YoungLADY Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 dział przeczytałam cały (a trzeba przyznać, że jest dość obszerny...) ale odnoszę wrażenie, że się nie rozumiemy:shake: mówiąc LUŹNO nie mam na myśli kolczatki, która jest tak szeroka, że możemy ją psu ściągnąć z szyi bez odpinania... kolczatka powinna przylegać do karku psu, ale nie ŚCIŚLE (!) odniosłam wrażenie, że sugerujesz, iż kolczatka powinna wbijać się psu w kark... a to przecież nie o to chodzi...:shake: mylę się? Quote
WŁADCZYNI Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 Mylisz, kolczatka powinna przylegać, ale nie być za mała i wrzynać się. ja nie miałam problemów z utrzymaniem ASTowatej suki, zjadającej inne psy, pitowatego też nie. Suczka nigdy na kolcach, pit niestety tak choc mi się go lepiej prowadzała w zwykłej obroży/łańcuszku. Tuż obok mnie mieszka suczka ONka - bardzo ładna, ale super agresywna od malucha kilkutygodniowego. CHodzi na kolcach jakiś czas temu wyciągneła z klatki swoją właścicielkę, mimo kolcy, na szczęście obok był mąż tej pani i przytrzymał psa. I tu nie widzę sensu kolcy. Tak jak na łaciatym kundelku przed kolano - pies zawsze smycz+kaganiec, zero szkolenia, dziecko prowadza też na kolcach ale nie używa, tatuś psa za kolce podnosi. Pies jak był agresywny tak jest dalej. Bez sensu. Quote
Berek Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 Bez sensu jest głupie i nieodpowiednie użycie KAŻDEJ obroży i KAŻDEGO sprzętu. :cool3: Prawidłowo założona kolczatka ma być zapinana na psie, nie wbijać się, ale być stosunkowo ciasno zapięta, wysoko, tuż pod uszami. Jej użycie polega na krótkich, zdecydowanych ruchach, błyskawicznym rozluźnianiu (krótki bodziec, nic co się przeciąga) i natychmiastowym odstresowaniu psa. Niestety ludzie zakladają to na psa i czekają na cud... A już najbardziej takich kocham, co zakladają to psom... kolcami na zewnatrz. To po co kolce, skoro aż tak boli serduszko na mysl o ukłuciu ukochanego zwierzątka w szyjkę? :evil_lol: Quote
ayshe Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 bo moze chca zeby pies byl grzeczny ale zeby mu sie te straszne kolce w szyjke nie wbijaly?:cool3::diabloti:.zjesc kotlet i miec kotlet:razz:. kolce zapina sie ciasno za uszami.:p Quote
WŁADCZYNI Posted March 1, 2008 Posted March 1, 2008 o kolcach na zewnątrz słyszałam że atakujący pies który rzuca się do gardła nadzieje się na kolce, ale nie wiem ile w tym prawdy. Bez sensu jest głupie i nieodpowiednie użycie KAŻDEJ obroży i KAŻDEGO sprzętu. chyba sobie wyhaftuję i powieszę nad łóżkiem;) Quote
Abi Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 He, he - jesli ktos nie jest w stanie zapanowac nad psem to go nie powinnien miec, ot co - jak czytam "moj ast nosi kolce, bo gdyby mi sie wyrwal pogryzlby inne psy" :shake: - co to znaczy, SZOK - a jesli kolczatka peknie? Panowanie nad psem to nie kontrola fizyczna, ale madrze pojmowana przyjazn, ktora sprawia, ze to nie my idziemy na spacer z psem, ale pies z nami. No i ponadto w tym watku sa dwa rozne tematy, kolczatka - "lek na cale zlo" i "kolczatka droga do sukcesu", pierwszy temat nie wart uwagi, drugi znacznie ciekawszy. Quote
Daga&Maks Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 szkolenie kolczatką jest bez sensu.Przecież tym nic się nie osiągnie.Po co wogóle ktoś wymyślił kolczatki:shake: Quote
Berek Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 A możesz podać podstawy Twojego kategorycznego stwierdzenia? :crazyeye: Quote
asher Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Berek napisał(a):A możesz podać podstawy Twojego kategorycznego stwierdzenia? :crazyeye: Oj, tam, głupio się pytasz. Przeciez wiadomo, ze wystarczy pieska kochać, a on nam się odwdzięczy :loveu::lol: Co do sposobu upinania kolczatki znam dwie teorie. Jedna - że za uszami, szarpnięcie jest boleśniejsze (co czasem może być zaletę, czasem wadą), ale za to mniejsze jest ryzyko urazów krtani. Druga - że na szyi, bo to mniej bolesne, ale ze względu na ryzyko urazu trzeba szarpać z wyczuciem. W żadnej psiej szkółce w Polsce nie widziałam kolców tuż za uszami. Quote
YoungLADY Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 marmara_19 napisał(a):scisle przylegac nie znaczy wbijac sie;/ w takim razie przepraszam, ale gdy mnie brutalnie skrytykowano i (w pewien sposób) objęto stronę tej pani, o której wcześniej pisałam - naszła mnie wizja tego psa, któremu (naprawdę) te kolce wbijają się w kark:shake: pies był przez 2tygodnie u nas w schronisku, więc dokładnie widziałam. nosi tą kolczatkę stale, a kolce tak mu się w szyję wbijają, że już prawie w ogóle sierści na szyi nie ma:oops: aż się nie miło patrzy. stąd moja reakcja:roll: Quote
WŁADCZYNI Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Ja nie neguję skuteczności i potrzeby użycia, ale ciężko mi uwierzyć że aż tyle psów wymaga używania kolcy, w dodatku przez całe życie. Widziałam tak luźne kolce że jak pies galopował to przesuwały się przez całą długość szyi - porażka. Asher napisał(a):Oj, tam, głupio się pytasz. Przeciez wiadomo, ze wystarczy pieska kochać, a on nam się odwdzięczy mam wyrodne zwierzę:cool3: trudno, następne kilka(naście) lat spędzę dręcząc ją szkoleniem i zabawą:evil_lol: Quote
YoungLADY Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 i właśnie o to chodzi. psy noszą, "bo duży":shake: albo, że "łańcuch na szyi ładnie wygląda":angryy: a tak w ogóle to kolce=pies agresywny=strach innych ludzi="ach, ale ja jestem boski, z takim pieskiem się pokażę":angryy: brak słów:shake: Quote
Berek Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Nie uważam że akurat w tym przypadku generalizowanie jest dobrą rzeczą. :shake: Część ludzi używa kolczatek ponieważ uzyskują JAKIŚ efekt - w porównaniu z tym, co działo się na zwykłej obroży. Zazwyczaj tak dzieje się w przypadku psów temperamentnych ale miękkich, ktore gasi co nieco każdy nieprzyjemny bodziec. I tak to się dzieje - ludzie nie mając wiedzy o tym jak pracuje się na kolczatce i tak ją zakładają. :p:cool1: NIekiedy zaś calkiem ładnie idzie niektorym prowadzenia psa na kolcach - czasami widuję osoby świadome, choc, przyznam, rzadko. :evil_lol: Asher... piszesz: "Jedna - że za uszami, szarpnięcie jest boleśniejsze (co czasem może być zaletę, czasem wadą), ale za to mniejsze jest ryzyko urazów krtani. Druga - że na szyi, bo to mniej bolesne, ale ze względu na ryzyko urazu trzeba szarpać z wyczuciem. Alez kolczatka ma być dla psa nieprzyjemna. Bodziec ma być przykry - po co męczyć siebie i psa dodatkowo? Po to się zapina wysoko, zeby przy stosunkowo małym przyłożeniu siły to działało. W żadnej psiej szkółce w Polsce nie widziałam kolców tuż za uszami. A widujesz dużo dobrych szkoleń grupowych? Quote
asher Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Berek napisał(a):Alez kolczatka ma być dla psa nieprzyjemna. Bodziec ma być przykry - po co męczyć siebie i psa dodatkowo? Po to się zapina wysoko, zeby przy stosunkowo małym przyłożeniu siły to działało. No wiem, że ma być nieprzyjemna. Nie mogę sobie przypomniec, gdzie ja o tym czytałam, odesłałabym cię tam, bo z tego co pamiętam argumentacja była dośc rozsądna. Ale nie pamiętam jej na tyle dobrze, żeby tu dokładnie ją przytaczać. Berek napisał(a):A widujesz dużo dobrych szkoleń grupowych? Hmmmm... Niech pomyślę... Nie :lol: W ogóle uważam, że szkolenie grupowe to wielka pomyłka. Na pracę w grupie to sobie mogą pozwolić przewodnicy już co nieco kumaci, nad którymi szkoleniowiec nie musi cały czas czuwać. Poczatkujący niewiele z grupowego szkolenia wyniosą, nie ustrzegą się błędów, bo nawet najlepszy szkoleniowiec nie jest w stanie się sklonować, żeby każdemu w odpowiedniej chwili doradzić, wskazać, co robi źle. Inna sprawa, że naprawdę dobry szkoleniowiec na grupowe szkolenie początkujących kursantów raczej się nie porwie. No, chyba, że w naprawdę małych grupkach. Quote
an1a Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 Kolczatka za uszami, czyli bliżej pyska psa ułatwia panowanie nad nim, szarpnięcia nie muszą być wtedy mocne, bo pies po prostu nie ma jak pociągnąć mocniej... Jest to pomocne przy przechodzeniu obok innego psa, mój nie ma wtedy jak wyrwać się do tego drugiego. U silnego psa kolczatka na samym dole nie daje żadnych rezultatów, mój na tak założonej kolczatce zachowuje się jak na zwykłej obroży - czyli mogę latać na wszystkie strony. Wypróbowałam dużo metod przed założeniem kolczatki i dla mnie było to ostatecznością. Quote
saJo Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 an1a napisał(a):Kolczatka za uszami, czyli bliżej pyska psa ułatwia panowanie nad nim, szarpnięcia nie muszą być wtedy mocne, bo pies po prostu nie ma jak pociągnąć mocniej... Nie, nie ma jak pociagnac, tylko jak pociagnie to go boli bardziej, niz przy kolczatce nisko zalozonej. Nie tworzmy teorii w stosunku do spraw oczywistych. Quote
an1a Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 saJo napisał(a):Nie, nie ma jak pociagnac, tylko jak pociagnie to go boli bardziej, niz przy kolczatce nisko zalozonej. Nie tworzmy teorii w stosunku do spraw oczywistych. Jeśli nie ma jak pociągnąć, to nie ciągnie... A ja nie trzymam go wtedy za smycz tylko za kolczatkę i blisko przy sobie. Zależy co kto uważa co bardziej boli, bo dobrze wykonana kolczatka nie ma za zadanie boleć, bo to samo można powiedzieć o łańcuszkach że pies przecież się dusi i odcina dopływ tlenu :roll: Quote
Zarazah Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 an1a napisał(a):dobrze wykonana kolczatka nie ma za zadanie bolećNie. A co ma za zadanie? Kilka postów wyżej ktoś napisał, że ma właśnie boleć. Po to jest. Chyba nie po to, by łaskotać. Quote
an1a Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 Zarazah napisał(a):Nie. A co ma za zadanie? Kilka postów wyżej ktoś napisał, że ma właśnie boleć. Po to jest. Chyba nie po to, by łaskotać. To ma być nieprzyjemny bodziec a nie ból... Quote
YoungLADY Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 an1a napisał(a):To ma być nieprzyjemny bodziec a nie ból... dla mnie kolce, które wbijają się w szyję - to ból:p o nieprzyjemnych bodźcach to mówią wykładowcy biologii:roll: i o to chyba chodzi... ciągnięcie smyczy kojarzone z bólem=ładnemu chodzeniu na spacerze taka terapia awersyjna;) (jeśli ktoś odpowiednio się za to zabiera:roll:) Quote
Berek Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 Widać szlachetny zapał i małą znajomość tematu. :lol: :evil_lol: Wbrew pozorom umiejętne zastosowanie kolczatki bynajmniej nie gasi psa, nie kojarzy mu się z bólem i nie powoduje u niego zbytniego stresu - zwłaszcza w użyciu czysto sportowym. Oczywiście - kwestia odpowiedniej motywacji "w drugą stronę" się kłania. Quote
YoungLADY Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 nie twierdzę, że dla psa jest to strasznie stresujące i nieprzyjemne;) ale powoduje ona ból:diabloti: lekki co prawda, ale potrzebny:roll: o nieprzyjemnym bodźcu możemy mówić stosując OI:oops: Quote
Berek Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 Wbrew pozorom dla psów wielce okrutna jest ... przemoc psychiczna. Niestety wielu właścicieli stopniuje poczucie własnej "dobroci dla zwierzątek" po ludzkiemu właśnie - czyli, dąsam się na pieska albo co najwyżej na niego krzyknę - och, nic takiego.... to tylko drobiazg... ale ktoś zakładający kolce to obrzydliwy okrutnik. :lol: Quote
an1a Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 YoungLADY napisał(a):dla mnie kolce, które wbijają się w szyję - to ból:p o nieprzyjemnych bodźcach to mówią wykładowcy biologii:roll: i o to chyba chodzi... ciągnięcie smyczy kojarzone z bólem=ładnemu chodzeniu na spacerze taka terapia awersyjna;) (jeśli ktoś odpowiednio się za to zabiera:roll:) Zapraszam do siebie, zobaczysz psa którego boli chodzenie w kolcach :) A jak nazwiesz bodziec np. oe? pieszczenie? Oczywiście ból też można zadać kolczatką, ale mowa jest o normalnym szkoleniu, bez wyżywania się na psie i normalnej sytuacji a nie przypadku gdy pies jest agresywny i w amoku. Uczyłam swojego chodzenia przy nodze na kolczatce - czynność nie wymagająca dużego szarpania, do tego komendy głosowe i pies teraz słysząc dźwięk kolczatki zwalnia... Quote
Recommended Posts