Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Co jest nielogicznego ? ano zupełnie żadnej filozofii tu nie ma , po prostu dzielnie się uczysz , uczyć psy i tyle ... ja tam widzę setki błędów które popełniasz , ale pracuj i knuj , to najlepszy nauczyciel ... własna praktyka i własny pomysł.

Chyba że mi tak opiszesz tą Twoją filozofię bardziej sensownie .. póki co miał być pies do sportów wyczynowych ... a ja go nadal nie widzę.

I to nie jest czepialstwo , tylko pytania , ciekawość i poznanie sensu. I jak pisałam , dobrze że trafiły Ci się na początek psy trudniejsze , bo to tylko in plus na przyszłość .... nie spoczniesz na laurach i nie będziesz uważać że już wszystko wiesz ;) tego uczą trudne psy ... że im się więcej wie , to się nic nie wie.

Posted

Amber napisał(a):

Mając staffika czy mając owczarka nadal bym chodziła na długie spacery, niezależnie czy się to komuś podoba czy nie, bo taki wybrałam model spędzania czasu z psami. Mam poza tym dobermana i jamnika - razy kooompletnie różne i nie spinam się przez to.

To jest Twój wybór co robisz z psem , ja się odniosłam do kilku wypowiedzi na temat moich psów , bo nie rozumiem co takiego kuje w oczy , że sobie żyjemy jak lubimy ? Każdy niech robi jak uważa , dostosowuje życie swoje i psów pod siebie i pod swoją wygodę.
Nie jestem szkoleniowcem , nie będę .... lubię moje staffiki , pity i beztwarzowego takie jakie są ... i nie zamierzam również na potrzeby dogomanii i obecnej mody , niczego zmieniać ..
I każdy kolejny pies , będzie żył tak samo , o ile będzie lubił tego typu rozrywki ....

I to nie jest licytacja , kto lepiej i kto fajniejszy .. ot wymiana zdań na tematy które zostają liźnięte , a nie rozwinięte ...
Chcę by moje psy latały bez celu po lesie , po to mieszkam w lesie ... a może kiedyś mi się odmieni , to sobie wybiorę odpowiedniego psa , do odpowiedniego sportu i będę bawić się w coś w sposób "zawodowy" ... ale to już pozostawmy wolny wybór każdemu ...

Pewno i bołdeł by u mnie latał za boomerem , wisiał na oponie , latał za kijem ze sznurkiem .. no i co przestępstwo ? skoro mi taki model życia z psami pasuje ?

Posted

Vectra napisał(a):
.. póki co miał być pies do sportów wyczynowych ... a ja go nadal nie widzę.

.

bo ze szczeniakiem robi się podstawy, a nie wyczynowo startuje w zawodach

Posted

motyleqq napisał(a):
bo ze szczeniakiem robi się podstawy, a nie wyczynowo startuje w zawodach

na odpowiednich kursach szkoleniowych ;) to że szczeniak nie startuje , to akurat wiem.

ale wiesz , to było zamierzone czepialstwo ... bo doczepić się można zawsze i wszędzie. Tylko po co ? niech każdy żyje jak chce ...

Posted

Ale mi chodziło o coś innego zupełnie ;) ja się nie chcę licytować co jest lepsze, ja tylko napisałam co ja uważam bardziej za stosowne, co ja bym robiła i takie tam, kwestia wygłoszenia swoich poglądów a nie próba ich przeforsowania :diabloti:

Vectra napisał(a):
Co jest nielogicznego ? ano zupełnie żadnej filozofii tu nie ma , po prostu dzielnie się uczysz , uczyć psy i tyle ... ja tam widzę setki błędów które popełniasz , ale pracuj i knuj , to najlepszy nauczyciel ... własna praktyka i własny pomysł.

Chyba że mi tak opiszesz tą Twoją filozofię bardziej sensownie .. póki co miał być pies do sportów wyczynowych ... a ja go nadal nie widzę.

I to nie jest czepialstwo , tylko pytania , ciekawość i poznanie sensu. I jak pisałam , dobrze że trafiły Ci się na początek psy trudniejsze , bo to tylko in plus na przyszłość .... nie spoczniesz na laurach i nie będziesz uważać że już wszystko wiesz ;) tego uczą trudne psy ... że im się więcej wie , to się nic nie wie.

żadnej filozofii? :diabloti:
ja wiem co z psem chcę osiągnąć i robię co w mojej mocy żeby tak było, wiem z jakim psem chcę żyć. Nie sztuka mieć psa do sportów który po 4-5 latach ma tak zajechane stawy że się nie nadaje do niczego :) nie sztuka mieć psa który wymiata w agility, a z którym nie można normalnie żyć. Jak na razie nie bez problemów ale mniej-więcej wszystko idzie po mojej myśli.
No i to nie miał być pies do sportów wyczynowych ;) nie ukrywajmy, żeby chociaż pojechać na mistrzostwa świata agi trzeba mieć z milion lat doświadczenia w tym, ja nie mam :) Broom ma być psem z którym da się robić sporty na fajnym poziomie, najwyższym jaki uda nam się osiągnąć, ale nie łudzę się że zajdziemy zbyt wysoko :grins: ale to na pewno będzie wysoko dla mnie.

Vectra napisał(a):
na odpowiednich kursach szkoleniowych ;) to że szczeniak nie startuje , to akurat wiem.

ale wiesz , to było zamierzone czepialstwo ... bo doczepić się można zawsze i wszędzie. Tylko po co ? niech każdy żyje jak chce ...

jak się ma jakieś pojęcie to można w domu robić to samo co na kursach za miliony złotych ;) bo kurs i tak polega głównie na pracy w domu na tym etapie

Posted (edited)

ale ja chcę wiedzieć konkret , co chcesz osiągnąć ;)

Powiem Ci tak , nie ważne jakie zajmuje się miejsce na podium , ważne jak się człowiek czuje na tym podium ... można być ostatnim i mocno przegranym i tym samym pękać z dumy.
Wygrywanie za wszelką cenę , kosztem wszystkiego aby wygrać - mi nie smakuje nigdy.
Myślę , że z tego co piszesz , w tej kwestii mamy podobne podejście i filozofię.

Licytacje są męczące , bo do niczego nie prowadzą ... irytują mnie zabawy , w czyj diabeł starszy ;) aczkolwiek niekiedy trzeba to zastosować , by sprowadzić rozmowę na drogę wymiany poglądów , a nie pouczeń.

Jeszcze też ci dopiszę , nie sztuka jest mieć pierdzielniętego TTB którego trzeba trzymać w klatce , bo puszczony luzem reaguje agresywnie na swoich braci ... nie sztuka jest zrobić psu trening wysiłkowy by miał mięśnie jak pudzianowski ... tylko trzeba zachować i tu umiar. A ja nie chcę mieć w domu idiotów z zapadniętymi grzbietami i odstającymi łokciami od przetrenowania .... nie chcę mieć też psów , które kręci nadwszystko .... ma być balans , mają mieć swoje prawo wyboru ... mają myśleć , knuć , kombinować , wykorzystywać swoją inteligencję ... dlatego kocham jak tworzą swoje pomysły ... jak zaskakują mnie każdego dnia w swojej głupocie ;)
Bo to tylko tak serio pozornie jest głupie latanie za boomerem , to trzeba zobaczyć na żywo ileż staffik wkłada zaangażowania i wymyśla techniki zabawy tym plastikiem.

Mnie Franca zadziwiał , jak w warsztacie się bawił dwoma małymi piłeczkami ... jedną wrzucał pod podnośnik ... nad ziemią podnośnik miał przerwę ok 10 cm ... a drugą tak celował wtaczając by wypadła ta pierwsza .... i tak się bawił i godzinę. I uważasz że to jest bez celu , bez używania mózgu i pomysłowości ?

Edited by Vectra
Posted

Co chcę osiągnąć w którym aspekcie? :diabloti:
jeżeli pytasz o życie ogólnie, to chcę psa z on/offem, socjalnego, niestrachliwego, słuchającego się bez względu na warunki, nie podbiegającemu do dzieci/ludzi/psów/koni/czegokolwiek bez pozwolenia, potrafiącego się dogadać z każdym psem, pracującego wtedy, kiedy go o to poproszę i odpoczywającego gdy nie ma zajęcia ;) przy pracy skupionego, reagującego na każdy sygnał, dogadującego się ze mną w stu procentach, chciałabym ją poznać na tyle, żeby była przewidywalna i żebym była jej pewna w 100%
a jeżeli o sporty chodzi, to w zasadzie chciałabym z nią wypracować tyle, żeby dojść do A3 w agility i żeby być w pierwszej 10 na frisbee na jakichkolwiek zawodach. Takie mam marzenia :diabloti:
no i chciałabym żeby była zdrowa...

Posted

jeszcze jedno , to nie jest kwestia że Broom jest nie bołdeł , czy że jest inna ...
Trafił Ci się i to super , psiak z ponadprzeciętną inteligencją , a takie psy które mają mózg i potrafią go używać .. są trudniejsze w obsłudze ...

I za to Broom lubię :diabloti: bo Ci skopie dupe i wiele nauczy , a ta nauka przyda Ci się na przyszłość.

Posted

I ten bołdeł właśnie uznał, że kolczatka to świetna zabawka i generalnie to fajnie się nią szarpie :mdleje:

a co do tych problemów to ja już mówiłam, że po tych dwóch psach to ja sobie ze wszystkim poradzę :evil_lol:

poza tym musi być mądra, w końcu sama sobie mnie wybrała :diabloti:

Posted

[quote name='Vectra']a tak zapytam , na czym śpi Gram , bo ja ostatnio zrobiłam pewne odkrycie :evil_lol:
Gram śpi wszędzie gdzie nie jest twardo :diabloti: to księciunio, on śpi na poduszeczkach, raczej nie z pierza tylko ze sztucznego wypełnienia

Posted

Unbelievable napisał(a):
ma ma, o czym już pisałam chyba miliony razy ;) wygryza sobie łapy

Myślałam, że to już opanowane, zwłaszcza teraz, jak pewnie z rodzicami ma dość stały tryb życia ;)

Posted

LadyS napisał(a):
Myślałam, że to już opanowane, zwłaszcza teraz, jak pewnie z rodzicami ma dość stały tryb życia ;)

ale jemu nie przeszkadza mało statyczny tryb życia ;) jemu jest lepiej jak ma drugiego psa gdy zostaje sam, i to był jeden z niewielu argumentów żeby go rodzicom nie oddawać. Jak była Buba i Broom nie wygryzał łap
Vectra napisał(a):
sztuczne wypełnienie , to jest właśnie ten trop ;)

ale mój pies ma lęk separacyjny, a nie alergię :grins:

Posted

Unbelievable napisał(a):
ale jemu nie przeszkadza mało statyczny tryb życia ;) jemu jest lepiej jak ma drugiego psa gdy zostaje sam, i to był jeden z niewielu argumentów żeby go rodzicom nie oddawać. Jak była Buba i Broom nie wygryzał łap

daj rodzicom drugiego psa jakiegoś :-)

Posted

sacred PIRANHA napisał(a):
daj rodzicom drugiego psa jakiegoś :-)

myślałam o tym ;) i szkoda że się nie powiódł plan z grzywkiem :diabloti: ale chyba by mnie rodzice zamordowali jakbym im kolejnego psa na głowę sprowadziła ;)

Posted

etam zawsze sie tak mowi a poźniej jakos tam się człowiek przyzwyczaja:-D

tak sobie czytam dogo ostatnimi czasy i dochodze do wniosku, że ja to jestem złym właścicielem a już napewno złym dogomaniakiem...nie chodze z psami na żadne szkolenia, nie uprawiam z nimi żadnego psiego sportu nawet amatorsko - na dodatek nawet nie mam zamiaru uprawiać:-D
Nienawidze w psach tego, że gubią sierść i przeszkadza mi ona masakrycznie w domu (jak pies z sierścią to tylko a podwórku hihi).
Jak dodać do tego fakt, że oddałam w swoim życiu dwa dorosłe swoje psy ...to nie wiem, czy nie powinien mi ktoś odebrać moich aktualnych? Dla ich dobra rzecz jasna?
Fajnie się ocenia ludzi po paru suchych faktach nie znając szczegółów, co nie?

Posted

sacred PIRANHA napisał(a):

Fajnie się ocenia ludzi po paru suchych faktach nie znając szczegółów, co nie?

o tak , to jest fantastyczne ...... poczułam to bardzo mocno na swojej dupie ... już nie mówię tu na dogo , ale od powiedzmy "konkurencji"

Nie ocenia się książki po okładce ;)

a jakie Ty psy oddałaś , bo ja nie pamiętam :hmmmm:

Posted

Vectra napisał(a):

a jakie Ty psy oddałaś , bo ja nie pamiętam :hmmmm:

czarną labradorke Abi kojarzysz? To była druga najtrudniejsza rzecz w moim życiu(pierwsza to uporanie się ze śmiercią Filki), dzięki pomocy fundacji zajmującej się pomocą labradorom poszła do cudownego domu pod Poznaniem (9 stycznia miną 3 lata).
No a Timek (wyżeł) mieszka teraz u furciaczek (5marca miną 2lata).

Zdaje sobie sprawę, z tego że z boku to może wyglądać tak a nie inaczej i zarówno na dogo jak i w realu dla niektórych jestem spalona. Ale tylko gówniarze (i nie mowie tutaj o wieku) mówią o czymkolwiek:"ja bym nigdy w życiu nie zrobił/a czegoś tam". Nie będe nikomu opisywać powodów dla których to zrobiłam i jak ciężko mi to było zrobić bo kij wszysytkim do tego tak naprawdę, ja sie nie wpie*dalam do innych i wara ode mnie, ot moja życiowa filozofia;-)

Posted

Napisałam posta , udałam się do kuchni w kotłach zamieszać i już pamiętam o Twoich psach.
Tak pamiętam jak wiodłaś życie wieśniary - mieszczuchu :diabloti:

Nie ma tego złego ... ja tam się cieszę że mam życie , przynajmniej mają czym żyć , ci co swojego życia nie mają :grins:

Posted

[quote name='Justa']Którego masz Lupina dla Brumy? 30-50?
Minimalny obwód jest mierzony razem z klamrą?
dla Brumy miałam 30-50 i była na maksa zmniejszona, bierz tą mniejszą dla Galiny, Gram ma podobną szyjkę i były dla niego idealne ;)