albiemu Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Moja opinia na temat wystaw oraz wiedza o nich jest dość ... hmmm .... przykra. Weroniko - wystawy to miejsce dla najczęściej miłosników zwierząt, którzy (tutaj nie moge uogolniać) ale często posiadanie psa traktują jako zawód ktory daje zarobek. Szkoda że nie ma tam najwiekszej ilości miłośników zwierząt, bez względu na rasę, pochodzenie, wiek itd ... Nie ma co - ja bardzo sie cieszę, że udało się uzbierać Wam taką kwotę ! :D GRATKI! Quote
Rafal StWola Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Zgadzam się z opinią że każdy zwierzak na szacunek zasługuje ...czy rasowy czy nie .... Jednak do końca sie zgodzić nie mogę z teoriami na temat rasowości .... rasowe psy też po schroniskach cierpią ( jest ich mnóstwo ) .... i nie każdy OPIEKUN psa rasowego tylko ze względu na reprezentacyjność zwierzaka decyduje się na adopcje czy kupno .... Szkoda że tak mało osób pomaga swym wymażonym nawet rasowym stworzeniom .... i tak samo jest podłe porzucenie ( w najlepszym przypadku ) rasowego psa lub kota czy kundelka itd .... Najgorszym w tym wszystkim jest brak jakiejkolwiek kontroli nad sprzedaża czy chodowlą a także nad odpowiedzialnością za zwierze ( rasowe czy nie ) ich przyszłych opiekunów .... Wystarczy przejżeć kilka stron z Dogo by dowiedzieć sie o tym że nie tylko kundelki cierpią po schronach .... A co do adopcji ... lepiej że nie wzieli jeśli by mial być to odruch chwilowego zafascynowania czy też współczucia ..a skończyc by sie mógł źle .... Quote
żaba88 Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 A wszystko wiąże się z naszym beznadziejnym prawem... Zero pomysłu i chęci ze strony stołkowatych... Quote
MagdaH Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 [quote name='Rafal StWola'] Najgorszym w tym wszystkim jest brak jakiejkolwiek kontroli nad sprzedaża czy chodowlą a także nad odpowiedzialnością za zwierze ( rasowe czy nie ) ich przyszłych opiekunów .... Na wątku tyskiego haszczaka jest, niestety, potwierdzenie słów Rafała :shake:...byłam w schronie, hasio cudny, poprzedni właściciele kompletnie nieodpowiedzialni ludzie, charakter psa totalnie rozwalony, zwichrowany...Sorki za offa, ale jak poczytałam se nowe posty i zobaczyłam awatar Rafała, to mi się hasiu nasunął na smutny przykład :-( http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=117388 Quote
MagdaH Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 Zresztą, co ja daleko szukam: moja sąsiadka trzy lata temu, kupiła yorka (pasował do jej mercedesa, różowej torebki i białych kozaczków, no i w ogóle taki twarzowy i trendy), kilka miesięcy temu urodziła dziecko, a psa (jak się niedawno okazało) wyrzuciła, bo "szczekał na dziecko, kiedy płakało". Pies całkowicie podporządkował sobie ją i męża, a teraz pojawiło się dziecko i był problem z zazdrośnikiem...nawet nie zadała sobie trudu, żeby znaleźć mu inny dom...wolę nie myśleć, co by zrobiła jakby jej się dziecko znudziło, albo okazało się, że nie pasuje do torebki, kozaczków i rzyga na tapicerkę w mercedesie:shake: Quote
MagdaH Posted September 8, 2008 Posted September 8, 2008 MagdaH napisał(a):...fakt...:p Poza tym ludzie muszą sami sobie uzmysłowić, że zwierzę to nie jest żyjątko stojące niżej na drabinie ewolucyjnej, bo na szczycie to przecież najważniejszy pan i władca - człowiek, ( niestety, wielu ludzi tak własnie uważa i - ostatnio usłyszałam, że - dla biednych ludzi to pieniędzy nie ma, a na psy miasto kasę znajduje ). Szlag mnie trafia, bo nie rozumiem dlaczego ludzie mają takie dobre mniemanie o sobie... Dodatkowa kwestia: za nieudzielenie pierwszej pomocy ofierze wypadku (ludzkiej) przepisy prawa przewidują odpowiedzialność karną...czy ktoś kiedyś został ukarany za nieudzielenie pomocy zwierzęciu, które uległo wypadkowi???? w końcu ofiara wypadku, to ofiara wypadku... Quote
Margo05 Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 W Was młodych cała nadzieja. Te stare pierniki mają wszystko w głębokim poważaniu. Ale w końcu się wykruszą. Quote
albiemu Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Młodych mamy naprawdę świetnych - w ekipie orzechowskiej np. :) Serce rośnie na ich pracowitość, staranie się i miłość do zwierząt. Ja naprawdę mam wielką nadzieję, że jeśli kiedyś będę miała dzieci wyrosną z nich tak wspaniali ludzie jak Ci z kórymi mam zaszczyt przebywać w schronisku. Wrażliwi i piękni. Ogólnie bo jakoś na sentyment mnie wzięło dzisiaj, przyznaje przez Żabę bo jakoś mnie rozczulił swoim serduchem ... wielką moją radością i szczęściem było poznać ich Wszystkich. Wiem jedno ... jeśli naprawdę się zagubię i będę potrzebować pomocy staną za mną jak jeden druh .... Pamiętajcie moja ekipo orzechowska ja za Wami też zawsze stanę bo jesteście WIELCY i bardzo potrzebni. Dziękuję Wam za wszystko. Wszystkim życzę takich przyjaciół jakich ja pozyskałam w Orzechowcach, miejscu kiedyś przeklętnym dzisiaj już tak innym, lepszym. Quote
Rafal StWola Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 MagdaH napisał(a):Zresztą, co ja daleko szukam: :shake: Nie trzeba daleko szukać Magda .... Ta sunia z mojego avatarka też ze schronu ....9 lat wykorzystywana do rozrodu a potem jak dostała guzów na narządach rodnych na śmietnik:angryy:.....nie wspominając o połamanych żebrach , mostku , przesunietym kręgu ledźwiowym itd itd ..... Żaba ma rację stołkowaci są tylko po to by na stołkach siedzieć .....jedynym przydatnym im narządem ciała jest ........ dupa ..... Quote
Neczka Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Zapraszam na wątek niewidomej Balbinki z Przyborówka... nikt do maleńkiej nie zagląda :shake: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=120100 Quote
MagdaH Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Rafal StWola napisał(a): Żaba ma rację stołkowaci są tylko po to by na stołkach siedzieć .....jedynym przydatnym im narządem ciała jest ........ dupa ..... Ja myślę, że jednak przydaje się jeszcze ręka, bo kasę za siedzenie lub za okazaną przychylność biorą, mimo wszystko, do ręki, nie do dupy...:roll: Quote
weronika1 Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Czy to się juz nigdy nie skończy......:shake: Oglądałam program w Polsacie i jestem w szoku , co to za babsztyl ta Ewa B. jak mozna było dopuscić to takiego cierpienia tylu zwierząt. Gdzie był urząd który miał zawarta umowę z tą naciagaczka ..:shake: Quote
albiemu Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 z innej bajki na chwilę - moje drogie rzeszowskie dogomaniaczki, chcę zorganizować nasze spotkanie np w przyszłym tygodniu i teraz moje pytanie - czy pasuje Wam czwartek np o godzinie 18? Nie będę dzwonić bo mi się pakiet wyczerpal a tu Was mam wszystkie :) Quote
Becia66 Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 albiemu napisał(a): Moje drogie rzeszowskie dogomaniaczki, chcę zorganizować nasze spotkanie np w przyszłym tygodniu i teraz moje pytanie - czy pasuje Wam czwartek np o godzinie 18? Mnie pasuje :lol:. Quote
Neczka Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 becia66 napisał(a):Mnie pasuje :lol:. Również ;) Quote
Kudłata Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 Halina, wybierasz się w najbliższym czasie do schroniska? Bo mam trochę kawałków styropianu to podrzucę do Ciebie jak coś. Jeżeli chodzi o przyszły tydzień to też jestem za. Quote
Becia66 Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 Poznajecie naszego Benka ? ....:crazyeye: Więcej jego zdjęc na wątku....chłopak odżył w nowym domku i ma sie znakomicie....:multi::multi::multi: Quote
halcia Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 Kudłata,jadę gdzies w środku tygodnia.Mozesz podrzucić Quote
MagdaH Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 [quote name='Margo05']Na dogo powstała z inicjatywy Rozi tzw. "Skarbonka" (pierwszy baner w moim podpisie). Zasada prosta - kto może wpłaca miesięcznie 5 zł. Może być więcej, mogą być również wpłaty jednorazowe. Pieniążki pójdą na psa staruszka. Rzecz polega na tym, że na koniec roku zebrana kwota będzie przekazana na wybrany wspólnie cel. Chodzi o to by jakiemuś staruszkowi zapewnić godziwie życie. Dlatego proszę byście zastanowili się, czy macie jakiegoś psa starowinkę i czy pieniądze mogą mu pomóc. Swoje propozycje składajcie tu http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=120296 I zapraszamy do Skarbonki :) Im więcej "składkowców" tym więcej szczęśliwych staruszków :loveu: ....emerytów Ci u nas moc...ale jestem za skarbonką:loveu: Quote
weronika1 Posted September 12, 2008 Posted September 12, 2008 Jaki ten Benio szczęśliwy.:lol::lol::lol: zupełnie się zmienił. Aż przyjemnie popatrzeć jaki ładny chłopak. Quote
Becia66 Posted September 13, 2008 Posted September 13, 2008 Przed chwilą nasz Zenuś odszedł za TM........:-(:-(:-(:-(:-( Pocieszające że w tej ostatniej chwili nie był sam, odszedł wśród osód które go kochały, w objęciach albiemu..... :-(:-(:-(:-(:-( Quote
Margo05 Posted September 13, 2008 Posted September 13, 2008 Zenuś :-(:-(:-( Przynajmniej nie będziesz już czuł bólu :-(:-(:-( Quote
MalgosMalgos Posted September 13, 2008 Posted September 13, 2008 Hurra!! jak wam pisalam w zeszlam tygodniu, wyslalm list obiegowy do przyjaciol z prosba o wsparcie w sprawie transportu darow do was. Wczoraj po powrocie do domu wielka niespodzianka po sprawdzeniu extra w tym celu zalozonego konta - Wplynelo 386 Euro z najlepszymi zyczeniami. Starczy na samochod do was i benzyne! Ciesze sie okrutnie, prawdopodobnie przyjedziemy w okolicach 3/ 4 pazdziernika - musze sie tylko skonsultowac z synem, ktory bedzie jechal polowe drogi. Pytanie do Beci66 o ewetualny kacik do spania przez 1 noc? Zeby wyeliminowac puste przeloty myslalam o bezplatnym transporcie spowrotem dla ktoregos z psiakow w naszej drodze powrotnej. Trase podam jutro po konsulacji z synoekspertem. Pozdrawiam serdecznie malgosmalgos Quote
Recommended Posts