Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Unbelievable napisał(a):
taa z Brumy drugi już brat miał operację, na OCD....
właśnie się dowiedziałam

Przeczytałam na borderowym forum wszystko od początku i się przeraziłam :shake: Strach psy kupować..

Posted

Justa napisał(a):
Przeczytałam na borderowym forum wszystko od początku i się przeraziłam :shake: Strach psy kupować..

tam jest o Brumy bracie, Bookerze Buciku, dzisiaj operację miał Benji...
muszę ją prześwietlić we wrześniu/październiku....

byłam przed chwilą na frisbee, i Brumsztyl jest przezajebista, ma z tego niesamowitą radochę, nie przekręca i nie wypala się szybko, jak będzie chora to się chyba zapłaczę na śmierć :roll:

Posted

Unbelievable napisał(a):
bo jej układ kostny się jeszcze kształtuje i niekoniecznie może coś na zdjęciach wyjść, zwłaszcza, że nie widać po niej nic. Właściwie to będzie bardziej październik.

po szczeniaku juz w wieku 3 miesiecy czesto widac, ze cos jest nie tak.
wlasciwe badanie ortopedyczne plus rtg i bardzo szybko wiesz wszystko.

a psu mozna pomoc tak naprade tylko do pewnego momentu. pozniej to jedyne, co mozesz zrobic to oszczedzac i suplementowac.

i to nie chodzi tylko o odc, ale tez o dysplazje.

Posted

a_niusia napisał(a):
po szczeniaku juz w wieku 3 miesiecy czesto widac, ze cos jest nie tak.
wlasciwe badanie ortopedyczne plus rtg i bardzo szybko wiesz wszystko.

a psu mozna pomoc tak naprade tylko do pewnego momentu. pozniej to jedyne, co mozesz zrobic to oszczedzac i suplementowac.

i to nie chodzi tylko o odc, ale tez o dysplazje.

ale ja mam bordera, a nie molosa :)

dysplazja jest mało prawdopodobna, bardziej boję się ocd. Dostaje suplementy na stawy, jak jest zdrowa to raczej nic nie dadzą, ale jeżeli ma jakieś ubytki to mogą pomóc. No i nie kuleje, chodzi jak normalny pies.

Posted

Unbelievable napisał(a):
wiem, pamiętam, i mam nadzieję że nie będzie mi on potrzebny...

ale jak coś to polecam i w razie coś pomogę ;)

ostatnio diagnozował mi pieska , nie mojego .... inne persony określiły jako psa inwalidę z zespołem końskiego ogona , inne że dysplazja ... a ma krąg motyli w odcinku szyi i pacjent będzie żył.
Mimo iż ma 18 miesięcy , cały układ kostny jest nadal jak u szczeniaka ... więc trzeba poczekać grzecznie aż kostki dorosną i problem zniknie.

Nawet nie wiedziałam , że taki wynalazek chorobowy występuje , jak ten krąg motyli. Jest to przypadłość u ras ze skróconym szkieletem czy jak to tam się zwie ... no krótkie kufy , szczątkowe ogony etc ....

Posted

Unbelievable napisał(a):
tam jest o Brumy bracie, Bookerze Buciku, dzisiaj operację miał Benji...
muszę ją prześwietlić we wrześniu/październiku....

byłam przed chwilą na frisbee, i Brumsztyl jest przezajebista, ma z tego niesamowitą radochę, nie przekręca i nie wypala się szybko, jak będzie chora to się chyba zapłaczę na śmierć :roll:

Jeśli nie ma objawów to zmiany (o ile w ogóle są) mogą być na tyle minimalne, że nie będą jednoznaczne w obrazie RTG.
Myśl pozytywnie !!! A my zaciskamy kciuki za Brumiczka.

Vectra, mogę spytać co to za ortopeda? :razz:

Posted

Justa napisał(a):
A to nie znam, jeszcze :razz:

a to jedź do Lasek , fantastyczny lekarz , doskonale kształci młodych lekarzy ....
wirtuoz w swoim fachu , do tego za rozsądne pieniądze :) i o ile leczy skutecznie jak dotąd :evil_lol:

zaimponował mi , bo jak pierwszy raz do niego trafiłam , jakiś dawny czas temu , to nie bardzo znał , co to za gatunek staffik .... na dzień dzisiejszy zainspirowany moimi psami ... ich układ kostny wyrecytuje przez sen ..... no tak to już jest , że pies psu nie równy jest ;) a staffik ma specyficzną budowę

tak jak opisywany przykład powyżej , diagnozowali znani szpece , robili foty wszelkie , kasowali kupę kasy .... objawami była kulawizna , takie bardziej podwijanie łapy pod siebie ... męczyli stawy , a są A , męczyli kręgosłup w odcinku lędźwiowym ... nic nie skutkowało.
A przyczyna tkwiła w odcinku szyjnym. Jestem spokojna , bo to moja wyhodowanka :) Wiem co i jak od pana doktora i właściciele też już śpią spokojnie.
A nie mam powodów mu nie wierzyć , bo jeszcze mnie nie zawiódł .... posiadając TTB z ADHD , to podstawa dobry ortopeda :evil_lol:

Posted

A gdzież dokładnie ten ortopeda przyjmuje? Jak Shinuchowej się pogorszy chodzenie to będziemy szukać sposobu leczenia, na razie jest lepiej na szczęście.

Przeczytałam pasjonującą dyskusję, wolę jednak fotki niewychowanych psów oglądać ;)