Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mypracowałysmy i metoda drzewa i zmieniania strony i metodą start - meta------i kupa nic nie działa----suka jak jest w trybie sesji to przy nodze sie trzyma -ale juz jak cwiczymy luźną smycz to jest problem. Zaczęłyśmy uzywac halti---sunia chodzi o wiele spokojniej na nim choc ma napady ciagniecia co doprowadza do bezsensownej szarpaniny która wcale mi sie nie podoba i nie miesci sie w kanonie pozytywnego szkolenia
wiec prosze o rade bo z kantarkiem nie duzo miałam do czynienia:
-czy na kantarze chodzimy tylko gdy nie mamy czasu na prace nad luzna smycza?
-jak wykozystac kliker w uczeniu luznej smyczy( mi to tu nie pasuje bo kliker to marker i pes moze nie skumac ze chodzi nam własnie o luzna smycz)
-kiedy zaczac i jak wycofywac kantar bo z tego co mui mówiono mam wykrztałcic u psa odruch skretu głowy w moja strone( tak jak bym zciagała kantarek) po lekkim nacisku na obroze
- czy kantar moze słuzyc korekcie w chwili gdy pies na kogos zaczyna szczekac?

• Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kantar nie służy do korygowania, zresztą to takie mało pozytywne i klikerowe:diabloti:

Ja rozumiem kantar jako managment kiedy nie ćwiczy się luźnej smyczy. Drzewko poszerzyłam o powrót psa i start dopiero jak pies jest obok mnie i się ciut wyciszy siedząc/wracając.
Nie klikam luźnej bo szybko z zaznaczania luźno doszłyśmy do równania przy nodze, a nie o to chodzi. Używam za to komendy-markera bo jest mniej pobudzająca i zaznaczam nią luźną smycz kiedy widze że pies po napięciu jej sam automatycznie luzuje.

Posted

ja mam 2 letnia suke która strasznie ciagnie. jesli jest w trybie sesyjnym idzie ładnie pszy nodze ale jak juz idziemy na spacer normalnie ulica to ciągnie. cwiczyłysm drzewo - na napiecie smyczy stawałam suka luzowała ruszałam - ale za kilka kroków to samo i tak w kółko, cwiczyłysmy z zmianą kierunku i znów to samo wracała za mna i znow ciagneła-kupiłysmy kantar-----są chwile kiedy idzie na nim ładnie ale czasami łepek chce sobie ukrecic- ale z 2 str nie chce do konca rzycia chozic z nia na kantarze-kiedy i jak moge go zaczac eliminować?

Posted

Na strasznie ciągnącego psa rzeczywiście jest to jakieś wyjście ja osobiście na własnym psie nie próbowałam i nie zamierzam ja raczej robię tak że gdy pociągnie przyciągam go do siebie i tak za drugim razem przestaje(prowadzę go na szeleczkach, zwykłych;))

Posted

w-lenka a próbowałaś zmienić obrożę na szelki lub na odwrót? W obydwu ma utrwalone ciągnięcie?
I jeżeli istnieje taka możliwość spróbuj zmęczyć psa przed ćwiczeniem luźnej smyczy - jak pies nie ma siły iść to o ciągnięciu nawet nie myśli:evil_lol:

Posted

Kantarki i wszelkie takie są chyba trochę za mało delikatne, delikatnie mówiąc.
Chyba psiaka raczej trzeba wychowywać, a nie tresować, raczej nigdy nie powinno się psa łamać.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

ja mam podobny problem jak w-lenka , tylko że moja suka ma dopiero 8 miesięcy, jednak siły trochę już ma. Mamy ogromny problem z ciągnięciem, to już utrwalony nawyk :( pracujemy kilka miesięcy nad chodzeniem na luźnej smyczy, ale ona jak to labrador ma mnóstwo energii i nie ma "czasu" na skupianie się.
Stosujemy głównie metody pozytywne, ale efekty nie są zbyt zadowalające. Co prawda doszłyśmy do momentu , że da się iść zwolnionym krokiem i czasem mała zwalnia żeby iść obok mnie, ale z reguły ciągnie do wszystkiego co się rusza i nie tylko.
Próbowałyśmy już drzewek, zawracania, odwracania,kliknia za spokojne chodzenie... aż w końcu kupiłam kantar, ale po dwóch wyjściach doszłam do wniosku , że to guzik warte bo nic a nic nie uczy, jedynie maskuje problem.
Może mi ktoś pomóc? trochę już nie panuję nad sytuacją :(