*Monia* Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Mój Hexiasty chudzielec mi przytył i nie wiem czy się cieszyć czy nie :roll:. Wprawdzie niedużo, bo tylko ja to zauważyłam, ale z tego niedużo może się zrobić później za dużo, bo tata i tak twierdzi że psa głodzę, a ta małpa tak się wycwaniła, że jak dostanie już ode mnie kolację to leci do taty i pokazuje, że jeszcze nie jadła. No i tata oczywiście zaraz biegnie pieska karmić jak ja nie zdążę mu powiedzieć że wyżeracz już jadł :roll:. Wcześniej takich akcji nie wyczyniała, ale przyuważyła że się jej to opłaca i to stosuje :shake:. Quote
Chefrenek Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Rybka_39 napisał(a):Tak:roll: Musze jej badania zrobić...bo utuczyć jej nie mogę:shake:, a je tyle ile powinna:roll: Jak dla mnie to jest za chuda ale może zdjęcie kłamie. Badania koniecznie. Quote
moon_light Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Ze zdjęć nie da się ocenić czy pies jest chudy czy gruby. Mogę tutaj wkleić dwa zdjęcia z tego samego spaceru, na jednym wygląda jak cień psa, a na drugim jak utuczona kulka. jednym słowem, zdjęcia kłamią :D Quote
tygra Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 właśnie ja swoją chudzinę przebadałam na wszystkie strony i odpowiedź jest. Zapalenie jelita, leczenie długotrwałe, zmiana diety i pies przybiera, wypróżnia się wreszcie normalnie i bez krwi. Karmie teraz Barfem, a była sucha karma. Je tyle ile powinna i już nie chudnie :). Chudość + apetyt może (ale nie musi ) być objawem chorych nerek, niewydolności trzustki, kłopotów z wchłanianiem, alergią pokarmową, chorą wątrobą. Lepiej zbadać i być spokojnym :) Quote
Dalmatynkaa Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Katerinas napisał(a):Dalmatynkaa - a czytałaś mojego posta? Napisanego niewiele wstecz? Powtórzę. Chudość i nadmierny apetyt mogą ale nie muszą oczywiście, świadczyć o poważnych schorzeniach. Moja Gaja zjadała wszystko. W locie dosłownie. Jeszcze miski nie stawiałam a ona już w locie chwytała jedzenie :roll: A chuda. No i wyszło... niewydolność nerek. Która ją zabrała w grudniu zeszłego roku za TM. A czy wet zrobił jakieś badania? Krew, mocz? Wielkie dzięki, widocznie trafiłam na niekompetentnego weterynarza, bo nie zlecił nam żadnych badań, praktycznie nic się od niego nie dowiedziałam oprócz tego, że ''przecież nic się nie dzieje'' :angryy: Jeszcze raz dzięki, spróbujemy zrobić te badania. Wiesz może jeszcze jakie są inne objawy niewydolności nerek? No i współczuje oczywiście, wiem co to znaczy odejście przyjaciela i nie chciałabym sama tego drugi raz przeżywać.. Quote
Apbt_sól Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Tygra - tam na fotach fajnie suk wygladała. Trzeba tez brać poprawki na pore roku i aktywnosc psa. I nie mowie tutaj o szczegolnych rasach. Np. znam labki - ktore pieknie maja zannaczoną klatke -świetne uda - i nie widi im sadełko. A sa takie ktore chodza na smyczach i sie snuja za panem - pisiorem po ziemi ciagna:( Jesli pies zdrowy , wybiegany , nie bedzie mial zbednego sadła a tłuszczyk przerobi w tkanke miesniowa - co widać , porównujac dwa psy tej samej rasy . Na zime zawsze utuczyc psaka z lekka monza , ot by na spacerach nie marzł - nery tłuszczykiem przysłonić nie grzech :razz: Ale zatłuszczenie psa zwalajac na masywną sylwetke to przegiecie... Molosa CC ,cdb itp - nikt nie wyzyłuje bo sa ciezkie limfatyczne ... Zdrowy pies to zgrabny pies - gdzie nie dotkniesz jest twardziutki , palec nie wpada w tłuszczyk. :) Quote
*Monia* Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 jednym słowem, zdjęcia kłamią :-D Oj tak, kłamią. Mam tego przykład z dzisiejszej sesji zdjęciowej :evil_lol:. Tu Hexa wygląda na naprawdę utuczoną i jak zobaczyłam to zdjęcie to poprostu :crazyeye:. Ale to wszystko przez jej pozycję poskręcaną. Tu leży na boku i wygląda normalniej No i zdjęcie na stojąco. I nawet w końcu nie wiem czy ona przygruba już jest czy jeszcze akurat :roll: Quote
*Monia* Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Może i nawet chudzinka, ale żeber tak bardzo nie czuć i trzeba ręką mocno po nich przeciągnąć żeby je poczuć :razz:. Zagłodzona napewno nie jest :evil_lol: i już jest po przytyciu. Na ostatnim zdjęciu jest wydech ;). Quote
Katerinas Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 [quote name='Dalmatynkaa']Wielkie dzięki, widocznie trafiłam na niekompetentnego weterynarza, bo nie zlecił nam żadnych badań, praktycznie nic się od niego nie dowiedziałam oprócz tego, że ''przecież nic się nie dzieje'' :angryy: Jeszcze raz dzięki, spróbujemy zrobić te badania. Wiesz może jeszcze jakie są inne objawy niewydolności nerek? No i współczuje oczywiście, wiem co to znaczy odejście przyjaciela i nie chciałabym sama tego drugi raz przeżywać.. Dalmatynkaa - Zrobić badania nie zaszkodzi a możesz wcześniej wykryć schorzenie. Twój pies równie dobrze może być zdrowy i po prostu taka jego jak to mówią uroda. Ale upewnić się nie zaszkodzi. Dziwi mnie podejście niektórych weterynarzy... :roll: Powiedz mu, że chcesz przebadać psa. Badania krwi (pobierane przeważnie przez weta), chociaż podstawowe. No i musisz złapać siuśki do zbadania. Jak napisała Tygra [quote name='tygra']Chudość + apetyt może (ale nie musi ) być objawem chorych nerek, niewydolności trzustki, kłopotów z wchłanianiem, alergią pokarmową, chorą wątrobą. Lepiej zbadać i być spokojnym :) O niewydolności nerek można przeczytać TU Quote
tygra Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Apbt_sól napisał(a):Tygra - tam na fotach fajnie suk wygladała. Trzeba tez brać poprawki na pore roku i aktywnosc psa. I nie mowie tutaj o szczegolnych rasach. Np. znam labki - ktore pieknie maja zannaczoną klatke -świetne uda - i nie widi im sadełko. A sa takie ktore chodza na smyczach i sie snuja za panem - pisiorem po ziemi ciagna:( Jesli pies zdrowy , wybiegany , nie bedzie mial zbednego sadła a tłuszczyk przerobi w tkanke miesniowa - co widać , porównujac dwa psy tej samej rasy . Na zime zawsze utuczyc psaka z lekka monza , ot by na spacerach nie marzł - nery tłuszczykiem przysłonić nie grzech :razz: Ale zatłuszczenie psa zwalajac na masywną sylwetke to przegiecie... Molosa CC ,cdb itp - nikt nie wyzyłuje bo sa ciezkie limfatyczne ... Zdrowy pies to zgrabny pies - gdzie nie dotkniesz jest twardziutki , palec nie wpada w tłuszczyk. :) Czy pisałaś o mojej suce czy rybci - bo obie są w wątku? Moja trochę wcześniej :) Quote
tygra Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Drzalka Lena jest chudziutka ale ładnie umięśniona Quote
drzalka Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 A bo duzo biegamy i skaczemy :lol: Ale wiem ze Lena jeszcze ma czas na robudowanie klatki piersiowej itp. Ma dopiero 1,5 roku Quote
olekg89 Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Gruba ,czy dobrze wygląda? A to Czarek 66cm .Strzelajcie ile może ważyć:P Foty z wiosny ,ale wyglądają +- tak samo Quote
tygra Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Sucz jak dla mnie w sam raz, a psiul - dałabym 30-32kg Quote
olekg89 Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 31:P.Ważyłem w domu ,ale wychodziło 35:/ Zważyłem u babki i wyszło 31 i tyle waży :) A Kaja 15kg.A kiedyś (nim nabrala mięsni) 11 heheh Quote
Rinuś Posted December 22, 2007 Author Posted December 22, 2007 A to spasiony Brutusek z dzisiaj :diabloti: Quote
Apbt_sól Posted December 22, 2007 Posted December 22, 2007 Szele ma fajne:) ales sobie do serca wziela heheh;) Na zime moze byc....jesli duzo lata po dworze - dodałabym cos na ochrone stawów ale na lato to bym pare kilo odjęła :razz: Quote
Rinuś Posted December 22, 2007 Author Posted December 22, 2007 [quote name='Apbt_sól']Szele ma fajne:) ales sobie do serca wziela heheh;) Na zime moze byc....jesli duzo lata po dworze - dodałabym cos na ochrone stawów ale na lato to bym pare kilo odjęła :razz: On latem jest chudziutki...jak sie przyjrzeć to nawet żeberka mu widać... a preparaty na stawy ma w karmie...ale po nowym roku kupuję arthlofex jeszcze. Quote
Recommended Posts