał i szybko się wypalicie. Trzeba najpierw powiększyć drużynę. Jeżeli pierwsze ogłoszenia o wolontariuszy nie poskutkowały, trzeba zrobić następne. Ogłoszenie powinno być mniej więcej takie:
Szukamy chętnych na wolontariuszy.
Wymagania: szukamy ludzi kochających zwierzęta, odpowiedzialnych, punktualnych i pracowitych.
Oferujemy: w zamian za pracę i rzetelną, odpowiedzialną postawę oferujemy imienne listy referencyjne (czyli świadectwo jakości pracy i postawy jaką wykazał się wolontariusz). W liście powinna być podana konkretna ilość godzin przepracowanych (konkrety i takie szczegóły zawsze robią dobre wrażenie). Ogłoszenie można bardziej rozbudować, ale musi być przejrzyste i konkretne.

Waszym zadaniem jest załatwić sobie zgodę na takie listy z TOZ-u i schroniska i skąd jeszcze będziecie mogły (może coś Wam wpadnie do głowy).
Podstawa to, żeby wydawanie listów referencyjnych było rzetelne i uczciwe. TZN. dostajesz dobre świadectwo pracy jako wolontariusz tylko w przypadku, gdy faktycznie wykazałeś się pracowitością, odpowiedzialnością i rzetelnością. W każdym innym przypadku odpowiadacie "bardzo nam przykro, ale jako wolontariusz nie sprawdziłeś się i nie wolno nam wydać listu, ponieważ musiał by on zawierać także krytykę i negatywny opis.
W ten sposób wyrobicie markę u siebie bycia wolontariuszem. Nie każdy może nim być, nie każdy (jeżeli zawodzi) może otrzymać pochwałę.

To działa, uwierzcie mi. Może potrzeba będzie trochę czasu na rozkręcenie, ale korzyści dla zwierzaków będą znacznie większe.

• Replies 3.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jest w tym racja, że powiększenie Waszej Drużyny Pierścienia jest gwarantem w miarę spokojnego działania, bo inaczej padniecie, jeśli nie psychicznie to fizycznie na pewno.

Posted

Anuka1 napisał(a):
Słuchajcie dziewczyny (Ocelot i Grubba Ryba)!
Jeżeli jest Was tam tylko dwie, to trzeba iść inną drogą. Same nie wiele zrobicie, stracicie energię i zapał i szybko się wypalicie. Trzeba najpierw powiększyć drużynę. Jeżeli pierwsze ogłoszenia o wolontariuszy nie poskutkowały, trzeba zrobić następne. Ogłoszenie powinno być mniej więcej takie:
Szukamy chętnych na wolontariuszy.
Wymagania: szukamy ludzi kochających zwierzęta, odpowiedzialnych, punktualnych i pracowitych.
Oferujemy: w zamian za pracę i rzetelną, odpowiedzialną postawę oferujemy imienne listy referencyjne (czyli świadectwo jakości pracy i postawy jaką wykazał się wolontariusz). W liście powinna być podana konkretna ilość godzin przepracowanych (konkrety i takie szczegóły zawsze robią dobre wrażenie). Ogłoszenie można bardziej rozbudować, ale musi być przejrzyste i konkretne.

Waszym zadaniem jest załatwić sobie zgodę na takie listy z TOZ-u i schroniska i skąd jeszcze będziecie mogły (może coś Wam wpadnie do głowy).
Podstawa to, żeby wydawanie listów referencyjnych było rzetelne i uczciwe. TZN. dostajesz dobre świadectwo pracy jako wolontariusz tylko w przypadku, gdy faktycznie wykazałeś się pracowitością, odpowiedzialnością i rzetelnością. W każdym innym przypadku odpowiadacie "bardzo nam przykro, ale jako wolontariusz nie sprawdziłeś się i nie wolno nam wydać listu, ponieważ musiał by on zawierać także krytykę i negatywny opis.
W ten sposób wyrobicie markę u siebie bycia wolontariuszem. Nie każdy może nim być, nie każdy (jeżeli zawodzi) może otrzymać pochwałę.

To działa, uwierzcie mi. Może potrzeba będzie trochę czasu na rozkręcenie, ale korzyści dla zwierzaków będą znacznie większe.

Zapytałam moją córkę co ona by zrobiła jakie pismo (ogłoszenie) by napisała, aby zachęcić do wolontariatu młodzież i poprosiłam, aby to Wam napisała. Pomysł naprawdę jest strzałem w dziesiątkę. Młodzież teraz zabiega o wszelkie listy referencyjne, które może potem wykorzystać jako załączniki szukając możliwości zarobku. Wszędzie też o takie pytają.

Posted

Obecnie w wielu gimnazjach dzieciaki zbierają punkty za tzw. pomoc społeczną, wolontariat. W zależności od instytucji - szpital, przedszkole, schronisko itp są rózne ilości punktów. Punkty te decydują przy wyborze szkoły średniej.

Posted

modliszka84 napisał(a):
Obecnie w wielu gimnazjach dzieciaki zbierają punkty za tzw. pomoc społeczną, wolontariat. W zależności od instytucji - szpital, przedszkole, schronisko itp są rózne ilości punktów. Punkty te decydują przy wyborze szkoły średniej.

Czyli takie listy referencyjne mogą zachęcić młodzież do wolontariatu w schronisku. I tu jest pole do naszej działalności . Taką młodzież zebrać i poprzez pracę i opiekę nad zwierzętami wychowywać ich i uwrażliwiać na braci mniejszych

Posted

dziewczyny mogę porobic psiakom ogloszenia na allegro i ale gratce!
ale zajmę się tym jutro bo dziś się chyba nie wyrobię apoza tym muszą dotrzec pieniądze na moje konto w allegro zebm mogła je wysawić.

Posted

Maleństwo właśni śpi wtulone w moje kolana:lol:. jest słodziudka tylko jeszcze troszkę nieufna!! pierwszą nockę spała w swoim łóżeczku w pokoju, ale już dziś w nocy wygoniła mojego Kacpiego z jego łóżka (które stoi prze naszym łóżku) i sama się tam zabookowała:evil_lol:!! troszkę jeszcze musi się przyzwyczaić! Kacpi jest dużym psem i troszkę zwariowanym i jak ją zaczepia do zabawy to chowa się za moje nogi!! nie wie o co mu chodzi!! choć dziś rano zaczeła go zaczepiac!! ale co go trąciła (i szczekneła na niego) to uciekała do łóżka i rozkładała się przed nim na plecy!!wydaje mi się że musi się jeszcze dużo nauczyć bo od mamy nie przejeła żadnych zachowań współżycia w stadzie!!! dam jej jescze tydzień i jak nie bede umiała jej zsocjalizować poproszę o pomoc znajomą behawiorystkę!!
poza tym mała dziś dostała 2 dawkę odrobaczenia!! dziś znów odwiedzimy weta bo ma rozwolnienie!!

Posted

Papudraczku, super, że mała ośmiela się powoli. Myślę, że szybko się nauczy życia w stadzie. Ją wychowywała dzika suka. Potem to schronisko, gdzie też kontaktu z człowiekiem nie miała. Dla niej życie w domu to całkowita nowość.

Anuka1 uważam, że twój pomysł jest świetny. Jak będę w schronisku, porozmawiam z kierownikiem, czy wystawiłby wolontariuszom takie listy. Myślę, że się zgodzi, a jak będziemy mieć jego zgodę, porobimy plakaty i rozwiesimy w szkołach.

Posted

Z tego co obiło mi się o uszy to bodajże w ekonomiku mają jakieś wymagane prace na punkty. Między innymi właśnie schronisko, ale nie wiem jak to w praktyce wygląda.

Posted

[quote name='GrubbaRybba']Papudraczku, super, że mała ośmiela się powoli. Myślę, że szybko się nauczy życia w stadzie. Ją wychowywała dzika suka. Potem to schronisko, gdzie też kontaktu z człowiekiem nie miała. Dla niej życie w domu to całkowita nowość.

Anuka1 uważam, że twój pomysł jest świetny. Jak będę w schronisku, porozmawiam z kierownikiem, czy wystawiłby wolontariuszom takie listy. Myślę, że się zgodzi, a jak będziemy mieć jego zgodę, porobimy plakaty i rozwiesimy w szkołach.

Pamiętaj jednak, ze to musi być ocena zgodna z faktycznym zaangażowaniem
i to lepiej, abyście wy przygotowywały opinię a nie schronisko. Schronisko przygotuje jednolita odwalankę

Posted

Faktycznie jest tam jedno takie iejsce, Aga jak zajrzy na wątek to na pewno zmieni

Dzwoniłam do kier. prosiłam, żeby nie wydał HS przypadkowej osobie, ale czy nie wyda... Zobaczymy, na razie kwarantanna.

Posted

czy ja dobrze liczę? Sa 3 szczeniorki sierotki i 2 z mamą? Oraz 2 mamusie, tak? Czyli razem 5 szczeniąt i 2 suczki dorosłe?
Które z nich mają szanse na domki stałe i tymczasy i które mają Allegro?

Posted

[quote name='GrubbaRybba']Ciotki, szukamy pilnie DT dla jamnisi. Ta sunia, dopóki miała szczeniaki, przebywała w szpitaliku. Tam było trochę cieplej. Teraz trafi do boksu zewnętrznego, a tam ma małe szanse na przeżycie. Ona jest chuda, osłabiona po macierzyństwie. Zamarznie tam. Plisss.... może ktoś zdecydowałby się zabrać sunię na DT.

Tu jej wątek: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=105998

Przygotujcie mi na wieczór informacje o niej (tekst) i zdjęcia , rzucę ją na ogłoszenia

Posted

Odebrałam dziś pierwszy telefon w sprawie Shaggiego. Dzwoniłam pani ze Swarzędza. Jej mama ma jednego staruszka shitz shu i chce drugiego psiaka. Pani jest gotowa przyjechać po psa. Ma jeszcze dzwonić, jak dokładnie omówi sprawę z mamą. Jeśli wszystko się uda, potrzebna będzie wizyta przedadopcyjna.

Trzymajcie kciuki!

Posted

GrubbaRybba napisał(a):
Odebrałam dziś pierwszy telefon w sprawie Shaggiego. Dzwoniłam pani ze Swarzędza. Jej mama ma jednego staruszka shitz shu i chce drugiego psiaka. Pani jest gotowa przyjechać po psa. Ma jeszcze dzwonić, jak dokładnie omówi sprawę z mamą. Jeśli wszystko się uda, potrzebna będzie wizyta przedadopcyjna.

Trzymajcie kciuki!

Czy po głosie nie wyczułaś w jakim wieku jest ta pani i ile lat może mieć mama.Czy Pani wie, że piesek będzie po sterylce?
U mnie na osiedlu na wiosnę starsza pani kupiła z jakiejś hodowli shitz shu
Na jesieni jak mnie spotkała , to bardzo narzekała, że z pieskiem nie daje sobie rady i dzwoniła do hodowli, aby go zabrali, ale nie byli zainteresowani. Starszy piesek będzie spokojniejszy ale koniecznie wykastrowany.