Apbt_sól Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 i to wielka bo masa jest miesien a nie tłuszcz walajacy sie na boki - wlasnie czesto mylnie potrzegany jako masa. wyglad wyglądem ale zdrowie na pierwszym miejscu . Quote
darunia-puma Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 dokładnie nic dodać nic ująć laby maja niestety tendencje do tluszczu Quote
an1a Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 ja zauważyłam że jest bardzo mało labków bez problemów z nadwagą, szczupłych itp.. Większość to ciężkie kluchy. Quote
gops Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 mowimy tu konkretnie o jednym psie i uwazam ze jest troszke za gruby ale bez przesady...rozumiem ta roznice :eviltong: Quote
darunia-puma Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 to czy rinuś bedzie chciała go odchudzac to jej sprawa ale niestety musimy odpowiadac za zdrowie naszych psow i jesli pies jest za gruby to dla jego zdrowia powinien byc odchudzony a niestety laby tak maja ze szybko tyja i w pewnych momentach wygladaja jak bombki na choinke z chudymi nóżkami koszmar no ale własciciele czesato tego nie widza Quote
gops Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 no widzialam za grubego laba nie raz... i czesto widze otyle jamniki one chyba tez maja taka tendencje ;) Quote
Apbt_sól Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Bo tak juz sie utarlo ze musza mieć"mase" - podobnie jest z mopsami i boldogami francuskimi i angielskimi. Quote
darunia-puma Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 tak jak napisala wiola masa mylona jest z tusza a to juz jest koszmar Quote
gops Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 ja wlasnie niewiem czy ja mam jakis wyjatek jak widze asty lub mieszanki albo boksy i ich mieszanki to wszystko takie grubsze a kella ma zaprzyjaznionego asta z rodowodem i jest od niej miesiac satarszy czyli ma 6 i 5 miecha a wazy 4 kg wiecej...a kella jest wieksza na wysokosc..:roll: Quote
Apbt_sól Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Asty z reguły sa masywnymi psami - zresztą prawdziwa masa miesniowa widoczna jest przy calkowity odtluszczeniu, a getetyki tez sie nie przeszkoczy - czsem wlasciele probuja nadrabiac lichą mase miesniowa tluszczem . Waga docelowa reguloje sie czesto w wieku 2 lat i czasem az dziw bierze jak wygladal pies predzej - watro w okresie szczeniectwa uwazac na nadwage w tym wlasnie okresie ksztaltuje sie kosciec , scigna miesnie, jesli to sie zabiedna to juz pierwszy krok do kontuzjii. Trzeba czasem krytycznie spojrzec na swoje zwierze . Czesto wyznacznikiem zadbania zwierzecia jest jego otylosc i o zgrozo ten mit nadal jest powielany jak to ze suka powinna miec raz szczeniata :roll: Przyznaje sie bez bicia ze mi suka zatluscila na zime wazy jakies 25 kilo teraz i widoczny tluszcz :razz: w kazdym razie w ciagu miesiaca to zbijemy - wiec tragedii nie ma. Quote
gops Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 ja mja sucz sterylizuje jak tylko dorosnie ;) mam nadzieje ze jeszce przytyje moja chudzina :) Quote
darunia-puma Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 po sterylizacji zazwyczaj psy tyja choc nie zawsze jest to regułą ale zawsze jest szansa na male co nieco Quote
gops Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 w jakim wieku mozna suczke wysterylizowac? ona nie miala jeszcze nawet pierwszej cieczki :roll: Quote
an1a Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Mnie śmieszy budowa mojego :) ma 'ciężką' budowę na patykach Sunia mojej koleżanki z pracy po sterylce ładnie nabrała wagi, wcześniej był przeraźliwie chuda, nie chciała jeść, czuć było żebra i kręgosłup :) Quote
Apbt_sól Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 ana1 nie widac foty . wstaw miniaturke poczekaj do pierwszej cieczki i wtedy chlasnij . Quote
gops Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 :) tak wlasnie zrobie :) ja zdjecie widze i widze dwa ladne psy :diabloti: jak mi sie uda zrobic foto sylwetce mojej chudzinki to wstawie :) Quote
an1a Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Apbt_sól napisał(a):ana1 nie widac foty . wstaw miniaturke zrobione ;) nie ten link wkleiłam Quote
Apbt_sól Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 -edit- juz widze , jakis miks cholera wie co to;) Wazne było zdrowe:) A swoją droga ja lubie takie psy:) Quote
gops Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 mi sie wydaje ze kella jest ciezka ma 18 kg ale nie wyglada na tyle :roll: niewiem ....poczekam na ta sterylke a zanim dostanie pierwsza cieczke to pewnie zdazy przytyc :) Quote
an1a Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Apbt_sól napisał(a):-edit- juz widze , jakis miks cholera wie co to;) Wazne było zdrowe:) A swoją droga ja lubie takie psy:) Ja myślę że nawet ona nie wie co to :eviltong: jest ciężki (45kg). Ale ten na taczce waży ponad 20kg... moim zdaniem jest zbyt gruby... u otyłych psów z wiekiem też pojawiają się problemy zdrowotne? Quote
Apbt_sól Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 oczywiscie, kregosłop , stawy serce , oddychanie... sa o wiele bardziej narazone na roznego typu schorzenia. a ten taczce ile na wzrostu? Quote
an1a Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Apbt_sól napisał(a):a ten taczce ile na wzrostu? w kłębie poniżej kolana, może jak podniesie łeb będzie wystawał nad kolano :) Jakiś czas temu wet zalecił chyba dietę, ale chyba pies 'był za bardzo na niej głodny' i wrócił do normalnego jedzenia.. Quote
PATIszon Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Apbt_sól napisał(a):napewno ochrona stawow - raz od obiazenia , dwa przed urazami . . Od czego? ..... Quote
Apbt_sól Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Od obciązenia które niesie ze soba kazde kilo tłuszczu a dwa urazy na jakie pies otyly jest narazony przy kazdym wygibasie jaki wykona plus chodzenie po schodach np. Quote
PATIszon Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Aaaa obciazenia, ok. Nie zrozumialam wyrazu. Quote
Recommended Posts