Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 336
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Byliśmy w klinice. Skrętka dostała dwa zastrzyki, od jutra, a własciwie już od dziś, znowu bierze syropek i tabletki, bo stan zapalny nie ustąpił. Zalecono jej ograniczenie ruchu - ciekawe jak ja to zrobię. W poniedziałek znów kontrola. Mam takie pytanie i prośbę. Czy dałoby się przesłać nam zdjęcie rentgenowskie, które miała robione po urazie? Tutaj miała robione dwa, a na następne podobno jest za wcześnie. Gdybyśmy mieli tamto zdjęcie to może byłoby widać w jakim kierunku następują zmiany. Lekarze wciąż biorą pod uwage nowotwór.

Posted

A co do szkolenia to o pobudkach i gryzieniu pisałam raczej z przymrużeniem oka, bo ona przecież jest jeszcze malutka i tylko chce się bawić. Nie wiem tylko co z tym niepanowaniem nad emocjami i pęcherzem przy powitaniach, ale miałam nadzieję, że ktoś potwierdzi, że to przejdzie z wiekiem. Mam taką nadzieję i wcale nie mam o to do psa pretensji. Wogóle o nic nie mam. Jest słodka, kochana i po prostu radosna, z czego akurat można się tylko cieszyć. O szkoleniu podstawowych rzeczy tez myślę. Czekam na kliker, może coś nam się uda zdziałać z nieobciążających łapkę rzeczy, a jak nie to po wyleczeniu pójdziemy do szkoły.

Posted

wuzetka86 napisał(a):
...Czy dałoby się przesłać nam zdjęcie rentgenowskie, które miała robione po urazie? Tutaj miała robione dwa, a na następne podobno jest za wcześnie. Gdybyśmy mieli tamto zdjęcie to może byłoby widać w jakim kierunku następują zmiany. Lekarze wciąż biorą pod uwage nowotwór.

Zdjęcie zostało u weta, ale w najbliższym czasie, postaram się je odebrać.
Zastanawia mnie, na jakiej podstawie wysuwana jest hipoteza nowotworu?
Rozumiem, że skrętka ma problem tylko z jedną łapką... Czyżby fizyczny uraz, miał na to wpływ? Osobiście w to wątpię...
Jeśli zaś chodzi o posikiwanie... nie zauważyłem u Skrętki takiej reakcji. Owszem, potrafiła nasikać podczas mojej nieobecności lub w nocy, ale nigdy pod wpływem emocji.

Posted

Tak problem jest tylko z jedną łapką, ciągle z tą samą. Też mi się wydaje, że te wnioski są troche na wyrost. Chyba po prostu biorą wszystko pod uwagę, ale może lepiej, że chuchają na zimne.

Posted

Wczoraj byliśmy u weterynarza. Pani potwierdziła nasze obserwacje, że z łapką jest juz lepiej. Skrętka dostała zastrzyk przeciwzapalny w łapkę, podobno ma działać miesiąc i tabletki jeszcze na 7 dni. Zaczęłyśmy mówić o sterylizacji. Pani vet twierdzi, że z każdą cieczką wzrasta ryzyko zachorowania na raka gruczołu mlekowego i radzi zrobić zabieg przed pierwszą cieczką. Ktoś ma doświadczenia z tak wcześnie wykonanym zabiegiem?

Posted

wuzetka86 napisał(a):
Pani vet twierdzi, że z każdą cieczką wzrasta ryzyko zachorowania na raka gruczołu mlekowego i radzi zrobić zabieg przed pierwszą cieczką. Ktoś ma doświadczenia z tak wcześnie wykonanym zabiegiem?

Są dwie szkoły - jedna twierdzi, że powinno się sterylizować suki po pierwszej cieczce, a druga (stosuje się ją na zachodzie), że jeszcze przed... Opinie wetów są podzielone więc trzeba by posłuchać za i przeciw i wtedy podjąć decyzję.
A tak swoją drogą - to bardzo mądra pani vet :) oby jak najwięcej lekarzy zachęcało w ten sposób do sterylizacji :lol:

• 2 weeks later...
Posted

Pani vet powiedziała dzisiaj, że nóżka już jest bardzo ładna :) i że nic złego się nie dzieje. Za 3 tygodnie znowu kontrola i jak będzie ok to zaczniemy Skrętkę szczepić :)

Posted

To wspaniale. Cieszę się tym bardziej, że nie mogłem wydostać zdjęcia RTG od weta. Kiedy ostatnio pojechałem tam ze swoją tymczasowiczką Kamą, pocałowałem klamkę :razz:

Posted

Rozumiem; przechodziłam to samo:-(
A Cola jak spoglada teraz z góry na Tosię, to na pewno jest szczęsliwa...
Zycie kolejnej suni zostało rozjaśnione i obie są wdzięczne...