Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 838
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Matra wyglada fajnie:) astki abpt tez:Dslodkie sa:D wczoraj swojego na tylku usadzilam a sama do takiego "strozujacego" lapy wciskalam:Dsamiec bardzo przyjazny tylko mjo go zjesc chcial;/..

moj np wczoraj na 2 spacerach ganial za pilka gappaya.. Ci co maja to wiedza jak daleko leci.. a do tego odbija sie od twardej zmarznietej ziemi:D wieczorem jzu ze mna biegac nie bardzo chcial.. tj klusowal przy mnie a nie szalal.. ale dlatego, ze mala sucz w domku zostala i on jej szukal.. bo zawsze ona sie guzdrze i na nia zcekamy.. a tu lipaaaa nie bylo jejw parku.. i to go zdezorientowalo.. ale on akurat jest ok..jego moznaby jedynie wysuszyc..;p

a mala przytyla.. ja to wiem, gadaja mi, ze glupia ejstem ale dla mnie ejst grubaskiem;p ale musimy przeczekac jeszzce ze 2-3 tyg... (sylwester sie zbliza) wiec etraz to ejdynie krotkie spacerki na si i qpe do parku albo ogrodek.. bo juz wczoraj musial mi Cek mala lapac jak cos wystrzelilo....

Posted

Rinus a ja mam pytanie, po co w ogole dyskutujesz tutaj z ludzmi, jesli Twoj pies dla Ciebie nie jest otyły? Jeśli dla Ciebie on jest ok, to po co dyskutować? :roll: wszysko co oni tutaj napisali to jest zle według Ciebie, Brutus tego nie lubi, tamtego.... a co do kasztanów, nie uwazasz ze moze polknac jakiegos przez przypadek, troche to małe jak na takiego byczka.. dla mnie to troche mało wyobrazni, ale moze ja jestem przewrazliwiona.
Mam 15/16 letniego psa który codziennie ma godzinny spacer, na ktorym biega, idzie luzem a jak kilka metrow jest za mna, ja na niego nie czekam bo na dworze jest zimno i nie bede marznac stojac, wacha cos dlugo jego sprawa, musi do mne dobiec, czasem skrece w inna sciezke to sobie biega po wszystkich i mnie szuka, chociaz tak biega.. jest grubiutki, ale nie sadze ze jeszcze mi schudnie i sie z tym troche pogodzilam.. :roll: on w zime na dwor chodzic nie lubi, ale jakis ruch musi miec, rano i wieczorem spacer trwa ok. 30-40 minut.. a jest to pies ktory nie musi miec duzo ruchu... biorąc psa ktory tego ruchu potrzebuje znacznie wiecej trzeba mu go po prostu zapewnić. Brutus jest młody więc dziwie się, ze nie przewidziałaś iż będziesz pracować... Ja choruje na staffika, moja jedna z ulubionych ras, ale jeśli i ja i chłopak bedziemy pracować na podobne zmiany to sobie go po prostu nie kupie bo nie bedzie miał kto z nim isc na długi meczacy spacer.. a nie zapewnijąc tego psu po prostu go męczymy.. Jeśli nie masz czasu na ten spacer w dzien to wez go wieczorem na bieganie czy rower... wystarczy 30 minut dziennie ciągłego biegu, to chyba nie jest tak dużo... masz go już w domu i musisz mu zapewnic to co jest mu potrzebne, a że nie chce biegac to dlatego ze zadko kiedy to robił i jest po prostu leniwy..

Posted

Niki-lidka napisał(a):
nie musi byc dluzszy...intensywniejszy po prostu...bylo pisane ze moze sie wybiegac tylko na weekendy...to biegaj z nim pol godziny dziennie zamiast spacerowania miedzy blokami...zmeczy sie..bo nie biega codziennie...

O matko, ja rozumiem, że pies musi biegać, ale żeby od razu ludzie musieli... :roll:

:cool3: Nie denerwować się na mnie, ale ja niecierpię wszelkiego rodzaju joggingu i jak to przeczytałam to mi się włos zjeżył na głowie :diabloti:

Posted

sugarr napisał(a):
O matko, ja rozumiem, że pies musi biegać, ale żeby od razu ludzie musieli... :roll:

:cool3: Nie denerwować się na mnie, ale ja niecierpię wszelkiego rodzaju joggingu i jak to przeczytałam to mi się włos zjeżył na głowie :diabloti:

hehe ja sie nie zdenerwuje napewno, mnie trudno zdenerwowac...a krytyka mojego zdania nie da sie mnie zdenerwowac:lol:
juz wyjasniam ta kwestie...
ja to widze tak...jesli masz psa ktory wymaga duzo ruchu z racji rasy na przyklad to wiadomo, ze musisz mu zapewnic ruch...
mozesz mu zapewnic go nie ruszajac sie z miejsca (rzucac patyki, pilki itp itd) ale jak masz psa ktorego ciezko zmotywowac do ruchu bo przywykl do nie ruszania sie to trzeba go jakos zachecic, znalezc na niego sposob...
czasem niestety to wymaga od nas jazdy na rowerze, na rolkach, biegania itp
ja mam wyzla...te psy maja ogromne poklady energii...owszem jesli ja nic nie robie on lezy i spi...co nie znaczy ze to dla niego oki ze jest zadowolony...po prostu z nudow spi...ale wiesz jak on wyglada po godzinnym biegu? morda mu sie cieszy jak glupiemu:diabloti:
taka rasa, biorac ja wiedzialam ze bedzie to ode mnie wymagalo czegos:loveu:

Posted

Pies powinien miec rowniez urozmaicony spacer, jakies przeciaganie, zabawa w ganianego, tarmoszenie, a nie wystarczy tylko odpiac smycz chwile postac, zeby pies zalatwil swoje potrzeby i do domu. Rinus to nie jest do Ciebie skierowane.

A z tym chowaniem zabawek i wyciaganiem na spacerze to naprawde dziala;)

Posted

Apbt_sól napisał(a):

Basiu - molosa nie wyzyłujess bo straci moc- ale pewnie o tym wiesz.. :)

Czego nie zrobię bo nie umie się doczytać :)

A co do prześwietlenia to miała robione jak była młoda bo tak przeczytałam w książce o rasie że najlepiej prześwietlić wieku 6 miesięcy bo w razie jakiś wad można zacząć coś z tym robić i w tym wieku jakieś zmiany były by już widoczne. Matra ma niecałe 3 lata i pewnie jeszcze będę jej robić prześwietlenie ale to chyba przy okazji sterylki bo nie chce jej nie potrzebnie pod narkozę brać.

Rinus jeśli się boisz chodzić wieczorami z psem do parku to idź po południu albo rano. Twój pies z tego co piszesz to pies łagodny który kocha wszystko i wszystkich. I wtedy go gdzieś wybiegaj przywiąż do smyczy gryzak albo piłkę na sznurku i uciekaj z tym założę się że będzie gonił.
Ja nie mam takiego luksusu nie mogę Matry puścić w środku dnia u nas w parku bo za dużo psów i ludzi więc pozostają mi późne wieczory albo wczesne ranki i wyjazdy w miejsca gdzie jest w miarę pusto i jest przestrzeń

Posted

[quote name='diabelkowa']http://img135.imageshack.us/img135/2420/dscf3174mq0.jpg swietna fotka ;p czy ona moze w takiej pozycji oglada telewizor ? ale jak sie tak siedzi to zawsze sie jakis fet na brzuchu robi wiec taka fotka sie nie liczy:evil_lol:

Ona siedzi tak czesto i spie też atelewizje pewnie tez ale dopiero jak niepokojace odgłosy uslyszy tak topatrzy w okno , tylko drutów jej bark i wełny :cool3:

[quote name='sugarr']Ona ogląda telewizor, przegryza chipsy i popija piwkiem. Musi tak być! Bo pasuje idealnie :cool3:

i gdera gdera gdera gdera.... :diabloti:

Czego nie zrobię bo nie umie się doczytać :)

Basiu - molosa nie wyzyłujesz(wysyszysz do samych miesni) bo straci moc- ale pewnie o tym wiesz..

:cool3:

Posted

Hej mozecie cos powiedziec o mjej Lenie ? Prawda ze chudinka ?? fotki na str. 34.
Czy jesli moja suczka prawie caly dzien w lecie i gdy jest cieplo, ma caly duzy ogrod do dyspozycjii, wiem ze to niewystarcza, wiec poza tym wychodzimy na łąki na jakies 1-2 godzinki, w tedy biegamy, ćwiczymy posłuszenstwo, ukłądamy ślady itp. i jescze wieczorkiem wychodzimy na spacerek, ale to juz na smyczy caly czas raczej i dotego bawimy się w agility i jezdzimy na weekendowe szkolenia, ale to b.rzadko ( PT, obrona i ślady ).
Czy w takm razie moge jej odawac karme dla psow aktywnych ??

Kiedys wet mi powiedzial (przes zabiegiem sterylizacji), ze moj pies niepowinien takiej karmy jeść bo chyba niema az takiego wielkie ruchu, jak psy pracujące np w policji , psy ratownicze itp :/

Posted

Dżisas, ale żeście nagadali:-o
Rinuś, Ty się nie przejmuj docinkami, twój pies wcale nie jest gruby, a czy zwiększysz mu dawke ruchu zależy tylko od Ciebie;)

olekg18 napisał(a):
Sprzedaj Brutusa pasajonatowi rasy.A kup sobie(jak bardzo musisz mieć psa) basseta to będzie pies idealny dla ciebie.

Darowałbyś sobie taki głupie komentarze...

Dalmatynkaa napisał(a):

Zawsze śmieszyły mnie osoby, które potrafią wytykać cudze błędy, a nigdy nie widzą swoich, po prostu pogratulować ''yntelygencji'' oraz kultury osobistej :shake:

Dokładnie

tygra napisał(a):
a będę trenować ze sztabkami :P

Fajnie:razz: A mnie cały czas męczy, żeby z Topsem Weightpulling poćwiczyć, wózek jako taki już mamy, tylko troche go przerobić. Tops wbrew pozorom jest dość mocno umięśniony i wysportowany, także myśle że z małym obciążeniem dałby rade...tylko ja nie moge się zdecydować:evil_lol:

Posted

Rinuś musisz po prostu znaleźć tą odpowiednią zabawkę. Ja również mam retrievera i nie lubi aportować sznurków, koziołków, większych piłek, nie znosi gumowych, piszczące to tylko na chwile, bo rozwala. tzn. lubi je ale TYLKO w domu, na dworze są be.

NA podwórku gania jedynie za piłkami tenisowymi i jakimiś miękkimi na sznurku, potrafi tak przez godzine. No i patyki też są dobre. :)
Jeszcze do niedawna nie lubił frisbee, teraz wyciągnęłam je chyba po 1,5 miesiąca i latał za nimi jak głupi. :crazyeye:
Więc różnie bywa.

Tylko niestety mój pies do najchudszych nie należy, ale zrzucimy na wiosnę. Teraz cięzko jest. NAjbardziej przeszkadza mi dokarmianie jego przez rodziców no i ta ogromna skłonność do tycia po kastracji.

Posted

[quote name='Rybc!a']Rinuś, napisałaś, że nie będziesz zniżać się do poziomu Olka. A sama jaki reprezentujesz? :roll:
Zamiast się oburzać jak mała panna nadąsana, lepiej skorzystaj z rad Olka.
Widzę fanka Olka o jego mądrych wypowiedzi.

Dzisiaj nieświadoma tego że mama wyszła z Brutusem rano na spacer wstałam o 10 i poszłam z Brutusem na łąkę...wzięłam kliker i zabawkę którą w domu uwielbia się bawić...połaziłam najpierw z nim pół h bo on jak się nie załatwi to nie ma mowy o żadnej zabawie..jak widziałam że zrobił kupę to wyciągnęłam zabawkę i zaczęłam go nakręcać...przynajmniej próbowałam...hmm...pierwsze 5 rzutów porażka...pobiegł za piłką ale jej nie przyniósł...poczekałam aż zacznie się nudzić i sam podejdzie...tak też się stało...z nudów do mnie podszedł i czekał aż zacznę coś robić...to wyciągnęłam piłke i mu ją rzuciłam...przyniósł do mnie po czym był klik i nagroda :) rzuciłam drugi raz i też przyniósł/klik i nagroda..
rzuciłam 3 raz nie przyniósł :evil_lol: to nie byłó nagrody...potem rzuciłam jeszcze 2 razy i też nie przyniósł...poczekałam aż sam przyjdzie ...rzuciłam i znowu 2 razy z rzędu przyniiósł piłkę...myślę że jak na początek nieźle poszło...
potem poćwiczyliaśmy chodzenie przy nodze bez smyczy,siadanie,warowanie,dawanie łapy,zostawanie w siadzie i warowaniu i leżenie na boku....wszystko robił bezbłędnie...chyba dlatego,że był głodny bo wczoraj dostał mało jedzenia...
a potem Brutus znalazł kasztana :evil_lol: chyba ostatniego w tym roku :evil_lol: ale spadł nam z nieba ten kasztan bo za kasztanem Brutus biegał jeszcze z jakieś 15 min... :)
Żaba nie boję się że on go połknie..kal pogryzie to od razu wypluwa :)

PO 17 jesteśmy umówieni z moją koleżanką i jej dwiema sukami więc pewnie Brutus sobie pobiega.
I nie robię tego dlatego,że Brutus jest otyły bo wcale nie jest...i skoro mówią mi to właściciele hodowli Labradorów więc im wierzę bardziej niż osobom ,które oceniają po 4 zdjęciach :) a robię aby zaspokoić swoje sumienie i żeby Brutusowi było jeszcze lepiej niż dotychczas.

Posted

nie za duzo jak na pierwszy raz tego aportowania pilki z k/s?? k/s to male kroczki a nie wielki krok... sama nie klikam namietnie ale odrobinke malej suczy dla zabawy.... i nie mozna odrazu wszytskiego chciec...

Posted

[quote name='marmara_19']nie za duzo jak na pierwszy raz tego aportowania pilki z k/s?? k/s to male kroczki a nie wielki krok... sama nie klikam namietnie ale odrobinke malej suczy dla zabawy.... i nie mozna odrazu wszytskiego chciec...
Jak za dużo?przyniesienie 4 razy piłki to dużo według Ciebie?
My w domu klikamy jakieś 3-4 razy w tygodniu...zależy od czasu..
Nie rozumiem o co Ci chodziło w tym poście :shake:

Posted

o ilosc rzutow.. tj pare pilek przyniosl.. kolejnej nie a Ty dalej wracalas do tego...

ja np Cekina uczylam turlania.. sprobowalam raz tj ejdna sesja 2 proby.. nie slzo za bardzo.. po 2 tyg znowu.. a po mieisacu na dworze stwierdzilam, ze sproboje i pies zalapal.. tj nie drazylam z nim ciagle tego jednego "turlania" -klikerowo sie nie uczymy;p

na Twoim miejscu bym zrobila na ejdnym spacerku 2 proby jesli bylyby udane fajnie nagrodzone i koniec... nastepny raz np po 2 dniach...

ja tez czesto przesadza.. tj jest cos fajnie i robie wiecej na sile.. i wtedy diooooooooopa.....

"co za duzo to neizdrowo" -tego bym sie trzymala;) zbey psu i Tobie wyszlo na lepsze z tym nakrecaniem na aporcik.. inna sprawa, ze sama mozesz sie abwic ta jedna pilka na oczach psach.. w domu czy na dworze nie dajac mu jej.. a w domu nie mzoe sie nia bawic tez..

Posted

A po co ma Ci przynosic skoro jak nie przyniesie to Ty pojdziesz po to :cool3: ?

Nie rzucaj psu pilek skoro nie jestes pewna czy przyniesie, bo to uczy czego innego niz przynoszenia ;). A jak tak to linka do obrozy i mozesz kontrolowac :).

Posted

Moja suka z nakręcaniem się raczej nie ma problemów - jestem wstanie nakręcić ją chodzeniem przy nodze:evil_lol:
Jeśli chodzi o zabawki -u mnie działa moja zabawa, ja się bawię, piszczę, wydurniam, chowam zabawkę. Za jakiś czas znowu to samo, pies chce, chowam zabawkę. Później znowu wyciągam, pies CHCE, ja pozwalam psu raz złapać i chowam. Nie jest to dostępna zabawka na codzień, choć i takie mamy, które sucz sobie w domu gluma, albo którymi w domu się bawimy.
U mnie odchudzanie psa polega na zwiększeniu długości spacerów i intensywności ich. I Su chudnie:razz:

Posted

I nie robię tego dlatego,że Brutus jest otyły bo wcale nie jest...

I ile jeszcze razy to napiszesz? Zaznaczasz to w każdym poście. Nie jest otyły, to dobrze, tylko nie rozumiem w takim razie po co zakładałaś wątek, jeśli na komentarze potwierdzające to, że nie jest chudym psem reagujesz oburzeniem się i żenującymi odzywkami.

Ty widzisz psa, jesteś przy nim- obserwujesz go i jeśli uważasz, że nie jest za gruby, to bardzo dobrze. Tylko po co ta dyskusja?

Posted

Ja tak Kaje zauczyłem nie przynoszenia.Więc jak rzuce wraca pare metrów kładzie się i czeka aż podejde wrr .No i podchodze heheh bo chce ją szybko zmęczyć.KIedyś (mój wielki błąd) rzuciłem w nią w nerwach piłką :/ i dłuuugo odkręcaliśmy .Ten incydent kilka miesięcy niechciała biegać za piłką.Ale teraz piłka znów jest ok.
I tak jak Bogna pisze jak przedobrzysz to zwalisz sobie na całej lini jakieś ćwiczenie.