a_niusia Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 to, co nazywasz wyidealizowana wizja hodowlli, dla mnie jest po prostu standardem. Quote
Unbelievable Posted August 2, 2012 Author Posted August 2, 2012 Vectra napisał(a):ładna dziś pogoda :siara: taa z Brumy drugi już brat miał operację, na OCD.... właśnie się dowiedziałam Quote
Vectra Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Unbelievable napisał(a):taa z Brumy drugi już brat miał operację, na OCD.... właśnie się dowiedziałam ale to nie przez pogodę ? ;) Quote
Izabela124. Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Unbelievable napisał(a):taa z Brumy drugi już brat miał operację, na OCD.... właśnie się dowiedziałamA co to OCD? Quote
Unbelievable Posted August 2, 2012 Author Posted August 2, 2012 Vectra napisał(a):ale to nie przez pogodę ? ;) jak ostatnio sprawdzałam to nie :diabloti: Quote
Vectra Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Unbelievable napisał(a):jak ostatnio sprawdzałam to nie :diabloti: uffff , kamień z serca :diabloti: Quote
Unbelievable Posted August 2, 2012 Author Posted August 2, 2012 http://www.golden.retriever.com.pl/osteochondroza.html Quote
Izabela124. Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 [quote name='Unbelievable']http://www.golden.retriever.com.pl/osteochondroza.htmlDzięki, już się biorę do czytania Quote
Justa Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Unbelievable napisał(a):taa z Brumy drugi już brat miał operację, na OCD.... właśnie się dowiedziałam Przeczytałam na borderowym forum wszystko od początku i się przeraziłam :shake: Strach psy kupować.. Quote
Unbelievable Posted August 2, 2012 Author Posted August 2, 2012 Justa napisał(a):Przeczytałam na borderowym forum wszystko od początku i się przeraziłam :shake: Strach psy kupować.. tam jest o Brumy bracie, Bookerze Buciku, dzisiaj operację miał Benji... muszę ją prześwietlić we wrześniu/październiku.... byłam przed chwilą na frisbee, i Brumsztyl jest przezajebista, ma z tego niesamowitą radochę, nie przekręca i nie wypala się szybko, jak będzie chora to się chyba zapłaczę na śmierć :roll: Quote
Unbelievable Posted August 2, 2012 Author Posted August 2, 2012 bo jej układ kostny się jeszcze kształtuje i niekoniecznie może coś na zdjęciach wyjść, zwłaszcza, że nie widać po niej nic. Właściwie to będzie bardziej październik. Quote
a_niusia Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Unbelievable napisał(a):bo jej układ kostny się jeszcze kształtuje i niekoniecznie może coś na zdjęciach wyjść, zwłaszcza, że nie widać po niej nic. Właściwie to będzie bardziej październik. po szczeniaku juz w wieku 3 miesiecy czesto widac, ze cos jest nie tak. wlasciwe badanie ortopedyczne plus rtg i bardzo szybko wiesz wszystko. a psu mozna pomoc tak naprade tylko do pewnego momentu. pozniej to jedyne, co mozesz zrobic to oszczedzac i suplementowac. i to nie chodzi tylko o odc, ale tez o dysplazje. Quote
Unbelievable Posted August 2, 2012 Author Posted August 2, 2012 a_niusia napisał(a):po szczeniaku juz w wieku 3 miesiecy czesto widac, ze cos jest nie tak. wlasciwe badanie ortopedyczne plus rtg i bardzo szybko wiesz wszystko. a psu mozna pomoc tak naprade tylko do pewnego momentu. pozniej to jedyne, co mozesz zrobic to oszczedzac i suplementowac. i to nie chodzi tylko o odc, ale tez o dysplazje. ale ja mam bordera, a nie molosa :) dysplazja jest mało prawdopodobna, bardziej boję się ocd. Dostaje suplementy na stawy, jak jest zdrowa to raczej nic nie dadzą, ale jeżeli ma jakieś ubytki to mogą pomóc. No i nie kuleje, chodzi jak normalny pies. Quote
a_niusia Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 ja przy takich kwiatkach w rodzinie juz bym byla u ortopedy... Quote
Unbelievable Posted August 2, 2012 Author Posted August 2, 2012 a_niusia napisał(a):ja przy takich kwiatkach w rodzinie juz bym byla u ortopedy... a ja nie jestem tobą i wierz mi, że konsultowałam się z wieloma osobami :) Quote
Unbelievable Posted August 2, 2012 Author Posted August 2, 2012 Vectra napisał(a):jak coś mam super ortopedę ;) wiem, pamiętam, i mam nadzieję że nie będzie mi on potrzebny... Quote
Vectra Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Unbelievable napisał(a):wiem, pamiętam, i mam nadzieję że nie będzie mi on potrzebny... ale jak coś to polecam i w razie coś pomogę ;) ostatnio diagnozował mi pieska , nie mojego .... inne persony określiły jako psa inwalidę z zespołem końskiego ogona , inne że dysplazja ... a ma krąg motyli w odcinku szyi i pacjent będzie żył. Mimo iż ma 18 miesięcy , cały układ kostny jest nadal jak u szczeniaka ... więc trzeba poczekać grzecznie aż kostki dorosną i problem zniknie. Nawet nie wiedziałam , że taki wynalazek chorobowy występuje , jak ten krąg motyli. Jest to przypadłość u ras ze skróconym szkieletem czy jak to tam się zwie ... no krótkie kufy , szczątkowe ogony etc .... Quote
Justa Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Unbelievable napisał(a):tam jest o Brumy bracie, Bookerze Buciku, dzisiaj operację miał Benji... muszę ją prześwietlić we wrześniu/październiku.... byłam przed chwilą na frisbee, i Brumsztyl jest przezajebista, ma z tego niesamowitą radochę, nie przekręca i nie wypala się szybko, jak będzie chora to się chyba zapłaczę na śmierć :roll: Jeśli nie ma objawów to zmiany (o ile w ogóle są) mogą być na tyle minimalne, że nie będą jednoznaczne w obrazie RTG. Myśl pozytywnie !!! A my zaciskamy kciuki za Brumiczka. Vectra, mogę spytać co to za ortopeda? :razz: Quote
Vectra Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Justa napisał(a): Vectra, mogę spytać co to za ortopeda? :razz: Andrzej Małkowski Quote
Justa Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Vectra napisał(a):Andrzej Małkowski A to nie znam, jeszcze :razz: Quote
Vectra Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Justa napisał(a):A to nie znam, jeszcze :razz: a to jedź do Lasek , fantastyczny lekarz , doskonale kształci młodych lekarzy .... wirtuoz w swoim fachu , do tego za rozsądne pieniądze :) i o ile leczy skutecznie jak dotąd :evil_lol: zaimponował mi , bo jak pierwszy raz do niego trafiłam , jakiś dawny czas temu , to nie bardzo znał , co to za gatunek staffik .... na dzień dzisiejszy zainspirowany moimi psami ... ich układ kostny wyrecytuje przez sen ..... no tak to już jest , że pies psu nie równy jest ;) a staffik ma specyficzną budowę tak jak opisywany przykład powyżej , diagnozowali znani szpece , robili foty wszelkie , kasowali kupę kasy .... objawami była kulawizna , takie bardziej podwijanie łapy pod siebie ... męczyli stawy , a są A , męczyli kręgosłup w odcinku lędźwiowym ... nic nie skutkowało. A przyczyna tkwiła w odcinku szyjnym. Jestem spokojna , bo to moja wyhodowanka :) Wiem co i jak od pana doktora i właściciele też już śpią spokojnie. A nie mam powodów mu nie wierzyć , bo jeszcze mnie nie zawiódł .... posiadając TTB z ADHD , to podstawa dobry ortopeda :evil_lol: Quote
*Monia* Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 A gdzież dokładnie ten ortopeda przyjmuje? Jak Shinuchowej się pogorszy chodzenie to będziemy szukać sposobu leczenia, na razie jest lepiej na szczęście. Przeczytałam pasjonującą dyskusję, wolę jednak fotki niewychowanych psów oglądać ;) Quote
Recommended Posts