Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 838
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to czy rinuś bedzie chciała go odchudzac to jej sprawa ale niestety musimy odpowiadac za zdrowie naszych psow i jesli pies jest za gruby to dla jego zdrowia powinien byc odchudzony a niestety laby tak maja ze szybko tyja i w pewnych momentach wygladaja jak bombki na choinke z chudymi nóżkami koszmar no ale własciciele czesato tego nie widza

Posted

ja wlasnie niewiem czy ja mam jakis wyjatek jak widze asty lub mieszanki albo boksy i ich mieszanki to wszystko takie grubsze a kella ma zaprzyjaznionego asta z rodowodem i jest od niej miesiac satarszy czyli ma 6 i 5 miecha a wazy 4 kg wiecej...a kella jest wieksza na wysokosc..:roll:

Posted

Asty z reguły sa masywnymi psami - zresztą prawdziwa masa miesniowa widoczna jest przy calkowity odtluszczeniu, a getetyki tez sie nie przeszkoczy - czsem wlasciele probuja nadrabiac lichą mase miesniowa tluszczem .
Waga docelowa reguloje sie czesto w wieku 2 lat i czasem az dziw bierze jak wygladal pies predzej - watro w okresie szczeniectwa uwazac na nadwage w tym wlasnie okresie ksztaltuje sie kosciec , scigna miesnie, jesli to sie zabiedna to juz pierwszy krok do kontuzjii.
Trzeba czasem krytycznie spojrzec na swoje zwierze .

Czesto wyznacznikiem zadbania zwierzecia jest jego otylosc i o zgrozo ten mit nadal jest powielany jak to ze suka powinna miec raz szczeniata :roll:

Przyznaje sie bez bicia ze mi suka zatluscila na zime wazy jakies 25 kilo teraz i widoczny tluszcz :razz: w kazdym razie w ciagu miesiaca to zbijemy - wiec tragedii nie ma.

Posted

Mnie śmieszy budowa mojego :)

ma 'ciężką' budowę na patykach

Sunia mojej koleżanki z pracy po sterylce ładnie nabrała wagi, wcześniej był przeraźliwie chuda, nie chciała jeść, czuć było żebra i kręgosłup :)

Posted

mi sie wydaje ze kella jest ciezka ma 18 kg ale nie wyglada na tyle :roll: niewiem ....poczekam na ta sterylke a zanim dostanie pierwsza cieczke to pewnie zdazy przytyc :)

Posted

Apbt_sól napisał(a):
-edit- juz widze , jakis miks cholera wie co to;)

Wazne było zdrowe:)
A swoją droga ja lubie takie psy:)

Ja myślę że nawet ona nie wie co to :eviltong: jest ciężki (45kg). Ale ten na taczce waży ponad 20kg... moim zdaniem jest zbyt gruby... u otyłych psów z wiekiem też pojawiają się problemy zdrowotne?

Posted

Apbt_sól napisał(a):
a ten taczce ile na wzrostu?

w kłębie poniżej kolana, może jak podniesie łeb będzie wystawał nad kolano :)
Jakiś czas temu wet zalecił chyba dietę, ale chyba pies 'był za bardzo na niej głodny' i wrócił do normalnego jedzenia..