Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Unbelievable napisał(a):
ależ Stella to śliczne zwierzątko, może trochę za głębokie kąty ale fajna kompaktowa jest :loveu: oświeć mnie cototo rodowodowo?

wow, mamy ten sam typ BC - dziwne :diabloti:

Posted

siostrzyczka Bum dziwna jak dla mnie z urody , a Ray wygląda jak aussik :evil_lol: porządny chłopak .
wszystkie sa fajne, ale aż dziwne że jeden miot a wszystkie inne!

Posted

[quote name='Unbelievable']to jak już tak pokazuję :evil_lol:

braciszek Bucik
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/555417_3277459970895_1182881843_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/535192_3165530372725_26357571_n.jpg

braciszek Rayko srayko
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/547367_2887907655317_92923363_n.jpg

braciszek klonik Bruma Benji
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/549442_3943701309172_1179153630_3798923_1372841944_n.jpg

siostrzyczka Bailey
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/303302_3900369192264_1022348474_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/536026_3900367992234_1709500557_n.jpg

o nie! z tego całego miotu (wbrew temu co pisałem) najbardziej podoba mi się jedank Brum, ma fajny długi włos, reszta jest (prawie) "łysa" co mi się kompletnie u BC nie podoba.. choć przyznam że Rayko też zwrócił na siebie moją szczególną uwagę, jesli miałbym wybierać z tego miotu szczyla, wybrałbym Rayko, następnie Brum.. więc zwracam honor, pomyliłem się co do Twojej suczki. Patrząc z perspektywy, że to jeszcze szczyl nie miałem prawa jej oceniać. Tm bardziej, że przy dokładniejszym przyjrzeniu się Broom, jest niezła, z tego całego miotu.. dla mnie prócz Rayko i Broom - reszta porażka :diabloti:

Posted

[quote name='Unbelievable']ależ Stella to śliczne zwierzątko, może trochę za głębokie kąty ale fajna kompaktowa jest :loveu: oświeć mnie cototo rodowodowo?

Jeśli się nie mylę, to dziewczynka jest z Finlandii - A3 BH TK1 Tronic STELLA POLARIS :) I miała szczeniaki z Raiderem :loveu:

Pierwszy brat Bruma - fajny kundel, lubię takie :D Benji też - me gusta :cool3:

Posted

Unbelievable napisał(a):
wybacz, zapomniałam ci odpisać- będę ją wystawiać ale raczej tylko dla hodowlanki, i tylko w otwartej klasie, bo w tym kraju raczej więcej z nią nie ugram ;)

a czemu sadzisz, ze nic nie ugrasz?

Posted

gops napisał(a):
siostrzyczka Bum dziwna jak dla mnie z urody , a Ray wygląda jak aussik :evil_lol: porządny chłopak .

dokładnie to samo mam na myśli.. moim zdaniem jedyne warte uwagi BC z tego miotu to Ray i Broom, reszta jak dla mnie odpada - zdecydowanie

Posted

[quote name='nick_']

Szczerze? (udowadniam że nie jestem złośliwy wobec Ciebie) podoba mi się Ojciec Brum. zobaczymy co z Niej wyrośnie, może zbyt pochopnie oceniłem.. nie wiem.. A matkę masz mozliwość pokazać?
http://www.odcenicka.cz/ninjaE.html
[quote name='gops']siostrzyczka Bum dziwna jak dla mnie z urody , a Ray wygląda jak aussik :evil_lol: porządny chłopak .
bo to jest borderowy klon aussika Logana :evil_lol:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/421003_10150607107374767_584194766_8892112_1906495827_n.jpg
strasznie są do siebie podobni

[quote name='nick_']o nie! z tego całego miotu (wbrew temu co pisałem) najbardziej podoba mi się jedank Brum, ma fajny długi włos, reszta jest (prawie) "łysa" co mi się kompletnie u BC nie podoba.. choć przyznam że Rayko też zwrócił na siebie moją szczególną uwagę, jesli miałbym wybierać z tego miotu szczyla, wybrałbym Rayko, następnie Brum.. więc zwracam honor, pomyliłem się co do Twojej suczki. Patrząc z perspektywy, że to jeszcze szczyl nie miałem prawa jej oceniać. Tm bardziej, że przy dokładniejszym przyjrzeniu się Broom, jest niezła, z tego całego miotu.. dla mnie prócz Rayko i Broom - reszta porażka :diabloti:
a mi się podoba Bucik, będzie fajny jak dorośnie, już teraz jest bardzo podobny do ojca

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/541262_3165552773285_1099360003_32211311_1948763366_n.jpg

tu porównanie obu panów ;)
[quote name='evel']Jeśli się nie mylę, to dziewczynka jest z Finlandii - A3 BH TK1 Tronic STELLA POLARIS :) I miała szczeniaki z Raiderem :loveu:

Pierwszy brat Bruma - fajny kundel, lubię takie :D Benji też - me gusta :cool3:
aaale to musiał być fajny miot :loveu: ja jednak jestem mocno nieogarnięta co się w borderach dzieje :diabloti:

Benji był bardzo podobny do Bruma przez jakiś czas, ale teraz się robi bardziej samczy

[quote name='nick_']a no, każdy innego psa typuję, mi się akurat ten BC wogóle nie podoba, takie "krótkowłose" jak dla mnie zdecydowanie odpadają.. ale na temat gustów się nie dyskutuję :p
ojciec bruma (BRAVE CLYDE Kid) jest krótkowłosy
[quote name='a_niusia']a czemu sadzisz, ze nic nie ugrasz?
nie jest to ulubiony typ sędziów :) nie zdziwię się też jak hodowlanka będzie na bdb

Posted

a_niusia napisał(a):
tak szczerze...po co w takim razie jest jej hodowlanka?

ale ja nie mam zamiaru rozmnażać psów na wystawy, tylko do pracy, ona nie musi być miss piękności, ma być szybka, zwinna, skoczna, z doskonałym charakterem, a tego na wystawach nie sprawdzają
hodowlanka jest to po, żeby szczeniaki miały jakiśtam papier ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']http://www.odcenicka.cz/ninjaE.html

bo to jest borderowy klon aussika Logana :evil_lol:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/421003_10150607107374767_584194766_8892112_1906495827_n.jpg
strasznie są do siebie podobni

a mi się podoba Bucik, będzie fajny jak dorośnie, już teraz jest bardzo podobny do ojca

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/541262_3165552773285_1099360003_32211311_1948763366_n.jpg

tu porównanie obu panów ;)

aaale to musiał być fajny miot :loveu: ja jednak jestem mocno nieogarnięta co się w borderach dzieje :diabloti:

Benji był bardzo podobny do Bruma przez jakiś czas, ale teraz się robi bardziej samczy

ojciec bruma (BRAVE CLYDE Kid) jest krótkowłosy

nie jest to ulubiony typ sędziów :) nie zdziwię się też jak hodowlanka będzie na bdb

nawet nie spodziewałem się, że matka Broom to blue merle :p szczerze i nie konfliktowo - podoba mi się zarówno matka jak i ojciec Twojej Broom.. jak już pisałem Ray i Broom wg mnie oczywiscie to najlepsze szczeniaki z miotu, zbyt pochopnie może osądziłem Broom.. niech rośnie duża, zdrowa i LEKKA :diabloti:

Posted

Brumczowa mama bardzo fajna :loveu:

[quote name='a_niusia']ja uwazam, ze eksterier nie musi sie wykluczac z uzytkowoscia i nie jestem zwolennikiem rozdzielania tych dwoch linii.

Ale w BC to już dawno nastąpiło ;) Jest masa psów show, masa psów workingowych i są też takie rejestrowane podwójnie, choć sędziowie wolą puchate pompony zwykle.

Kash, niesamowity ten o: KLIK :mdleje: :loveu: Jak się nazywa?
A to to wygląda jak jakiś terrier bardziej :evil_lol:

Posted

[quote name='evel']

Little Jackie Black Chevers (Nice). Suka Terezy Kralovej CUDOO :loveu:

E tam :diabloti:

Posted

jakie bordery są bardzo różne , i widzę po miocie Broom że chyba bierze się w ciemno bo rodzeństwo tak różne .
w sensie nie wiadomo w jakim typie wyrośnie .

Posted

[quote name='Kashdog']Little Jackie Black Chevers (Nice). Suka Terezy Kralovej CUDOO :loveu:

Ciekawe :) Zwłaszcza, że ojciec tej suki wygląda prawie jak collie. Nie jak bc, tylko collie rough :evil_lol:

Posted

[quote name='evel']Brumczowa mama bardzo fajna :loveu:

Ale w BC to już dawno nastąpiło ;) Jest masa psów show, masa psów workingowych i są też takie rejestrowane podwójnie, choć sędziowie wolą puchate pompony zwykle.

i pytanie, czy to dobrze, ze tak sie stalo-niektore wygladaja po prostu brzydko i nie dziwie sie, ze sa one zle oceniane na wystawach.

Posted

[quote name='evel']Ciekawe :) Zwłaszcza, że ojciec tej suki wygląda prawie jak collie. Nie jak bc, tylko collie rough :evil_lol:

No, ojciec mi się w ogóle nie podoba, ale za to matkę ma ładną :loveu:

Posted

a_niusia napisał(a):
i pytanie, czy to dobrze, ze tak sie stalo-niektore wygladaja po prostu brzydko i nie dziwie sie, ze sa one zle oceniane na wystawach.

Niektórym bardziej niż na futrze zależy na popędach i charakterze, zresztą tam, gdzie używa się borderów do pracy, ich wygląd ma marginalne znaczenie, liczy się drive i zdrowie ;) Dlatego właśnie niektóre BC wyglądają jak polskie burki z łańcucha zdjęte ;) Ale taki typ też ma swoich amatorów, jak widać :lol:

Ja np. nie mogłabym mieć BC ofutrzonego jak niedźwiedź, a to jest typ lansowany u nas na wystawach, chociaż powoli, powolutku się to zmienia ;)

Posted

a to nie lepiej promować właśnie na wystawach , właściwy typ rasy ? nie taki jaki się sędziom podoba , tylko taki jaki wzorzec określa.

Ja jestem twarda i harda i nie wystawiam klocowatych staffików , mimo iż takie są u nas preferowane , bo sędziowie lubią .... i kij że czasem jakiś sędzia mi da bdb , a postawi kloca ociekającego tłuszczem jako nr 1 ....
I tak z roku na rok jest coraz lepiej , na ostatniej wystawie , wsie kloce napakowane słoniną oberwały po bdb :cool3:
To samo jest z kolorem ... jeden słuszny to był czarny i była dyskryminacja kolorowych staffików ... z wystawy na wystawę jest milej ;) kolory zaczynają być dostrzegane , prawidłowo odbierane ...

Więc ja bym na Twoim miejscu powalczyła troszkę :) szczególnie że trochę wystaw w Twoich obecnych okolicach jest organizowanych.

Posted

evel napisał(a):
Niektórym bardziej niż na futrze zależy na popędach i charakterze, zresztą tam, gdzie używa się borderów do pracy, ich wygląd ma marginalne znaczenie, liczy się drive i zdrowie ;) Dlatego właśnie niektóre BC wyglądają jak polskie burki z łańcucha zdjęte ;) Ale taki typ też ma swoich amatorów, jak widać :lol:

tylko ze popedy nie powinny sie wykluczac z wygladem. do tego powinno sie dazyc w hodowli, a nie-ladny na wystawy, brzydki do pasienia i agility. to jest moim zdaniem dla rasy po prostu szkodliwe.

w mojej rasie psy z futrem do ziemi bez problemow startuja np w field trialsach i osiagaja swietne wyniki.

Posted

Vectra napisał(a):
a to nie lepiej promować właśnie na wystawach , właściwy typ rasy ? nie taki jaki się sędziom podoba , tylko taki jaki wzorzec określa.

Ja jestem twarda i harda i nie wystawiam klocowatych staffików , mimo iż takie są u nas preferowane , bo sędziowie lubią .... i kij że czasem jakiś sędzia mi da bdb , a postawi kloca ociekającego tłuszczem jako nr 1 ....
I tak z roku na rok jest coraz lepiej , na ostatniej wystawie , wsie kloce napakowane słoniną oberwały po bdb :cool3:
To samo jest z kolorem ... jeden słuszny to był czarny i była dyskryminacja kolorowych staffików ... z wystawy na wystawę jest milej ;) kolory zaczynają być dostrzegane , prawidłowo odbierane ...

Więc ja bym na Twoim miejscu powalczyła troszkę :) szczególnie że trochę wystaw w Twoich obecnych okolicach jest organizowanych.

ale ty piszesz o czyms innym.

tu chodzi o sytuacje, ktora ma miejsce np. w usa-rozdzielenie dwoch linii (uzytkowej i hodowlanej).
klocek jak schudnie, to bedzie spoko, a budowa, futro to sa geny.

pies hodowlany powinien i dobrze wygladac i miec typowy, odpowiedni dla rasy temperament oraz charakter.
a nie, ze po ringach biegaja pompony, ktore nic nie maja wspolnego ze swoja rasa jesli chodzi o zamilowanie do pracy i temperament, a pracuja psy brzydkie, ktore eksterierowo nie przedstawiaja zadnej wartosci hodwlanej.

wybor drogi polegajacej na kompletnym rozdzieleniu tych dwoch linii nie moze sie dla zadnej rasy dobrze skonczyc.