Doginka Posted May 23, 2012 Posted May 23, 2012 Ale fajnie uczysz Brumisię świadomości tyłu:klacz: Zdradzisz mi jak zacząć - chodzi mi o ten pierwszy moment, żeby w ogóle pies załapał co ma robić:lol::hmmmm: Quote
dog193 Posted May 23, 2012 Posted May 23, 2012 Doginka, najproścej chyba kształtowaniem - stawiasz z tyłu psa np grubszą książkę i klikasz najpierw jak pies dotknie tylnymi łapami jej, potem jak wejdzie jedną łapą, drugą itd.. Można nakierowywać smakami, jeśli pies (jak np mój :evil_lol:) totalnie nie wie, o co mi chodzi i zamiast kombinować, to on siada i się na mnie patrzy :D Jak pies już załapie można wprowadzić komendę np 'tył' i stopniowo podwyższać przeszkody, dołożyć drugą książkę itd. Quote
Doginka Posted May 23, 2012 Posted May 23, 2012 dog193 napisał(a):Doginka, najproścej chyba kształtowaniem - stawiasz z tyłu psa np grubszą książkę i klikasz najpierw jak pies dotknie tylnymi łapami jej, potem jak wejdzie jedną łapą, drugą itd.. Można nakierowywać smakami, jeśli pies (jak np mój :evil_lol:) totalnie nie wie, o co mi chodzi i zamiast kombinować, to on siada i się na mnie patrzy :D Jak pies już załapie można wprowadzić komendę np 'tył' i stopniowo podwyższać przeszkody, dołożyć drugą książkę itd. Super, dzięki za rady - spróbuję popracować w ten sposób z Lotosem:lol: Zauważyłam, że im więcej czegoś od Lotosa chcę, tym mniej Lotos się boi nowinek:lol: Quote
Unbelievable Posted May 27, 2012 Author Posted May 27, 2012 Mam flyballowego miszcza :loveu: sucza po całych dwóch dniach pracy przebiega cały tor zapierdzielając aż jej się uszy trzęsą :loveu: mój mały dzielny szczeniaczek :loveu: Quote
Bewarka Posted May 28, 2012 Posted May 28, 2012 Unbelievable napisał(a):Mam flyballowego miszcza :loveu: sucza po całych dwóch dniach pracy przebiega cały tor zapierdzielając aż jej się uszy trzęsą :loveu: mój mały dzielny szczeniaczek :loveu:48h- i czemu sie dziwisz... :eviltong: :lol: Quote
Doginka Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 Unbelievable napisał(a):... mój mały dzielny szczeniaczek :loveu: Już nie taki mały:lol: Ale nadal piękny/a:loveu: Quote
Unbelievable Posted May 29, 2012 Author Posted May 29, 2012 Brumozaur kończy dzisiaj pół roku :) Quote
Vectra Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 oszukujesz !!!! dopiero się urodziła i pokazywałaś ..... więc nie może być pół roku , bo to było wczoraj :diabloti: Quote
Unbelievable Posted May 29, 2012 Author Posted May 29, 2012 Vectra napisał(a):oszukujesz !!!! dopiero się urodziła i pokazywałaś ..... więc nie może być pół roku , bo to było wczoraj :diabloti: przedwczoraj! wczoraj ją przywiozłam :evil_lol: Quote
Vectra Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 a jutro skończy 2 lata ;) szlag by , jak mi czas umyka :shake: Quote
Unbelievable Posted May 29, 2012 Author Posted May 29, 2012 Vectra napisał(a):a jutro skończy 2 lata ;) szlag by , jak mi czas umyka :shake: jutro, a dokładniej za miesiąc, to Gram kończy 6 lat ;) a pamiętam jak z nim jechaliśmy do domu pierwszy raz, był wsadzony w transporterek plastikowy- 5min i latał po całym samochodzie :evil_lol: taki Gramuś ;) Quote
Vectra Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 Lalka zaraz skończy 9 lat ... Gram w wieku Frania jest .... jeszcze 6 lat temu o tą porę , byłam nieświadoma że będę miała psa bez wzrostu :diabloti: a Ty nie miałaś z miotłą jakiś sportów na poważnie trenować ? :hmmmm: Quote
Unbelievable Posted May 29, 2012 Author Posted May 29, 2012 Vectra napisał(a):Lalka zaraz skończy 9 lat ... Gram w wieku Frania jest .... jeszcze 6 lat temu o tą porę , byłam nieświadoma że będę miała psa bez wzrostu :diabloti: a Ty nie miałaś z miotłą jakiś sportów na poważnie trenować ? :hmmmm: ja o tej porze w zeszłym roku nie byłam świadoma, że będę miała BORDERA :evil_lol: ano miałam, a czemu pytasz? Quote
nick_ Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 Unbelievable napisał(a):ja o tej porze w zeszłym roku nie byłam świadoma, że będę miała BORDERA :evil_lol: ano miałam, a czemu pytasz? jak to nie byłaś świadoma? przecież Ty wiesz wszystko :loveu: Quote
Unbelievable Posted May 29, 2012 Author Posted May 29, 2012 nick_ napisał(a):jak to nie byłaś świadoma? przecież Ty wiesz wszystko :loveu: uuuu widzę jeszcze jednak niewiele wiemy :) Quote
Vectra Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 a to tak z czystej ciekawości , bez podtekstu :) Quote
nick_ Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 Unbelievable napisał(a):uuuu widzę jeszcze jednak niewiele wiemy :) biedna dziewczynka, ale nie smuć się, główka do góry :) Quote
Unbelievable Posted May 29, 2012 Author Posted May 29, 2012 Vectra napisał(a):a to tak z czystej ciekawości , bez podtekstu :) to co na razie z nią robię to podstawowe rzeczy, handling na sucho do agility, targetowanie, wysyłanie do targetu, obieganie drzewek, jak jestem w łomży to przebieganie przez tunel z tyczek(wstęp do slalomu) i tunel do frisbee overy na piłkę, trafianie pyskiem w zabawkę ;) w zeszły weekend było szaleństwo, byliśmy na semi flyballowym i Brumiczka pracowała na takich samych zasadach jak dorosłe psy, robiliśmy nawroty na boxie, branie piłki z boxu, wracanie z aportem, biegnięcie na pełnej parze do boxu, no i generalnie Brumiczka jako jedna z 3 psów na 6/7 zrobiła cały przebieg flyballowy, jestem z niej strasznie dumna, bo pracowała jak najlepiej mogła przez cały weekend bez większego przygotowania :loveu: i jest na prawdę fajoskim psem poza tym pojawiły się pewne nieciekawe okoliczności i na razie "odwołuję" aż takie wysiłki fizyczne do czasu aż jej zrobię prześwietlenie (które też pewnie będzie wcześniej niż myślałam), i zaczęłam jej też dzisiaj zapobiegawczo dawać preparat z glukozaminą nick_ napisał(a):biedna dziewczynka, ale nie smuć się, główka do góry :) i kto tu jest mało inteligentny :) Quote
Unbelievable Posted May 29, 2012 Author Posted May 29, 2012 Vectra napisał(a):problem ze stawami ? jak na razie na szczęście nie u nas ;) Quote
nick_ Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 ja to od początku wiedziałem kto, dziwne że Ty dopiero się zorientowałaś, choć w sumie, czegoż po Tobie można się było spodziewać :razz: Quote
motyleqq Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 chyba się komuś nudzi. rejestrować się tylko po to, żeby kogoś pozaczepiać :niewiem: Quote
anorektyczna.nerka Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 chyba się komuś nudzi. rejestrować się tylko po to, żeby kogoś pozaczepiać :niewiem: Ale przynajmniej troll zostanie nakarmiony :D Po Gramie widać wiek, czy raczej ten sam szczeniacki przygłup? Quote
Amber Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 No właśnie pół roku minęło, a tu żadnych strasznych wiadomości na temat bordera z ADHD, zjedzonym kanap lub pogryzionych rąk :lol: Tak myślałam, że to opowieści o BC w większości rozpowiadają osoby, którym styl pracy i nas aktywność tej rasy po prostu nie odpowiada. To tak jak wszyscy piszą o dobermanie "trudna rasa", trudna jak ktoś ma charakter jak moja matka np. co pozwala psu na wszystko - wtedy można mieć problemy. Dla mnie zgoła trudniejszy jest jamnik bo brak z nim kontaktu w pewnych momentach, a ja nie mam cierpliwości do tego typu psów ;). Quote
Unbelievable Posted May 29, 2012 Author Posted May 29, 2012 Amber napisał(a):No właśnie pół roku minęło, a tu żadnych strasznych wiadomości na temat bordera z ADHD, zjedzonym kanap lub pogryzionych rąk :lol: Tak myślałam, że to opowieści o BC w większości rozpowiadają osoby, którym styl pracy i nas aktywność tej rasy po prostu nie odpowiada. To tak jak wszyscy piszą o dobermanie "trudna rasa", trudna jak ktoś ma charakter jak moja matka np. co pozwala psu na wszystko - wtedy można mieć problemy. Dla mnie zgoła trudniejszy jest jamnik bo brak z nim kontaktu w pewnych momentach, a ja nie mam cierpliwości do tego typu psów ;). wiesz, jakby Brumę miał ktoś mniej... no może nie doświadczony, ale mądry ;) to by miał armagedon bo chyba pisałam tutaj, że wyła, że piszczała, że niszczyła, że nie spała, że skakała po ścianach, nie chciała się załatwiać na dworze i takie tam, ja przez długi czas trzymałam ją praktycznie non stop w klatce bo nie dało się z nią wytrzymać poza... jak nie sikała, to gryzła, jak nie gryzła, to latała w kółko właśnie leży obok mnie :) jeszcze nie śpi ciągiem, cały dzień jak Gram na przykład, ale jest już fajnie, położy się, poodwala jej, wyżyje się na zabawkach, jakaś sesyjka i idzie spać na chociaż pół godzinki, powoli uczy się jak zająć się sobą i swoim czasem nie nękając mnie ;) chociaż często przychodzi się meldować, siada koło mnie, kładzie pysk na ręce/nodze, ogonem macha i robi minkę "pańcia zobacz jaka jestem śliczna pogłaskaj pobaw się no zobacz zobacz nawet siedzę a nie skaczę do twarzy" :evil_lol: ale jest przekochana, strasznie często się przytula :loveu: taki uczuciowy piesek ;) Quote
Recommended Posts