jonQuilla Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 Aniusia dałabym Ci na parę dni mojego psa i ciekawa jestem co wtedy byś powiedziała o nadpobudliwości, energii i gotowości do działania. Zobaczyłabyś też psa na którego klikanie, smaczki i głaski nie działają...ba, powiedz do niej coś tonem miłym, chwalącym to Ci skoczy radośnie i wybije zęby głową bo ton radosny = rozpierducha totalna czyli ekstra zabawa. Ja się do psa zwracam poważnym tonem, praktycznie zawsze bo nie chcę włączać u niej głupawki w domu będąc a jak się sama nagle nakręci to trzeba ryknąć bo inaczej zdemoluje pół chaty i uwierz, ja nie przesadzam :) :) No ale tak, jesteśmy na dogo tu każdy pies musi być idealny a jak nie jest to na pewno klikiem wszystko się załatwi :loveu: Klikiem to ja jedynie mogę ją sztuczek nauczyć, które to do niczego mi nie są potrzebne...jej też nie. Quote
Amber Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 a_niusia już kiedyś napisała, że z KAŻDYM psem sobie da radę, więc możesz jej spokojnie podesłać Salsę :lol: Quote
motyleqq Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 jonQuilla napisał(a): Klikiem to ja jedynie mogę ją sztuczek nauczyć, które to do niczego mi nie są potrzebne...jej też nie. nigdy nie wiem, czemu tak trudno zrozumieć, do czego służą sztuczki i że nie jest to jakaś tam fanaberia? i w ogóle to pijesz z tym postem do niewłaściwej osoby, bo Aniusia niewiele ma wspólnego z klikaniem ;) z pewnością istnieją nadpobudliwe psy, ale to jest choroba i nie stwierdza się jej 'ot tak'. zgadzam się z tym, co napisała Vectra, teraz jest taka moda, by pisać o nadpobudliwości, podczas gdy pies jest tylko pobudliwy i energiczny Quote
Unbelievable Posted November 30, 2012 Author Posted November 30, 2012 motyleqq napisał(a):nigdy nie wiem, czemu tak trudno zrozumieć, do czego służą sztuczki i że nie jest to jakaś tam fanaberia? i w ogóle to pijesz z tym postem do niewłaściwej osoby, bo Aniusia niewiele ma wspólnego z klikaniem ;) z pewnością istnieją nadpobudliwe psy, ale to jest choroba i nie stwierdza się jej 'ot tak'. zgadzam się z tym, co napisała Vectra, teraz jest taka moda, by pisać o nadpobudliwości, podczas gdy pies jest tylko pobudliwy i energiczny :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
jonQuilla Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 motyleqq napisał(a):nigdy nie wiem, czemu tak trudno zrozumieć, do czego służą sztuczki i że nie jest to jakaś tam fanaberia? i w ogóle to pijesz z tym postem do niewłaściwej osoby, bo Aniusia niewiele ma wspólnego z klikaniem ;) A ja nigdy nie zrozumiem czemu niektórzy nie czytają uważnie co piszą inni...czy ja napisałam że sztuczki to fanaberia? NIE! Gdyby tak było to mój pies paru by nie umiał a umie i w dodatku nauczone za pomocą klikera...po co? a po to żeby umiała się skupiać na mnie, moim głosie i żeby wykonywała moje polecenia. No ale są to bardzo podstawowe 'sztuczki' bo nie jest mi potrzebne aby pies wchodził do miski tudzież stawał na głowie choć owszem uwielbiam patrzeć np. na Brum w akcji i podziwiam Martynę za to ile czasu poświęca na pracę z nią ale ja przy moim psie mam trochę innych zmartwień i skupiam się raczej na innych rzeczach niż na sztuczkach. A co do zwracania się do niewłaściwej osoby to odniosłam się jedynie do słów Aniusi czyli do tego że psa można wybiegać i zmęczyć za pomocą piłki i klikania... no cóż, mam do takich stwierdzeń mieszane uczucia bo mam psa na którego jakoś to nie zawsze działa a gdy była młodsza i w lepszej kondycji to w ogóle nie działało :) Quote
motyleqq Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 jonQuilla napisał(a):A ja nigdy nie zrozumiem czemu niektórzy nie czytają uważnie co piszą inni...czy ja napisałam że sztuczki to fanaberia? NIE! Gdyby tak było to mój pies paru by nie umiał a umie i w dodatku nauczone za pomocą klikera...po co? a po to żeby umiała się skupiać na mnie, moim głosie i żeby wykonywała moje polecenia. No ale są to bardzo podstawowe 'sztuczki' bo nie jest mi potrzebne aby pies wchodził do miski tudzież stawał na głowie choć owszem uwielbiam patrzeć np. na Brum w akcji i podziwiam Martynę za to ile czasu poświęca na pracę z nią ale ja przy moim psie mam trochę innych zmartwień i skupiam się raczej na innych rzeczach niż na sztuczkach. A co do zwracania się do niewłaściwej osoby to odniosłam się jedynie do słów Aniusi czyli do tego że psa można wybiegać i zmęczyć za pomocą piłki i klikania... no cóż, mam do takich stwierdzeń mieszane uczucia bo mam psa na którego jakoś to nie zawsze działa a gdy była młodsza i w lepszej kondycji to w ogóle nie działało :) może nim zwrócisz komuś uwagę, że nieuważnie czyta, to się zastanów, czy sama dobrze przeczytałaś, bo Aniusia nie napisała, że można psa wybiegać za pomocą piłki i klikania, tylko że KIEDYŚ uważała, że JTR są rasą, którą można zmęczyć w wyłącznie taki sposób. a to, że na każdego psa są inne sposoby męczenia, to chyba wszyscy wiedzą... Quote
Unbelievable Posted November 30, 2012 Author Posted November 30, 2012 motyleqq napisał(a):może nim zwrócisz komuś uwagę, że nieuważnie czyta, to się zastanów, czy sama dobrze przeczytałaś, bo Aniusia nie napisała, że można psa wybiegać za pomocą piłki i klikania, tylko że KIEDYŚ uważała, że JTR są rasą, którą można zmęczyć w wyłącznie taki sposób. ah, to o to chodziło :evil_lol: wybiegać można, tylko co na to pies ;) jutro w końcu idziemy na agi :loveu: Quote
Vectra Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 Zasadniczo , to w ogromnej ilości kwestii są mylone pojęcia. Temu może tyle czasem niedomówień ;) Rozmowy się są rozmowami , na zasadzie wymiany poglądów, spostrzeżeń i wymiany doświadczeń ... ino czyj diabeł starszy i więcej razy zaklikał ;) Quote
a_niusia Posted December 1, 2012 Posted December 1, 2012 jonQuilla napisał(a):A ja nigdy nie zrozumiem czemu niektórzy nie czytają uważnie co piszą inni...czy ja napisałam że sztuczki to fanaberia? NIE! Gdyby tak było to mój pies paru by nie umiał a umie i w dodatku nauczone za pomocą klikera...po co? a po to żeby umiała się skupiać na mnie, moim głosie i żeby wykonywała moje polecenia. No ale są to bardzo podstawowe 'sztuczki' bo nie jest mi potrzebne aby pies wchodził do miski tudzież stawał na głowie choć owszem uwielbiam patrzeć np. na Brum w akcji i podziwiam Martynę za to ile czasu poświęca na pracę z nią ale ja przy moim psie mam trochę innych zmartwień i skupiam się raczej na innych rzeczach niż na sztuczkach. A co do zwracania się do niewłaściwej osoby to odniosłam się jedynie do słów Aniusi czyli do tego że psa można wybiegać i zmęczyć za pomocą piłki i klikania... no cóż, mam do takich stwierdzeń mieszane uczucia bo mam psa na którego jakoś to nie zawsze działa a gdy była młodsza i w lepszej kondycji to w ogóle nie działało :) od zawsze trabie na dogomanii, ze uwazam, ze wybieganie psa na lince i przy pomocy pileczki jest niemozliwe. zarzucasz innym, ze nie czytaja ze zrozumieniem, a sama niezbyt popisujesz sie ta umiejetnoscia. ja swoim psom w ogole nie klikam i nigdy nie zamierzam klikac. oczywiscie wiem, ze wszyscy macie znacznie bardziej trudne, problemowe, nadpobudliwe psy niz ja:)) wcale tego nie kwestionuje. tyle ze to nie sa problemy, ktore generuja psy. to sa problemy, ktore generuje wlasciciel. Quote
nick_ Posted December 1, 2012 Posted December 1, 2012 a_niusia a już myślałem, ze dostałaś bananka na wieki, wiekow.. a tu prosze..:diabloti: Quote
Unbelievable Posted December 1, 2012 Author Posted December 1, 2012 trututututu, powoli nudzą mnie takie mądre rozmowy gzie nikt nie wie o co chodzi ale wszyscy się kłócą :diabloti: Byliśmy dzisiaj na agi i Gramuś ślicznie pracował :loveu: w ogóle mądrusie mam te psy, ale zupełnie różne i w tym temacie pani przewodnik :grins: zawala sprawę, bo jak np. do Grama muszę gadać ciągle to Brumie wystarczy że powiem raz i ona zrobi to o co mi chodzi, a jak powiem za dużo razy to przestaje wiedzieć :grins: efekt jest taki że się trochę nabiegałam dzisiaj :diabloti: Quote
Luzia Posted December 1, 2012 Posted December 1, 2012 Masakra mieć w domu dwa tak różne psy :lol: nie zdarza Ci się nie przestawić z "trybu" Brumy na "tryb" Grama (i odwrotnie) i traktować go tak, że nie rozumie ? :razz: Quote
Olson Posted December 1, 2012 Posted December 1, 2012 Unbelievable napisał(a):trututututu, powoli nudzą mnie takie mądre rozmowy gzie nikt nie wie o co chodzi ale wszyscy się kłócą :diabloti: Dokładnie. :diabloti: Ja właśnie sobie wpadłam, żeby popatrzeć na te cudowne zdjęcia i utknęłam, na którejś stronie inspirujących dyskusji. A propos. Ślicznie proszę o nowe foto. ;) Quote
motyleqq Posted December 1, 2012 Posted December 1, 2012 Unbelievable napisał(a):trututututu, powoli nudzą mnie takie mądre rozmowy gzie nikt nie wie o co chodzi ale wszyscy się kłócą :diabloti: do tego służy forum :evil_lol: Quote
Unbelievable Posted December 1, 2012 Author Posted December 1, 2012 Luzia napisał(a):Masakra mieć w domu dwa tak różne psy :lol: nie zdarza Ci się nie przestawić z "trybu" Brumy na "tryb" Grama (i odwrotnie) i traktować go tak, że nie rozumie ? :razz: zdarza się ;) np. zaczynam Grama księciunia tarmosić jak Brumę i jak widzę że się kuli i próbuje uciec to się ogarniam, że coś tu jest nie tak :evil_lol: albo niuniam do niego a on patrzy gardzącym wzrokiem :diabloti: albo Brumie każę coś przynieść- Gram mi przyniesie wszystko, a ona nie do końca czai i np. upuszcza jakąś rzecz miliony razy aż w końcu i tak sama muszę po nią iść Olson napisał(a):Dokładnie. :diabloti: Ja właśnie sobie wpadłam, żeby popatrzeć na te cudowne zdjęcia i utknęłam, na którejś stronie inspirujących dyskusji. A propos. Ślicznie proszę o nowe foto. ;) nie mam nowych :( oszczędzam aparat na specjalne okazje, bo nie pociągnie już długo a ja na nowy nie mogę sobie aktualnie pozwolić :roll: motyleqq napisał(a):do tego służy forum :evil_lol: ale ile można :diabloti: jakieśtam stare, ale może jeszcze tu nie było Quote
Luzia Posted December 2, 2012 Posted December 2, 2012 To ja mam jeszcze jedno pytanie :diabloti: Jak nauczyłaś grzecznego leżenia jednego psa podczas gdy szkolisz drugiego? :razz: O ile mój Pam i Funia to ogarniają to Strofę muszę wywalać z pokoju :evil_lol: Quote
FredziaFredzia Posted December 2, 2012 Posted December 2, 2012 Podłączam się pod pytanie, u mnie jak Frankiem chcę się zająć (i są smaczki) to zaraz Eris podbiega i też chce i ciapie, mimo że przed chwilą to nim się zajmowałam. A jak go wywalę z pokoju jeszcze gorzej ciapanie. Quote
Unbelievable Posted December 2, 2012 Author Posted December 2, 2012 nie uczyłam tego specjalnie, uczyłam raczej spokojnego zostawania w rozproszeniach, siedzenia w otwartej klatce w rozproszeniach. Brum też leży na "zostań"na agility czy flyballu, jak inne psy biegają, jak przeszkody roznoszę etc. Czasem zerwie, albo próbuje oszukiwać i jak nie patrzę przysuwa się albo zmienia pozycję :grins: ale zazwyczaj grzecznie siedzi dopóki jej nie pozwolę. Gram jest trochę bardziej porywczy, ale generalnie też nagradzałam go po prostu za grzeczne leżenie/siedzenie w rozproszeniach, czasem dawałam opierdziel przy nachalnym wtrynianiu się :evil_lol: no i jakośtam wyszło Quote
Unbelievable Posted December 2, 2012 Author Posted December 2, 2012 kocham dogo :loveu: dostałam ostrzeżenie za "chamskie wpisy" na tym wątku http://www.dogomania.pl/forum/threads/148725-Obro%C5%BCe-szelki-smycze-vol-2?p=20072099#post20072099 :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Amber Posted December 2, 2012 Posted December 2, 2012 :mdleje: Geeez... Ja przewiduje spuścić mojego psa na Wielkanoc :evil_lol: Quote
Victoria Posted December 2, 2012 Posted December 2, 2012 A ja chyba nigdy mojej nie spuszcze.. szkoda by mi było obroży jakby uciekła :diabloti: Quote
Unbelievable Posted December 2, 2012 Author Posted December 2, 2012 prawie 6 lat na dogo, tyle kłótni i dostać swoje pierwsze ostrzeżenie za coś takiego, czuję się oburzona :evil_lol: na wielkanoc? czemu tak wcześnie? moje pobiegają na wakacjach, w sierpniu jedziemy na tydzień w góry :) może będzie jakiś ogrodzony placyk :loveu::evil_lol: fakt, obroży strasznie by było szkoda :/ ja swoje spuszczam bez obroży żeby nie zgubiły :) Quote
motyleqq Posted December 2, 2012 Posted December 2, 2012 ja w ogóle nie przewiduje, bo u nas nie wolno :evil_lol: tzn wolno, tam gdzie jest wyznaczony teren, czyli NIGDZIE :diabloti: Quote
Vectra Posted December 2, 2012 Posted December 2, 2012 serio dostałaś ostrzeżenie ? a to jestem w szoku , bo po przeczytaniu postów , raczej skłaniam się by wydać zakaz posiadania psa temu dziewczęciu :evil_lol: Quote
Victoria Posted December 2, 2012 Posted December 2, 2012 Vectra napisał(a):serio dostałaś ostrzeżenie ? a to jestem w szoku , bo po przeczytaniu postów , raczej skłaniam się by wydać zakaz posiadania psa temu dziewczęciu :evil_lol: ej ale tez bez przesady.. ma psa dopiero tydzien, nie wiesz ile ma lat i czy to ni jest jej pierwszy pies. takim trzeba tłumaczyc :mdrmed: Quote
Recommended Posts