Ania B Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 Nic o tym nie słyszałam. Chyba poza obrożami i preparatami stosowanymi na skórę nic innego nie ma, a i tak nie zawsze działają. Quote
Ania W Posted March 15, 2008 Posted March 15, 2008 o ile wiem nie ma szczepionki na babeszję. Co więcej używanie rożnych preparatów odstraszających kleszcze ale to też nie daje 100% pewności. Poprostu trzeba uważać i być czujnym, bo to nieprawda, że tylko psy chodzące do lasu są zagrożone - mnóstwo kleszczy jest w trawach. A tak z innej beczki - Ula macie odwieszony zakaz wchodzenia do schronu? Quote
ULKA12 Posted March 15, 2008 Author Posted March 15, 2008 Tak. Chociaż dzisiaj znowu chcieli nas z tamtąd pogonić. Musiałyśmy dzwonić do prezesa:diabloti: Powiedzcie skąd u psów zamkniętych w kojcach kleszcze? A są, sama widziałam. Quote
ULKA12 Posted March 16, 2008 Author Posted March 16, 2008 I co z Bajką polepszyło się jej? Aż boję się pytać:shake: Quote
Ania B Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Na razie trudno powiedzieć. dziś Bajka miała kolejną kroplówkę, tym razem dożylnie + antybiotyki i furosemid. Jest słabiutka, prawie cały czas śpi. Nawet nie męczymy jej spacerami, siusia w domu. Mam nadzieję, że leki zaczną działać i jutro będzie lepiej. Oczywiście jutro kolejna wizyta u weta. Póki co Bajcia jest barzo biedniusia:placz: Quote
Ania W Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 a bardzo ciemny ma mocz? Co mówi lekarz na temat jej stanu? Quote
Ania B Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Dziś już mocz jest ok, słomkowy. Co do rokowań wszyscy mamy nadzieję, (wet też), że uda się Bajkę z tego wyprowadzić. Niestety wczorajsze wyniki krwi nie są dobre, próby wątrobowe i mocznik bardzo podwyższone, ale z kolei morfologia, jak na jej stan, prawie w porządku. Praktycznie całe popołudnie Bajcia przespała (a ja mam nadzieję, że sen to zdrowie). za chwilę spróbuję dać jej jeść, może się skusi, ale wetka powiedziała żeby jej nie zmuszzać. Zobaczymy, co powiedzą jutro. Quote
Ania W Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 trzymam kciuki i jestem dobrej myśli. Wyniki krwi nie mogą być dobre bo jest poważnie chora ale z drugiej strony nie są tragiczne - morfologia dobrze wróży! Quote
Ania W Posted March 16, 2008 Posted March 16, 2008 Podpytałam znajomą wetkę: próby wątr są przy babeszii zawsze podwyższone- rozpad krwinek, a czesto mocznik także bo się kłębuszki zapychają i gorsza filtracja. dobrze ze morfologia w normie jak jest kiepska morf, duży spadek czerwonych to kiepsko- czasem trzeba transfuzję robić. Jeżeli jest filtrowana (kroplówki) to powinno być ok. Czy dostaje coś osłonowo na tą wątrobę? Quote
Ania B Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Nie odzywałam się, bo nie chciałam zapeszyć. Wygląda na to, ze najgorsze minęło:multi:. Dziś rano Bajka zjadła z dużym apetytem i chętnie wyszła na spacer, po powrocie wpakowała się do łóżka, a ja z radości jej z niego nie wyrzucałam. Niestety musiałam iść do pracy, mało tu jajka nie zniosłam z nerwów:evil_lol:. Ale przed chwilą dzwonił syn. Wrócił ze szkoły i wszystko jest ok. Bajka z radości próbowała nawet skakać. Zobaczymy co powie wetka po południu. Quote
Ania W Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 No to wielkie UFFFFF ! ;) No jak już suka ma apetyt do musi być dobrze:) Quote
Ania B Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Jesteśmy już po wizycie u weta. Bajka dostała jeszcze dożylnie kroplówkę + wszystko inne. Jutro być może nie trzeba będzie robić wlewu. Teraz jeszcze antybiotyk do końca tygodnia, a potem powtórka badań. Bajcia jest jeszcze słabiutka, nawet po krótkim spacerze śpi jak zabita. A ja się chyba do niej przyłącze, bo teraz czuję jak odchodzi mi stres. Przez weekend było naprawdę ciężko. Quote
ULKA12 Posted March 17, 2008 Author Posted March 17, 2008 AniuB po raz kolejny uratowałaś Bajce życie:modla::modla::modla: Na razie, nie dziękuję bo jestem przesądna:diabloti: Quote
Ania B Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Bardzo dziękuję, ale uznanie należy się Wam:oops:. Bo przecież bez Waszej świątecznej akcji Bajka nie miałaby żadnych szans. A tak w ogóle idzie ku dobremu. Wieczorem Bacia bardzo ożywiła się na widok lodów, ogon latał jak szalony:evil_lol:. A w nocy wpakowała się do łózka syna i spała z nim całą noc. Quote
ULKA12 Posted March 18, 2008 Author Posted March 18, 2008 Skoro potrafi wpakować się do łóżka to musi być dobrze. Zastanawiam się tylko jak wy ją tego oduczycie :evil_lol: Kiepsko to widzę. Quote
Ania B Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 Do spania psa w łóżku jesteśmy przyzwyczajeni, nasza Wikusia spała z nami cały czas i wcale nie chciała się tego oduczyć. Syn się wycwanił i zamknął swój pokój. Bajcia spała na swoim posłaniu i dopiero ok. 5 rano wlazła do łózka się porzytulać. Mój mąż tylko skomentował: "no tak, koń w łóżku":diabloti:. Wczoraj Bajka dostała już tylko antybiotyk i dodatkowo obróżkę Preventic. Wcześniej była zabezpieczona Frontlainem, ale nie wiem, czy nie zadziałał, czy kleszcz zaatakował wcześniej. Słyszałam, że dobrą obrożą jest też Kiltex Bayera. Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie albo możecie coś polecić? Chociaż to pewnie indywidualna sprawa każdego zwierzaka. Bajcia ma się dobrze, apetycik dopisuje:evil_lol:. Quote
Olga132 Posted March 25, 2008 Posted March 25, 2008 jeśli chodzi o kleszcze to ja uzywałam obroży ochronnej firmy Bayer. Bardzo dobra ale ma jedna potworna wadę- bardzo ja czuć. Teraz używam zakraplaczy na skórę Fripex i też jestem zadowolona (odpukać) Quote
Ania B Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 Bajcia ma się dobrze. Apetyt jej dopisuje aż za bardzo, próbuje nadrobić to co straciła (2 kg w ciagu 3 dni). W sobotę idziemy na badania kontrolne. Mam nadzieję, ze będą dobre, bo patrząc na Bajkę wcale nie widać, że niedawno była bardzo chora. Obroża Preventic jest mocno miętowa (też ma silny zapach, pierwszego dnia bolały nas głowy) i na razie skuteczna (obsesyjnie po każdym spacerze szukam kleszczy). Wetka na razie poleciła tę, bo Bajka jest dodatkowo zabezpieczona lekiem który dostała (podobno utrzymuje się w organiźmie ok. 3 m-ce), później też kupimy bayeroską (czym pachnie) Quote
hankag Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 tez....śmierdzi :evil_lol: ...mysle ze nawet wolalabym miete ...a po deszczu ło matko :angryy: .... ja tez juz oglądam obsesyjnie Nelke ....nie zapeszając ... ale zaraz sie zacznie sezon mazurowo -dzialkowy ... wtedy kropelki promeris duo ( tak na 2 miesiace )...bo one dodatkowo dzialają przeciw swierzbowcom ...a dzialkowego Miska na to leczylam ...wiec Nelce i jemu podaje co 2-3 miesiące Quote
Ania B Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 Witam! Bajcia jest po kontrolnych badaniach - wszystko jest ok:lol: Humorek i apetycik dopisują. Mamy troszkę problemów na spacerach, bo Bajka jeszcze przez chorobą miała scysję w parku z inna suką. Od tamtego czasu Bajka jest trochę nerwowa, jak tylko coś się jej nie spodoba to się najeża, warczy i pokazuje ząbki:mad:, albo chowa się za mnie. Próbujemy z tym walczyć, wszystkie rady mile widziane. Zwłaszcza, jak zbiera się więkasza grupka psiaków (tzn. więcej niż dwa) Bajka sie denerwuje. Póki co staramy się unikać większych grup, ale zdecydowanie widać wycofanie Bajki, niechętnie przyłącza się do zabaw. Wczoraj nawarczała nawet na jamniczka, który zdecydowanie Bajcię kocha. Jak tylko ją zobaczy, staje na dwóch łapkach i daje jej buźki:evil_lol:. Aniu W. - wczoraj w parku spotkałyśmy ogara. Prawie jak skóra sciągnięta z Bajci (prawie robi różnicę:oops:), a Pani pieska stwierdziła, ze szkoda, że Bajka jest po sterylce, bo byłyby ładne dzieci:evil_lol: Quote
Ania W Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 :mad:No ja dam tej pani ładne dzieci;) W fundacji czekają na dom ładne dziecie "bardzo prawie sznaucerki" i mały prawie pinczerek...długo czekają:roll: Aniu, mam prośbę, dopytaj się następnym razem co to za pies (imię i przydomek hodowlany) - jestem bardzo ciekawa co to był za ogar.:cool3: Bajka jest rasowym chartoogarem;) Quote
Ania B Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 Jak spotkam Panią to dopytam, bo wczoraj widziałm ja po raz pierwszy. Być moze spaceruje w innych godzinach lub była tam przypadkiem. Quote
Recommended Posts